Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag
Julen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än att baka lite julgodis? I år lät jag mig inspireras lite av Twix, en av de chokladsorter jag gillar mest och experimenterade fram dessa bars. Det här godiset har en mjuk kakbotten och en lite knäckaktig fyllning. Ha gärna godiset framme en stund innan du äter det, för likt vanlig knäck blir godiset ganska segt och svårtuggat när det stått länge i kylen. Och självklart behöver du inte skära det i bars/stänger om du inte vill. Rutor eller små bitar funkar ju givetvis också.
Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag
Botten:
20 gram smör
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosflingor
2 msk ljus sirap
Kolafyllning:
1 ½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
0.5 dl socker
50 gram smör
Chokladöverdrag:
150 gram choklad
Lite havssalt till dekoration
Kakbotten: Värm ugnen till 175 grader.
Koka upp sirap och smör
Blanda försiktigt ner resterande ingredienserna.
Klä en liten brödform, ca 8 x 30 cm, med aluminiumfolie och tryck ut degen i botten.
Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 15 minuter.
Kolafyllning: Sjud grädde, sirap, smör och socker i en kastrull tills konsistensen tjocknat i cirka 35-40 minuter.
Fördela detta på den färdiggräddade bottnen.
Låt stelna i kylen
Chokladöverdrag: Smält chokladen till chokladöverdraget försiktigt i vattenbad.
Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolafyllningen och strö över små bitar med havssalt.
Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek.
Förvara godiset i kylen.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar