Greek Yoghurt Cheesecake
Jag bakade en cheesecake med grekisk yoghurt till mamma häromdagen. Det har ju varit morsdag i Finland denna helg. Jag läste på svenska Yle att morsdagsfirandet anses ha uppstått i Storbritannien och USA, men att man redan i antikens Grekland firade modersgudinnan Rhea med en fest på våren. En kul grej som jag läste någon annanstans var att grekiska mammor ställer cirka 20 olika frågor till sin dotter när hon ska gå ut någonstans, däribland "Vart?" "Med vem?" "När kommer du hem?" "Har du pengar?" "Behöver du mer pengar?" och "Hur kommer du dig hem?". Detta fick mig att tänka att antingen så är min mamma grekisk eller så är finlandssvenska mammor väldigt lika grekiska mammor. Hon vill ju alltid mig väl, säger hon.
Cheesecake
botten
15 Digestivekex
125 gram smör
fyllning
200 gram filadelfiaost
2 dl grekisk yoghurt
3 ägg
2 dl florsocker
0.5 dl kokosflingor
2 msk vaniljsocker
garnering
kanel
flytande honung
Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret. Krossa Digestivekexen och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Grädda bottnen i mitten av ugnen 8-10 minuter. Lått bottnen kallna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Blanda ihop övriga ingredienser till en slät smet och häll den över kexbottnen. Grädda i 45 minuter i 150 grader. Låt kakan kallna. Garnera med kanel och flytande honung.
I made a cheesecake with Greek yoghurt for mum the other day, because we've celebrated Mother's day here in Finland. I read at svenska Yle (public service channel in Finland) that the ancient Greeks actually celebrated the mother godess Rhea in Spring every year. Something funny that I read somewhere else is that Greek moms ask about 20 different questions the their daughter when she's on her way out somewhere. For example "where are you going?" "With who?" "When will you come home?" "Do you have enough money?" "How do you get home?" and so on... This made me think that either is my mother Greek or Finland-Swedish mothers and Greek mothers are quite similar. She always wants what's best for me, she says.
Cheesecake
bottom
15 Digestive cookies
125 grams butter
forsting
200 grams cream cheese
2 dl Greek yoghurt
3 eggs
2 dl powder sugar
0.5 dl coconut flakes
2 tablespoons vanilla sugar
garnishment
cinnamon
honey
Melt the butter. Crush the cookies and mix them with the melted butter. Put the mix in a baking pan and make a cake bottom. Bake for 8-10 minutes in 200 degrees Celsius. Let the cake bottom cool off. Change the oven temperature to 150 degrees. Mix all the ingredients for the frosting together and pour the batter over the bottom. Bake for about 45 minutes. Let the cake cool. Garnish with cinnamon and honey.
Kommentarer
Emma Engström 11/05/2020 3:32pm (3 år sen)
Det lät verkligen otroligt gott och fräsch med citron, mums! Perfekta sommardesserten ju :> KRAM
Ajli 11/05/2020 6:32pm (3 år sen)
okej helloooooooo, det här ser ju så nedrans gött ut!!
Alice 12/05/2020 9:23am (3 år sen)
Så gott, och så roligt med den där faktan! ^^ Det visste jag inte!
Malin 12/05/2020 11:59am (3 år sen)
Guuuuud vad gott!!! ❤️ Kram
Anita 12/05/2020 10:25pm (3 år sen)
Tack för receptet :D
Johanna Utterberg 15/05/2020 9:10pm (3 år sen)
Åh så gott, älskar cheesecake! :)
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar