Sara header augusti21

Vad är statskunskap med masskommunikation?

Skrivet av Sara Storbäck 21.02.2020 | 0 Kommentarer

Denna vecka är det tema karriär och utbildning här på Sevendays. Dessutom närmar sig datumen för vårens öppna ansökningar till både utbildningar på andra stadiet samt högskole- och universitetsutbildningar. Det kan hända att många funderar över framtiden och vilken utbildning de vill söka till. Därför tänker jag passa på att berätta lite mer om min utbildning idag. 

Ni som har läst min blogg ett tag vet kanske att jag studerar statskunskap med masskommunikation vid Åbo Akademi i Vasa och att det här är mitt första år som universitetsstuderande. Jag valde att söka till denna utbildning eftersom jag alltid har varit intresserad av vad som händer i samhället samt av media och kommunikation. Samhällslära och historia var mina favoritämnen i skolan och jag har alltid tyckt om att läsa, skriva och lära mig nya saker. LRM EXPORT 570174307832788 20200220 204555172LRM EXPORT 570207560709866 20200220 204628425Att studera statskunskap innebär att vetenskapligt studera politik på olika nivåer, ur många olika synvinklar. Vi får bland annat lära oss hur ett demokratiskt samhälle fungerar, vilka krafter som styr politiken i Finland och ute i världen och hur relationer mellan olika länder utvecklas och sköts.

Statskunskap är ett brett ämne och utöver det innefattar vår utbildning även några obligatoriska kurser i ämnet masskommunikation. Detta eftersom massmedier har en viktig inverkan hur medborgare informeras om aktuella ämnen, nyheter och förändringar i samhället. Vid Åbo Akademi i Vasa erbjuds även masskommunikation som långt biämne. I de studierna ingår både tv-, webb-, redaktions- och radiojournalistik. Jag siktar på att studera masskommunikation som långt biämne. Detta eftersom jag för tillfället känner att jag i framtiden gärna vill jobba som journalist, informatör, kommunikatör eller någonting liknande. Jag är säker på att mina studier i statskunskap kommer att vara mig till nytta inom dessa yrken, eftersom studierna i statskunskap ger mig en bred bild av hur samhället fungerar och är uppbyggt. 

LRM EXPORT 570279610469230 20200220 204740475

Utöver masskommunikation finns det även andra biämnen att välja mellan. För tillfället går jag kurser i offentlig förvaltning, som jag valt som kort biämne. Möjligheten att studera offentlig förvaltning som långt biämne finns också. Att studera offentlig förvaltning ger insikter i hur statliga och kommunala myndigheter styrs och vi studerar både orsakerna till och följderna av olika politiska beslut. Skillnaden mellan långt och kort biämne är att man studerar fler kurser i sitt långa biämne. Ett kort biämne består av 25 studiepoäng, medan ett långt består av 60 studiepoäng (hela utbildningen statskunskap med masskommunikation innefattar 300 studiepoäng).

Utöver masskommunikation och offentlig förvaltning kan man även välja utbildningsinriktningen ämneslärare i samhällslära och då får man läsa ett andra undervisningsämne (till exempel historia eller religion) som biämne. Förutom detta kan man även välja bland många andra biämnen som erbjuds vid Åbo Akademi. Via ett så kallat JOO-avtal är det även möjligt att välja ett biämne som erbjuds vid någon annan högskola. Möjligheterna är många och det här med olika biämnen kan låta lite krångligt, men det är egentligen inte alls komplicerat. Dessutom svarar personalen vid Åbo Akademi gärna på frågor angående val av biämnen. 

LRM EXPORT 570323373335369 20200220 204824238

Bakom denna dörr håller vi som studerar statsvetenskap för det mesta till. Här råder en god och familjär stämning. Personalen som jobbar här är trevliga och hjälpsamma. Det känns alltid lätt vid behov ställa frågor eller be dem om hjälp eller råd. Här får man känslan av att lärarna genuint bryr sig och engagerar sig för att hjälpa var och en av oss framåt i våra studier. Och jag vet att jag inte är ensam om att uppleva stämningen på vår våning så här. 

Efter avslutad utbildning kan man som statsvetare inte bara jobba som journalist, informatör eller ämneslärare. Man kan exempelvis också arbeta inom statlig eller kommunal förvaltning, som verksamhetsledare eller som samhällsanalytiker eller forskare. Med andra ord är det en bred utbildning som ger en många olika karriärmöjligheter. Genom att välja olika biämnen och kurser skapar man den yrkesprofil man vill ha. 

Åbo Akademis hemsida kan du läsa mera om bland annat utbildningen statskunskap med masskommunikation. Om du ska söka till en högskoleutbildning och tycker att det här låter minsta lilla intressant kan jag varmt rekommendera dig att söka! Studierna har verkligen levt upp till mina förväntningar och jag trivs så bra vid Åbo Akademi. 


 

Since we have the theme career and education here at Sevendays this week and since it's time to apply for university educations here in Finland, I decided to write about my education - political science and mass communication. 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar