b2

Behöver man träna sin hund?

Skrivet av Sara Hellström 19.03.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Här om dagen följde jag med i en intressant diskussion som pågick i en av de tiotals hundgrupperna jag är medlem i på faceebook. Diskussionen handlade om huruvida man behöver lära sin hund baskommandon eller inte. Kommandon som t.ex. sitt, ligg och vänta. Vissa var av åsikten att en hund definitivt behöver kunna en del baskommandon, för att överhuvudtaget kunna fungera i vardagen. Medan endel tyckte det var helt onödigt och att en hund fungerar i vardagen ändå. 

Vad tycker jag? Jag tycker det underlättar något enormt om man lär hunden vissa kommandon. Man har lättare att kommunicera med hunden och även andra har lättare att kommincera med hunden, som t.ex. eventuella hundvakter. Förutom att det underlättar och är praktiskt skulle jag också vilja påstå att man förbättrar samarbetet mellan hund och hundägare. Träning är en rolig sak för dig och din hund att göra tillsammans och ni stärker bandet ni har imellan er.15437219976 cbe82a664d c

Något många ofta glömmer bort, eller kanske inte ens vet är att allting behöver läras in. En hund som aldrig har blivit lärd ordet sitt, kan omöjligt veta vad ordet sitt betyder. Eller vänta. Det här är inget hundar har inbyggt eller kan automatiskt, utan det är ord som behöver läras in. Allting behöver läras in. Så att bli frustrerad på en hund som inte sitter, ligger eller kommer på kommando, om du aldrig lärt in det, är helt onödigt. 

Personligen började jag träna med Bianca redan då hon var liten valp. Då lade jag ner mycket tid på träningen och speciellt mycket fokus låg på att lära in just dessa baskommandon som sitt, ligg, vänta och kom. Kom och vänta är de två viktigaste sakerna att lära in, enligt mig. Idag har jag och Bianca en väldigt bra kommunkation och ett starkt band oss imellan, vilket jag tror beror mycket på träningen. Hon fungerar väldigt bra i vardagen och lystrar bra på kommandon, i alla fall för det mesta. Om hon skulle vara lika lydig utan träningen, det har jag svårt att svara på. Jag tror dock hon skulle vara mera vilsen och vimsig utan en bra träniningsgrund. Tack vare träningen tror jag hon, och andra hundar, blir mera stabila, säkra och lugna i sig själva.

Vad tycker du om saken? Behöver man träna in olika kommandon? Har du gjort det? Dela gärna med dig av åsikter och tankar. 

 

 

Kommentarer

 • Pia 19/03/2018 4:44pm (21 månader sen)

  Va?! Inte lära hunden ens baskommandon?! Den diskussionen har jag totalt missat! För mig som första gångs hundägare var det en självklarhet att lära hunden vanliga kommandon redan som valp (att poletten trillade ner först nåt år senare i yrvädret är en annan diskussion....) nu 6,5 år senare har jag nytta av allt jag kämpade med när hunden var valp.

  • Sara Hellström 21/03/2018 9:36am (21 månader sen)

   Det var lite chockerande för mig också, faktiskt. Jag ser det också som en självklarhet att lära in baskommandon, förenklar vardagen något enormt :)

 • Christina 19/03/2018 6:35pm (21 månader sen)

  Ja, vi har tränat in en hel del kommandon med Doris. Ett av de viktigaste vi använder dagligen är "lämna!" Jag märker att vi har fått en bra relation redan från grunden genom att gå några kurser tillsammans samt träna på olika saker som förenklar vår vardag.

  • Sara Hellström 21/03/2018 9:35am (21 månader sen)

   Det där "Lämna" borde jag också lära in. Vi började med det, men sedan blev det lite på hälft. Jag tror också man stärker relationen genom träning! :)

Skriv en kommentar