Persillade

Skrivet av Emelie Bergendahl 26.07.2018

I växthuset växer nu persiljan så att det knakar och då är det dags att skörda och bevara lite av den goda smaken till årets mörka tider.OI000911Förutom att torka persilja passade jag även på att göra en persillade.

Det är en kryddblanding som består av persilja, vitlök och salt. Persilladen kan man t.ex. strö över omeletten eller fisken. Den kan också blandas i gräddfil och bli en god sås. Eller varför inte salta popcornen med persillade? Fantasin sätter gränserna.

OI000919

Såhär gör du persillade:

En stor bunt färsk persilja

2 klyftor vitlök

0,5 dl salt

Mixa allt ordentligt. Bred sedan ut smeten på t.ex. ett stort fat och låt persilladen torka. Rör gärna runt lite nu och då. Då persilladen torkat är det dags att mixa den igen. Resultatet borde nu vara ett fint, grönt pulver.

OI000935Förvara persilladen i en lufttät burk och njut av persilja även under vintern!


Odlingsåret 2017: misslyckanden

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.01.2018

21074071 10154635035486433 1851773852 nI ett skede såg det ledsamt ut bland vår pak choi. Alla trädgårdsmänniskors skräck mödarsnigeln satt där och mumsade (växthuset är ännu ganska förskonat, men dom är på väg med besked!) och dessutom tror jag att den här delen av växthuset hade besök av jordloppor. Rätta mig gärna om jag har fel på den punkten! :) Otroligt nog gick det slutligen bättre än väntat och vi skördade våra sista pak choi i december och de hamnade i nyårsmiddagen.

Det var en hel del som inte gick enligt plan förra odlingssäsongen. Och det är ju något man får räkna med när man odlar. Alltid nånting som får för lite vatten, för lite kärlek, för lite sol, för mycket ohyra eller något annat. Ett stort problem jag hade i år, förutom dåligt med tid att vattna, gödsla och rensa, var för lite insekter i växthuset vilket ledde till att många plantor led av dålig pollinering. Detta berodde dels på att jag inte riktigt tog mig tid att odla blommor som drar till sig insekter, men dels kanske också på att växthuset var betydligt tätare än året innan så de kanske inte hade lika lätt att hitta in.21246098 10154646840286433 955933583 oKålen får i princip alltid påhälsning av kålfjärilen. 2017 var dock bättre än 2016, men som ni ser så var det ingen brist på dem här heller. På grönkålen är det bara stjälken kvar om det får jobba en stund. Som tur är hade jag ju grönkål från säsongen 2016 och jag offrade några små plantor så att 2017-års kål fick växa i fred.

Här kommer en rapport över årets floppar.

Squash och pumpaOI000130Odlingsåret 2016 var squashens och pumpornas år. Squashplantorna sprutade ut squash och vi åt så att jag till slut var ganska trött på det. Jag odlade två sorters pumpa och alla plantor gav flera stora fina frukter så att vi hade pumpa långt in på vintern. I år var det däremot annorlunda. På bilden ovan ser det visserligen ganska lovande ut, men faktum är att detta var den enda av tre-fyra plantor som gav skörd och det var inte så länge. Då plantan ger små squash som sedan plötsligt ruttnar så kan vara ganska säker på att det är dåligt pollinering som är boven.

OI000215Jodå, på bilden ovan ligger en liten vintersquash av sorten Blue Ballet. I väntan på att den skulle växa till sig och mogna ordentligt hann den dock ruttna. Ingen av de andra plantorna gav någon skörd alls. Förutom Blue Ballet hade jag plantor av sorterna Lemon Squash, Baby Bear och nakenfröpumpa. Ingen sort levererade. Många plantor blommade inte ens och de som gjorde det utvecklade inga pumpor eller squash. Nya tag om någon månad! 

Pumpa20162016 såg det ut såhär bland plantorna av sorten Baby Bear.

Gurka och djungelgurka20170717 140705Gurkplantorna var inte alls på humör i år. Några gurkor fick jag, men sen stod dom bara där och såg vissna och ledsna ut. Året innan var ett riktigt gurkår så jag blev lite besviken när man inte fick frossa i hemodlad gurka i år. Gurkplantorna hade nog en lite för hård barndom för att återhämta sig när dom väl kommit i jorden. Inte heller djungelgurkorna lyckades, men det tror jag mest berodde på att jag inte hann sköta om dom alls.

20170928 150738En av årets få djungelgurkor.

Aubergine

OI000092Året började så bra för mina auberginer. På bilden ovan står det en i mitten med stora matta blad. Plantorna växte och blev stadiga och frodiga precis som jag ville. Men sen hände något. En dag upptäckte jag att den ena hade blivit angripen av ohyra och innan jag hann agera så var alla plantor angripna. Trots att jag försökte spraya med såpvatten och andra tips som jag hittade då jag panikgooglade så var det till slut bara att kassera allihop. Jättetråkigt. Senare lärde jag mig att de ganska lätt får ohyra så man ska gärna hålla aubergineplantorna lite skilt från andra plantor och se till att få dom utplanterade så fort som möjligt.

20160924 163334Drömmer mig tillbaka till aubergineplantorna år 2016 och hoppas att 2018 blir lika bra!

VattenmelonOI000037 3Precis som auberginen så fick vattenmelonplantorna en bra start i livet, men plötsligt började de se hängiga ut och så förtvinade dom bort. Jag har ingen aning om vad som hände. Om någon har nån idé så tar jag gärna emot tips. Måste läsa på inför kommande säsong.

PotatisOI000011Sist men inte minst en rapport från potatislandet. Och jag hoppades ju verkligen att potatisen skulle platsa i ett annat inlägg än det om årets misslyckanden, men icke. Jag bestämde mig i våras för att odla potatis sådär på egen hand för första gången och då odla utan att gräva ner potatisen utan istället täcka dem. Du kan läsa om det här. Ett riktigt dåligt experiment då det blev en torr och kall sommar. Jag tror jag tänker ge samma teknik en ny chans i år, men med några justeringar.

Nåja, det var förra årets tråkigheter. Nu är det nytt år och nya tag! Det kliar redan en aning i fingrarna.


Odlingsåret 2017

Skrivet av Emelie Bergendahl 21.01.2018

OI000289Jag gjorde ju några inlägg (här, här, här och här) i våras om årets odlingar och jag tänkte att det nu kanske är dags att berätta hur det gick eftersom kommande odlingssäsong är i startgroparna redan. Det mesta som fanns i växthuset är skördat sen en tid tillbaka. Det mesta skördades i oktober-november, men en del har vi skördat ända in på nya året. Kvar finns olika sorters kål och morötterna eftersom dessa grödor tål några köldknäppar. Jag har till och med en del av 2016 års grönkål kvar och den har växt och frodats hela säsongen. Visserligen är den lite beskare än den jag sådde 2017, men absolut ätbar. 

Nåja, hur gick det nu i år då? Överlag var det ju inget vidare odlingsår. Sommaren var kall och torr. Dessutom befann jag mig för det mesta på fasta Åland och därmed långt borta från alla grödor som skulle ha behövt vatten och kärlek i stort sätt alla dagar. Mina morföräldrar såg till att allt inte torkade ut helt och jag var hem ca en gång i veckan och gödslade och rensade det mest akuta. Och så höll jag på hela sommaren. 

Här nedan kommer en liten genomgång av det vi odlade i år.

TomaterOI000253Jag älskar tomater och i år blev det flera sorter än vi odlat tidigare. Flest plantor hade vi av den stora sorten Brandywine, åtta stycken. Trots att blomningen och pollineringen kom igång dåligt så hade vi ändå en hel del tomater innan säsongen var slut. Den andra varianten av stora tomater vi hade var en ny bekantskap som heter Sibirjak. Dessa plantor blev små till växten, men gav väldigt goda tomater som inte alls hade mycket kärnhus utan bestod mest av tomatkött. Mycket tomat i den tomaten helt enkelt!
Dessutom hade vi två sorters körsbärstomater. Några plantor av en röd sort som heter Supersweet 100 samt en planta av en gul droppformad sort som jag egentligen inte tycker att är någon smaksensation, men de pigga upp en sallad med sin fina färg.

OI000303 1En stor hög av solmogna Brandywinetomater.

OI000306De gröna tomaterna fick mogna inne i lugn och ro och blev riktigt goda de också!

20170926 202305Den största Brandywinetomaten jag skördade vägde över 700 gram och många låg runt 500 gram. Det behövdes alltså inte så många för att det skulle bli några kilo. Ovanpå denna bjässe ligger säsongen minsta tomat. 

OI000210De små knubbiga Sibirjakplantorna orkade bära mycket tomater.

20171005 132607Supersweet 100 ger rikligt med skörd.

OI000324Tomatsås på gång! Vi testade att både koka och ugnsbaka och smaken visade sig i slutändan vara ganska samma. Strö lite salt över tomaterna och koka tills såsen har lämplig konsistens. Frys in i lämpliga byttor och njut av god tomatsmak ända till följande sommar!

MorötterOI000242 1Morötterna går utmärkt att lämna kvar i landet ända tills tjälen går ner i marken, men jag hade mina morötter på ett ställe i växthuset där taket är allt annat än tätt och det kändes som att morötterna stod onödigt blött. Jag vet inte hur känsliga de är, men det skulle kännas tråkigt att skörda ruttna morötter i vinter så därför fick de komma upp och är nu i säkert förvar.

Förutom sommarmorötter i mixad färg så odlade jag för första gången i år även två olika sorters höst/vintermorötter. Jag valde sorterna Autumn King och Rothild och planterade två lika långa rader av var sort.OI000316Jag har nog ett och annat att lära mig när det gäller morotsodlande, men med tanke på att jag knappt hann gödsla och verkligen inte hann rensa i morotsraderna så får man väl vara nöjd. Jag höll sorterna åtskilda efter skörd så att jag kan kolla vilken sort som eventuellt är godare och vilken som håller att förvara längst tid.

MajsOI000187Vi odlade två sorters majs, en mjölmajs och en vanlig söt majs. Mjölmajsen kände jag inte till så väl från förut och den är så häftig och vacker så jag tänkte att den skulle få ett helt eget inlägg. Plantorna tog sig finfint i början av säsongen, men när de skulle till och mogna så var inte alla kolvar fullt utvecklade. Nånting med pollineringen som inte funkade här heller. Inkommande säsong ska vi testa att samodla majsen med andra grödor.

ChiliOI000218Förra vintern hade vi en ambitiös plan gällande chiliodlingen och jag sådde massor av chilisorterna Espelette, Hot Lemon och Padron. Tyvärr uppstod ett missförstånd gällande vattnandet av plantorna då dom var riktigt små med resultatet att alla utom en av Espeletteplantorna och två av Hot Lemon dog. Padronplantorna hade jag större tur med då dom stod i plastkrukor istället för papperskrukor och de klarade den tillfälliga torkan mycket bättre. Chilin ville inte heller mogna i det kalla vädret så det blev inte många röda och gula, men padronplantorna gav massor med skörd. Vi åt en hel del genom säsongen och så kokade jag chilisås på det som vi skördade på senhösten. Chilin var det som trivdes bäst i växthuset i år, även om få frukter hann mogna.

OI000114Padronplantor fulla med chili.

OI000343Slutskörden blev en helg korg full med chili! De mogna chilifrukterna torkade vi.

OI000357Hälften av Padronchilin rökte vi och sedan blandade jag den med den färska då jag kokade chilisåsen.

PaprikaPaprikaPrecis som med chilin så var det svårt att få paprikorna att mogna, men det fyra plantorna gav flera paprikor var. Och hemodlad paprika är god även som grön så jag är nöjd med mitt första paprikaår.

Skord2016Måste avsluta med en av mina favoritbilder som även finns med i min header. En bild av det sista vi skördade säsongen 2016. Det blev en väldigt annorlunda slutskörd 2017. Förutom de grödor som jag räknat upp i detta inlägg så fanns även lite annat som och gott i växthuset som t.ex. dill, persilja, pak choi och annat som inte fastnade på bild. Ser med spänning fram emot hur 2018 kommer att se ut!


#levlokalt

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.08.2017

Foodly har dragit igång en kampanj under #levlokalt som handlar om att främja närodlat och lokala råvaror. Jag tycker att det är en alldeles klockren hashtag som jag definitivt även kommer att använda på Instagram m.m. i framtiden. Önskar nästan att jag kommit på den själv, haha. Kampanjen pågår till 17 september och här kan ni läsa om vad den går ut på.

Lite #levlokalt-mat som jag kokat ihop på sistone är till exempel:
OI000115Soppa på morot och egenodlad grönkål med grönkålschips på toppen.

OI000117Färsbiffar på hjortkalv (skjuten några hundra meter bakom mina föräldrars hus), lokal sallad med egenodlade tomater och salladsost från Mattas gårdsmejeri samt kokt spelt från Överängs kvarn här på Åland. Såsen består främst av det lokala mejeriets grädde och det röda är en lingon-rosmarinsirap som jag köpte av en annan mathantverkare då vi hade träff i Ekenäs i våras.

Jag vill verkligen slå ett slag för kokta hela korn istället för ris. De är näringsrika och det brukar finnas att få tag på från lokala producenter. Det kan ta upp till en timme att koka dem, men jag brukar koka en ordentlig sats en kväll då jag har tid och sedan äta till några måltider under dagarna framöver.

OI000124Lite goda lokala och hemodlade ingredienser som blev...

OI000131...en paj med grönkål, tomater och lök! Till pajskalet använde jag detta recept från min duktiga kollega Jessica här på Foodly.

Istället för pinje- eller valnötter, som ofta finns i dylika pajrecept, tycker jag att man kan använda solroskärnor, som ju kan odlas lokalt.

Jag brukar titta in på #levlokalt på Instagram lite nu och då. Jag hoppas att jag snart hittar många av era inspirerande bilder och recept där!


Surdegspizza

Skrivet av Emelie Bergendahl 12.08.2017

OI000103Ikväll blev det lördagslyx i form av surdegspizza och ett glas av ett naturvin som jag köpte på Malta i början av sommaren.

OI000090Här är pizzan redo för ugnen. Som fyllning hade vi en hårdost och en salldsost från Mattas Gårdsmejeri samt egenodlad squash, tomat och grönkål. Tomatsåsen är köpt tomatkross, men jag hoppas att vi får en bra tomatskörd i år så att vi kan laga egen tomatkross och frysa in!

Surdegen är gjord på egenmalet speltmjöl.

OI000099Pizzan gräddar vi i vår vanliga ugn, men på en ca 1 cm tjock aluminiumskiva för att ordentlig undervärme. Full fart på ugnen med grillinställningen och grädda så högt uppe i ugnen som det går. Aluminiumskivan ska förstås vara så varm som möjligt när man ska grädda pizzan.

Surdegspizza är otroligt mättande. Jag är ganska bra på att äta, men efter 3/4 av en pizza så fick jag inte ner en tugga till!

OI000105Till pizzan drack vi ett rött naturvin som jag köpte från en gård på Malta. Ska verkligen försöka plita ner ett blogginlägg om den intressanta dagen! 


Projekt växthus

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.06.2017 | 1 kommentar(er)

OI105På Brändö har växthusodling varit stor business ungefär från 1960-talet och fram till att Finland gick med i EU. Min mormor och morfar har två stycken växthus a 500 m² som byggdes för tomatodling på 1960-talet. Under min barndom odlades det främst dill och persilja och jag spenderat många eftermiddagar med att plocka persiljebuntar. Nu börjar det vara 15-20 år sen min mormor och morfar slutade odla annat än för hemmabruk och växthusen ser ut därefter. De senaste åren har jag odlat i det ena växthuset trots att det har saknats både väggar och tak på flera ställen. Eftersom vi tänkte odla lite mera i år så kände vi att det behövde göras någonting åt växthuset inför denna säsong. Dessutom är 500 m² i största laget så vi bestämde oss för att minska på ytan och laga en ny gavel mitt i växthuset.

OI106Såhär såg stora delar av växthuset ut. Ingen munter syn.

OI108I påskas satte vi igång. Det första vi gjorde var att byta ut de delar som var i dåligt skick.

OI110

Den här formen är inget man sågar till i en handvändning. Tur att det fanns lite reservdelar liggandes, färdigt anpassad för skarven med nästa batting och allt. Den som spar, den har!

OI111

Ganska snabbt blev det ett mycket snyggare och stabilare hörn och vi kunde fortsätta med resten av väggen. Alla trasiga rutor plockades bort och byttes mot nya. Det som gör det hela lite tidskrävande är att man måste börja bygga nerifrån så var den nedersta rutan sönder behöver man plocka bort alla och göra om hela raden.
20170415 153318

OI112Under påsken hann vi laga alla rutor på båda långsidor samt få gaveln i skick. Dessutom plockade jag bort glasen från halva långsidan i den delen av huset där vi inte ska odla. Som ni ser så hade vi en del hjälp. Det är jag mycket tacksam för! Vi fick uppleva mycket varierande väder också. Allt från solsken till snöstorm.

OI000058

OI000053Härom helgen byggde vi en ny gavel mitt i huset.

OI101

Några battingar, lite ribbor och restbitar av växthusplast som vi bl.a. hittade i föxet. Billigt och helt okej. Detta är förstås ingen permanent lösning, men det får duga tills vi hinner göra något bättre. I mitten har vi planerat för en dörr ifall jag får för mig att odla på friland i andra delen av växthuset, där det knappt finns några rutor kvar.

OI000056I det andra växthuset, där mormor och morfar redan plockat ner i stort sätt alla rutor, pågår en imponerande maskrosodling. Tycker det är ganska fint och dessutom surrade det på bra där inne. Hoppas dom hittar in i grannhuset sen när alla våra grönsaker behöver pollineras!

OI000055Mycket grönsaker kräver mycket vatten. Det finns en grop just för detta ändamål en bit bakom växthuset. En kväll var vi och kollade att slangen som vattnet ska rinna genom var ordentligt nersänkt i gropen. Sedan fyller man slangen med vatten och så rinner det med självtryck från gropen ner till växthuset.

Till sist en före- och efterbild på dörren. Vi tog oss tid att måla både spröjsar och dörrar. Dels för att det ser fräschare ut, dels för att förlänga hållbarheten på virket. Jag tyckte att det gjorde stor skillnad.

20170501 133104Före

OI100Efter

Nu återstår det bara att få ner alla plantor i jorden och att så morötter och annat som ska direktsås. Men det får bli först om en vecka eftersom jag idag åker iväg till Malta på en liten mini-semester. Jag hoppas få ta del av den maltesiska matkulturen på många olika sätt så att jag kan dela med mig av mina kulinariska upplevelser här på bloggen!


Äntligen sparristider!

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.06.2017

OI000136

Bättre sent än aldrig gäller ju verkligen när det kommer till sparris! Av princip håller jag mig tills den åländska sparrisen dyker upp i butik. Skörden är nästan en månad försenad i år på grund av det kyliga vädret så man kan lugnt säga att jag har varit utväntad.

Dagens middag bestod till stora delar av sparris och världens godaste stek- och grillost (halloumi), Mattas Åsa. Rädisorna köpte jag mest för att dom såg så färgglada och fräscha ut. Dom åt jag av medan jag lagade middag.

Nästa år ska jag plantera egen sparris. Fröna har jag hemma redan. Det tar 2-3 år innan man kan börja skörda på riktigt så ju snabbare jag får igång sparrisplanteringen, desto bättre.

Visste ni förresten att ca 90% av den finska sparrisen odlas på Åland?


Vattenmelon

Skrivet av Emelie Bergendahl 24.05.2017

OI000038 3

Härom dagen gjorde jag ett ryck bland plantorna som upptar en stor del av mitt vardagsrum. Det var en hel del som var i akut behov att skolas om och sedan skönheterna på bilden ovan, gurkan och vattenmelonen, som jag vill ta väl hand om. Det är första året som jag odlar vattenmelon och jag är mycket spänd på resultatet!

OI000037 3

Ifjol hade jag också tre stycken gurkplantor och det gav gurkor så att det räckte och blev över till släkt och vänner. Det är vanlig växthusgurka.

Vattenmelonen heter Sugar baby.

 OI50
De här är gula körsbärstomater som jag sent om sider kom på att jag skulle så några frön av. De är inte av min favoritsort när det gäller smak, men de är mycket vackra och gör sitt för ögat i maträtter och sallader!

OI37

Mitt sällskap Selma var total ointresserad av vad jag hade för mig. Hon hade fullt sjå med att lapa sol som bara en tax kan!


Mitt första potatisland

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.05.2017

Taggar:

OI000019

Förra veckan skapade jag mitt första egna potatisland! Eller päronland som vi skulle säga här på Brändö.

Jag har varit med och både satt och tagit upp potatis otaliga gånger med släkten förstås, men detta är första gången jag fixar ett helt eget land. Eftersom jag är lite fascinerad av att odla utan att göra alltför stor inverkan på marken och naturen så bestämde jag mig för att prova på ett potatisland där potatisen inte grävs ner, utan istället täcks över. Mina efterforskningar i ämnet visade ganska snabbt att Strömsö hade ett klipp om detta så jag tog lite inspiration därifrån när jag satte igång.

 OI000026

Ja, det ser ju inte klokt ut detta och det kändes väldigt märkligt att bara rada ut potatisen rakt i gräset, men uppenbarligen har ju andra fått det att fungera!

OI000023

Jag hade inte tillgång till halmbalar som i klippet så istället tog jag det långa vissna fjolårsgräset som fanns runt omkring platsen för mitt potatisland. Sedan vattnade jag lite och till sist lade jag på ett lager ensilage. Jag fick en bal mögligt ensilage som inte längre duger som djurmat, men som funkar utmärkt att täckodla med. Hoppas det duger till potatisen också! 

OI000011

Jag satte tre olika sorters potatis. I plastpåsen finns sorten Melody, som vi ätit en del av i vinter. Några råkade bli liggande och eftersom de hade börjar gro så tänkte jag att de ju blir utmärka sättpotatisar!

Sedan blev det två sorter från Larsviken som Viktor köpte när vi var på Trädgårdsmässan i Stockholm.

OI000017

Pink Fir Apple

OI000018

Cerisa

Nån som har erfarenhet av dessa sorter?

Potatisland

Slutligen bäddade jag in hela min skapelse i fiberduk eftersom vädret ju är som det är just nu.

Nu återstår bara att se om det går som på Strömsö eller inte! :)


En helg i Stockholm

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.04.2017

IMG 20170407 224717 592

Vilken otrolig helg jag har haft! Kunde väl aldrig ana hur mycket man kan uppleva på två och en halv dag i Stockholm.

Vi var på Åhléns och handlade 50 minuter innan smällen, men hade tack och lov gått till hotellet för att vila upp oss inför kvällen så vi var en bra bit bort när det hände. Och trots att en stor del av fredag eftermiddag spenderades på hotellrummet framför tv:n så hann vi med massor under vår vistelse!

Vi hann med flera fantastiska matupplevelser (och en riktigt usel hamburgare på Stockholmsmässan...), trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, shopping och så hann jag träffa en massa vänner som jag inte sett på väldigt länge. Och det sistnämnda var nog såhär i efterhand det bästa med hela resan! Så roligt att se er alla!!

Nu sitter jag på färjan mot Brändö och försöker samla tankarna. Ni ska nog få ta del av matupplevelserna och mässan, men det får bli i senare blogginlägg.

P.S. Som ni ser på bilden så har blommorna på körsbärsträden i Kungsträdgården precis börjat slå ut!