Sara header augusti21

Sweet potato and carrot soup with red lentils

Skrivet av Sara Storbäck 09.04.2020 | 5 Kommentarer

Kategorier:

linsmorotbatatsoppalinsmorotbatatsoppa1

Den här veckan har vi temat sparande här på Sevendays. För mig handlar sparande mycket om att gynna miljön och plånboken genom att minska matsvinn. Att slänga mat och råvaror som lika gärna skulle kunna ätas känns bara som onödigt slöseri. Denna batat- och morotssoppa lagade jag häromdagen för att ta tillvara morötter som jag hade hemma i kylskåpet efter att ha lagat pasta bolognese i förra veckan. Denna soppa är också ganska billig att laga och räcker flera dagar, så därför kan man även spara lite pengar genom att laga den. 

Batat- och morotssoppa med röda linser

ungefär 3 portioner

1 batat

4 morötter

1 liter vatten

1 dl matlagningsgrädde

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl röda linser

salt och svartpeppar

0.5 msk chili

Skölj linserna under kallt vatten. Skala bataten och morötterna och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med en liter vatten och koka up tillsätt sedan buljongen och linserna. Låt koka tills batat- och morotsbitarna är ordentligt mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt sedan ungefär 1 dl matgrädde och låt koka en stund till. Krydda med chili och smaka av med lite salt och svartpeppar. 

Jag serverar soppan med lite färskost med vitlökssmak. Om man vill ha en helt vegansk måltid kan man byta ut osten och matgrädden mot veganska alternativ. 

 

Andra recept med röda linser:

- Vegansk pasta Bolognese

- Värmande vegansk linsgryta med grönkål

 


 

This week we have the theme "savings" here on Sevendays. To me, savings, is a lot about taking care of the planet and saving my money by reducing food waste. To throw away food that still can be eaten feels just like a stupid waste. The other day, I made this sweet potato and carrot soup to use up some carrots that I had in my fridge after I had made pasta bolognese last week. This soup is also cheap to to make and you can eat it for several days, so by making this soup you might also save a little money. 

Sweet potato and carrot soup with red lentils

about 3 serves

1 sweet potato

4 carrots

1 liter water

1 dl cooking cream

1 bouillon vegetable cube

2 dl red lentils

salt and black pepper

0.5 teaspoon chili

Wash the lentils over running water in a strainer. Peel the sweet potato and carrots and cut them into smaller pieces. Put the pieces in a pot with about one liter of water and let it boil. Add the bouillon cube and the lentils and let it boil until the sweet potato and carrots are very soft. Mix with a mixer until the soup has a smooth texture. Add the cooking cream and let the soup boil for a little while again. Add the chili and season with salt and black pepper. 

I served the soup with creme cheese with garlic taste. If you want a vegan meal, use a vegan cooking creme and vegan creme cheese.

Other recipes with red lentils:

- Vegan pasta Bolgonese

- Vegan lentil stew with collard

 

Kommentarer

Skriv en kommentar