Kallröken

Skrivet av Emelie Bergendahl 31.07.2018

Hej på er! Detta inlägg ska handla om hemmets senaste tillskott, en kallrök. Den är det senaste av Viktors fina hemmabyggen. Så enkelt och så genialiskt.

OI000606Själva rökaggregatet är köpt, men har man utrustning, tid och lite kunskap så går det att bygga ett själv också. Röken är ett gammalt rostfritt kylskåp som kompressorn var trasig på. Det går förstås även att använda nån annan slags låda. Det funkar t.ex. med en trälåda eller varför inte en murad rök. Huvudsaken är att det finns en öppning där röken kan komma in och en öppning där den slipper ut.

OI000603

OI000610Själva principen är ganska enkel. På utsidan sitter ett rör som fylls med rökspån.

OI000611Längst ner i röret tänder man eld. Det matar automatiskt på med spån ovanifrån.

OI000616Ett rör går rakt igenom skåpväggen och röken pumpas in i nedre ändan av skåpet med hjälp av en akvariepump. Med hjälp av pumpen justerar man även hur mycket det blåser på glöden och därmed hur mycket det brinner. 

OI000619Insidan av röken. Röret där röken kommer in längst ner och högst upp till vänster finns ett ventilationshål.

OI000613Just den här dagen hängde det lite torkade korvar och en torkad älgstek i röken. De hade hängt nån vecka i källaren innan de röktes.

Viktor har provat att röka lite allt möjligt redan, och jag har provsmakat. Tycker vi har en ganska bra deal! Till midsommar hade han bland annat rökt den annars lite svårlagade styckningsdetaljen rulle. Rullen sitter i låret och liknar lite på en filé, men dom som misstagit den för det har nog fått klia sig i skägget. Rullen är nämligen allt annat än mör och behöver långkokas om den ska ätas hel. Att kallröka den visade sig dock vara ett prima sätt att tillaga den. Rullen torrsaltades och sedan hängde den på tork i källaren någon vecka. Det är viktigt att låta köttet torka innan man hänger det i röken för annars fastnar röken bara i vätskan och rinner av! När den var rökt fick den torka vidare i källaren tills en tredjedel av vikten torkat bort. Sen kan man skiva tunt och äta!

Den kallrökta forellen blev dock inte lika lyckad. På grund av för mycket fart på akvariepumpen blev det för varmt i röken som ska vara max 28 grader för att vara kallrök, så forellen blev nånstans mittemellan varm- och kallrökt. Jag tyckte den blev god ändå och vi lagade bland annat pastasås av den, men skam den som ger sig så det blir nog ett nytt försök på riktig kallrökt fisk snart igen.

Vårt rökaggregat är, som ni kanske redan uppmärksammat, av märket Smokai, men jag vill poängtera att detta är inte ett sponsrat inlägg. Det finns aggregat av andra märken också.

P.S. Längst ner i inläggen finns nu en gilla-funktion i form av ett litet hjärta. Där kan man lämna ett litet spår så jag vet att någon läst och kanske till och med gillat det den läst. :)


Örtgrillad sik

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.07.2018

I söndags hade vi goda vänner över på middag. Det blev helgrillad sik med kokt potatis och nyskördat från växthuset.

OI000844Viktor saltade sikarna och fyllde dem med färska örter. Man kan ta vad man har. Vi hade timjan, oregano och salvia.

OI000845Vi använde gallret från ugnen som extra grillgaller. Då kan man enkelt justera fiskars position och slipper packa in dem i aluminiumfolie.

OI000848Det var också smidigt att lyfta bort dem från grillen då vi oljade dem. Det började då inte brinna så mycket då mindre olja droppade ner i grillen. I skålen finns olivolja med lite vitlök och persilja.

OI000853Vi snabbgrillade även några rädisor och årets först små gurkor.

OI000855I stekpannan hamnde olika slags kålblad, mangold, rödlök och  padronchili. Lite av det som fanns att skörda helt enkelt. Viktor lade även en skvätt av kvällens vin i stekpannan.

OI000849Till middagen serverade vi kokt nypotatis och en kall sås gjord på gräddfil och hackade färska örter, bland annat dill, persilja och körvel.

OI000860Till middagen serverade vi ett vin som vi hämtade med oss från Ungern härom året. Druvan heter Olaszrizling i Ungern och är också känd som Welschriesling i Tyskland. Enligt vad jag läst har denna druva inget släktskap med den kända druvan riesling. Jag tyckte det var ett friskt och ganska lätt vin med citrustoner. Jag har säkert sagt det förut, men Ungern är verkligen ett trevligt vinland med så mycket mera än Tokaj!

Som vanligt är jag dålig på att producera något ordentligt recept, men jag hoppas att det gav någon lite inspiration i alla fall!


Vinterfiske: att hugga ut nät

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.02.2018 | 2 kommentar(er)

Fiske8 2017En av mina favoritupplevelser i skärgården på vintern är att röra mig på isen. På något sätt känns det som en ännu större frihet än att åka båt. Man får nya vägar att gå på hundpromenad på, härliga rutter att ta sig fram på skidor på och är det riktigt bra isvintrar så kan man ta sig till och från t.ex. fasta Åland utan att behöva passa färjtider för en gång skull. Jag har också ett par nyinköpta långfärdsskridskor som ligger och väntar på att få användas.

Det var bra många år sen som vi hade en riktigt bra isvinter runt Brändö, men tack vare de senaste veckornas riktiga vinterväder så är det nu riktigt skapliga isar. Vi högg ut fyra nät redan i slutet av januari, men det kom en period av blidväder efter bara några dagar och vattnet kom upp på isen såpass mycket att vi var tvungna att ta upp näten igen. För en par veckor sedan gjorde vi ett nytt försök och nu är det riktigt fin och stark is. I viken där vi har näten är det ungefär 30 centimeter is just nu, vilket betyder att man kan köra ända ut till näten med bil om man vill det.

Ifjol vid den här tiden hade vi näten ute i fem veckor och njöt av många härliga förmiddagar ute på isen. Det bjöds också på många kalla förmiddagar då jag trodde att jag skulle förlora ett finger eller två då dom var stela, värkande och blöta av att t.ex. kämpa i 20 minuter för att få loss en stor intrasslad forell, men av någon anledning glömmer man just dom stunderna ganska snabbt. Jag har nu börjat ha tunna vantar med plasthandskar utanpå för att slippa frysa händerna av mig då jag drar nät. En del fiskare är kanske lite tuffare och vittjar utan vantar/handskar, men jag ogillar att frysa om händerna.

OI000502Då man fiskar på vintern så har man helt enkelt nätet under isen mellan två vakar. Vid varje vak är nätet fäst vid t.ex. ett kors gjort av två käppar. För att vittja nätet knyter man loss nätet vid den ena vaken och fäster ett långt, tunt snöre. Snöret måste vara längre än nätet. Sedan drar man upp nätet vid den ena vaken, medan snöret åker ner under isen. Då man vittjat nätet färdigt så drar man helt enkelt ut nätet under isen igen genom att dra tillbaka snöret. Jag tänkte gå lite mera in på själva vittjande i ett senare inlägg så håll utkik!

Jag tänkte nu förklara hur vi gör då vi hugger ut ett nät.

Man behöver en isbill, en spade, en nätutdragare, ett nät, ett snöre som är längre än nätet samt något att fästa repet i vid varje vak.OI000511OI000510Börja med att hugga en vak. Detta är bra träning för axlarna!

OI000497Sedan behöver man en nätutdragare. Det finns lite olika varianter. Näturdragaren "vandrar" under isen med ett långt snöre fäst i sig. Den har oftast en gäll färg så att man kan se var den är genom isen. Den hörs också ganska bra, vilket underlättade för oss nu när det var en del snö på skrovlig is.

OI000506Skjutsa ner utdragaren i vaken med önskad riktning. På vår variant av utdragare knycker man i snöret för att få den att vandra framåt. Sedan stegar man ut den ungefärliga längden på nätet och försöker lokalisera utdragaren när den är ungefär på rätt ställe. Om det är blankis syns den förstås hur bra om helst, men som i vårt fall så får man leka lite detektiv.

OI000522Då man tycker att utdragaren är på lämpligt avstånd från vaken så hugger man en till vak och plockar upp utdragaren. Om man tittar noga på bilden kan man ana en viss nyansskillnad på isen där som utdragaren ligger. Då utdragaren har gjort sitt jobb har man ett snöre under isen mellan vakarna. Sedan är det bara att fästa nätet i ena ändan av snöret och dra i andra ändan av snöret så att snöret kommer upp ur den ena vaken och nätet dras ner under i isen via den andra vaken.

Vi hugger oftast ut två nät efter varandra. Det gör att man bara behöver hugga tre vakar. Då gör man en lite större vak i mitten som man använder för att dra upp näten, ett i gången förstås. Den andra två vakarna kan vara lite mindre eftersom det bara är snöret som ska upp och ner genom den vaken och inga storfångster.


Ät mera mört!

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.01.2018

MortMört fiskad förra vintern då vi hade nät under isen.

Jag läste en intressant artikel på Yle häromdagen som handlar om att WWF menar att ett bra sätt att hjälpa Östersjön är att äta mera "skräpfisk" som t.ex. mört. Kul tycker jag som redan för snart ett år sedan då jag började blogga slog ett slag för mörten som matfisk! Det inlägget kan ni läsa här. Och visst är det lite märkligt att vi importerar råvaror från hela världen i jakten på protein medan det simmar fullt med fisk i vattnen omkring oss. Billig fisk dessutom. Ytterligare så hjälper vi Östersjön genom att dra upp kväve och fosfor ur vattnet genom att ta upp fisken.

Det som gör mörten lite lurig är ju att den är väldigt svår att bena. Vi löser det genom att mala mörten till färs! Mer om det i inlägget som jag länkade till ovan.

Den som vill läsa artikeln från Yle hittar den här.


En närproducerad jul

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.12.2017

OI000290

I tider som jul då det står extra mycket mat på borden så tycker jag att det är extra viktigt att tänka på var och hur maten produceras. Därför strävar jag till en så närproducerad jul som möjligt. Det finns ju alltid saker som inte går att odla eller fånga själv, t.ex. sillen, men då finns alltid möjligheten att välja ett så hållbart alternativ som möjligt.

Här nedan kommer lite av det vi hade på årets julbord:

OI000053 3Grönkålen och purpurkålen var jag och plockade i växthuset på julafton. Den är marinerad med kallpressad rapsolja från Överängs kvarn, en skvätt vinäger, en skvätt soja och lite salt.

OI000073 2Julskinkan kommer från Nygårds skogsgrisar som jag skrivit om här. I år var första årets som jag tillagade och griljerade julskinkan.

Köttbullarna, som tydligen inte fastnade på bild, var gjorda på älg. För att få upp fetthalten lite så malde jag lite av skogsgrisen och blandade med i smeten.

received 10212971622658062

OI000050 2Siken har jag både fiskat och gravat själv. Vi fick tre sikar och de var aningen större än vad bilden vill påskina, haha. Jag gravade den med socker, salt, egen dill och lite rosépeppar. Den övriga fisken på julbordet var också den närproducerad. Vi har en stor fiskodling här på Brändö och fisk därifrån fanns i form av varmrökt forell, varmrökt sik, kallrökt forell och forellrom.

OI99Och så lådorna. Kålroten köpte vi, men morötterna till morotslådan har vi odlat själva och potatisen har min farbror och hans fru odlat. Igår när jag inventerade frölagret så hittade jag kålrotsfrön så kanske alla lådor innehåller hemodlade råvaror nästa år! Sedan började jag på julafton fundera på varför i hela fridens namn våra lådor alltid tillagas och serveras i aluminiumformar?! Det måste det bli ändring på till nästa år!

OI000197 2


Till efterrätt lagade jag en parfait med lingon och vitchoklad, gjord på åländsk grädde och med hemplockade lingon. Det var lingon i parfaiten och ovanpå. Sedan kokade jag en kinuskisås till det. Alla var mätta, men hela skapelsen tog ändå slut till sist!

OI000049 2

OI000019 1Selma och Balder önskar god fortsättning!

OI000371Igår började vi också förberedelserna inför nyårsmiddagen. Gissa vad vi ska äta till huvudrätt!

 


Sill till jul

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.12.2017

OI000098

Julen närmare sig och idag presenterar jag och några andra bloggare på Foodly julrecept i Vasabladet Mat och dryck. Men givetvis ska ni få ta del av mina recept även här på bloggen också! Två sillrecept bjuder jag på. Använd helst sill som har miljömärkningen MSC!

Havtornssill

En fräsch sill med trevlig färg som piggar upp på julbordet. Havtornssaften är väldigt syrlig så den kan behöva en nypa socker eller annan sötma. Om man tycker om stjärnanis så kan det ge denna sill en trevlig ton.

Ingredienser:

200 gram urvattnad saltsill eller s.k. 5-minuterssill

2 dl råpressad havtornssaft

1 nypa socker

(1 stjärnanis)

Gör såhär:

Skär sillen i lagom stora bitar och placera dem i en lämplig burk. Eftersom den här sillen får så fin färg av havtornssaften så rekommenderar jag en glasburk. Bland havtornssaften med en nypa socker och vispa lite så att sockret löser sig. Tillsätt en stjärnanis. Häll vätskan över sillen. Låt sillen stå och dra i kylskåpet 2-3 dagar innan servering.

Den här sillen har en ganska kort hållbarhet, ca en vecka, men den är väldigt snabblagad så man kan kan ju laga en liten sats och oftare om det behövs. Havtornssaften har en tendens att skikta sig då den står så man kan behöva röra om innan servering.

OI000075Havtornssill; syrlig och vacker!

 

Krämig äggsill

Det här är min mammas paradsill och det har inte funnits en jul eller påsk de senaste kanske 20 åren som den här sillen inte har funnits på bordet. Beroende på hur fet/krämig man vill ha sin sill så kan man variera mängden smetana, crème fraiche och gräddfil. Jag tycker att sillen är bäst när den är sådär lagom krämig så att man orkar äta mycket.
OI000370

Ingredienser:

200 gram urvattnad saltsill eller s.k. 5-minuterssill

150 gram crème fraiche

100 gram gräddfil

3 hårdkokta ägg

1 liten rödlök

Dill

Citronpeppar och salt

Gör såhär:

Skär sillen i lagom stora bitar. Finhacka rödlöken och hacka äggen. Häll crème fraiche och gräddfil i en bunke. Tillsätt sillen, rödlöken och äggen och blanda försiktigt. Krydda med hackad dill, citronpeppar och salt efter smak. Låt sillen dra några timmar innan servering.

OI000375Krämig äggsill med rödlök och dill.


Stekta abborrfiléer

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.08.2017

OI000238Finns det något godare än stekta abborrfiléer? Gärna dubbelpanerade med både mjöl och skorpsmulor och så stekta i en stor klick smör. Att sedan få äta dem tillsammans med grönsaker som man precis skördat i växthuset  är vardagslyx på högsta nivå om ni frågar mig!

Fiskelyckan gällande abborre har varit ganska torftig här i vattnen kring Brändö på sistone om man ska tro på fiskehistorierna, men vi gjorde ett försök ändå. I måndags var jag alltså ut och drog upp näten med min mormor och morfar. Vilket utmärkt sätt att spendera en stund efter jobbet och dessutom ta vara på en av de sista sensommardagarna. Mormor och morfar hade varit och lagt näten medan jag var på jobb, men jag och Selma hängde med för att dra upp. 

OI000229Dagens arbetsfördelningar var att mormor rodde, morfar drog nät, Selma övervakade det hela och jag fotograferade och njöt av vädret.

OI000231Morfar och Selma drar upp abborrnät.

OI000234Lycklig hund och vackra sensommarfärger!

OI000237Abborre, dill, morötter och tomater. Potatisen, det enda jag köpt, stod redan på spisen och kokade.

OI000238

Klart att äta! Det gröna på tallriken är grönkål och pak choi som fick mjukna lite snabbt i stekpannan med morötterna och tomaterna.

#levlokalt


Kräftpremiär!

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.07.2017

OI218Den 21 juli på morgonen får de som kräftar fiska upp årets första kräftburar. Årets kräftpremiär inföll i fredags och jag jobbade på Silverskär där ett gäng traditionsenligt har kräftskiva den 21:a varje år. De senaste åren har det varit extra spännande att få veta hur det ser ut i burarna eftersom vädret inte alls har varit gynnsamt för kräftorna. Är det t.ex. kallt i vattnet, som det har varit i år, så byter kräftorna skal långsammare och kan då ha alldeles för mjukt skal för att tas upp och kunna kokas. Vädret till trots så lyckades fisket någorlunda i år, storleken på kräftorna var bra och kräftskivan kunde hållas!
OI000214Den kallas sommaren gjorde ett litet uppehåll och vädret var strålande!

OI000221Viktor förbereder kräftor med tillbehör.

OI221Citroner, hackad dill och gräslöksmajonnäs.

OI000216

OI000218Medan Viktor förberedde maten så dukade vi uteborden på Klobben.

 OI000223Efter kräftorna och en bit paj var det dags för efterrätt. Honung-yoghurtmousse med färska bär och rostad havre.

OI225Tänk så enkelt och vackert det är att dekorera med säsongens ätliga blommor! Här blåklint i olika färger samt ringblommor.

OI000225Medan festen fortsatte på Klobben styrde jag och disken tillbaka till Silverskär i den vackra skymningen. Och jo, det blev faktiskt en kräftklo över som jag åt med andakt!


Gäddfärsbiffar med vårprimörer

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.05.2017 | 1 kommentar(er)

Längs med södra gaveln här vid huset i Salvik blir det otroligt varmt den här tiden på året. Så till vår stora glädje finns det redan en hel del mat att plocka där!

OI000082

Nässlor

Fantastiska och nyttiga primörer som kan användas på många sätt. Nässelplättar är förstås en favorit, men till middagen fick de bli en ingrediens i en salsa verde.

OI000081

Kirskål

Ännu ett ogräs som verkligen gör sig finfint på tallriken. Blir jättegott i en pesto, med eller utan nässlor, eller som soppa. Denna gång hamnade den i salsan med nässlorna.

OI000079

Rabarber

Något av det bästa jag vet på våren! Stjälkarna blev en rabarberkräm och bladen rev vi små bitar, stekte i smör och serverade till gäddfärsbiffarna.

OI000080

Tulpanerna åt vi inte, men titta så fint de blommar redan!

OI000083

På skärbrädan hittar den observante även ängssyra.

Viktors bror, som även han är kock, var här på besök så det var bara för mig att slå mig ner och njuta medan bröderna kokade ihop middagen. Det är trevligt att se proffs in action.

OI000084

Salsa verde, med förvällda nässlor och kirskål samt ängssyra, lite vitlök och olja.

(Tips! Spara vattnet från förvällningen och vattna t.ex. plantor med det när det har svalnat. Prima gödsel!)

OI000087

Gäddfärsbiffar är enkelt att göra. Och nu är man extra glad att vi orkade göra färsen färdig innan vi frös ner gäddan i vintras! Gäddfärs, ägg, grädde och salt. Stek i smör. Nam nam!

Servera med salsa verden, kokt potatis och de stekta rabarberbladen.

OI000085

Viktors bror hade köpt med sig två olika hantverksöl från Sverige som vi testade till. Det kan ju inte bli för mycket rabarber!