b2

Ett år i huset

Skrivet av Sara Hellström 08.07.2019 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Som jag nämnde i det här inlägget, så firade vi ett år i huset den tjugonionde juni. Eller firade vet jag inte, men det var i alla fall ett år sedan vi flyttade in i huset. Jag tror inte jag har berättat så mycket om vårt hus här på bloggen, så det tänkte jag göra nu. Alla bilder i detta inlägg är tagna av Rebecka Hägert.

Då folk frågar om vi flyttat till ett nytt hus (som av någon anledning händer rätt så ofta), så brukar jag skratta och svara nej. Det är säkert vanligast att man som ett ungt par vill bygga nytt eller flytta till ett relativt nytt hus. Vårt hus är inte nytt, det är nästan 200 år gammalt.  Tror vi i alla fall, man vet ju inte exakt vilken fakta som stämmer då det stått här så otroligt länge. Huset har därmed en hel historia att berätta, mycket som vi inte ens känner till ännu. Vi har fått höra att huset någongång fungerat som ett länsmanna hus och att det i en period stått tomt i ungefär trettio år. Förutom det så vet vi egentligen inte så mycket om det än.

Huset står uppe på en vacker kulle med skog på flera sidor. Speciellt på somrarna är det så otroligt vackert då allting grönskar, en idyll skulle jag nästan vilja kalla det. Även vintertid har det sin charm. Vi har flera vackra stenmurar på gården, en bakom huset och två på framsidan. Förutom huset finns det ett vedlider och ett gammalt uthus på gården, ett sånt jag tror man kallar härbre. Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 353Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 185Huset är grundrenoverat (och utbyggt) och även om det börjar vara ett tag sedan så är det inga akuta saker som behöver fixas i nuläget. Som jag har nämnt tidigare så har vi egentligen bara gjort olika ytrenoveringar. Målat, spacklat, tapetserat och sedan har min pappa hjälpt oss med sina byggkunskaper på flera områden. Största förändringarna har nog skett i sovrummet och tamburen, som i princip fick alla ytor förnyade.

På gården har vi röjt upp en hel del och tagit ner flera träd, eftersom gården var ganska igenväxt. I huset och på gården finns en massa potential och vi har en hel del framtida planer för stället, men vi tar det i den takt vi orkar och hinner med. Man får se det som ett livsprojekt. Det behöver inte vara perfekt genast, om det ens någonsin behöver.

Förutom en stor gräsmatta framför huset har vi även äppelträd, körsbärsträd, päronträd och ett plommonträd. Samt en massa rödavinbärsbuskar, svarta vinbär, hallon och ett stort rabarberland. Vi drömmer om att göra plats för ett potatisland samt lite grönsaksodlingar någonstans i framtiden. Plats finns nog egentligen redan, men kanske inte exakt där vi egentligen vill ha det. Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 352Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 437Det som vi båda fastnade för då vi såg huset första gången var alla gamla detaljer som man lämnat kvar då man renoverat, som t.ex. synliga stockväggar. Och tomten, det var nog mycket det i kombination med husets charm som fick oss att vilja köpa det. 

Genast då man kommer in i huset möts man av en mörk stockvägg, vilket jag älskar! I köket finns en stor mur med bakugn (som vi håller på att renovera) och en vedspis. I köket ser man även stockar i taket och trägolv. Två kakelugnar, en på vardera på våning har vi också. I vardagsrummet finns en stor mur med en spisinsats och stockvägg även där. Här kan du se flera bilder från vardagsrummet. 
Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 336Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 479Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 142Att bo i ett såhär gammalt hus är väldigt spännande, man vet aldrig vad man hittar eller vad som kommer fram då man renoverar. Som ifjol till exempel, då vi hittade en gammal granat på bakgården. Det var minst sagt spännande. Det var dock inte så farligt som det låter och någon dag senare hade vi en lapp på dörren där det stod " Kranaatti noudettu, T:Poliisi ". Definitivt något vi kommer minnas. 

Vi har hunnit med en hel massa redan under vårt första år här, både på utsidan och insidan. I höst kommer renoveringen av muren i köket att fortsätta och troligtvis lite andra ytrenoveringar i köket också. Drömmer om att åtminstone måla golvet i köket, så det hoppas jag att blir av. Därefter är det nog hjälpköket som står på tur. Men i den takt vi hinner och orkar, vi vill hinna leva och njuta också. Hemma hos 14.6.2019 by Rebecka Hagert Photography 350Då vi började titta på hus så beskrev vi vårt drömhus såhär - " Ett äldre rött hus med vita knutar, uppe på en kulle. Ett hus som har grunden i skick men som kan vara i behov av lite kärlek på vissa ytor. Ett hus som helst har skogen nära och en stor gräsmatta. "

Att hitta just det huset trodde vi inte riktigt skulle vara möjligt, speciellt inte då vi började gå på visningar och ingenting föll oss i smaken. Till sist kom vi nog ändå så nära vi bara kunde. Vi trivs väldigt bra här och även om man ibland skrapar sig i huvudet och funderar varför man inte köpte något modernare hus, så ångrar vi inte vårt beslut. Drömmen blev sann och vi hittade hem. 

Kommentarer

  • Rebecca 08/07/2019 12:38pm (4 månader sen)

    Så fina bilder! Och så mysigt ni bor!

  • Christina 09/07/2019 10:18pm (4 månader sen)

    Nu blev jag ännu mer nyfiken på att få komma och se hur ni bor. :D

Skriv en kommentar