Greek Moussaka
Moussaka är en traditionell rätt på Balkanhalvön och i Mellanöstern och kan variera lite mellan olika länder. Moussaka förknippas mest med Grekland och den grekiska moussakan innehåller egentligen också auberinge, men eftersom det inte säljs på min lokala matvaruaffär fick det bli en variant utan när jag lagade moussaka häromveckan.
Moussaka
Botten:
3 potatisar
1 zucchini
1 rödlök
timjan
salt
svartpeppar
olivolja
Köttfärsfyllning:
2-3 klyftor vitlök
Gul lök
400 gram köttfärs
0.5 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
400 gram tomatkross
Béchamelsås:
100 gram smör
2 msk vetemjöl (eller ljus glutenfri mjölmix)
5 dl mjölk
Svartpeppar
2 äggulor
1 dl riven ost
Botten: Skala och skär potatisarna i skivor. Skär löken i klyftor. Blanda potatisskivorna och löken i bunke tillsammans med några matskedar olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Bred ut potatisskivorna och löken i ett jämnt lager på bottnen av en ugnsform. Grädda i ugnen i 200 grader i ungefär 20 minuter. Skär squashen i slantar. Lägg slantarna i en bunke, blanda ner några matskedar olivolja, salt, peppar och timjan. Ta ut ugnsformen med potatisskivorna i ur ugnen efter 20 minuter. Bred över squashskivorna och grädda i ytterligare 20 minuter.
Köttfärsfyllning: Hacka lök och vitlök och bryn i en stekpanna. Addera kryddor och tomatpuré. Lägg till köttfärsen och stek. Blanda ner tomatkross när köttet är stekt. Tillred béchamelsåsen enligt instruktionerna nedan. Tillsätt sedan omkring en tredjedel av béchamelsåsen i köttfärsfyllningen. Bred ut köttfärsfyllningen i ugnformen över lagren med potatis och squash.
Béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan mjölet och sedan mjölken i omgångar. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda 5 minuter under fortsatt omrörning tills såsen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner osten och sedan äggen. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt béchamelsåsen överst i ugnsformen. Toppa sedan med ytterligare lite riven ost. Grädda sedan moussakan i ungefär 25-30 minuter i 200 grader.
Låt moussakan stå åtminstone en timme innan servering.
Moussaka is a traditional dish on the Balkans and in the Middle East and it can vary a little between different countries. The Greek moussaka actually also contains eggplant, but since that can't be found on my local grocery store, I made a version without it.
Moussaka
Bottom:
3 potatoes
1 zuchhini
1 red onion
thyme
salt
black pepper
olive oil
Meat filling:
2-3 garlic cloves
1 onion
400 grams mince meat
0.5 teaspoon cinnamon
1 teaspoon black pepper
1 teaspoon thyme
1 tablespoon tomato paste
400 grams crushed tomatoes
1 lagerblad
Béchamel sauce:
100 grams butter
2 msk wheat flour (or glutenfree flour mix)
5 dl milk
black pepper
2 egg yolks
1 dl grated cheese
Bottom: Peel and cut the potatoes and the onion. Mix the potato and onion slices in a bowl with a few tablespoons of olive oil. Season with salt and black pepper. Spread the slices on the bottom of a baking pan. Bake for about 20 minutes in 200 degrees Celsius. Cut the zucchini in slices, put in a bowl, add olive oil and season with salt and pepper. Take out the baking pan with the potatoes after 20 minutes. Add the zucchini slices on top of the potato slices. Bake for 20 more minutes.
Meat filling: Peel and chop the onion and garlic. Fry in a pan and add the spices and tomato paste. Add the meat and fry. Then add the crushed tomatoes. Make the béchamel sauce and add about a third of it to the meat filling to create a sticky frosting. Add the filling on top of the zucchini slices in the baking pan.
Béchamel sauce: Melt the butter, add the flour and mix it together. Add the milk and whisk constantly. Let boil the sauce boil for 5 minutes while whisking constantly. Take it off the stove and add grated cheese and egg yolks. Season with black pepper. Add the béchamel sauce on top of the meat filling. And sprinkle some grated cheese over it. Bake the moussaka for 25-30 more minutes in 200 degrees Celsius.
Let the moussaka cool down for at least an hour before serving it.
Kommentarer
Emma Engström 05/04/2020 6:11pm (2 år sen)
Stort tack för receptet, så mumsigt! Älskar ju Grekland också och är såå sugen på att åka dit tillbaka :> KRAM
Netti Starby 05/04/2020 7:49pm (2 år sen)
Det där måste jag verkligen testa att laga! :-D Kramis
Johanna Utterberg 05/04/2020 9:06pm (2 år sen)
Älskar moussaka!! Tack för recept! :D Kram
elin 05/04/2020 10:31pm (2 år sen)
Såg så gott ut , detta måste jag testa någon gång<3
Mirre 05/04/2020 11:19pm (2 år sen)
Oj det där verkade verkligen toppengott
Carro 06/04/2020 8:03am (2 år sen)
Men åh så gott! 😍
Malin Svensson 06/04/2020 11:25am (2 år sen)
Åhhh vad gott!! ❤️ Kram
Anita 06/04/2020 12:30pm (2 år sen)
Gud såå gott :D
karina 06/04/2020 4:55pm (2 år sen)
Wow, så godt det ser ut 😍 Tusen takk for tips! Ha en fin dag :)
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar