Vegan lentil stew with collard
Här kommer ett recept på en värmande vegansk gryta för kyliga dagar.
Linsgryta med grönkål
ca 5 portioner
3 dl röda linser
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
3 morötter
40 gram torkad mango (valfritt)
4 dl passerade tomater
4 dl kokosmjölk
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
100 gram grönkål
1 msk kokosolja
salt
svartpeppar
Kryddblandning
2 tsk kanel
1 msk torkad persilja
1 tsk ingefära
1 tsk mald koriander
1 tsk chili
1 tsk gurkmeja
Skölj linserna under kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta och skala morötterna och skär dem i slantar. Klipp eller skär den torkade mangon i mindre bitar. Ta bort stammen från grönkålen och klipp i mindre bitar. Blanda ihop kryddblandningen.
Värm upp kokosoljan i en kastrull. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills de blivit mjuka. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare en minut. Tillsätt ett par matskedar vatten vid behov. Addera sedan morötter och mango. Rör runt tills allt täcks av kryddorna. Tillsätt sedan linser, passerade tomater, vatten och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen och låt koka på svag värme under lock i 15-20 minuter tills linserna blivit mjuka. Rör om då och då.
Blanda ner grönkål och ta av grytan från värmen. Smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag: Grytan kan serveras med ris, matyoghurt och kokt broccoli. Välj en växtbaserad yoghurt för vegansk måltid. Denna dag råkade jag ha överblivna morötter som behövde ätas upp. Enligt mig ska man inte bara "medietillfredsställa", d.v.s. publicera sådant som ser bra och tilltalande ut, utan också vara "mediesann" d.v.s. visa upp vardagen så som den är. En hållbar vardag handlar ju om att inte slänga mat i onödan.
Here's a recipe on a warming vegan stew for cold days.
Vegan lentil stew with collard
about 5 serves
3 dl red lentils
1 red onion
1 garlic clove
3 carrots
40 grams dried mango (optional)
4 dl tomato pulp
4 dl coconut milk
4 dl water
1 vegetable boullion
100 grams collard
1 tablespoon coconut oil
salt
black pepper
Spice mix
2 teaspoons cinnamon
1 tablespoon dried parsley
1 teaspoon ginger
1 teaspoon coriander
1 teaspoon chili
1 teaspoon curcuma
Wash the lentils under cold water. Peel and chop the onion and garlic. Wash the carrots and peel them, then cut them into coins. Cut the mango in smaller pieces. Remove the stems from the collard and cut it into smaller pieces. Mix the spice mix together.
Heat up the coconut oil and fry onion and garlic in it. Add the spices and let fry for another minute. Add a couple spoons of water if needed. Then, add carrots and mango, mix together with a spoon until everything is covered by the spices. Add lentils, tomato, water, coconut milk and the boullion. Let boil for 15-20 minutes until the lentils are soft. Add the collard and remove the stew from the stove. Add salt and black pepper.
The stew can be served with rice and food yoghurt or boiled broccoli. Use plant based yoghurt for a vegan meal. This day I happened to have some carrots that needed to be eaten up at home. According to me, you just don't have to create picutres that are good looking or "correct". To me, it's important to be true also and show the real everyday life. And a sustainable everyday life is actually about not throwing away food that still can be eaten.
Kommentarer
Pauline 04/01/2020 7:44pm (3 år sen)
kul att du delar recept :)
Delila 06/01/2020 3:40pm (3 år sen)
Åhh vad gott!!
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar