Material till mjölkvarnen

Skrivet av Emelie Bergendahl 06.06.2017 | 2 Kommentarer

OI000118

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi blivit med mjölkvarn. I och med detta har det uppstått en massa nya frågor och funderingar i vårt kök, samt förstås behovet att få tag på spannmål att mala mjöl av. Det blir ju inget bra mjöl om man inte har en bra råvara att mala mjöl av. Tur för oss så finns det en modern kvarn på Åland, Överängs kvarn, och mjölnaren Sören är mycket hjälpsam. De allra flesta av Överängs produkter är ekologiska och kvarnen ligger ganska nära vårt hem på fasta Åland. En mycket bra kombination!

Härom dagen var vi till Överängs för att hämta upp några säckar med olika spannmål som vi ska mala hemma och samtidigt nörda ner oss lite i spannmålens underbara värld tillsammans med en expert. Det var också första gången jag var dit så jag fick en liten rundtur i kvarnen.

OI000103I denna hembyggda manick görs havregrynen och packas i påsar. Havregrynen från Överängs är inte ångpreparerade som industrihavregrynen är. Den enda nackdelen med detta är att flingorna kan härskna snabbare. Det kan vara en idé att förvara dem i kylskåpet för att förlänga hållbarheten och om man t.ex. lagar chokladbollar så ska man äta dem samma dag för att undvika härsken smak. Alternativt kan man förstås rosta grynen i en torr stekpanna innan man blandar ner dem i chokladbollssmeten.

OI000100

I den här gamla hederliga maskinen sållas eventuellt skräp samt grodden bort från vetet så att man får ett rent och fint vetemjöl.

OI000109

Diverse skal och annat som man inte vill ha i mjölpåsen!

OI000105

Genom dessa valskvarnar går vetet som ska bli vitt mjöl.

OI000104Det här är själva stenkvarnen där det t.ex. malas åländskt hemvetemjöl. Hemvete är hjärtat i det åländska brödbakandet. Tror det förtjänar ett helt eget blogginlägg nån gång.

OI000111

Rapsfrön som ska bli kallpressad rapsolja. Jag har t.ex. använt rapsoljan då jag ystade laqtiqueostar och lade in dem i olja.

OI000110Packningsavdelningen.

OI000112Det gäller ju att inte vara dum då man jobbar mycket "för hand". Detta är korkmaskinen som används då rapsoljan ska buteljeras!

 

Och vi då, vad köpte vi?OI000115

Jo, såhär såg det ut på köksbänken när vi kom hem. 10 kg var av vete, emmer, spelt (dinkel), enkorn (inte att förväxlas med korn) och havre. Tror att detta kommer att räcka ett tag! Emmer, enkorn och spelt är ursprungliga sorter av vete.

OI000117

Såhär ser spannmålen ut. De är upplagda i samma ordning som säckarna står på bänken. Enkorn, uppe till höger, var aningen blandad med råg. Visste ni att man med fördel kan koka t.ex. hela dinkelkorn eller vete istället för ris om man vill äta mera lokalproducerat?

OI000123

En nyhet som är på gång från Överängs är kallpressad linolja. Den kommer dock inte att hamna i någon maträtt, utan på källarväggarna som vi ska måla med äggoljetempera.

 

Kommentarer

  • Madde 06/06/2017 9:52am (2 år sen)

    Hoppas få smaka något bröd ni gjort på ert hemmagjorda mjöl! :)

  • Camilla 25/11/2018 10:44am (11 månader sen)

    Bakat på mjöl från Överängs kvarn i flera år. Försökt hitta kvarnen i Saltvik. Fick nyligen länken till din bloggpost av en ålänning. Så roligt att läsa om mjölmalning och om Överängs kvarn! /Camilla<br />
    PS. Kolla gärna in min brödsida Gör bröd, bli lycklig. på FB.<br />

Skriv en kommentar