Om bloggen i radion

Skrivet av Emelie Bergendahl 23.03.2017

Vilken förmiddag jag hade idag! Morgonen började med att jag vaknade av mig själv före kl 7. Det händer inte ofta kan jag lova! Steg upp och satte lite blivande ost på syrning innan radion ringde.

Jag var med i Ålands Radios morgonprogram och pratade om bloggen och om mathantverk. Jättekul att detta uppmärksammas tycker jag. Hej och välkomna alla läsare som eventuellt hittat hit efter inslaget! :) Intervjun hittar ni här om ni vill lyssna på vad jag hade att säga. 

Efter radiointervju och hundpromenad var det dags att slänga ihop lite lunch. Jag var till Mattas Gårdsmejeri igår kväll och köpte mjölk till dagens ostprojekt och då passade jag på att köpa en bit av deras supergoda halloumi också. Och så tog jag en par extra liter mjölk för det är så lyxigt att dricka pinfärsk mjölk. Den var nästan spenvarm när jag hämtade den igår efter kvällsmjölkningen.

OI79

Dagens lunch blev följande:

Tomat- och vitkålsröra som blev över från gårdagens middag, två stekta ägg (som vi fått av Annica i grannbyn, egna höns står på önskelistan), några skivor av halloumin från Mattas och en stor näve grön sallad. Och till det ett glas iskall färsk mjölk. 

 

Resten av dagen ägnas åt att förbereda inför morgondagens examensprov i mathantverksutbildningen. Vi ska presentera vår produkt och berätta om vår affärsidé för resten av gruppen och en del andra intresserade. Ikväll ska jag förhoppningsvis också boka en resa. Mera om det i ett annat inlägg!


Hemlagad pasta

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

På onsdagar har jag hemkunskap, eller husligt ekonomi som det också heter, på schemat på jobbet. I Brändö har vi det upplagt så att man har hemkunskap i årskurs 8 och då har eleverna tre lektioner i sträck en gång per vecka.

Idag släpade jag med mig pastamaskinen till jobbet och så vevade vi fram både spagetti och fettuccine så det stod härliga till! Mina tappra hemkunskapselever Sonja och Elsa tyckte att det var helt ok att dom syns i bloggen så här följer lite bilder från dagens lektioner. Receptet vi använt oss av idag hittar ni på Mitt kök. I receptet står det att man ska använda durumvetemjöl, men det går lika bra med annat mjöl också, t.ex. vanligt vetemjöl, eller speltmjöl om man vill ha en lite grövre pasta.

OI000072Börja med att forma mjölet till en vulkan och lägg de övriga ingredienser i mitten.

OI000073Picka sönder äggulorna och börja sakta bland in mjölet inifrån och utåt.

När allt mjöl är inarbetat så är det dags att börja knåda. 5-6 minuter om man ska använda pastamaskin och dubbelt så länge om man ska kavla ut pastan för hand med en kavel. När man känner att degen börjar vara elastisk vet man att man är på rätt väg. Efter att degen fått vila i kylskåpet 30-60 minuter är det dags för den roligaste delen, pastamaskinen!OI77

Först får degen åka genom maskinen ett antal gånger tills man får önskad tjocklek. Sedan skär man den i önskad pastasort, antingen med de alternativ som finns på maskinen eller för hand.


OI000077Sonja lagade spagetti...


OI76... och Elsa lagade fettuccine!

Tänk på att pudra pastan med lite mjöl hela tiden så att det inte klibbar.

Koka pastan 2-3 minuter i saltat vatten och sedan är det klart att servera t.ex. med någon god sås. Vi lagade en superenkel sås med stekt kyckling, rödlök, pesto och creme fraiche.

Jag rekommenderar er verkligen att prova. Det är både billigt och roligt att laga egen pasta!


Snart färdig mathantverkare

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.03.2017

I helgen hade vi sista kursdagarna i mathantverksutbildningen och nästa helg ska vi träffas för sista gången och presentera våra nya produkter. Vi hade första kurstillfället i mars ifjol och sedan dess har vi träffats 14 veckoslut. Dessutom har alla haft tio dagar specialisering enligt inriktningen man valt. Inriktningarna man kunde välja mellan var kött, fisk, spannmål (bageri), frukt & bär, grönsaker & svamp samt mjölk. Jag valde mjölk och alla som valde den inriktningen träffades fem dagar i april och fem dagar i augusti och så lagade vi ost och andra mejeriprodukter från morgon till kväll. Fantastiskt roliga dagar! Ska berätta mera om det i ett senare inlägg.

Under veckosluten då vi alla träffats har vi gått igenom bl.a. livsmedelslagstiftning och -hygien, marknadsföring, etiketter och allt som hör ekonomin till. I princip det mesta man behöver veta som småföretagare alltså. Och som bonus har vi haft så roligt tillsammans! Jag tror jag skrattat så att tårarna nästan rinner varenda dag vi träffats. Jag kommer verkligen att sakna vår lilla grupp. Tur att vi har några träffar inplanerade även efter att kursen är slut. Då har vi bara roligheter på agendan!

PaFarjan

En utmaning, men även en fördel, med hela upplägget via Kustens mat är att vi vid varje kurstillfälle kopplat ihop alla regioner som är med. Ett gäng har suttit i Vasa, ett gäng i Ekenäs, ett gäng i Åbo och ett gäng i Mariehamn. Föreläsarna har oftast funnits på plats i någon av regionerna, men ibland har även föreläsaren varit med på distans. Och detta flexibla upplägg är fantastiskt, så länge tekniken fungerar. Att kunna vara med på distans har även underlättat mycket för oss som bor i skärgården. Det är helt enkelt omöjligt att arbeta i Brändö på en fredag och ändå hinna vara i Mariehamn kl. 15 då kursen börjar. De gånger jag haft möjlighet har jag varit på plats i Mariehamn eftersom man får så mycket mera ut av att sitta i grupp, men jag har även hängt med på kursen hemifrån soffan och medan jag suttit på färjan på väg till fasta Åland (t.ex. på bilden ovan).

Choco

Sista föreläsningsdagen fick vi lyssna på några erfarna mathantverkare. De berättade om sina resor fram till de mathantverkare de är idag och gav oss tips och råd. En av mathantverkarna som berättade var Mercedes Urbano-Winquist som driver Mercedes Chocolaterie här på Åland. Hon berättade om hur hon gick från kontorsarbetare i sitt hemland Venezuela till pralintillverkare på Åland. Mycket intressant! Och det bästa av allt var förstås att hon hade med sig smakprover. Vilken perfekt avslutning på utbildningen!

Nu återstår bara att ysta några snygga exemplar av min slutprodukt samt att knåpa ihop en bra presentation till fredag. Ni får veta mera i slutet av veckan!


Fiskpinnar på mört med grönkålsdipp

Skrivet av Emelie Bergendahl 17.03.2017 | 1 kommentar(er)

Mortpinnar2

Man kan säga att mitt personliga förhållande till fiskpinnar hittills i livet har varit ganska kort och intensivt. Tidigt 2000-tal gick jag i gymnasiet och bodde tillsammans med min goda vän Susanna i en tvåa på Eriksgatan i Åbo. I äkta studerandeanda konsumerades det rätt ofta fiskpinnar till middag i vårt hushåll. Med vattenmakaroner, ketchup och majonnäs på tub. Efter studenten har det funnits fiskpinnar på middagstallriken ytterst sporadiskt.

 

Mort

Nu till fiskpinnar anno 2017. Vintern har bjudit på fina isar i skärgården och i slutet av januari var Viktor och min farbror och högg ut några nät. Valet av plats visade sig vara utmärkt och vi har ätit färsk fisk i flera veckor samt frusit in det som vi inte mäktat med att äta. Att ha näten ganska nära land innebär dock att man får upp ganska mycket "skräpfisk". Hit hör mört, id, björkna o.s.v. Det kändes fel att lämna så mycket tjänlig människoföda åt örnar och mårdhundar så vi tog hem en del större mört. Problemet med mört är ju att de är helt hopplösa att bena så att bara koka eller steka mört är i stort sätt uteslutet om man vill ha vettet i behåll under måltiden. Det vi istället gjorde var att filea mörtarna och så körde vi filéerna genom köttkvarnen tre gånger. Resultatet blev en fin fiskfärs. Förra veckan lagade Viktor supergoda fiskpinnar på mörtfärs och ni ska få receptet! Den tillhörande dippen gjordes på grönkål eftersom denna fantastiska gröda fortfarande står grön och fin i växthuset såhär efter vintern trots att jag i stort sätt lämnade den åt sitt öde efter att jag skördat i slutet av oktober.


Mörtpinnar med grönkålsdipp

Fiskpinnar

500 g mörtfärs (annan fisk går förstås också lika bra!)

2 dl grädde

1 ägg

salt

Panering:

vetemjöl

2 ägg

skorpsmulor

olja till fritering

Grönkålsdipp

ett knippe grönkål

1 vitlöksklyfta

Gör såhär:

Sätt fiskfärsen, grädde och ägg i en matberedare och mixa ihop till en fin smet. Smaksätt med salt.

Sätt smeten i en spritspåse och spritsa ut fiskpinnar på ett bakplåtspapper. Räkna med att fiskpinnarna kommer att svälla lite under tillagning. För bästa resultat, frys fiskpinnarna ca 45 minuter så är de lättare att hantera då man ska panera.

Panera fiskpinnarna i vetemjöl, uppvispat ägg och skorpsmulor och fritera i olja till de är gyllenbruna, ca 1-2 minuter. Låt pinnarna rinna av på hushållspapper och salta. Man kan gärna använda t.ex. persillade eller något annat gott örtsalt.

 

Mixa grönkålen med vitlöksklyftan och mixa sedan i olja så att dippen får en lämpligt konsistens.

 

Klart att avnjutas som t.ex. förrätt eller tilltugg!

 

olja

 


Bloggpremiär!

Skrivet av Emelie Bergendahl 14.03.2017 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Det ni läser nu är mitt allra första blogginlägg någonsin. Om någon skulle ha sagt åt mig för en månad sen att jag skulle bli bloggare skulle jag troligtvis ha skrattat högt, men när jag fick tipset om att Foodly skulle starta och uppmaningen att tipsaren ville läsa en blogg av någon som bor i skärgården så fick jag en spark i baken och här sitter vi nu.

Kort om mig så kan jag berätta att jag bor på Brändö i Ålands nordöstra skärgård. Här är jag född och uppvuxen och min släkt från både min mammas och min pappas sida finns här sen generationer tillbaka. Jag arbetar som lärare, främst i praktiska ämnen som slöjd och hemkunskap, och är på slutrakan av en mathantverksutbildning som just nu går över hela Svenskfinland genom Kustens mat. Om två veckor kan jag titulera mig mathantverkare med inriktning på mejeri. Vad det innebär ska jag berätta mera om här på bloggen och vart mathantverkandet leder vet jag inte ens själv ännu, men välkomna att följa med på den resan!

På Brändö bor jag tillsammans med min pojkvän Viktor, som är kock och hjärnan bakom de flesta experiment som utförs i vårt kök. Ett stort intresse och en nyfikenhet för mat och råvaror hade jag långt innan vi blev tillsammans, men låt oss säga att detta intresse eskalerat de senaste åren. Vi har två hundar; en strävhårig tax vid namn Selma och en kleiner münsterländer som heter Balder. Förutom att vi bor på Brändö så har vi även ett hus i Saltvik på fasta Åland, så det blir mycket pendlande.

MedSelmaJag och Selma på promenad.

Förutom att syssla med mathantverk gillar jag även att odla, jaga och fiska, plocka svamp o.s.v. så jag hoppas kunna dela med mig av var min mat kommer ifrån. Välkomna till skärgårdens skafferi!