header6

Glutenfria Fastlagsbullar

Skrivet av Sara Storbäck 24.01.2021 | 0 Kommentarer

Kategorier:

fastlagsbullar1

När på året är det tillåtet att börja äta fastlagsbullar? Enligt mig kan man gott och väl börja redan nu! Egentligen tjuvstartade jag redan förra helgen när jag var hemma och passade på att baka glutenfria fastlagsbullar. Till bullarna använde jag mig av munkrecept från första maj, eftersom jag visste att det blir en bra deg med det receptet. Föredrar ni förresten mandelmassa eller sylt i era fastlagsbullar? Jag är helt och hållet team mandelmassa! 

fastlagsbullar2

Glutenfria fastlagsbullar

Bullar

cirka 12 stycken

5 dl mjölk

50 g jäst

4 tsk psylliumhusk

3 dl farinsocker

3 tsk vaniljsocker

4 tsk malen kardemumma

11 dl glutenfritt ljust mjöl, jag använde Sunnuntais ljusa mjölmix

100 g rumsvarmt smör

1 ägg


Fyllning

5 dl vispad grädde

200 gram mandelmassa

1.5 dl mjölk

Inkråmet från bullarna

Florsocker

 

Bullar:

Smula jästen i en bunke med psyllium.

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen.

Rör om väl och låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kardemumma i smeten.

Blanda först ner halva mängden av mjölet under omrörning.

Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget samt resten av mjölet.

Knåda degen väl. 

Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.För att aktivera jäsandet kan du ställa bunken i varmvattenbad.

Värm ugnen till 200 grader.

Häll degen på mjölat bakbord och baka ut den till en längd och dela till cirka 12 bitar.

Forma alla bitar till runda bullar och låt jäsa i 20 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.

Grädda bullarna i cirka 10–12 minuter. Låt svalna ordentligt.

 

Fyllning

Vispa grädden till fyllningen.

Klipp eller skär försiktigt av locket av bullarna. Ta ur lite av inkråmet så att en grop bildas.

Riv mandelmassan och blanda den med inkråmet från bullarna och mjölken. Mixa ihop till en smidig smet

Fyll bullarna med mandelfyllning och klicka eller spritsa över vispgrädde.

Lägg på locken på bullarna och pudra över florsocker.

 fastlagsbullar3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar