Surdegen Aina

Skrivet av Emelie Bergendahl 11.03.2018

Taggar:

OI000142Här kommer historien om vår surdeg och varför den heter Aina.

Aina var en tant som bodde i ett torp nära min mormor och morfar. Ainas man gick bort ganska tidigt och enda sonen, Emil, åkte till Amerika och kom aldrig hem igen. Då Aina gick bort i början av 1960-talet tillföll torpet och allt som fanns där min mormor och morfar eftersom Aina inte hade några nära släktingar och torpet stod på mina morföräldrars mark. Några har kommit och gått lite sporadiskt i huset efter Ainas död, men allt stod ganska orört ända tills min kompis undrade om han fick köpa det för ungefär 10 år sen. Det fick han och därför plockade vi ut de möbler och saker som vi tyckte att vi ville ha kvar. Uppe på vinden, som man bara nådde via en lucka från utsidan, hittade jag några mindre saker som jag tyckte var värda att behålla. Där fanns bland annat en blå så i trä som sett sina bästa dagar, men som jag ändå tyckte att var fin. Alla möbler och saker placerades in i föxet (ladugården) och där har dom sedan stått. Ända tills det härom året blev prat om surdeg och att man ju främst bakade med surdeg innan industrijästen kom. För att baka surdegsbröd behöver man aktivera en kombination av mjölksyrebakterier, enzymer och jästsvampar m.m. som finns i luften och i mjölet. När man fått till ett bra bak lämnades alltid lite deg kvar i bunken, på så vis fick man en snabbare start nästa gång. I dagsläget förvarar man oftast sin surdegsrot i aktiv form i kylskåpet, medan man förr hade den i torkad form i degtråget. Antagligen funkar båda sätt lika bra.

Tråget man bakade surdegsbrödet i kallas på Brändö för surdegsholk. Och plötsligt inser jag att vi ju har "surdegsholtchin" från Aina står ute i föxet. Den fina blåa sån som verkligen sett sina bästa dagar och som jag inte hade en aning om vad var när jag plockade den med mig.

OI000143Insidan var milt sagt något dammig efter ca 60 år på en öppen vind. Vi fick tvätta tråget ganska ordentligt, men ändå utan att skrapa bort för mycket av den gamla degen. Det var ju den vi ville åt. Viktor blandade sedan en lös smet av rågmjöl och vatten och smetade på insidan av tråget. Tråget fick stå på köksbänken i 3 dygn inne i en plastsäck och sedan skrapade vi ur innehållet och matade det med mjöl och vatten, så som man gör med en surdeg. Följande morgon var det full fart i burken!

OI000141En maskäten spatel hör till surdegsholken.

OI000140De rostiga banden hålls inte riktigt uppe längre och färgen har till stor del nötts av, men jag tycker den är fin ändå! 

Vi har nu bakat bröd med vår surdeg Aina i över två år och hon är still going strong. Karaktären har naturligtvis redan hunnit ändra en del eftersom den påverkas var många saker, bland annat vilket mjöl man använder då man matar den, jästsvampar i luften osv. Så skedde ju även på 1950-talet då Aina antagligen bakade senast. Men det finns ännu torkad deg kvar i den slitna blåa degkaret om man vill starta en lite mera ursprunglig variant någon gång.

Denna helg var det surdegskurs inom Kustens mats mathantverksutbildning på Åland och Viktor var där med mjölkvarnen och surdegen. Alla deltagare fick en bit av Aina med sig hem! Kul att kunna dela med sig av en liten bit av hemknutarnas terroir.


Vinterfiske: att hugga ut nät

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.02.2018 | 2 kommentar(er)

Fiske8 2017En av mina favoritupplevelser i skärgården på vintern är att röra mig på isen. På något sätt känns det som en ännu större frihet än att åka båt. Man får nya vägar att gå på hundpromenad på, härliga rutter att ta sig fram på skidor på och är det riktigt bra isvintrar så kan man ta sig till och från t.ex. fasta Åland utan att behöva passa färjtider för en gång skull. Jag har också ett par nyinköpta långfärdsskridskor som ligger och väntar på att få användas.

Det var bra många år sen som vi hade en riktigt bra isvinter runt Brändö, men tack vare de senaste veckornas riktiga vinterväder så är det nu riktigt skapliga isar. Vi högg ut fyra nät redan i slutet av januari, men det kom en period av blidväder efter bara några dagar och vattnet kom upp på isen såpass mycket att vi var tvungna att ta upp näten igen. För en par veckor sedan gjorde vi ett nytt försök och nu är det riktigt fin och stark is. I viken där vi har näten är det ungefär 30 centimeter is just nu, vilket betyder att man kan köra ända ut till näten med bil om man vill det.

Ifjol vid den här tiden hade vi näten ute i fem veckor och njöt av många härliga förmiddagar ute på isen. Det bjöds också på många kalla förmiddagar då jag trodde att jag skulle förlora ett finger eller två då dom var stela, värkande och blöta av att t.ex. kämpa i 20 minuter för att få loss en stor intrasslad forell, men av någon anledning glömmer man just dom stunderna ganska snabbt. Jag har nu börjat ha tunna vantar med plasthandskar utanpå för att slippa frysa händerna av mig då jag drar nät. En del fiskare är kanske lite tuffare och vittjar utan vantar/handskar, men jag ogillar att frysa om händerna.

OI000502Då man fiskar på vintern så har man helt enkelt nätet under isen mellan två vakar. Vid varje vak är nätet fäst vid t.ex. ett kors gjort av två käppar. För att vittja nätet knyter man loss nätet vid den ena vaken och fäster ett långt, tunt snöre. Snöret måste vara längre än nätet. Sedan drar man upp nätet vid den ena vaken, medan snöret åker ner under isen. Då man vittjat nätet färdigt så drar man helt enkelt ut nätet under isen igen genom att dra tillbaka snöret. Jag tänkte gå lite mera in på själva vittjande i ett senare inlägg så håll utkik!

Jag tänkte nu förklara hur vi gör då vi hugger ut ett nät.

Man behöver en isbill, en spade, en nätutdragare, ett nät, ett snöre som är längre än nätet samt något att fästa repet i vid varje vak.OI000511OI000510Börja med att hugga en vak. Detta är bra träning för axlarna!

OI000497Sedan behöver man en nätutdragare. Det finns lite olika varianter. Näturdragaren "vandrar" under isen med ett långt snöre fäst i sig. Den har oftast en gäll färg så att man kan se var den är genom isen. Den hörs också ganska bra, vilket underlättade för oss nu när det var en del snö på skrovlig is.

OI000506Skjutsa ner utdragaren i vaken med önskad riktning. På vår variant av utdragare knycker man i snöret för att få den att vandra framåt. Sedan stegar man ut den ungefärliga längden på nätet och försöker lokalisera utdragaren när den är ungefär på rätt ställe. Om det är blankis syns den förstås hur bra om helst, men som i vårt fall så får man leka lite detektiv.

OI000522Då man tycker att utdragaren är på lämpligt avstånd från vaken så hugger man en till vak och plockar upp utdragaren. Om man tittar noga på bilden kan man ana en viss nyansskillnad på isen där som utdragaren ligger. Då utdragaren har gjort sitt jobb har man ett snöre under isen mellan vakarna. Sedan är det bara att fästa nätet i ena ändan av snöret och dra i andra ändan av snöret så att snöret kommer upp ur den ena vaken och nätet dras ner under i isen via den andra vaken.

Vi hugger oftast ut två nät efter varandra. Det gör att man bara behöver hugga tre vakar. Då gör man en lite större vak i mitten som man använder för att dra upp näten, ett i gången förstås. Den andra två vakarna kan vara lite mindre eftersom det bara är snöret som ska upp och ner genom den vaken och inga storfångster.


Odlingsåret 2017: misslyckanden

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.01.2018

21074071 10154635035486433 1851773852 nI ett skede såg det ledsamt ut bland vår pak choi. Alla trädgårdsmänniskors skräck mödarsnigeln satt där och mumsade (växthuset är ännu ganska förskonat, men dom är på väg med besked!) och dessutom tror jag att den här delen av växthuset hade besök av jordloppor. Rätta mig gärna om jag har fel på den punkten! :) Otroligt nog gick det slutligen bättre än väntat och vi skördade våra sista pak choi i december och de hamnade i nyårsmiddagen.

Det var en hel del som inte gick enligt plan förra odlingssäsongen. Och det är ju något man får räkna med när man odlar. Alltid nånting som får för lite vatten, för lite kärlek, för lite sol, för mycket ohyra eller något annat. Ett stort problem jag hade i år, förutom dåligt med tid att vattna, gödsla och rensa, var för lite insekter i växthuset vilket ledde till att många plantor led av dålig pollinering. Detta berodde dels på att jag inte riktigt tog mig tid att odla blommor som drar till sig insekter, men dels kanske också på att växthuset var betydligt tätare än året innan så de kanske inte hade lika lätt att hitta in.21246098 10154646840286433 955933583 oKålen får i princip alltid påhälsning av kålfjärilen. 2017 var dock bättre än 2016, men som ni ser så var det ingen brist på dem här heller. På grönkålen är det bara stjälken kvar om det får jobba en stund. Som tur är hade jag ju grönkål från säsongen 2016 och jag offrade några små plantor så att 2017-års kål fick växa i fred.

Här kommer en rapport över årets floppar.

Squash och pumpaOI000130Odlingsåret 2016 var squashens och pumpornas år. Squashplantorna sprutade ut squash och vi åt så att jag till slut var ganska trött på det. Jag odlade två sorters pumpa och alla plantor gav flera stora fina frukter så att vi hade pumpa långt in på vintern. I år var det däremot annorlunda. På bilden ovan ser det visserligen ganska lovande ut, men faktum är att detta var den enda av tre-fyra plantor som gav skörd och det var inte så länge. Då plantan ger små squash som sedan plötsligt ruttnar så kan vara ganska säker på att det är dåligt pollinering som är boven.

OI000215Jodå, på bilden ovan ligger en liten vintersquash av sorten Blue Ballet. I väntan på att den skulle växa till sig och mogna ordentligt hann den dock ruttna. Ingen av de andra plantorna gav någon skörd alls. Förutom Blue Ballet hade jag plantor av sorterna Lemon Squash, Baby Bear och nakenfröpumpa. Ingen sort levererade. Många plantor blommade inte ens och de som gjorde det utvecklade inga pumpor eller squash. Nya tag om någon månad! 

Pumpa20162016 såg det ut såhär bland plantorna av sorten Baby Bear.

Gurka och djungelgurka20170717 140705Gurkplantorna var inte alls på humör i år. Några gurkor fick jag, men sen stod dom bara där och såg vissna och ledsna ut. Året innan var ett riktigt gurkår så jag blev lite besviken när man inte fick frossa i hemodlad gurka i år. Gurkplantorna hade nog en lite för hård barndom för att återhämta sig när dom väl kommit i jorden. Inte heller djungelgurkorna lyckades, men det tror jag mest berodde på att jag inte hann sköta om dom alls.

20170928 150738En av årets få djungelgurkor.

Aubergine

OI000092Året började så bra för mina auberginer. På bilden ovan står det en i mitten med stora matta blad. Plantorna växte och blev stadiga och frodiga precis som jag ville. Men sen hände något. En dag upptäckte jag att den ena hade blivit angripen av ohyra och innan jag hann agera så var alla plantor angripna. Trots att jag försökte spraya med såpvatten och andra tips som jag hittade då jag panikgooglade så var det till slut bara att kassera allihop. Jättetråkigt. Senare lärde jag mig att de ganska lätt får ohyra så man ska gärna hålla aubergineplantorna lite skilt från andra plantor och se till att få dom utplanterade så fort som möjligt.

20160924 163334Drömmer mig tillbaka till aubergineplantorna år 2016 och hoppas att 2018 blir lika bra!

VattenmelonOI000037 3Precis som auberginen så fick vattenmelonplantorna en bra start i livet, men plötsligt började de se hängiga ut och så förtvinade dom bort. Jag har ingen aning om vad som hände. Om någon har nån idé så tar jag gärna emot tips. Måste läsa på inför kommande säsong.

PotatisOI000011Sist men inte minst en rapport från potatislandet. Och jag hoppades ju verkligen att potatisen skulle platsa i ett annat inlägg än det om årets misslyckanden, men icke. Jag bestämde mig i våras för att odla potatis sådär på egen hand för första gången och då odla utan att gräva ner potatisen utan istället täcka dem. Du kan läsa om det här. Ett riktigt dåligt experiment då det blev en torr och kall sommar. Jag tror jag tänker ge samma teknik en ny chans i år, men med några justeringar.

Nåja, det var förra årets tråkigheter. Nu är det nytt år och nya tag! Det kliar redan en aning i fingrarna.


Odlingsåret 2017

Skrivet av Emelie Bergendahl 21.01.2018

OI000289Jag gjorde ju några inlägg (här, här, här och här) i våras om årets odlingar och jag tänkte att det nu kanske är dags att berätta hur det gick eftersom kommande odlingssäsong är i startgroparna redan. Det mesta som fanns i växthuset är skördat sen en tid tillbaka. Det mesta skördades i oktober-november, men en del har vi skördat ända in på nya året. Kvar finns olika sorters kål och morötterna eftersom dessa grödor tål några köldknäppar. Jag har till och med en del av 2016 års grönkål kvar och den har växt och frodats hela säsongen. Visserligen är den lite beskare än den jag sådde 2017, men absolut ätbar. 

Nåja, hur gick det nu i år då? Överlag var det ju inget vidare odlingsår. Sommaren var kall och torr. Dessutom befann jag mig för det mesta på fasta Åland och därmed långt borta från alla grödor som skulle ha behövt vatten och kärlek i stort sätt alla dagar. Mina morföräldrar såg till att allt inte torkade ut helt och jag var hem ca en gång i veckan och gödslade och rensade det mest akuta. Och så höll jag på hela sommaren. 

Här nedan kommer en liten genomgång av det vi odlade i år.

TomaterOI000253Jag älskar tomater och i år blev det flera sorter än vi odlat tidigare. Flest plantor hade vi av den stora sorten Brandywine, åtta stycken. Trots att blomningen och pollineringen kom igång dåligt så hade vi ändå en hel del tomater innan säsongen var slut. Den andra varianten av stora tomater vi hade var en ny bekantskap som heter Sibirjak. Dessa plantor blev små till växten, men gav väldigt goda tomater som inte alls hade mycket kärnhus utan bestod mest av tomatkött. Mycket tomat i den tomaten helt enkelt!
Dessutom hade vi två sorters körsbärstomater. Några plantor av en röd sort som heter Supersweet 100 samt en planta av en gul droppformad sort som jag egentligen inte tycker att är någon smaksensation, men de pigga upp en sallad med sin fina färg.

OI000303 1En stor hög av solmogna Brandywinetomater.

OI000306De gröna tomaterna fick mogna inne i lugn och ro och blev riktigt goda de också!

20170926 202305Den största Brandywinetomaten jag skördade vägde över 700 gram och många låg runt 500 gram. Det behövdes alltså inte så många för att det skulle bli några kilo. Ovanpå denna bjässe ligger säsongen minsta tomat. 

OI000210De små knubbiga Sibirjakplantorna orkade bära mycket tomater.

20171005 132607Supersweet 100 ger rikligt med skörd.

OI000324Tomatsås på gång! Vi testade att både koka och ugnsbaka och smaken visade sig i slutändan vara ganska samma. Strö lite salt över tomaterna och koka tills såsen har lämplig konsistens. Frys in i lämpliga byttor och njut av god tomatsmak ända till följande sommar!

MorötterOI000242 1Morötterna går utmärkt att lämna kvar i landet ända tills tjälen går ner i marken, men jag hade mina morötter på ett ställe i växthuset där taket är allt annat än tätt och det kändes som att morötterna stod onödigt blött. Jag vet inte hur känsliga de är, men det skulle kännas tråkigt att skörda ruttna morötter i vinter så därför fick de komma upp och är nu i säkert förvar.

Förutom sommarmorötter i mixad färg så odlade jag för första gången i år även två olika sorters höst/vintermorötter. Jag valde sorterna Autumn King och Rothild och planterade två lika långa rader av var sort.OI000316Jag har nog ett och annat att lära mig när det gäller morotsodlande, men med tanke på att jag knappt hann gödsla och verkligen inte hann rensa i morotsraderna så får man väl vara nöjd. Jag höll sorterna åtskilda efter skörd så att jag kan kolla vilken sort som eventuellt är godare och vilken som håller att förvara längst tid.

MajsOI000187Vi odlade två sorters majs, en mjölmajs och en vanlig söt majs. Mjölmajsen kände jag inte till så väl från förut och den är så häftig och vacker så jag tänkte att den skulle få ett helt eget inlägg. Plantorna tog sig finfint i början av säsongen, men när de skulle till och mogna så var inte alla kolvar fullt utvecklade. Nånting med pollineringen som inte funkade här heller. Inkommande säsong ska vi testa att samodla majsen med andra grödor.

ChiliOI000218Förra vintern hade vi en ambitiös plan gällande chiliodlingen och jag sådde massor av chilisorterna Espelette, Hot Lemon och Padron. Tyvärr uppstod ett missförstånd gällande vattnandet av plantorna då dom var riktigt små med resultatet att alla utom en av Espeletteplantorna och två av Hot Lemon dog. Padronplantorna hade jag större tur med då dom stod i plastkrukor istället för papperskrukor och de klarade den tillfälliga torkan mycket bättre. Chilin ville inte heller mogna i det kalla vädret så det blev inte många röda och gula, men padronplantorna gav massor med skörd. Vi åt en hel del genom säsongen och så kokade jag chilisås på det som vi skördade på senhösten. Chilin var det som trivdes bäst i växthuset i år, även om få frukter hann mogna.

OI000114Padronplantor fulla med chili.

OI000343Slutskörden blev en helg korg full med chili! De mogna chilifrukterna torkade vi.

OI000357Hälften av Padronchilin rökte vi och sedan blandade jag den med den färska då jag kokade chilisåsen.

PaprikaPaprikaPrecis som med chilin så var det svårt att få paprikorna att mogna, men det fyra plantorna gav flera paprikor var. Och hemodlad paprika är god även som grön så jag är nöjd med mitt första paprikaår.

Skord2016Måste avsluta med en av mina favoritbilder som även finns med i min header. En bild av det sista vi skördade säsongen 2016. Det blev en väldigt annorlunda slutskörd 2017. Förutom de grödor som jag räknat upp i detta inlägg så fanns även lite annat som och gott i växthuset som t.ex. dill, persilja, pak choi och annat som inte fastnade på bild. Ser med spänning fram emot hur 2018 kommer att se ut!


Ät mera mört!

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.01.2018

MortMört fiskad förra vintern då vi hade nät under isen.

Jag läste en intressant artikel på Yle häromdagen som handlar om att WWF menar att ett bra sätt att hjälpa Östersjön är att äta mera "skräpfisk" som t.ex. mört. Kul tycker jag som redan för snart ett år sedan då jag började blogga slog ett slag för mörten som matfisk! Det inlägget kan ni läsa här. Och visst är det lite märkligt att vi importerar råvaror från hela världen i jakten på protein medan det simmar fullt med fisk i vattnen omkring oss. Billig fisk dessutom. Ytterligare så hjälper vi Östersjön genom att dra upp kväve och fosfor ur vattnet genom att ta upp fisken.

Det som gör mörten lite lurig är ju att den är väldigt svår att bena. Vi löser det genom att mala mörten till färs! Mer om det i inlägget som jag länkade till ovan.

Den som vill läsa artikeln från Yle hittar den här.


Ramennudlar med tillbehör

Skrivet av Emelie Bergendahl 07.01.2018

OI000373I fredags åt vi lite skaldjur till middag och eftersom Viktor aldrig kan äta det eller annat som lämnar dylika rester utan att koka en buljong så passade det bra att laga något med buljong till middag igår. Något vi ofta återvänder till är pasta och nudlar av olika slag. Igår blev det ramennudlar med skaldjursbuljong och lite smått och gott som fanns hemma.

I receptet till nudlarna behövs bakad soda. Det finns säkert att köpa om man råkar bo i närheten av en asiatisk butik, men om man som vi inte gör det så kan man laga bakad soda själv. Om någon vill test så är det bara att baka matsoda utspridd på ett bakplåtspapper på 120 grader i ugnen i en timme. Sodan gör att nudlarna får tuggmotstånd även fast degen saknar ägg.

Nudeldeg:

12 gram bakad soda

100 gram kokande vatten

170 gram kallt vatten

600 gram (vete)mjöl

Mät upp sodan i en bunke. Häll på kokande vatten och rör om så att sodan löser sig. Häll i det kalla vattnet och sedan mjölet. Blanda till en deg. Den blir hård och torr. Arbeta degen i 5 minuter. Degen kommer att kännas alltmer elastisk.

Låt degen vila i kylskåp i en timme i en burk med tättslutande lock. Knåda sedan degen i ytterligare 5 minuter. Det blir ganska mycket nudlar av detta recept, men om man inte behöver allt på en gång så håller degen väldigt bra i kylskåp i en vecka. Den blir nästan bara bättre av att vila någon dag. Förvara den lufttätt så att den inte torkar.

Låt den mängd deg du behöver behöver vila framme på bänken i plastfilm efter andra knådningen och plocka under tiden fram det som behövs för nudeltillverkningen. Det går bra att kavla och skära nudlarna, men lättats är det att använda pastamaskin.

OI000071Vi malde mjölet själva med vår fina mjölkvarn, men det går förstås precis lika bra med mjöl från butiken! Den här gången blev det vetemjöl, men det går bra att göra nudlarna på t.ex. spelt/dinkelmjöl eller råg också. Eller varför inte en blandning av olika mjöl!

OI000073Degen efter första knådningen.

OI000087Dags att kavla och laga nudlar.

OI000191Det skulle bli långa nudlar och då behöver man en lång deg!

Medan nudeldegen vilar i kylskåpet mellan knådningarna kan man passa på att koka ner buljongen och fixa tillbehören. Vi skar rödkål och gul lök tunt med mandolin. Rödkålen smaksatte/marinerade vi med hemlagad syrad padronchili och lite mirin. Dessutom hade vi kokta ägg rullade i sesamfrön och inlagda riskor. Här är det ju fritt fram att ta vad man själv har i skåpen och tycker om. Kött från ett buljongkok, säsongens grönsaker i tunna stavar, årets första små kantareller osv osv.OI000261Tillbehör samt köksgolvets väktare Selma tax.

OI000366Koka nudlarna ett par minuter i saltat vatten. Rör gärna om försiktigt nästan hela tiden så att nudlarna inte klibbar fast i varandra.

OI373Lägg upp nudlar i en skål, garnera med tillbehören och häll över buljong. Klart att äta!


Årets nyårsmiddag

Skrivet av Emelie Bergendahl 03.01.2018

OI000387De senaste åren har vi firat nyår hos goda vänner på Brändö. Till denna tradition hör förstås god mat och jag tänkte dela med mig av årets middag. I år stod värdparet med gäster för snittar och förrätt medan jag och Viktor lagade varmrätt och efterrätt.

Kvällens upplägg:

Välkomstdrink och snittar

---

Förrätt Pilgrimsmusslor med blomkål

Varmrätt Fasan med nyskördade grönsaker

Efterrätt Crème Brûlée

---

Vildmarksbad och champagne

 

Snittarna:OI000386Helstekt pepprig älg med pepparrotskräm och picklad rödlök på knäckebröd från Åby i Borgå.

Förrätt:OI000399Smörstekta pilgrimsmusslor med blomkålspuré, picklad blomkål, sikrom och sojasmör.

Varmrätt:OI000413Fasan på flera vis med nyskördade grönsaker och karljohansvamp.

Efterrätt:OI000424Crème brûlée med jordgubbar.

Fasanerna till varmrätten var Viktor med och sköt i julveckan. Sedan fick de hänga ungefär en vecka. Det är viktigt att hängmöra fasan för att köttet ska bli mört och smakrikt. Man hänger dom som dom är, d.v.s. med fjädrarna på och inälvorna i. En par dagar innan nyårsafton var det dags att plocka ner dem, reppa, ta ur och stycka. Viktor tog även vara på levrar och hjärtan och lagade paté på dem.OI000372

Bröstbitarna stekte Viktor precis innan det var dags att äta, men låren tillagade vi redan dagen innan. De blev confiterade, d.v.s. tillagade i olja. Låren låg först vacuumförpackade i ca ett dygn med lite salt, vitlök. Sedan lade Viktor dem i en form, täckte med olja och så fick de gotta till sig i ugnen i 5-6 timmar i knappt 100 grader. Av skroven kokade Viktor en buljong som han sen reducerade kraftigt.OI000375Låren på väg in i ugnen.

OI000384Det lyxigaste som finns om ni frågar mig är nyskördade grönsaker den här tiden på året! Vintern har ju hittills varit mild så det som vi lämnat kvar i växthuset mår alldeles utmärkt där det är! Vi skördade grönkål, morötter, pak choi, persilja och rödplister. Det sistnämnda är ett ogräs som jag verkligen inte odlat med flit, men det dyker envist upp där bland grönsakerna och smakar gott så då kan man ju lika gärna äta det.

OI000411En lite närmare titt på tallriken. Det confiterade låret till höger. Det fick ett bad i buljongen innan det lades på tallriken. Resten av buljongen användes som sås. Till vänster en puré av konserverad karljohan.

Till varmrätten blev det ett tyskt rödvin. OI000400Druvan Spätburgunder är kanske mera känd som Pinot Noir. Lätt, bärigt och örtigt med lång trevlig eftersmak och det passade perfekt med fasanen. Extra kul att det kommer från en liten producent tycker jag! Vinet finns i Alkos beställningssortiment om någon vill prova.OI000403

Tolvslaget firades i vildmarksbadet med ett glas champagne. Det snöslaskade vågrätt, så det var inte det mest behagliga badet, men traditioner är traditioner.

På nyårsdagen blev det naturligtvis pizza! Surdegsbotten, hemkokt tomatsås ur frysen, grönkål, rödlök och fasankött från buljongskroven.OI000434

Gott nytt år alla läsare! Jag hoppas att 2018 bjuder på många goda matupplevelser! :)

 


En närproducerad jul

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.12.2017

OI000290

I tider som jul då det står extra mycket mat på borden så tycker jag att det är extra viktigt att tänka på var och hur maten produceras. Därför strävar jag till en så närproducerad jul som möjligt. Det finns ju alltid saker som inte går att odla eller fånga själv, t.ex. sillen, men då finns alltid möjligheten att välja ett så hållbart alternativ som möjligt.

Här nedan kommer lite av det vi hade på årets julbord:

OI000053 3Grönkålen och purpurkålen var jag och plockade i växthuset på julafton. Den är marinerad med kallpressad rapsolja från Överängs kvarn, en skvätt vinäger, en skvätt soja och lite salt.

OI000073 2Julskinkan kommer från Nygårds skogsgrisar som jag skrivit om här. I år var första årets som jag tillagade och griljerade julskinkan.

Köttbullarna, som tydligen inte fastnade på bild, var gjorda på älg. För att få upp fetthalten lite så malde jag lite av skogsgrisen och blandade med i smeten.

received 10212971622658062

OI000050 2Siken har jag både fiskat och gravat själv. Vi fick tre sikar och de var aningen större än vad bilden vill påskina, haha. Jag gravade den med socker, salt, egen dill och lite rosépeppar. Den övriga fisken på julbordet var också den närproducerad. Vi har en stor fiskodling här på Brändö och fisk därifrån fanns i form av varmrökt forell, varmrökt sik, kallrökt forell och forellrom.

OI99Och så lådorna. Kålroten köpte vi, men morötterna till morotslådan har vi odlat själva och potatisen har min farbror och hans fru odlat. Igår när jag inventerade frölagret så hittade jag kålrotsfrön så kanske alla lådor innehåller hemodlade råvaror nästa år! Sedan började jag på julafton fundera på varför i hela fridens namn våra lådor alltid tillagas och serveras i aluminiumformar?! Det måste det bli ändring på till nästa år!

OI000197 2


Till efterrätt lagade jag en parfait med lingon och vitchoklad, gjord på åländsk grädde och med hemplockade lingon. Det var lingon i parfaiten och ovanpå. Sedan kokade jag en kinuskisås till det. Alla var mätta, men hela skapelsen tog ändå slut till sist!

OI000049 2

OI000019 1Selma och Balder önskar god fortsättning!

OI000371Igår började vi också förberedelserna inför nyårsmiddagen. Gissa vad vi ska äta till huvudrätt!

 


Mognadsskåp

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.12.2017

OI000380Under kategorin "nödvändig köksutrustning enligt Viktor" ska vi idag behandla vårt modnadsskåp. Mognadsskåpet är ombyggt kylskåp som används till att hängmöra och lufttorka kött och det pryder just nu ett hörn i vårt kök. På grund av den mattsvarta färgen och panelen på dörren går vårt skåp mest under smeknamnet Darth Vader, då likheterna är slående! Har man mycket godsaker i skåpet kan det vara bra att ha en skräckinjagande vakthund bredvid för att hålla tjuvar borta. ;)

Mognadsskåpet har Viktor och hans pappa byggt själva av ett gammalt (men fungerande!) kylskåp och lite teknikgrejer från nätet, som behövs för att kontrollera temperatur och luftfuktighet. Det är också mycket bra att ha någon som är duktig på el till hands, om man inte är en fena på området själv. Jag tänker inte desto mera gå in på detaljerna om hur själva byggandet går till, men jag kan hänvisa till denna blogg om någon blir ivrig!

OI000376Här en närbild på displayen.

Då man vill hängmöra mindre djur, som t.ex. fåglar och rådjur går det bra att hänga dem i mognadsskåpet istället för i garaget, vedboden eller var de nu brukar hänga.

OI000072Här en bild på tuppar från ett inlägg som jag skrev i somras. Läs mera om våra tuppar här och här.

OI000378Rådjur har vi testat att hänga in både hela och uppstyckade i bogar, rygg och lår. Båda sätt funkar!

Förutom själva mörningen av kött så har även en hel del delikatesser lufttorkats i skåpet. Mycket förenklat så saltas kött eller korvar och hänger tills de tappat ca 1/3 av sin vikt. Man måste läsa på ordentligt innan man börjar med lufttorkning av charkuterier för har man inte koll på de risker som finns och hur de hanteras så kan det bli riktigt tokigt! Men det finns som tur är en hel del bra litteratur på ämnet. Vi har gjort en del lufttorkade, syrade korvar också. Dessutom har det lufttorkats älg, griskind och mycket mer. Det största vi haft hängande var ett helt vildsvinslår.

Bilderna nedan har lite varierande kvalitet. Så kan det blir då man plockar från arkiven!

25075699 10212884597442486 83917310 oGriskind som torkat drygt 2 månader.

 KorvarHösten för två år sedan hade vi skåpet fullt med olika korvar och bitar av älg på torkning.

10610987 302313283299467 258859898 nGammal mjölkko som hängt i några månader.

10890616 392035637629676 1240033951 nÄlg, ko och gris.

12519297 759609924138452 1654477601 nTorkad rulle av vitsvanshjort tung hyvlad. Den här hyveln kallas katsuobushihyvel. Japanerna kan dom!

24989338 10212882059179031 914170320 nAvslutar med detta citat från boken Expedition mathantverk! :)


Sill till jul

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.12.2017

OI000098

Julen närmare sig och idag presenterar jag och några andra bloggare på Foodly julrecept i Vasabladet Mat och dryck. Men givetvis ska ni få ta del av mina recept även här på bloggen också! Två sillrecept bjuder jag på. Använd helst sill som har miljömärkningen MSC!

Havtornssill

En fräsch sill med trevlig färg som piggar upp på julbordet. Havtornssaften är väldigt syrlig så den kan behöva en nypa socker eller annan sötma. Om man tycker om stjärnanis så kan det ge denna sill en trevlig ton.

Ingredienser:

200 gram urvattnad saltsill eller s.k. 5-minuterssill

2 dl råpressad havtornssaft

1 nypa socker

(1 stjärnanis)

Gör såhär:

Skär sillen i lagom stora bitar och placera dem i en lämplig burk. Eftersom den här sillen får så fin färg av havtornssaften så rekommenderar jag en glasburk. Bland havtornssaften med en nypa socker och vispa lite så att sockret löser sig. Tillsätt en stjärnanis. Häll vätskan över sillen. Låt sillen stå och dra i kylskåpet 2-3 dagar innan servering.

Den här sillen har en ganska kort hållbarhet, ca en vecka, men den är väldigt snabblagad så man kan kan ju laga en liten sats och oftare om det behövs. Havtornssaften har en tendens att skikta sig då den står så man kan behöva röra om innan servering.

OI000075Havtornssill; syrlig och vacker!

 

Krämig äggsill

Det här är min mammas paradsill och det har inte funnits en jul eller påsk de senaste kanske 20 åren som den här sillen inte har funnits på bordet. Beroende på hur fet/krämig man vill ha sin sill så kan man variera mängden smetana, crème fraiche och gräddfil. Jag tycker att sillen är bäst när den är sådär lagom krämig så att man orkar äta mycket.
OI000370

Ingredienser:

200 gram urvattnad saltsill eller s.k. 5-minuterssill

150 gram crème fraiche

100 gram gräddfil

3 hårdkokta ägg

1 liten rödlök

Dill

Citronpeppar och salt

Gör såhär:

Skär sillen i lagom stora bitar. Finhacka rödlöken och hacka äggen. Häll crème fraiche och gräddfil i en bunke. Tillsätt sillen, rödlöken och äggen och blanda försiktigt. Krydda med hackad dill, citronpeppar och salt efter smak. Låt sillen dra några timmar innan servering.

OI000375Krämig äggsill med rödlök och dill.