Examensmiddag: sushi!

Skrivet av Emelie Bergendahl 26.03.2017 | 0 Kommentarer

OI000105

Igår var mathantverksutbildningens allra sista dag. Vi fick lyssna på 2-3 kursdeltagare från varje region som berättade om sin resa och om sin slutprodukt. Det var verkligen jätteintressant! Tusan vad det har kokats och bakats och ystats runt om i Svenskfinland under året! Som avslutning gick vi några stycken och åt en våffla tillsammans, våffeldagen till ära, och sen for jag hem.

Därhemma möttes jag av detta:

OI000118

Blommor och examenspresent! Jag blev jätteglad och överraskad! 

Efter en promenad med hundarna började vi fixa kvällens middag. Efter en examen som till stor del handlar om att ta vara på det lokala så är det kanske lite märkligt att vi lagade sushi, men vet ni, det är så gott med sushi så ibland måste man unna sig! Och vi lyckades få med en hel del lokalproducerat i skapelsen.

Att laga sushi är mycket enklare än vad många tror. Allt man behöver är sushiris, mirinsås, risvinäger, lite socker, wasabi, soja och valfri fisk eller annat att sätta på/i sushin. Och noriark (sjögräs) om man vill laga rullar.

Om man lagar till två personer så brukar det räcka med ca ett halvt paket ris och 400-500 gram fisk. Fisk som torsk kan man marinera lite innan om man vill, t.ex. i mirinsås. Låt fisken stå  framme en stund innan monteringen så att den inte är kylskåpskall när den ska ätas. Vill man laga rullar så kan man gärna låta de vila en stund innan man skär dem i bitar så håller allt ihop bättre.

Laga riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna under t.ex. en kökshandduk.  Skär fisken i tunna skivor och montera. Klart! Jag hann inte ta så mycket bilder eftersom jag stod med händerna fulla med ris och fisk, men det finns säkert utmärka instruktionsvideor på nätet. Här nedan står Viktor i alla fall och skär lite regnbågsforell. Förutom det hade vi åländsk torsk och lite norsk kungskrabba på vår sushi.

OI000115

Vi provade också att halstra några bitar med en kolbit från öppna spisen. Det gick sådär, men var i alla fall godare än när man bränner med gasbrännare.

OI000109

 Och sedan, taadaa, resultatet:

OI000107

OI000108

OI000105

De gröna bladen på bilderna är ängssyra. Den hade redan kommit upp vid husknuten och vi hade den istället för den picklade ingefäran som annars brukar höra till sushi. Mycket godare om ni frågar mig. Och i allra högsta grad lokalproducerad. ;)

Till detta drack vi ett franskt naturvin av druvan Sauvignon Blanc. Finns som beställningsvara på Alko, men man hittar det även på hyllan i vissa butiker. 

OI000104

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar