header6

Rhubarb & toffee pie

Skrivet av Sara Storbäck 12.07.2020 | 5 Kommentarer

Kategorier:

rabarberpaj1

Innan rabarbersäsongen är slut kan man passa på att laga denna rabarberpaj med ett läckert kolatäcke. Detta är definitivt rabarberpajen för dig som egentligen inte gillar rabarberpaj. En gång för många år sedan när vi hade gäster kom ett av barnen in i köket och frågade "får vi någon och efterrätt?" Varpå mamma svarade "jo, det blir rabarberpaj med glass". Barnet svarade sedan bestämt "jag äter inte rabarberpaj". "Vänta tills du smakat min rabarberpaj" svarade mamma. Här är receptet på just den pajen:  

rabarberpaj2

Rabarberpaj

Pajdeg

150 gram smör

1.5 dl strösocker

0.5 dl vispgrädde

0.5 dl sirap

2 dl mandelmjöl

2 dl havregryn

2 dl kokosflingor

0.5 - 1 tsk mald ingefära

 

Fyllning

ca 500 gram rabarber

1 dl strösocker

1 msk potatismjöl

 

Smält smöret och rör samman resten av ingredienserna till pajdegen.

Ansa rabarbern och klipp eller skär den i små bitar. Blanda sedan socker och potatismjöl med rabarbern. Häll rabarberblandningen en ugnsform i ca 28 cm i diameter.

Bred över pajdegen/kolatäcket över rabarberblandningen. Grädda i 200 grader, i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 

Servera med vaniljglass eller vispad grädde. 

 

Hur gick det för barnet som inte ville äta rabarberpaj? Jo, barnet åt och tog till och med en bit till och erkände att "det här var gott". Därför kallar jag denna paj rabarberpajen för dig som egentligen inte gillar rabarberpaj. 

 


 

Before the rhubarb season ends, I really recommend you to try this rhubarb & toffee pie. Many years ago, when we hade some guests at home one of the kids asked my mother if they would get some dessert. My mother answered that she was going to make rhubarb pie and serve it with some vanilla ice cream. The child then answered "I don't eat rhubarb pie". "Wait until you have tasted my rhubarb pie" my mother answered. Here's recipe: 

Rhubarb pie

Pie dough

150 grams butter

1.5 dl sugar

0.5 dl whipping cream 

0.5 dl syrup

2 dl almond flour

2 dl rolled oats

2 dl coconut flakes

0.5 - 1 tsk ground ginger 

Filling

about 500 grams rhubarb

1 dl sugar

1 tablespoon potato flour

 

Melt the butter and add the rest of the ingredients for the pie dough.

Clean the rhubarbs and cut them into small pieces. Mix with potato flour and sugar.

Pour the rhubarbs into a baking pan (about 28 cm in diameter).

Spread the pie dough over. Bake in the oven for 25 minutes in 200 degrees Celsius. 
Serve with vanilla ice cream or whipped cream. 

 

So what about the kid who didn't want to eat rhubarb pie? Yes, the kid ate and took one more slice and then admitted "this was really tasty". That's why I wan't to call this pie the rhubarb pie for those who actually don't like rhubarb pie. 

Kommentarer

  • Netti Starby 13/07/2020 7:02am (30 dagar sen)

    Älskar pajer och så bra tips! <3 Kramis

  • Carro 13/07/2020 8:41am (30 dagar sen)

    Mums! 💕

  • Marie Ringström 14/07/2020 6:25pm (29 dagar sen)

    Undrar var gränsen går mellan pajdeg och receptet på kolalagret går. Det engelska receptet ser inte hellet ut att vara rätt. Tack Marie

    • Sara Storbäck 17/07/2020 6:04pm (26 dagar sen)

      Tack för att du noterade felen i det engelska receptet, det är nu korrigerat! Har även delat upp receptet mer, så hoppas det blev tydligare nu :) Ber om ursäkt för misstaget!

  • Pauline 14/07/2020 7:47pm (29 dagar sen)

    åh mums

  • Sandra 14/07/2020 8:25pm (29 dagar sen)

    Det saknas flera ingredienser i den engelska översättningen och mängden potatismjöl är helt skev... 1 dl...?!


    English - this recipe of way off. Don't make it until it's changed. 3 missing ingrediences and it's supposed to be 1 tablespoon of potato flour...

    • Sara Storbäck 17/07/2020 6:03pm (26 dagar sen)

      Tack för att du noterade detta! Nu borde receptet vara fixat. Jag ber om ursäkt för att det blev förvirrande!

      Thank you for noticing, I've added the missing ingredients now, so everything should be okay now. I'm sorry for the mistake.

Skriv en kommentar