Sara header augusti21

Glutenfria Kourabiedes – Grekiska julkakor med mandel

Skrivet av Sara Storbäck 28.12.2020 | 0 Kommentarer

kourabiedes

Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som äts under julen i Grekland. Nu inför jul valde jag att experimentera fram en glutenfri variant. De påminner kanske en aning om klassikern Tant Hannas kakor som min farmor alltid brukade baka när jag var liten, men mandeln och konjaken ger kourabiedes en annorlunda, spännande smak. 

 

Kourabiedes 

ca 20-35 st beroende på storlek

1.5 dl florsocker

250 gram rumsvarmt smör

1 äggula

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk muskot

1/4 dl konjak (exempelvis Metaxa)

1/2  tsk bikarbonat

100 gram grovhackad mandel

5 dl rismjöl

3 dl mandelmjöl

Mycket florsocker att pudra kakorna med

 

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa det rumsvarma smöret med florsocker med elvisp i cirka 10 minuter tills blandningen är fluffig.

Separera äggulan från äggvitan och blanda ner äggulan i smeten. 

Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.

Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.

Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar. 

Platta ut kakorna lite innan gräddning. 

Sätt in i ugnen i i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.

Sikta florsockret som ska pudras över kakorna och pudra sedan kakorna ordentligt med florsocker medan de fortfarande är en aning varma.

Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar