Glutenfria Kourabiedes – Grekiska julkakor med mandel
Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som äts under julen i Grekland. Nu inför jul valde jag att experimentera fram en glutenfri variant. De påminner kanske en aning om klassikern Tant Hannas kakor som min farmor alltid brukade baka när jag var liten, men mandeln och konjaken ger kourabiedes en annorlunda, spännande smak.
Kourabiedes
ca 20-35 st beroende på storlek
1.5 dl florsocker
250 gram rumsvarmt smör
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk muskot
1/4 dl konjak (exempelvis Metaxa)
1/2 tsk bikarbonat
100 gram grovhackad mandel
5 dl rismjöl
3 dl mandelmjöl
Mycket florsocker att pudra kakorna med
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa det rumsvarma smöret med florsocker med elvisp i cirka 10 minuter tills blandningen är fluffig.
Separera äggulan från äggvitan och blanda ner äggulan i smeten.
Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.
Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.
Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar.
Platta ut kakorna lite innan gräddning.
Sätt in i ugnen i i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.
Sikta florsockret som ska pudras över kakorna och pudra sedan kakorna ordentligt med florsocker medan de fortfarande är en aning varma.
Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar