Om bloggen i radion

Skrivet av Emelie Bergendahl 23.03.2017

Vilken förmiddag jag hade idag! Morgonen började med att jag vaknade av mig själv före kl 7. Det händer inte ofta kan jag lova! Steg upp och satte lite blivande ost på syrning innan radion ringde.

Jag var med i Ålands Radios morgonprogram och pratade om bloggen och om mathantverk. Jättekul att detta uppmärksammas tycker jag. Hej och välkomna alla läsare som eventuellt hittat hit efter inslaget! :) Intervjun hittar ni här om ni vill lyssna på vad jag hade att säga. 

Efter radiointervju och hundpromenad var det dags att slänga ihop lite lunch. Jag var till Mattas Gårdsmejeri igår kväll och köpte mjölk till dagens ostprojekt och då passade jag på att köpa en bit av deras supergoda halloumi också. Och så tog jag en par extra liter mjölk för det är så lyxigt att dricka pinfärsk mjölk. Den var nästan spenvarm när jag hämtade den igår efter kvällsmjölkningen.

OI79

Dagens lunch blev följande:

Tomat- och vitkålsröra som blev över från gårdagens middag, två stekta ägg (som vi fått av Annica i grannbyn, egna höns står på önskelistan), några skivor av halloumin från Mattas och en stor näve grön sallad. Och till det ett glas iskall färsk mjölk. 

 

Resten av dagen ägnas åt att förbereda inför morgondagens examensprov i mathantverksutbildningen. Vi ska presentera vår produkt och berätta om vår affärsidé för resten av gruppen och en del andra intresserade. Ikväll ska jag förhoppningsvis också boka en resa. Mera om det i ett annat inlägg!


Hemlagad pasta

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

På onsdagar har jag hemkunskap, eller husligt ekonomi som det också heter, på schemat på jobbet. I Brändö har vi det upplagt så att man har hemkunskap i årskurs 8 och då har eleverna tre lektioner i sträck en gång per vecka.

Idag släpade jag med mig pastamaskinen till jobbet och så vevade vi fram både spagetti och fettuccine så det stod härliga till! Mina tappra hemkunskapselever Sonja och Elsa tyckte att det var helt ok att dom syns i bloggen så här följer lite bilder från dagens lektioner. Receptet vi använt oss av idag hittar ni på Mitt kök. I receptet står det att man ska använda durumvetemjöl, men det går lika bra med annat mjöl också, t.ex. vanligt vetemjöl, eller speltmjöl om man vill ha en lite grövre pasta.

OI000072Börja med att forma mjölet till en vulkan och lägg de övriga ingredienser i mitten.

OI000073Picka sönder äggulorna och börja sakta bland in mjölet inifrån och utåt.

När allt mjöl är inarbetat så är det dags att börja knåda. 5-6 minuter om man ska använda pastamaskin och dubbelt så länge om man ska kavla ut pastan för hand med en kavel. När man känner att degen börjar vara elastisk vet man att man är på rätt väg. Efter att degen fått vila i kylskåpet 30-60 minuter är det dags för den roligaste delen, pastamaskinen!OI77

Först får degen åka genom maskinen ett antal gånger tills man får önskad tjocklek. Sedan skär man den i önskad pastasort, antingen med de alternativ som finns på maskinen eller för hand.


OI000077Sonja lagade spagetti...


OI76... och Elsa lagade fettuccine!

Tänk på att pudra pastan med lite mjöl hela tiden så att det inte klibbar.

Koka pastan 2-3 minuter i saltat vatten och sedan är det klart att servera t.ex. med någon god sås. Vi lagade en superenkel sås med stekt kyckling, rödlök, pesto och creme fraiche.

Jag rekommenderar er verkligen att prova. Det är både billigt och roligt att laga egen pasta!


Snart färdig mathantverkare

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.03.2017

I helgen hade vi sista kursdagarna i mathantverksutbildningen och nästa helg ska vi träffas för sista gången och presentera våra nya produkter. Vi hade första kurstillfället i mars ifjol och sedan dess har vi träffats 14 veckoslut. Dessutom har alla haft tio dagar specialisering enligt inriktningen man valt. Inriktningarna man kunde välja mellan var kött, fisk, spannmål (bageri), frukt & bär, grönsaker & svamp samt mjölk. Jag valde mjölk och alla som valde den inriktningen träffades fem dagar i april och fem dagar i augusti och så lagade vi ost och andra mejeriprodukter från morgon till kväll. Fantastiskt roliga dagar! Ska berätta mera om det i ett senare inlägg.

Under veckosluten då vi alla träffats har vi gått igenom bl.a. livsmedelslagstiftning och -hygien, marknadsföring, etiketter och allt som hör ekonomin till. I princip det mesta man behöver veta som småföretagare alltså. Och som bonus har vi haft så roligt tillsammans! Jag tror jag skrattat så att tårarna nästan rinner varenda dag vi träffats. Jag kommer verkligen att sakna vår lilla grupp. Tur att vi har några träffar inplanerade även efter att kursen är slut. Då har vi bara roligheter på agendan!

PaFarjan

En utmaning, men även en fördel, med hela upplägget via Kustens mat är att vi vid varje kurstillfälle kopplat ihop alla regioner som är med. Ett gäng har suttit i Vasa, ett gäng i Ekenäs, ett gäng i Åbo och ett gäng i Mariehamn. Föreläsarna har oftast funnits på plats i någon av regionerna, men ibland har även föreläsaren varit med på distans. Och detta flexibla upplägg är fantastiskt, så länge tekniken fungerar. Att kunna vara med på distans har även underlättat mycket för oss som bor i skärgården. Det är helt enkelt omöjligt att arbeta i Brändö på en fredag och ändå hinna vara i Mariehamn kl. 15 då kursen börjar. De gånger jag haft möjlighet har jag varit på plats i Mariehamn eftersom man får så mycket mera ut av att sitta i grupp, men jag har även hängt med på kursen hemifrån soffan och medan jag suttit på färjan på väg till fasta Åland (t.ex. på bilden ovan).

Choco

Sista föreläsningsdagen fick vi lyssna på några erfarna mathantverkare. De berättade om sina resor fram till de mathantverkare de är idag och gav oss tips och råd. En av mathantverkarna som berättade var Mercedes Urbano-Winquist som driver Mercedes Chocolaterie här på Åland. Hon berättade om hur hon gick från kontorsarbetare i sitt hemland Venezuela till pralintillverkare på Åland. Mycket intressant! Och det bästa av allt var förstås att hon hade med sig smakprover. Vilken perfekt avslutning på utbildningen!

Nu återstår bara att ysta några snygga exemplar av min slutprodukt samt att knåpa ihop en bra presentation till fredag. Ni får veta mera i slutet av veckan!