Mother's Day and Beef Stifado
Eftersom det är morsdag och restaurangerna är stängda firade vi mamma hemma med en fantastiskt god och värmande grekisk köttgryta. Grytan spred en underbar doft i hela huset. I Grekland är det vanligt att grytan görs på lammkött eller till och med kanin. Vi körde på nötkött och gjorde dubbelsats eftersom mamma anser att köttgryta blir bättre i ju större sats man gör. Dessutom blir det då över till de familjemedlemmar som ska ha matlåda med till jobbet. Följande dag smakar grytan nästan bara bättre. Som efterrätt lagade vi en cheesecake med grekisk yoghurt, men det receptet lägger jag upp i morgon.
Behöver jag säga att jag längtar till Grekland så att det gör ont?
Beef Stifado
ungefär 4 portioner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 gram nötinrestek
400 gram krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1-1.5 tsk honung
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
1 dl persilja
salt och svartpeppar
smör och olja till stekning
Till servering
ugnspotatis
haricots verts
sallad
Skala löken och skär den i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skär nötsteken i bitar och bryn i olja och smör. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med ett tag. Häll över köttet i en gryta och häll över krossade tomater och vatten så att det täcker köttet. Tillsätt buljongtärningar, honung, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika. Koka upp och skumma av fett vid behov. Låt koka på låg värme i 2-3 timmar beroende på köttets kvalitet. Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
Ugnspotatis
8-12 medelstora potatisar
örtsalt
olivolja
Skala potatisar och skär dem i klyftor. Koka potatisklyftorna i några minuter. Häll bort vattnet och låt potatisklyftorna torka på papper. Häll upp potatisen på en oljad ugnsplåt. Pensla potatisarna med olja och krydda med örtsalt. Stek i ugnen i 225 grader cirka 45-60 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Since it's Mother's day today and the restaurants are closed, we celebrated mum at home with a delicious and warming Greek meat stew. The stew spread a wonderful scent all over the house. In Greece, the stew is usually made from lamb or rabbit. Vi used beef and we made double batch, since meat stews are better if you make large amounts, according to my mum. The stew tastes even better the next day and the family members who need to bring a lunch box to work also have their lunch prepared for next day. For dessert, we made a cheesecake with Greek yoghurt. Tomorrow I will post that recipe.
Do I need to say that I'm longing for Greece so, so much?
Beef Stifado
about 4 serves
2 onions
3 garlic cloves
800 g boneless beef inside
400 g crushed tomatoes
2 meat bouillon cubes
1 - 1.5 teaspoons honey
1 tablespoon red wine vinegar
2 tablespoons oregano
2 bay leaf
1 cinnamon stick
1 ml crushed cloves
1 dl food onion
1 dl parsley
salt and black pepper
butter and oil for frying
Peel the onion and the garlic and chop it. Chop the meat into pieces and fry in oil and butter add the onion and garlic and fry for a while. Pour the meat into a pot and add the crushed tomatoes and a little water so it covers the meat. Add the meat bouillon cubes, honey, red wine vinegar, oregano, bay leaves, cinnamon stick and the crushed cloves. Let boil on low heat for 2-3 hours. Add the food onion and season with pepper and salt.
Serve with
potatoes
salad
french beans
Potato wedges
8-12 potaotes
herb salt
olive oil
Peel the potatoes and cut them into wedges. Let the wedges boil for a few minutes. Pour away the water and let the wedges dry on a paper. Put the potato wedges on a oven tray covered with olive oil. Sprinkle some more olive oil over the potatoes and season with herb salt. Bake for 45-60 minutes in 225 degrees Celsius.
Kommentarer
Netti Starby 10/05/2020 8:52pm (3 år sen)
Vilket mysigt firande och så gott det ser ut! <3 Kramis
karina 10/05/2020 10:47pm (3 år sen)
Så herlig! Köttgrytan ser jätte god ut, takk for receptet. Ha en fin kveld <3
Malin Tarvainen 10/05/2020 11:22pm (3 år sen)
Mums så gott det såg ut 😍 kram
Pauline 11/05/2020 9:10am (3 år sen)
vad gott och mysigt :)
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar