b2

Lite till om ansvaret som följer med hund

Skrivet av Sara Hellström 22.03.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Jag älskar då mina läsare kommenterar och delar med sig av egna erfarenheter, tankar och åsikter. Det ger så mycket och det är roligt att få en känsla av vem ni är och vad ni tycker. Så tack för det och fortsätt gärna dela med er! Igår fick jag två väldigt intressanta kommenterar på inlägget angående ansvaret som följer med hund. En av kommentaren fick mig att vilja förtydliga och spinna vidare på samma ämne. Jag vill därför idag fortsätta inom samma tema. För att hänga med kan du läsa gårdagens inlägg här

Som jag skrev i gårdagens inlägg har aldrig jag tänkt på att införskaffa ett försvarsspray mot hundar, eftersom jag aldrig har hamnat i en situation där jag skulle haft användning för ett sådant. Något jag är väldigt glad över.

Jag fick en kommentar av en person som skrev att hon räddat sin hund ett flertal gånger med ett försvarsspray. Skulle jag ha likadana upplevelser som henne, så skulle jag utan tvekan alltid gå med försvarsspray i fickan jag med. Så jag förstår verkligen henne och alla andra som råkat ut för liknande händelser. Faktum är ju att om en större och starkare hund anfaller en mindre hund kan det få riktigt katastrofala följder. Och kan man med hjälp av ett spray förhindra att en sådan situation slutar på värsta sätt är det självklart man skall gå med ett spray i fickan. 

Så, då kan man ju tänka att alla bara borde gå med spray i fickan och förbereda sig på det värsta? Det är absolut en möjlighet och jag tycker de som vill gå med spray i fickan skall göra det. Även om jag själv inte tänkt tanken kunde jag mycket väl ha ett försvarsspray med i fickan för säkerhetsskull. Skulle jag hamna i en sådan fruktansvärd situation att en annan hund attackerar Bianca och jag inte hade ett spray på mig, då hade jag ju ångrat mig enormt. Så visst, inget illa om försvarsspray som sådant. Däremot är det bra att det finns.kimitoc3b6n saramariaexenia wordpress 91

Dock vore ju drömscenariot att alla hundägare skulle ta ansvar över sina egna hundar, så att ingen skulle behövad gå runt och oroa sig för att bli attackerad på gata. Om en hund attackerar en annan hund eller människa är det ju sällan (aldrig) hundens fel, utan brister hos ägaren och dens ledarskap. Detta var en av punkterna jag försökte få fram i gårdagens inlägg, men som kanske blev lite otydligt i sammanhanget. 

Något av de värsta jag hört är hundar som blivit attackerad av samma hund flera gånger. Efter en gång borde det väl ringa en klocka hos ägaren till hunden som attackerat? Vet man med sig att man har en hund som inte gillar andra hundar så har man som ägare ansvaret att se till att hunden inte sliter sig från kopplet, rymmer eller på andra sätt lyckas anfalla andra. Vet man med sig att man har en agressiv hund så gör man något åt det eller lär sig hantera situationen. Punkt. Olyckor och misstag kan hända alla, det förstår även jag, men det är en annan sak om det är en ren och skär olycka. 

Så, visst kan vi alla börja gå runt med försvarsspray mot hundar (och kanske även människor) för att skydda oss mot det värsta. Det är tydligen ditåt vi är påväg åtminstone. Om det är det som behövs för att rädda liv och skydda oss själva och våra hundar så självklart skall vi använda oss av det. Men visst är det sorligt, fruktansvärt och oförståeligt att detta är lösningen vi måste ta till? För att andra inte kan ta ansvar för sina hundar? Det känns verkligen helt orimligt, absurt och fram för allt fel. Vad tycker du?

 

 

 

Kommentarer

  • Christina 25/03/2018 8:12pm (21 månader sen)

    Jag tycker det är en helt absurd tanke att behöva gå omkring med något sånt i fickan. Upplever ändå att landsbygden känns som en rätt trygg plats för både hund och ägare, där finns ju flera ställen var du kan gå om du inte vill möta varken andra människor eller andra hundar.

Skriv en kommentar