header6

Glutenfria mockarutor med pepparkakssmak

Skrivet av Sara Storbäck 13.12.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:

pepparkaksmums3pepparkaksmums2

Häromdagen hittade jag Camilla Hamids recept på pepparkaksmums, alltså mockarutor med pepparkakssmak. Eftersom min pojkvän brukar gilla kombinationen choklad och pepparkaka väldigt mycket kändes det nästan som en självklarhet att baka en egen variant på den här kakan. Den blev så otroligt god så jag var bara tvungen att dela receptet här också! 

Jag gjorde om receptet till glutenfritt och tog mig friheten att ändra lite andra småsaker i det, men jag utgick alltså från Camilla Hamids recept. Glasyren blev ganska lös med mitt receptet, så se till att äta kakan med sked. Alternativt, lägg i mer florsocker eller minska mängden smör eller kaffe om ni vill ha en tjockare glasyr. 

På tal om kombinationen choklad och pepparkaka? Har ni smakat Fazers choklad med pepparkakssmak? Den kan jag varmt rekommendera! 

 

Mockarutor med pepparkakssmak

200 g smör

2 msk kanel

1 msk mald nejlika

2 msk mald kardemumma

1 msk mald ingefära

4 ägg

4 dl strösocker

3 dl rismjöl

2 dl mandelmjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 kryddmått salt

2 dl mjölk

 

Glasyr

150 g smör

1 dl starkt kaffe

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

4 dl florsocker

kokosflingor till garnering

 

Värm ugnen till 175 grader och täck en ugnsform (ca 20 x 30 cm( med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner alla kryddor. Ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. 

Tillsätt mjölken smörblandningen i bunken. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll över smeten i ugnsformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.

Låt kakan svalna i rumstemperatur.

 

Glasyr: 

Smält smöret till glasyren i en kastrull.  

Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kokosflingorna) och rör ihop till en jämn glasyr.

Häll ut glasyren på kakan när den svalnat ordentligt.

Garnera med kokos och låt svalna och stelna i kylen innan servering.

pepparkaksmums1

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar