Örtgrillad sik

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.07.2018

I söndags hade vi goda vänner över på middag. Det blev helgrillad sik med kokt potatis och nyskördat från växthuset.

OI000844Viktor saltade sikarna och fyllde dem med färska örter. Man kan ta vad man har. Vi hade timjan, oregano och salvia.

OI000845Vi använde gallret från ugnen som extra grillgaller. Då kan man enkelt justera fiskars position och slipper packa in dem i aluminiumfolie.

OI000848Det var också smidigt att lyfta bort dem från grillen då vi oljade dem. Det började då inte brinna så mycket då mindre olja droppade ner i grillen. I skålen finns olivolja med lite vitlök och persilja.

OI000853Vi snabbgrillade även några rädisor och årets först små gurkor.

OI000855I stekpannan hamnde olika slags kålblad, mangold, rödlök och  padronchili. Lite av det som fanns att skörda helt enkelt. Viktor lade även en skvätt av kvällens vin i stekpannan.

OI000849Till middagen serverade vi kokt nypotatis och en kall sås gjord på gräddfil och hackade färska örter, bland annat dill, persilja och körvel.

OI000860Till middagen serverade vi ett vin som vi hämtade med oss från Ungern härom året. Druvan heter Olaszrizling i Ungern och är också känd som Welschriesling i Tyskland. Enligt vad jag läst har denna druva inget släktskap med den kända druvan riesling. Jag tyckte det var ett friskt och ganska lätt vin med citrustoner. Jag har säkert sagt det förut, men Ungern är verkligen ett trevligt vinland med så mycket mera än Tokaj!

Som vanligt är jag dålig på att producera något ordentligt recept, men jag hoppas att det gav någon lite inspiration i alla fall!


Årets nyårsmiddag

Skrivet av Emelie Bergendahl 03.01.2018

OI000387De senaste åren har vi firat nyår hos goda vänner på Brändö. Till denna tradition hör förstås god mat och jag tänkte dela med mig av årets middag. I år stod värdparet med gäster för snittar och förrätt medan jag och Viktor lagade varmrätt och efterrätt.

Kvällens upplägg:

Välkomstdrink och snittar

---

Förrätt Pilgrimsmusslor med blomkål

Varmrätt Fasan med nyskördade grönsaker

Efterrätt Crème Brûlée

---

Vildmarksbad och champagne

 

Snittarna:OI000386Helstekt pepprig älg med pepparrotskräm och picklad rödlök på knäckebröd från Åby i Borgå.

Förrätt:OI000399Smörstekta pilgrimsmusslor med blomkålspuré, picklad blomkål, sikrom och sojasmör.

Varmrätt:OI000413Fasan på flera vis med nyskördade grönsaker och karljohansvamp.

Efterrätt:OI000424Crème brûlée med jordgubbar.

Fasanerna till varmrätten var Viktor med och sköt i julveckan. Sedan fick de hänga ungefär en vecka. Det är viktigt att hängmöra fasan för att köttet ska bli mört och smakrikt. Man hänger dom som dom är, d.v.s. med fjädrarna på och inälvorna i. En par dagar innan nyårsafton var det dags att plocka ner dem, reppa, ta ur och stycka. Viktor tog även vara på levrar och hjärtan och lagade paté på dem.OI000372

Bröstbitarna stekte Viktor precis innan det var dags att äta, men låren tillagade vi redan dagen innan. De blev confiterade, d.v.s. tillagade i olja. Låren låg först vacuumförpackade i ca ett dygn med lite salt, vitlök. Sedan lade Viktor dem i en form, täckte med olja och så fick de gotta till sig i ugnen i 5-6 timmar i knappt 100 grader. Av skroven kokade Viktor en buljong som han sen reducerade kraftigt.OI000375Låren på väg in i ugnen.

OI000384Det lyxigaste som finns om ni frågar mig är nyskördade grönsaker den här tiden på året! Vintern har ju hittills varit mild så det som vi lämnat kvar i växthuset mår alldeles utmärkt där det är! Vi skördade grönkål, morötter, pak choi, persilja och rödplister. Det sistnämnda är ett ogräs som jag verkligen inte odlat med flit, men det dyker envist upp där bland grönsakerna och smakar gott så då kan man ju lika gärna äta det.

OI000411En lite närmare titt på tallriken. Det confiterade låret till höger. Det fick ett bad i buljongen innan det lades på tallriken. Resten av buljongen användes som sås. Till vänster en puré av konserverad karljohan.

Till varmrätten blev det ett tyskt rödvin. OI000400Druvan Spätburgunder är kanske mera känd som Pinot Noir. Lätt, bärigt och örtigt med lång trevlig eftersmak och det passade perfekt med fasanen. Extra kul att det kommer från en liten producent tycker jag! Vinet finns i Alkos beställningssortiment om någon vill prova.OI000403

Tolvslaget firades i vildmarksbadet med ett glas champagne. Det snöslaskade vågrätt, så det var inte det mest behagliga badet, men traditioner är traditioner.

På nyårsdagen blev det naturligtvis pizza! Surdegsbotten, hemkokt tomatsås ur frysen, grönkål, rödlök och fasankött från buljongskroven.OI000434

Gott nytt år alla läsare! Jag hoppas att 2018 bjuder på många goda matupplevelser! :)

 


#levlokalt

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.08.2017

Foodly har dragit igång en kampanj under #levlokalt som handlar om att främja närodlat och lokala råvaror. Jag tycker att det är en alldeles klockren hashtag som jag definitivt även kommer att använda på Instagram m.m. i framtiden. Önskar nästan att jag kommit på den själv, haha. Kampanjen pågår till 17 september och här kan ni läsa om vad den går ut på.

Lite #levlokalt-mat som jag kokat ihop på sistone är till exempel:
OI000115Soppa på morot och egenodlad grönkål med grönkålschips på toppen.

OI000117Färsbiffar på hjortkalv (skjuten några hundra meter bakom mina föräldrars hus), lokal sallad med egenodlade tomater och salladsost från Mattas gårdsmejeri samt kokt spelt från Överängs kvarn här på Åland. Såsen består främst av det lokala mejeriets grädde och det röda är en lingon-rosmarinsirap som jag köpte av en annan mathantverkare då vi hade träff i Ekenäs i våras.

Jag vill verkligen slå ett slag för kokta hela korn istället för ris. De är näringsrika och det brukar finnas att få tag på från lokala producenter. Det kan ta upp till en timme att koka dem, men jag brukar koka en ordentlig sats en kväll då jag har tid och sedan äta till några måltider under dagarna framöver.

OI000124Lite goda lokala och hemodlade ingredienser som blev...

OI000131...en paj med grönkål, tomater och lök! Till pajskalet använde jag detta recept från min duktiga kollega Jessica här på Foodly.

Istället för pinje- eller valnötter, som ofta finns i dylika pajrecept, tycker jag att man kan använda solroskärnor, som ju kan odlas lokalt.

Jag brukar titta in på #levlokalt på Instagram lite nu och då. Jag hoppas att jag snart hittar många av era inspirerande bilder och recept där!


Surdegspizza

Skrivet av Emelie Bergendahl 12.08.2017

OI000103Ikväll blev det lördagslyx i form av surdegspizza och ett glas av ett naturvin som jag köpte på Malta i början av sommaren.

OI000090Här är pizzan redo för ugnen. Som fyllning hade vi en hårdost och en salldsost från Mattas Gårdsmejeri samt egenodlad squash, tomat och grönkål. Tomatsåsen är köpt tomatkross, men jag hoppas att vi får en bra tomatskörd i år så att vi kan laga egen tomatkross och frysa in!

Surdegen är gjord på egenmalet speltmjöl.

OI000099Pizzan gräddar vi i vår vanliga ugn, men på en ca 1 cm tjock aluminiumskiva för att ordentlig undervärme. Full fart på ugnen med grillinställningen och grädda så högt uppe i ugnen som det går. Aluminiumskivan ska förstås vara så varm som möjligt när man ska grädda pizzan.

Surdegspizza är otroligt mättande. Jag är ganska bra på att äta, men efter 3/4 av en pizza så fick jag inte ner en tugga till!

OI000105Till pizzan drack vi ett rött naturvin som jag köpte från en gård på Malta. Ska verkligen försöka plita ner ett blogginlägg om den intressanta dagen! 


Projekt växthus

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.06.2017 | 1 kommentar(er)

OI105På Brändö har växthusodling varit stor business ungefär från 1960-talet och fram till att Finland gick med i EU. Min mormor och morfar har två stycken växthus a 500 m² som byggdes för tomatodling på 1960-talet. Under min barndom odlades det främst dill och persilja och jag spenderat många eftermiddagar med att plocka persiljebuntar. Nu börjar det vara 15-20 år sen min mormor och morfar slutade odla annat än för hemmabruk och växthusen ser ut därefter. De senaste åren har jag odlat i det ena växthuset trots att det har saknats både väggar och tak på flera ställen. Eftersom vi tänkte odla lite mera i år så kände vi att det behövde göras någonting åt växthuset inför denna säsong. Dessutom är 500 m² i största laget så vi bestämde oss för att minska på ytan och laga en ny gavel mitt i växthuset.

OI106Såhär såg stora delar av växthuset ut. Ingen munter syn.

OI108I påskas satte vi igång. Det första vi gjorde var att byta ut de delar som var i dåligt skick.

OI110

Den här formen är inget man sågar till i en handvändning. Tur att det fanns lite reservdelar liggandes, färdigt anpassad för skarven med nästa batting och allt. Den som spar, den har!

OI111

Ganska snabbt blev det ett mycket snyggare och stabilare hörn och vi kunde fortsätta med resten av väggen. Alla trasiga rutor plockades bort och byttes mot nya. Det som gör det hela lite tidskrävande är att man måste börja bygga nerifrån så var den nedersta rutan sönder behöver man plocka bort alla och göra om hela raden.
20170415 153318

OI112Under påsken hann vi laga alla rutor på båda långsidor samt få gaveln i skick. Dessutom plockade jag bort glasen från halva långsidan i den delen av huset där vi inte ska odla. Som ni ser så hade vi en del hjälp. Det är jag mycket tacksam för! Vi fick uppleva mycket varierande väder också. Allt från solsken till snöstorm.

OI000058

OI000053Härom helgen byggde vi en ny gavel mitt i huset.

OI101

Några battingar, lite ribbor och restbitar av växthusplast som vi bl.a. hittade i föxet. Billigt och helt okej. Detta är förstås ingen permanent lösning, men det får duga tills vi hinner göra något bättre. I mitten har vi planerat för en dörr ifall jag får för mig att odla på friland i andra delen av växthuset, där det knappt finns några rutor kvar.

OI000056I det andra växthuset, där mormor och morfar redan plockat ner i stort sätt alla rutor, pågår en imponerande maskrosodling. Tycker det är ganska fint och dessutom surrade det på bra där inne. Hoppas dom hittar in i grannhuset sen när alla våra grönsaker behöver pollineras!

OI000055Mycket grönsaker kräver mycket vatten. Det finns en grop just för detta ändamål en bit bakom växthuset. En kväll var vi och kollade att slangen som vattnet ska rinna genom var ordentligt nersänkt i gropen. Sedan fyller man slangen med vatten och så rinner det med självtryck från gropen ner till växthuset.

Till sist en före- och efterbild på dörren. Vi tog oss tid att måla både spröjsar och dörrar. Dels för att det ser fräschare ut, dels för att förlänga hållbarheten på virket. Jag tyckte att det gjorde stor skillnad.

20170501 133104Före

OI100Efter

Nu återstår det bara att få ner alla plantor i jorden och att så morötter och annat som ska direktsås. Men det får bli först om en vecka eftersom jag idag åker iväg till Malta på en liten mini-semester. Jag hoppas få ta del av den maltesiska matkulturen på många olika sätt så att jag kan dela med mig av mina kulinariska upplevelser här på bloggen!