Spinach & Feta Pasty
Finländska piroger inspirerade av grekisk spenat- och fetaostpaj, spanakopita. Gott, vegetariskt och enkelt att laga. Perfekt tilltugg till exempelvis soppa eller saltbit till kvällsfikat.
Piroger med spenat och fetaost
Räcker till tre stora piroger/sex stycken mindre.
6 st plattor smördeg
150 gram fetaost
150 gram fryst spenat
3-4 klyftor vitlök
2 ägg
Hacka vitlöken och bryn den hackade löken i lite olivolja eller smör. Tillsätt spenaten och stek tills den har blivit ordentligt mjuk. Skär fetaosten i mindre bitar och blanda ner i den stekta spenaten. Knäck ner ett ägg i fyllningen och steg tills fetaosten har blivit mjuk.
Skär "lufthål" i tre av smördegsplattorna genom att skära enkla raka snitt med en kniv (som på bilden ovan). Lägg 2-3 matskedar av spenat- och fetaostfyllningen på de tre resterande degplattorna och lägg sedan över de plattor som du har skurit i som ett lock. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg över pirogerna. Grädda i 250 grader i cirka 10-15 minuter, tills pirogerna har blivit gyllenbruna. Servera pirogerna varma eller kalla.
Finnish pasty, inspired by Greek spinach and feta cheese pie, spanakopita. Tasty, simple and vegetarian.
Spinach & feta pasty
Three big pastries or six smaller.
six pieces of puff pastry
150 grams spinach
150 grams feta cheese
3-4 garlic cloves
2 eggs
Cut the garlic cloves and fry it in a pan. Add the spinach and fry until it's soft. Cut the feta cheese in smaller pieces and add it to the pan. Add an egg and fry until the feta cheese is soft.
Cut with a knife in three of the puff pastry pieces, to make "air holes" (like in the pictures above). Put 2-3 tablespoons of the filling on the rest of the pastry pieces. Use the pieces that you have cut in as a "roof". Fold the edges together with a fork. Brush the pastries with an egg. Bake in 250 degrees Celcius for 10-15 minutes.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar