Hamburgers à la Ivar
Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om min lillebror Ivar. Den gången skrev jag också att vi är ganska olika, men en sak vi har gemensamt är kärleken till god mat. Det verkar också vara någonting av en grej inom vår släkt, där många är kockutbildade.
Min lillebror Ivar älskar god mat. Hans specialitet är hamburgare i alla former och variationer. Ibland säger han att han kan tänka sig att bli kock och drömmer om att öppna ett eget hamburgerställe. Enligt honom ska hamburgaren göras från grunden. Helst både brödet och biffen. Att göra hamburgerbröd till hela vår familj är däremot en liten utmaning, eftersom några familjemedlemmar äter glutenfritt.
Ivar tycker om hamburgare eftersom att det är en enkel maträtt att variera. Man får använda vilka tillbehör man vill! Ivars favorittillbehör är bacon, cheddarost, naturell majonnäs, tomat, issallad och brioche bröd.
Här bjuder vi på ett recept på Ivars hambrugerbiffar. Hur många biffar det blir beror givetvis på hur stora man gör dem. Ivar brukar laga cirka 8 biffar.
Ivars hamburgerbiffar
800 gram köttfärs
2,5 dl vatten
8 msk glutenfritt ströbröd
0,5 dl havregryn
2 tsk salt
3 ägg
Blanda salt, ströbröd och havregryn i en skål. Häll vattnet över och låt svälla. Lägg färsen i en annan skål och blanda färsen med äggen. Rör sist ner blandningen med ströbröd och bearbeta till en jämn smet. Låt svälla minst 30 minuter. Forma till biffar i valfri storlek. Lämplig storlek enligt Ivar är cirka 100 gram per biff. Stek biffarna i rikligt med smör. Smaksätt de stekta biffarna med svartpeppar.
Ivars bästa hamburgertips:
- Forma gärna biffarna så tunna som möjligt innan du steker dem. De stiger/sväller under stekning. För tjocka biffar gör att burgaren endast smakar kött.
- Snåla inte med osten! Ivar föredrar cheddarost i sina hamburgare.
Something that my brother Ivar and I have in common is the huge love for tasty food! Hamburgers are sort of his speciality and according to him, hamburgers should be made from scratch.
Ivar loves hamburgers because it's very easy to vary them. His favorite toppings are bacon, cheddar cheese, tomato, salad and mayonnaise, served on a brioche bread with his homemade hamburger patty.
Ivar's Hamburger Patty Recipe
800 grams minced meat
2.5 dl water
8 tablespoons gluten free breadcrumbs
0.5 dl rolled oats
2 teaspoons salt
3 eggs
Mix salt, breadcrumbs and rolled oats in a bowl. Pour the water over and leave. Put the minced meat in another bowl and mix the minced meat with the eggs. Finally, stir the mixture with the breadcrumbs and process to a smooth batter. Leave for at least 30 minutes. Shape into patties of any size. The appropriate size according to Ivar is about 100 grams per patty. Fry the steaks in plenty of butter. Season with black pepper.
Ivar's best hamburger tips:
- Shape the patties as thin as possible before frying them, because too thick patties makes the burger taste only like meat.
- Lots and lots of cheese! Ivar prefers cheddar cheese in his burgers.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar