Hemlagad pasta

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.03.2017 | 1 Kommentarer

Kategorier:

På onsdagar har jag hemkunskap, eller husligt ekonomi som det också heter, på schemat på jobbet. I Brändö har vi det upplagt så att man har hemkunskap i årskurs 8 och då har eleverna tre lektioner i sträck en gång per vecka.

Idag släpade jag med mig pastamaskinen till jobbet och så vevade vi fram både spagetti och fettuccine så det stod härliga till! Mina tappra hemkunskapselever Sonja och Elsa tyckte att det var helt ok att dom syns i bloggen så här följer lite bilder från dagens lektioner. Receptet vi använt oss av idag hittar ni på Mitt kök. I receptet står det att man ska använda durumvetemjöl, men det går lika bra med annat mjöl också, t.ex. vanligt vetemjöl, eller speltmjöl om man vill ha en lite grövre pasta.

OI000072Börja med att forma mjölet till en vulkan och lägg de övriga ingredienser i mitten.

OI000073Picka sönder äggulorna och börja sakta bland in mjölet inifrån och utåt.

När allt mjöl är inarbetat så är det dags att börja knåda. 5-6 minuter om man ska använda pastamaskin och dubbelt så länge om man ska kavla ut pastan för hand med en kavel. När man känner att degen börjar vara elastisk vet man att man är på rätt väg. Efter att degen fått vila i kylskåpet 30-60 minuter är det dags för den roligaste delen, pastamaskinen!OI77

Först får degen åka genom maskinen ett antal gånger tills man får önskad tjocklek. Sedan skär man den i önskad pastasort, antingen med de alternativ som finns på maskinen eller för hand.


OI000077Sonja lagade spagetti...


OI76... och Elsa lagade fettuccine!

Tänk på att pudra pastan med lite mjöl hela tiden så att det inte klibbar.

Koka pastan 2-3 minuter i saltat vatten och sedan är det klart att servera t.ex. med någon god sås. Vi lagade en superenkel sås med stekt kyckling, rödlök, pesto och creme fraiche.

Jag rekommenderar er verkligen att prova. Det är både billigt och roligt att laga egen pasta!

Kommentarer

  • Madde 22/03/2017 9:01pm (3 år sen)

    Åh vad kul med hemlagad pasta! Det skulle jag vilja prova. Du har alltså en pastamaskin? Kanske man får låna?

    • Emelie 23/03/2017 2:37pm (3 år sen)

      Jo, vi har en och den är i Saltvik just nu. Bara att komma och låna! :)

Skriv en kommentar