sevendaysxbernys

Grekland och god mat

Skrivet av Ulf Lassander 24.09.2022

Uffe Kapilio

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.
salladerSallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.
grisspett laggLammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.
risotto blackfiskSkaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.
muslor gyrosVinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.
gummanGumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.
Uffe Kapilio2Jag mådde också bra.
grander2Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.

Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
kantarellsoppa
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
grekiskfrestelse3
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.

Läs hela inlägget

Äntligen fredag!

Skrivet av Ulf Lassander 04.03.2022 | 1 kommentar(er)

musslor20

Blev en jobbig vecka med Mr P.  Röda Korset satte igång en insamling för Ukraina,
mitt i allt så blev det så att vi också skulle vara med på manifestationen på torget i Vasa.
Jag är nog skyldig till det, mitt i allt så skulle man tala från scen och delta i direktsändning med Yle.
uffe seven

Läs hela inlägget

Inför Alla hjärtans dag

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2022

musslor19

Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
musslor19
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter. 
Strödde sedan över lite hackad purjo.

Läs hela inlägget

Fredagsmys med vongole

Skrivet av Ulf Lassander 28.01.2022

vongole4

Efter en dag som började med Röda Korset jobb I Vasa.
Sedan en snabbkoll på vad som finns just nu på  byggvaruhusen,
har ett nytt projekt på kommande nästa vecka.
Väl hemma blev det den vanliga skidturen på mossen
och en stund i ute spa:t.
Gumman kom hem och vi fixade till en hamburgare med extra allt.
Nu börjar kvällen krypa på och dags för nåt litet gott.

Läs hela inlägget

Nyårsgodis

Skrivet av Ulf Lassander 01.01.2022

havskraftorfat

Nyårsafton blev en rejäl fest med gratinerade havskräftor,
2 kg för två personer.
Till det här tog vi guldmedaljs proseccon som levererades i veckan.
I kväll skall det bli biff med pepparsås.
havskraftorfat
havskraftor8

Läs hela inlägget

Vilken onsdag

Skrivet av Ulf Lassander 24.11.2021

onsdagsmusslor

Har suttit och följt det kaotiska läget i Sverige med att få sin första kvinnliga stadsminister.
Blott för några timmar.
Men hann också med en kort men intensiv shoppingrunda till Vasa,
och den gav inspirationen för kvällen middag (som också blev dagens lunch).
Vin kokta musslor - låter väl bra.
Men blev modell fastfood till max.
Förkokta och frysta musslor från Minimani.
Fräste upp en lök, hackad persilja, en matsked tomatpuré och två klyftor vitlök i olja.
Hällde på ca 3 dl vitt vin och sedan musslorna.
Lite peppar och salt.
Klart i ett nafs, och gott blev det.
onsdagsmusslor

Läs hela inlägget

Fredagsmys & spa

Skrivet av Ulf Lassander 05.11.2021

jatterekor

Kvällens fredagsmys blev litet av en kväll i södern.
Skulle bli en skaldjurssallad åt oss båda men blev
en åt gumman. Själv blev jag helt såld i dag vid Fiskdisken
då jag såg de hade jätteräkor.
Kvällen var räddad.

Läs hela inlägget

Ett dygn i Umeå

Skrivet av Ulf Lassander 15.10.2021

Kategorier:
umeamat

Blev en snabbis till Umeå, skulle uppdatera ett pass (inte eget).
Björkarnas stad mötte oss med samma duggregn som hemma.
Umeå bjöd igen på en hel del byggprojekt i stan som ställde till bilkörandet.
Men vi fixade det mesta, nån enkelriktad gata missade jag men det gick bra.
Äntligen på båten hem blev det dags för mat.
Skärgårdsbordet och en hel det kött.
umeamat2
umeamat3
Så mycket gott och så starka smaker.
Vi var hemma ca 02.
Fredagen lockade inte till nån stor middag. Skulle räcka med några räkor.
Nja, så blev det ju inte riktigt.
Överraskade med...
UmeahemmaEn liten tapas med crabsticks, räkor och purjo med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Rostat surdegsbröd och ett par gratinerade havskräftor.
Gumman åt och njöt och tog natt.
Bra betyg och härlig doft i huset. 

Läs hela inlägget

Fredagsmusslor

Skrivet av Ulf Lassander 27.08.2021

Kategorier:
musslor

Efter en fredag med mycket av det mesta. Senaste projektet var att
få upp en ny glasskiva till solpanelen på taket hos gummans pappa.
Det lyckade bra det också.
Nu dags för lite fredagsmys, och då blir det musslor.
musslor2Fast food. Inte mycket mer än persilja, purjo, vitlök, salt, peppar, citron och en rejäl skvätt vin.
I morgon blir det villan.

Läs hela inlägget

Kräftafton

Skrivet av Ulf Lassander 22.08.2021 | 1 kommentar(er)

parasoll

Så blev det också dags för en liten kräftskiva hos oss.

Läs hela inlägget