Fiskpinnar på mört med grönkålsdipp

Skrivet av Emelie Bergendahl 17.03.2017 | 1 Kommentarer

Mortpinnar2

Man kan säga att mitt personliga förhållande till fiskpinnar hittills i livet har varit ganska kort och intensivt. Tidigt 2000-tal gick jag i gymnasiet och bodde tillsammans med min goda vän Susanna i en tvåa på Eriksgatan i Åbo. I äkta studerandeanda konsumerades det rätt ofta fiskpinnar till middag i vårt hushåll. Med vattenmakaroner, ketchup och majonnäs på tub. Efter studenten har det funnits fiskpinnar på middagstallriken ytterst sporadiskt.

 

Mort

Nu till fiskpinnar anno 2017. Vintern har bjudit på fina isar i skärgården och i slutet av januari var Viktor och min farbror och högg ut några nät. Valet av plats visade sig vara utmärkt och vi har ätit färsk fisk i flera veckor samt frusit in det som vi inte mäktat med att äta. Att ha näten ganska nära land innebär dock att man får upp ganska mycket "skräpfisk". Hit hör mört, id, björkna o.s.v. Det kändes fel att lämna så mycket tjänlig människoföda åt örnar och mårdhundar så vi tog hem en del större mört. Problemet med mört är ju att de är helt hopplösa att bena så att bara koka eller steka mört är i stort sätt uteslutet om man vill ha vettet i behåll under måltiden. Det vi istället gjorde var att filea mörtarna och så körde vi filéerna genom köttkvarnen tre gånger. Resultatet blev en fin fiskfärs. Förra veckan lagade Viktor supergoda fiskpinnar på mörtfärs och ni ska få receptet! Den tillhörande dippen gjordes på grönkål eftersom denna fantastiska gröda fortfarande står grön och fin i växthuset såhär efter vintern trots att jag i stort sätt lämnade den åt sitt öde efter att jag skördat i slutet av oktober.


Mörtpinnar med grönkålsdipp

Fiskpinnar

500 g mörtfärs (annan fisk går förstås också lika bra!)

2 dl grädde

1 ägg

salt

Panering:

vetemjöl

2 ägg

skorpsmulor

olja till fritering

Grönkålsdipp

ett knippe grönkål

1 vitlöksklyfta

Gör såhär:

Sätt fiskfärsen, grädde och ägg i en matberedare och mixa ihop till en fin smet. Smaksätt med salt.

Sätt smeten i en spritspåse och spritsa ut fiskpinnar på ett bakplåtspapper. Räkna med att fiskpinnarna kommer att svälla lite under tillagning. För bästa resultat, frys fiskpinnarna ca 45 minuter så är de lättare att hantera då man ska panera.

Panera fiskpinnarna i vetemjöl, uppvispat ägg och skorpsmulor och fritera i olja till de är gyllenbruna, ca 1-2 minuter. Låt pinnarna rinna av på hushållspapper och salta. Man kan gärna använda t.ex. persillade eller något annat gott örtsalt.

 

Mixa grönkålen med vitlöksklyftan och mixa sedan i olja så att dippen får en lämpligt konsistens.

 

Klart att avnjutas som t.ex. förrätt eller tilltugg!

 

olja

 

Kommentarer

  • Nina 17/03/2017 7:05pm (3 år sen)

    Hej<br />
    Dig ska jag följa! Tack för receptet!

    • Emelie 03/04/2017 8:38pm (3 år sen)

      Trevligt! Välkommen! :)

Skriv en kommentar