Kockarnas sommarprat

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.07.2018

I måndags sommarpratade min sambo Viktor i Ålands radio. Ni hittar hans sommarprat som podd här.

Viktor radion2Bild lånad från Ålands radios hemsida.

I år är min sambo i gott sällskap bland sommarpratarna för det verkar vara kockarnas och krögarnas år i år. Något som dom alla beskriver är hur lätt det är att jobba för mycket i restaurangbranschen och det tycker jag att är något som behöver funderas på. Det säger ju sig självt att bara de väldigt passionerade (och kanske lite smågalna) väljer att jobba långa dagar och obekväma arbetstider i en längre period av sitt yrkesliv. Och synd är det ju om många duktiga kockar väljer att byta karriär bara för att de inte pallar med arbetstrycket. Något som säkert är ett problem även i andra branscher.

OI000418Avkoppling i svampskogen.

Förutom lite prat om arbetsbelastningen pratar Viktor även om råvaror och hur de på hans jobb i så stor utsträckning som det går endast använder åländska råvaror. Det innebär att de lagar mat enligt vad som är i säsong. Att visa respekt för råvaror genom att verkligen använda dem på bästa sätt och att slänga så lite som möjligt är också ledord. Och något av det bästa han vet är att skaffa råvaror själv genom att jaga, fiska och t.ex. plocka svamp så det får självklart plats i hans sommarprat. Men nu ska jag inte berätta allt, utan jag hoppas att ni tar er tid att lyssna. Länken hittar ni högst upp i inlägget.

20161030 110545Viktor och Balders första orre. Jag passade på att plocka tranbär på samma myr.

Stjärnkrögaren Pontus Dahlström, som drivit Michelinkrog i Norge sommarpratade på Vega den 2 juli. Det handlar bl.a. om hur han gick in i väggen. Hans sommarprat hittar ni här. Både han och Viktor verkar ha samma slags vetgirighet och nyfikenhet och jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk. Få gånger har jag känt den där känslan som jag kan se Viktor ha. Det där som får honom att baka surdegsbröd kl 23 eller stiga upp i ottan innan jobbet för att koka ärterna till en fermentering. Exemplen är många! Men jag hoppas att jag hittar min passion någon gång jag också.

20170127 110823Vinterfiske.

20151018 082907Älgjaktsmorgon.

Även åländske kocken Micke Björklund har sommarpratat i Vega i år. Hans sommmarprat hittar ni här.

Screenshot 2018 07 22 11 44 25Viktor och Micke på gemensamt uppdrag. Med på bilden är även Johan Mörn. Foto: Therese Andersson/ Bildbyrå Blick

 

För nya läsare kan jag berätta att även jag har sommarpratat. Det gjorde jag förra sommaren och länken hittar ni här. Finns det flera sommarprat som man borde lyssna på? Kommentera gärna!

20161210 101600Här styckas ingen industrigris!


Smaken av en plats

Skrivet av Emelie Bergendahl 05.07.2018 | 1 kommentar(er)

Hej! Efter en bloggpaus är jag nu tillbaka! Det har inte varit brist på matrelaterade händelser och annat intressant som kunde platsa här på bloggen, men tiden och orken har inte riktigt räckt till. Nu i semestertider hoppas jag att skrivlusten ska flöda lite mera.

Idag tänkte jag tipsa om en intressant och välbesökt föreläsning med Ann-Helen Meyer von Bremen som jag var på för några veckor sedan. Den handlade om hur en plats påverkar smaken av maten. Inom vinvärlden har man länge pratat om detta, terroir, men nu börjar man alltmer tillämpa det även när det gäller andra livsmedel och råvaror. Det kan hända att jag skrivit något om detta här på bloggen förut. 

OI000225Smaken av det egna växthuset. Snart ska vi plocka ihop årets första skördekorg!

Terroir handlar om hur lokala omständigheter skapar smaken. Det kan vara allt från jordmånen och vädret till kulturella aspekter. Men jag tänker också att smaken av en plats handlar om att äta råvaror på den plats där de produceras. Ju närmare det är mellan producenten om mig, desto färskare är råvaran och desto lättare är det att ta redan på var och hur den framställts. Många råvaror gör sig bäst färska, speciellt frukt och grönsaker. Alla som t.ex. plockat en solmogen tomat från plantan och ätit den där på stående fot vet vad jag tänker på. Smaken är långt ifrån samma som de där orangegröna, hårda sakerna som ligger i våra grönsaksdiskar på vintern. De har plockats halvmogna, kanske nånstans i södra Europa, och varit på resa ett bra tag innan de till slut hamnat där i disken. Det tog mig ett tag att komma till insikt med det där. Man handlar ju de där tomaterna av gammal vana. Men nu har jag accepterat att det helt enkelt inte finns tomater i Finland på vintern och så frossar jag i tomater den här tiden på året istället. Och på vintern i förädlad form förstås. Åtta av våra egna tomatplantor i år har som huvdsaklig uppgift att ge oss många goda måltider med tomatsås i vinter.

Att råvarorna och maten dessutom ofta är bättre för klimatet ju kortare de rest mellan producent och konsument är en annan fördel med att äta lokalproducerad mat.

OI000148Klassisk terroir: vin. Här vinrankor på en vingård på Malta där jag verkligen upplevde smaken av en plats då jag fick en alldeles egen rundtur på gården och i vinkällaren av ägaren. Sen provade vi vin och tillagade nyslaktad kyckling från grannen medan vi pratade om allt mellan himmel och jord i flera timmar.

20180614 102847Nu till föreläsningen. Såhär introducerades den av Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland:

"Jordbruk är vårt viktigaste verktyg för att ta hand om planeten. Att satsa på en livskraftig matproduktion där vi bor är därför det bästa sättet att sköta om vår plats på jorden. Om man vill göra världen lite bättre och lite mer hållbar, är den egna platsen det bästa stället att börja på. Att utgå från platsens möjligheter och begränsningar skapar inte bara en hållbar matproduktion utan formar också en egen matkultur. Det är motsatsen till en global handel med anonyma livsmedel som smakar likadant världen över. Det är motsatsen till ett industrialiserat jordbruk som lägger matens verkliga kostnader någon annanstans och orsakar stora miljöproblem. 
Att vårda och utveckla en egen matkultur kräver ett livskraftigt lantbruk och en levande landsbygd. Ett hållbart lantbruk som bidrar till en rik biologisk mångfald, både tam och vild, är en förutsättning för en gastronomisk mångfald, men också ett vackert landskap. Precis som det behövs många och engagerade matmedborgare, snarare än passiva konsumenter. 
Lantbruk, landskap, natur- och miljövård, maten på tallriken och vår matkultur, liksom en levande landsbygd – allt hänger ihop och går inte att brytas loss i enstaka bitar. Vår matproduktion är ett komplext system som berör många delar av vår tillvaro. 
Åland håller nu på att forma sin egen livsmedelsstrategi (nu finns den att läsa här) och har tagit fasta på komplexiteten. Ålands Producentförbund har insett att jordbruket är vårt viktigaste verktyg för att sköta om vår plats på jorden. Men också att det handlar om god mat, god på många sätt.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist med inriktning på lantbruk, livsmedel och mat, ofta med en koppling till miljöfrågor. 
Hon har skrivit boken ”Jorden vi äter” (2012) tillsammans med Gunnar Rundgren som även getts ut på tyska (2014) ”Foodmonopoly”. Tillsammans med Anders Ingvarsson skrev hon boken ”Makten över matkassen” (2015). Hon fick 2016 Gastronomiska Akademiens ”Guldpenna” för sitt skrivande på det gastronomiska området. 2006 Änglamarkspriset för bästa miljöjournalistik. Hennes blogg finns på: http://www.hungryandangry.se/ "

Föreläsningen finns att se i sin helhet här. Passa på att titta om ni har en knapp timme till övers i hängmattan eller under filten en regnig dag. Och passa på att njuta av alla underbara råvaror som nu är i säsong här hos oss! Själv sörjer jag lite att den åländska sparrissäsongen nu är över och att jag nu måste vänta ett helt år, men snart mognar  t.ex körsbärstomaterna, och man kan gå och äta dem som godis mellan vattning och ogräsrensning i växthuset.

 OI000129 1Kor som går ute och äter gräs skapar mjölk med terroir. Även köttet får en annan smak. På bilden Dora och Primadonna.


Ät mera mört!

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.01.2018

MortMört fiskad förra vintern då vi hade nät under isen.

Jag läste en intressant artikel på Yle häromdagen som handlar om att WWF menar att ett bra sätt att hjälpa Östersjön är att äta mera "skräpfisk" som t.ex. mört. Kul tycker jag som redan för snart ett år sedan då jag började blogga slog ett slag för mörten som matfisk! Det inlägget kan ni läsa här. Och visst är det lite märkligt att vi importerar råvaror från hela världen i jakten på protein medan det simmar fullt med fisk i vattnen omkring oss. Billig fisk dessutom. Ytterligare så hjälper vi Östersjön genom att dra upp kväve och fosfor ur vattnet genom att ta upp fisken.

Det som gör mörten lite lurig är ju att den är väldigt svår att bena. Vi löser det genom att mala mörten till färs! Mer om det i inlägget som jag länkade till ovan.

Den som vill läsa artikeln från Yle hittar den här.


Mitt sommarprat

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.08.2017

Screenshot 2017 08 09 12 59 17Screenshot från Ålands radios hemsida.

Igår var det så till slut min tur att sommarprata i Ålands radio. Från kl. 10 igår förmiddag och 90 minuter framåt satt jag i radions studio och pratade och spelade musik. Om någon vill lyssna på mitt sommarprat så finns podden här. I podden saknas tyvärr musiken, men det finns ännu en chans att höra sommarpratet med musik via radion på lördag 12 augusti kl. 12.

Jag blev inte alls så nervös som jag trodde då den röda lampan som visade att jag var i sändning började lysa. Kanske var jag för koncentrerad på att få det som stod på pappret sagt och då hade jag inte tid att tänka på att vara nervös eller på vem som lyssnade. 

Programmet sändes igen på kvällen kl. 17.30 och av någon anledning kändes det mycket pirrigare då reprisen sändes än när jag talade i direktsändning. Men jag skingrade tankarna på bästa sätt, med en svamptur i skogen!

20170808 180352Efter förra veckans välbehövliga regn hade kantarellerna hittat upp i gammelskogen när oss! Men många platser var ännu väldigt torra.

20170808 181114Balder vaktar svampkorgen.

 

Överlag var det en mycket trevlig upplevelse att sommarprata! Många hörde av sig efteråt, till och med folk jag inte kände. Och såhär i efterhand har jag kommit på flera saker som jag kunde ha sagt, men kanske det dyker upp ett inlägg om det här på bloggen istället.

Tack till alla som lyssnade och till alla som hört av sig!


Inspiration från Skillnadens trädgård

Skrivet av Emelie Bergendahl 03.04.2017

 

OI000147

Jodå, ni ser helt rätt, det är jag och Sara Bäckmo på bilden ovan! :) Igår eftermiddag var jag på en odlingsföreläsning med Sara som driver bloggen Skillnadens Trädgård. Jag har följt henne på bloggen och sociala medier i över ett års tid och det var så inspirerande att få höra henne föreläsa om sitt odlande. Vi i publiken (drygt 100 pers tyckte jag det talades om i salen!) fick massor med tips och idéer. Föreläsningen var mycket bra med vackra bilder varvat med pedagogiskt uppbyggda exempel på hur, vad och varför hon odlar. Föreläsningen avslutades med en ordentlig frågestund. Kände att jag ville hem och påta fingrarna i jorden och fick lite dåligt samvete för att jag inte krukade om dom gula körsbärstomaterna i lördags innan jag åkte till fasta Åland.

OI000143

OI000146

All denna inspiration kom verkligen i rätt tid! Det är meningen att vi ska försöka renovera växthuset under påsken och det kommer att vara väldigt mycket jobb. Allt glas ska ner, halva växthuset ska glasas om och en ny gavel ska byggas. Tur att Sara gör podden Två odlare emellan tillsammans med Farbror Grön så att man kan få flera doser odlingsnörderi när orken tryter. Dessutom ska ju jag och Viktor till Stockholm på trädgårdsmässan inkommande helg så mera odlingsinspiration blir det inom en snar framtid!

20170401 173122

20170401 173309

Såhär fin är blomsterkålen som ännu står i växthuset och ger skörd. Jag skördade några buketter senast i lördags och så brukar jag gå och småäta av den medan jag står där i växthuset och tänker igenom allt som ska köpas och göras inför sommaren.

20170403 093636

Nu närmar sig färjan så småningom Brändö så jag ska packa ihop och skynda mig hem till plantorna!

 

P.S. Titta vem jag hittade i annonstidningen som kom med Husis härom dagen! Min alldeles egna skärgårdskock som lagar en massa god mat av det jag odlar!

20170401 165732

 


Snart färdig mathantverkare

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.03.2017

I helgen hade vi sista kursdagarna i mathantverksutbildningen och nästa helg ska vi träffas för sista gången och presentera våra nya produkter. Vi hade första kurstillfället i mars ifjol och sedan dess har vi träffats 14 veckoslut. Dessutom har alla haft tio dagar specialisering enligt inriktningen man valt. Inriktningarna man kunde välja mellan var kött, fisk, spannmål (bageri), frukt & bär, grönsaker & svamp samt mjölk. Jag valde mjölk och alla som valde den inriktningen träffades fem dagar i april och fem dagar i augusti och så lagade vi ost och andra mejeriprodukter från morgon till kväll. Fantastiskt roliga dagar! Ska berätta mera om det i ett senare inlägg.

Under veckosluten då vi alla träffats har vi gått igenom bl.a. livsmedelslagstiftning och -hygien, marknadsföring, etiketter och allt som hör ekonomin till. I princip det mesta man behöver veta som småföretagare alltså. Och som bonus har vi haft så roligt tillsammans! Jag tror jag skrattat så att tårarna nästan rinner varenda dag vi träffats. Jag kommer verkligen att sakna vår lilla grupp. Tur att vi har några träffar inplanerade även efter att kursen är slut. Då har vi bara roligheter på agendan!

PaFarjan

En utmaning, men även en fördel, med hela upplägget via Kustens mat är att vi vid varje kurstillfälle kopplat ihop alla regioner som är med. Ett gäng har suttit i Vasa, ett gäng i Ekenäs, ett gäng i Åbo och ett gäng i Mariehamn. Föreläsarna har oftast funnits på plats i någon av regionerna, men ibland har även föreläsaren varit med på distans. Och detta flexibla upplägg är fantastiskt, så länge tekniken fungerar. Att kunna vara med på distans har även underlättat mycket för oss som bor i skärgården. Det är helt enkelt omöjligt att arbeta i Brändö på en fredag och ändå hinna vara i Mariehamn kl. 15 då kursen börjar. De gånger jag haft möjlighet har jag varit på plats i Mariehamn eftersom man får så mycket mera ut av att sitta i grupp, men jag har även hängt med på kursen hemifrån soffan och medan jag suttit på färjan på väg till fasta Åland (t.ex. på bilden ovan).

Choco

Sista föreläsningsdagen fick vi lyssna på några erfarna mathantverkare. De berättade om sina resor fram till de mathantverkare de är idag och gav oss tips och råd. En av mathantverkarna som berättade var Mercedes Urbano-Winquist som driver Mercedes Chocolaterie här på Åland. Hon berättade om hur hon gick från kontorsarbetare i sitt hemland Venezuela till pralintillverkare på Åland. Mycket intressant! Och det bästa av allt var förstås att hon hade med sig smakprover. Vilken perfekt avslutning på utbildningen!

Nu återstår bara att ysta några snygga exemplar av min slutprodukt samt att knåpa ihop en bra presentation till fredag. Ni får veta mera i slutet av veckan!