Byamöte med blåbärspaj

Skrivet av Emelie Bergendahl 06.04.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

OI000140

I lördags hade byns samfällighet, där jag sitter som vice ordförande, årsstämma Jag kände mig inte speciellt sugen på bake-off bullarna och köpekakorna som annars brukar figurera på dylika möten så i sista minuten slängde jag ihop en paj och tog med mig. Brukar inte göra pajen så söt eftersom man ändå oftast äter den med vaniljsås eller något annat sött.

Hittade en massa bär när jag inventerade lite i frysen härom dagen och tänkte att detta var ett utmärkt tillfälle att använda en stor burk med blåbär. Jag har en tendens att ivrigt plocka och frysa in, men sen ligger bären där tills just innan nästa säsong och så blir det intensivt bärätande ett tag. Känner någon igen sig?!

OI137

OI000141

 OI000139

Här en bild på alla ingredienser, förutom blåbären. Närodlat är såklart bäst! :) 

 


Smuldegspaj med blåbär

1-1½ liter blåbär (eller andra bär)

1-2 msk potatismjöl

2 msk socker

Smuldeg

1 dl havregryn

1 dl rågflingor

1 dl vetemjöl

1 dl speltmjöl

0,5 dl socker

2 msk muscovadosocker

150 gram smör

 

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smöra en lämplig form och fyll den med bär. Pudra över potatismjöl och lite socker, beroende på hur söta bär du har och hur söt paj du vill ha.

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt smör och nyp ihop.

Sprid ut smuldegen över bären.

Grädda i ugnen 15-20 minuter. Om pajen börjar se mörk ut kan man täcka den med folie sista minuterna.

Servera som den är eller med vaniljsås, glass eller grädde.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar