Summer in the city

Du är det summer in the city och dagens räksmörgås vid Fiskdiskens terrass fick
tankarna att gå till uteserveringarna Göteborg, Oslo och kajen i Bergen.
En rejäl landgång med mycket gott. Nu börjar vi få stämning längs med strandlinjen i Vasa.Fick också med mig lite kvällsmums till hemmaterrassen
-rökta räkor och aioli.
Testade sommaren i Vasa

I dag blev det att testa sommaren i Vasa. Började med en skaldjurslunch
på den nya terrassen utanför Fiskdisken.
Första bordet på plats men fler är på kommande.
Lunchen innehöll sallad, kräftstjärtar, picklad rabarber och chiliost
samt några rökta räkor som jag tog som tillval.
Hääärtligt, blir nog en sväng via i morgon också.
Fredags överraskning

Äntligen fredag och en trevlig överraskning på trappan. En ny låda vin från Italien.
Men fredagsmyset blev en traditionell rökmack men i kväll med handpillade
räkor från Fiskdisken i Vasa. Helt klart en stor skillnad mellan handpillade och burkräkor.Men så till lådan.
Ferrari-familjen har drivit företaget sedan 1789 och forfarande fokuserar sin produktion på en marknad
som bara kräver produkter av högsta kvalitet.
I området Gargagnango, finns herrgården från 1500-talet med källare och stugor,
två hektar olivlundar och tre vingårdar.
Företagets underjordisk källare är från 1700-talet och
används för åldrande av vin, har nyligen restaurerats för vinframställning och tappning.
Dock blev det i kväll ett rosé vin till räkorna.
Men dagens låda (6 flaskor) var intressant. Med ett Ripasso vin från 2015.
Ypperligt för grillat och lagrade ostar.
Think pink i sommar

Gillar du också Riesling viner så är det här en nyhet för dig.
Det sägs att två vintrender förenades av misstag,
då man råkade hälla vitt i ett glas med lite rött kvar.
I sommar kan vi njuta av riesling rosé. En av de två nyheterna är från Europa och det andra från Chile.
Längan till Medelhavet

Vilken härlig söndag. Började med golvtvätt och invaxning av Röda Korset lokalen s golv.
Nya möbler kommer från Ikea på torsdag...nice!
Efter de timmarna blev det dags för en Tapas. JA, jag längtar till Medelhavet!
Till maten, havet och atmosfären.
Nåväl, det blev en sallad och inte vilken som helst.
Grillad bläckfisk som jag råkade få ta på vid Fiskdisken i Vasa.
Yes, vilken glädje med riktig Tapas!
Ursäkta corona skägget men snart är det väck.
Helt i samma väva fick jag inspis för att fixa till en studiebox för insekter.
Rören är fjolårets stammar av en VED som växer nere på gården.
Bladen blir nästan lika stora som mindre rabarberblad och stjälkarna upp mot 3 meter.
Musselpasta

Efter en skogsdag ropade kroppen efter mat!
Fick bli fast food i köket.
Pasta med marinerade musslor, lite pesto och hackad vårlök.
Och några drag med pepparkvarnen över.
Dessutom ett gott italienskt rödvin.
Fredagsräkor

Fredagsräkor, en av favoriterna. Lika god som den brukar vara.
Polarbröd, smör, sallad eller spenat, kokta ägg, majonäs, räkor, citron,
peppar, dill.
Räksmörgås

Räksmörgås kan bli lite uttjatat,
men vad gör man då det är den som står på beställningen.
I kväll valde jag den svenska Åkes Äkta Hönökaka från Göteborg som bröd.
Den brukar finnas på Prisma, men går lika bra med Polar bröd.
Bröd, smör, majonäs, salladsblad, kokta ägg (1 eller 2),
räkor, kapris, rödlök, citron, salt och peppar.
Dillvippan hade jag glömt köpa.
Råkar man ha skivor av kallrökt lax hemma så skulle
en sådan också ha passat bra över äggen.
Gott var det, som en liten smörgåstårta.
Blir säkert fler under kommande veckorna.
Lättlagad och god efter en jobbdag. Öl eller vin till så är det klart,
går också bra med citronvatten.
Köket firar 5 år

Tiden går och i dag på Alla hjärtans dag fyller Sevendays 5 år.
Det betyder också att Uffes Kitchen fyller år.
Fredagsmusslor
Fredagsmusslor är det samma som fredagsmys. Tog en sväng till Saluhallen i Vasa i samband med lunchen.
Ett kapitel för sig, skaldjursgryta och schnitzel på Panorama.
Nå väl, en påse vongole, lök, vitlök, vitt vin, persilja och lite pasta.
Svårare än så behöver det inte vara.
Vinet är ett riesling ”Graf von Schönborn” i 10 euros klassen.
Gott både i och till maten.
Gumman åt räksmörgås så slängde i några räkor på samma gång.
Dagens andra trevliga överraskning var att jag beställt en låda rödvin
från Italien (ett område intill Garda sjön). Det levererades i dag så jag har ännu inte hunnit
bekanta mig med innehållet. Kommer troligen som blogg under veckoslutet.