Boken Jordnära

Skrivet av Emelie Bergendahl 07.10.2018 | 1 kommentar(er)

-I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland-

Jag blev tillfrågad om jag ville läsa en nyutkommen bok från SLS och skriva om den här på bloggen. Boken heter Jordnära -Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat och redaktörer är Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch. Jag kände att detta självklart var en bok jag ville läsa. Den passar in bland mycket annat material vi har hemma i bokhyllan!jordnara omslag

Omslaget till boken Jordnära. Bilden tillhör SLS.

Innan man läser den här boken behöver man känna till den danske kocken Rene Redzepi och hans restaurang Noma eftersom han figurerar igenom hela boken. Så vet du inte vem han är kan det vara en bra idé att läsa på lite om honom innan du tar itu med Jordnära!

Boken är uppdelad i sju artiklar skrivna av olika författare. Jag tycker att detta är ett bra sätt att lägga upp en faktabok eftersom faktaböcker annars kan bli tunga att läsa. I den här boken får man läsa om olika ämnen skrivna i olika stilar, vilket gjorde att den kändes lättläst. Det är alltså en passande bok även om man inte är så van att läsa fakta. Några artiklar är översatta till svenska, medan en är på norska, en rolig utmaning! Den röda tråden är funderingar kring vad som ligger bakom en av de stora trenderna inom den nordiska mat- och restaurangkulturen just nu, nämligen att gå tillbaka till rötterna och tillaga traditionella nordiska råvaror på ett modernt sätt.

Artiklarna är hämtade från hela Norden och Estland. Allt från isländska mejeriprodukter, via den estniska blåbärsskogen till den åländska Skördefesten behandlas.

IMG 20160630 175616

Skildringen av bärplockning i Estland tyckte jag att var intressant. Att något så naturligt som en blåbärsskog kan väcka både positiva och negativa känslor på en gång är fascinerande. Att plocka bär har gått från att vara något viktigt för överlevnad, via söndagsnöje för de som har det lite bättre ställt, till att vara en viktig inkomstkälla för en del av befolkningen igen. Och de som idag plockar av nostalgiska skäl gör det ännu i skuggan av att det för inte alltför länge sedan var ett tidskrävande men nödvändigt sätt att skaffa mat.

Denna artikel väckte många tankar hos mig som är uppväxt med mor- och farföräldrar som fiskat, odlat och plockat bär som en naturlig del av livet. Jag funderade en del på likheter och skillnader mellan den estniska landsbygden och den åländska skärgården medan jag läste. Att ha eftertraktade råvaror av bästa kvalitet bakom husknuten är i dagsläget en fantastisk sak, medan det förr kunde uppfattas som ett nödvändigt ont att spendera värdefull arbetstid bland blåbärs- och lingonris.
Pumpa4

Yrsa Lindqvists artikel Mat på bild -att illustrera rena råvaror läste jag med stort intresse. Jag har länge tyckt om att fotografera mat och råvaror, men i och med att jag började blogga så började jag ställa större högre krav på mina bilder. Och jag tycker inte att det är enkelt att fånga råvaror snyggt på bild. Därför var det intressant för mig att läsa analyser av olika bilder, med bakgrund, fokus och så vidare. Även delen om kokbokens utveckling när det gäller illustrationer och bilder var läsvärd!

Skord

I boken finns också en artikel om svenska lyxrestauranger och vad som anses vara fin mat. Författaren tar upp det intressanta fenomenet att de bästa restaurangerna länge fanns i de största städerna, men att detta till viss mån har ändrats och att man nu kan hitta mat av världsklass även på orter med få invånare. En trend som jag som boende i en liten skärgårdskommun gillar!

Morot4

Jordnära är kort sagt en dokumentation över det nya nordiska köket och dess ursprung och förankring i det traditionella och ursprungliga. Boken finns nu ute i butik och känner man att man vill titta i den nu direkt så finns den även som fritt tillgänglig e-bok här!

 

-I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland-