b2

Ansvaret som följer med hund

Skrivet av Sara Hellström 21.03.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:

I förrgår läste jag ett väldigt bra inlägg på Christinas blogg, det här  inlägget. Hon sätter verkligen ord på mina tankar. Tankar jag själv inte fått till pappers tidigare, därför vill jag uppmärksamma hennes välskrivna inlägg idag.

Christina har, precis som jag, läst en artikel här på Sevendays (klick). Artikeln handlar om hur försäljningen av försvarsspray för hundar har ökat. Att det främst är småhundsägare som köper det här sprayet, gör det hela mer relevant och intressant för mig, eftersom jag har en liten hund. Det finns definitivt skillnader mellan att ha en stor eller en liten hund, men det finns även många saker som vi har gemensamt. En av de sakerna är utan tvekan ansvaret.

Precis som Christina skriver så bra i sitt inlägg följer det ett stort ansvar med hund. Det här ansvaret är precis lika stort vare sig du har en stor eller liten hund. Vare sig du har en sheltie som mig, en pudel eller rottweiler. Det är du som ägare som är ansvarig över din hund och dess agerande. Det är din uppgift att uppfostra, skola, träna och göra din hund till en fungerande individ. 

Problemet här är nog att alla tar inte det här ansvaret. Jag tror det är alldeles för många som inte reflekterar över detta överhuvudtaget. Många känner nog inte sin hund tillräckligt bra och kan därför inte heller läsa av sin hund. Tyvärr. Det är ju lättare att skylla felet på hunden än att ta ansvaret själv, men det är inte under några som helst omständigheter okej, om ni frågar mig. Det här är en punkt jag kunde skriva om hela dagen, men vi kan återkomma till det i något senare skede.

12360157 10207323069047338 5147416788169008241 n 2

(Foto: Åsa Österberg)

Då Bianca var liten satte jag ner mycket tid på att socialisera henne. Vi träffade många olika slags hundar och människor. Olika slags miljöer och situationer. Allting för att hon skulle bli så trygg i sig själv som möjligt. Extra viktigt då man socialiserar en valp är givetvis att att ge den så mycket positiva erfarenheter och upplevelser som möjligt. En trygg grund att stå på.

Som liten lekte Bianca med alla sorters hundar, stora och små. Hon var inte rädd fastän hundarna var dubbelt så stora som henne, dock behövde jag som ägare förstås övervaka leken på grund av storleksskillnaden. Idag är hon ganska skeptisk till stora hundar, speciellt om de är ivriga och lekfulla. Då vill hon helst inte ha något med dem att göra. Det här känner jag såklart till, därför undviker jag idag att sätta henne i sådana situationer. Jag känner min hund och tar mitt ansvar som hundägare. 

Jag kan däremot erkänna att jag är lite extra uppmärksam då vi möter stora hundar. Det pirrar lite i mig på ett nervöst sätt. Även om jag tycker att ägare till stora hundar ofta har bättre kontroll än vad vi småhundsägare har. En stor hund kan du liksom inte styra med kopplet eller plocka upp i famnen, utan en stor hund behöver kunna lyda dig. Ändå är jag många gånger lite på min vakt och extra uppmärksam. 

Nervositeten grundar sig säkerligen i att man alldeles för ofta hör historier om en stor hund som attackerat en mindre och det fått ofattbara följder. Det sätter skräck i många, det förstår jag. Ingen vill ju att ens hund skall bli attackerad, vare sig av stora eller små hundar. Ändå, har jag nog aldrig tänkt tanken på att införskaffa ett försvarsspray. Men skulle det vara helt tokigt, vet inte? Det finns många olika aspekter på ämnet. Personligen tror jag i första hand på att känna sin egen hund, ta ansvaret och vara uppmärksam. Ge hunden en trygg uppväxt med positiva upplevelser. Sedan får man hoppas att alla andra gör likadant.

Vad har du för tankar om det här?

 

 

 

 

 

Kommentarer

 • Mette 21/03/2018 1:31pm (21 månader sen)

  Håller fullständigt med om att man som hundägare har ett ansvar att uppfostra sin hund! Jag tycker även att det är viktigt att förstå att hundar är olika och att vissa gillar andra hundar medan andra inte gör det alls. Vår ena hund vill till exempel bara köra sitt eget race och snusa omkring för sig själv. Han totalt ignorerar andra hundar så långt det går men säger till om de är för störande för länge.
  En anna sak jag har upptäckt då jag jobbar med hundar är folk som har sina hundar lösa men som inte har kontroll över dem, och även om hunden är snäll tycker jag det här är väldigt allvarligt. Vissa av hundarna jag går ut med och sköter gillar inte andra hundar och börjar skälla och skulle ibland gå till attack om en annan hund är för nära. Och flera gånger har det hänt att en lös hund har kommit rusande mot oss och ägaren bara ropar att hunden nog är snäll. Blir så arg, för man kan ju inte utgå från att hunden jag har fast i koppel och kontroll över är snäll då en annan hund kommer för nära och överlag tycker jag inte att man kan låta sin hund hälsa på andra hundar utan att fråga ägaren först. För även om hunden är snäll kan man till exempel ha träning på gång eller av någon annan orsak inte vill att hunden ska hälsa just då.

  • Sara Hellström 22/03/2018 9:30am (21 månader sen)

   Precis, du satte också ord på mina tankar här. Har länge funderat på att skriva ett inlägg om folk som har sina hundar lösa utan att ha kontroll över dem, men inte fått det till pappers. Men håller fullständigt med dig!

 • Susann 21/03/2018 2:19pm (21 månader sen)

  Jag har räddat livet på mina dvärghundar ett tiotal gånger med försvarsspray. Jag rastar tre hundar samtidigt alltid kopplade och vi har flera gånger varje sommar blivit "anfallna" av stora okopplade hundar. Enbart en hundägare tackade mig för att jag avbröt en påbörjad attack med sprayen. De flesta blir nästan förbannade över att man använder spray på deras hundar men det räddar faktiskt livet på en dvärghund som annars går en säker död till mötes av att bli huggen av en stor hund. Jag går inte ut med mina hundar utan att ha minst 2 DogDefense spray i fickan ifall en av dem inte fungerar.

  • Sara Hellström 22/03/2018 9:28am (21 månader sen)

   Tack för din kommentar! Jag förstår att du alltid har spray med dig, det skulle säkert jag också ha om jag hade varit med om samma. Jag tycker dock att det är väldigt sorligt att man skall måste gå runt och vara rädd för att ens hundar skall bli attackerade. Där har ju de andra ägarna ett stort ansvar att fylla, att inte ha sina stora hundar okopplade. Synd att inte alla tar det ansvaret! Då måste man ju göra som du, förbereda sig för det värsta. Att man blir förbannad för att man använder spray på en stor hund som hoppar på en liten, det förstår jag däremot inte alls. Man kan ju inte bli förbannad om ens egen hund attackerar en annan.

Skriv en kommentar