Kräftpremiär!

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.07.2017

OI218Den 21 juli på morgonen får de som kräftar fiska upp årets första kräftburar. Årets kräftpremiär inföll i fredags och jag jobbade på Silverskär där ett gäng traditionsenligt har kräftskiva den 21:a varje år. De senaste åren har det varit extra spännande att få veta hur det ser ut i burarna eftersom vädret inte alls har varit gynnsamt för kräftorna. Är det t.ex. kallt i vattnet, som det har varit i år, så byter kräftorna skal långsammare och kan då ha alldeles för mjukt skal för att tas upp och kunna kokas. Vädret till trots så lyckades fisket någorlunda i år, storleken på kräftorna var bra och kräftskivan kunde hållas!
OI000214Den kallas sommaren gjorde ett litet uppehåll och vädret var strålande!

OI000221Viktor förbereder kräftor med tillbehör.

OI221Citroner, hackad dill och gräslöksmajonnäs.

OI000216

OI000218Medan Viktor förberedde maten så dukade vi uteborden på Klobben.

 OI000223Efter kräftorna och en bit paj var det dags för efterrätt. Honung-yoghurtmousse med färska bär och rostad havre.

OI225Tänk så enkelt och vackert det är att dekorera med säsongens ätliga blommor! Här blåklint i olika färger samt ringblommor.

OI000225Medan festen fortsatte på Klobben styrde jag och disken tillbaka till Silverskär i den vackra skymningen. Och jo, det blev faktiskt en kräftklo över som jag åt med andakt!


Veuve Clicquot besökte Åland

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.07.2017 | 3 kommentar(er)

OI000240Förutom att jag, som jag skrev i ett tidigare inlägg, jobbar på Mattas Gårdsmejeri i sommar så jobbar jag även ibland på min sambo Viktors arbetsplats. Han är kock och jobbar på en konferensanläggning som heter Silverskär. Gästerna består främst av företagsgrupper, samt privatpersoner som har orsak att fira, t.ex. att någon fyller jämt eller bröllop. Enda gången som de tar emot strögäster är under julbordet, men även det behöver man boka i förväg.

20170619 183439I midsommarveckan kom det extra speciella gäster på besök i två dagar. Har ni hört talas om att man för några år sedan hittade ett vrak fyllt med champagneflaskor från mitten av 1800-talet i åländskt vatten? Om ni inte känner till det så kan ni läsa mera t.ex. här. Ett stort antal av dessa flaskor visade sig vara från champagnehuset Veuve Clicquot och många flaskor var dessutom ännu drickbara! Detta ledde till att representanter från Veuve Clicquot kom till Åland och det bestämdes att man skulle testa att lagra champagne i havet under mera kontrollerade omständigheter och se hur/om den kommer att skilja sig från de flaskor som lagras i champagnehusets källare i Reims i Frankrike. Projektet har fått namnet Cellar in the Sea.

20170620 131307Nu är det tre år sedan flaskorna sänktes ner på ca 40 meters djup utanför Silverskär och det var dags att prova hur champagnen utvecklats. Detta skedde genom en champagneprovning där fyra olika flaskor av havslagrad champagne jämfördes med samma champagner som lagrats i Frankrike. Under detta evenemangs första dag kom ett antal lifestyle-journalister och bloggare från hela världen på besök. Med andra ord, sådana som kommit lite längre med sitt bloggande än jag. :) De fick bland annat uppleva åländskt skärgårdsliv, champagne och midsommarafton (ja, vi tjuvstartade lite med den saken).

20170620 100705Dag två gästades vi av champagnehusets högsta ledning samt ett stort antal internationella champagneexperter och -journalister. Flertalet av dessa var även med då vrakchampagnen provsmakades för ett antal år sedan. 

Och resultatet? Jo, de kunde konstatera att champagnen som lagrats på havets botten har åldrats och utvecklats långsammare än likadana flaskor som legat i champagnekällaren i Reims. Detta ska vara en bra sak eftersom champagnen blir bättre ju långsammare den mognar och dessutom tar det ju längre innan den blir "övermogen". För det finns något av ett bäst före gällande smak på champagne också.

Nu tänker jag låta bilderna tala.

OI000185Champagne à la Silverskär! I båthuset, bland flythalare och nät.

OI000189Gästerna som anländer till Silverskär välkomnas alltid med Ålandspannkaka och en liten hutt på bryggan. Denna gång blev det dock förstås champagne som dryck till pannkakan.

Champagneprovningen och lunchen skedde på Silverskärs senaste satsning Klobben. Det är en anläggning på grannholmen som byggts med ett gammalt fiskeläge som inspiration. Där får man övernatta i små fiskestugor utan el och rinnande vatten, med havet som närmsta granne. Precis så som det var ute på fiskelägena. Dessutom finns en större bod, saltarboden, där det kan serveras mat och t.ex. hållas möten, eller champagneprovning i det här fallet.

OI000227

OI000228Champagneprovning pågår.

OI000238Här är alla flaskor som de provade: Yellow label, Yellow label i magnumflaska, Vintage rosé från 2004 samt Demi-sec. Även vi fick smaka på champagnerna och man kunde verkligen känna skillnad i smaken mellan den havslagrade och den källarlagrade. Det har även hänt en del med utsidan av flaskorna under tre år på havets botten.

20170621 140410Dukat för lunch på Klobben. I bakgrunden ser man några av de tio fiskebodarna som man får övernatta i.

20170621 124801En selfie innan det är dags att servera lunch.

OI000224På Klobben finns endast el från en solpanel så att laga mat på en elspis är uteslutet. Denna gång blev det grillad lax som var fiskad alldeles i närheten samt grillat lamm som betat inte långt från Silverskär.

OI000235Lunchen, som består av lokala råvaror, dukas fram. Först snittar med laxtartar, gravad hare, sparrissoppas toppad med champagne och sälpaté. Vidare en sallad med åländsk sparris, en sallad med rökta rödbetor samt salladsost från min andra arbetsgivare Mattas Gårdsmejeri och, slutligen, nypotatissallad med nässeldressing. Och så fisken och köttet från grillen.

20170622 142019Där ute nånstans ligger champagnen på havets botten. Men inlåst i en metallbur på 40 meters djup är det nog få ställen som är stöldsäkrare.

Tillbaka på Silverskär var det sedan dags för middag. Den svenska Michelinkocken Titti Qvarnström och hennes sous-chef Nicolina tillredde middagarna. 

OI000193Första kvällens meny.

OI000199Kvällen inleddes med tre sorters ostron.

OI000204Ostron med hollandaise, parmesan och lite tabasco. Himmelskt goda!

OI000206Havskräfta med tomat och selleri.

OI000207Abborre med broccoli och hasselnötter.

OI000211Rabarber i olika former med syren och vit choklad. Vackert och gott!

OI000196Avslutningsvis en bild på en av de ursprungliga flaskorna av vrakchampagne. Denna hänger på väggen inne i restaurangen på Silverskär.

Jag hoppas verkligen att detta spännande och ganska oväntade samarbete får ett lyckat resultat. Nuvarande kontrakt gäller 40 år, men beroende på hur experimentet utfaller kanske det blir ännu längre. Nu ligger champagnen på havets botten i lugn och ro på havets botten i väntan på nästa provsmakning som ska ske om några år.

 


Projekt växthus

Skrivet av Emelie Bergendahl 10.06.2017 | 1 kommentar(er)

OI105På Brändö har växthusodling varit stor business ungefär från 1960-talet och fram till att Finland gick med i EU. Min mormor och morfar har två stycken växthus a 500 m² som byggdes för tomatodling på 1960-talet. Under min barndom odlades det främst dill och persilja och jag spenderat många eftermiddagar med att plocka persiljebuntar. Nu börjar det vara 15-20 år sen min mormor och morfar slutade odla annat än för hemmabruk och växthusen ser ut därefter. De senaste åren har jag odlat i det ena växthuset trots att det har saknats både väggar och tak på flera ställen. Eftersom vi tänkte odla lite mera i år så kände vi att det behövde göras någonting åt växthuset inför denna säsong. Dessutom är 500 m² i största laget så vi bestämde oss för att minska på ytan och laga en ny gavel mitt i växthuset.

OI106Såhär såg stora delar av växthuset ut. Ingen munter syn.

OI108I påskas satte vi igång. Det första vi gjorde var att byta ut de delar som var i dåligt skick.

OI110

Den här formen är inget man sågar till i en handvändning. Tur att det fanns lite reservdelar liggandes, färdigt anpassad för skarven med nästa batting och allt. Den som spar, den har!

OI111

Ganska snabbt blev det ett mycket snyggare och stabilare hörn och vi kunde fortsätta med resten av väggen. Alla trasiga rutor plockades bort och byttes mot nya. Det som gör det hela lite tidskrävande är att man måste börja bygga nerifrån så var den nedersta rutan sönder behöver man plocka bort alla och göra om hela raden.
20170415 153318

OI112Under påsken hann vi laga alla rutor på båda långsidor samt få gaveln i skick. Dessutom plockade jag bort glasen från halva långsidan i den delen av huset där vi inte ska odla. Som ni ser så hade vi en del hjälp. Det är jag mycket tacksam för! Vi fick uppleva mycket varierande väder också. Allt från solsken till snöstorm.

OI000058

OI000053Härom helgen byggde vi en ny gavel mitt i huset.

OI101

Några battingar, lite ribbor och restbitar av växthusplast som vi bl.a. hittade i föxet. Billigt och helt okej. Detta är förstås ingen permanent lösning, men det får duga tills vi hinner göra något bättre. I mitten har vi planerat för en dörr ifall jag får för mig att odla på friland i andra delen av växthuset, där det knappt finns några rutor kvar.

OI000056I det andra växthuset, där mormor och morfar redan plockat ner i stort sätt alla rutor, pågår en imponerande maskrosodling. Tycker det är ganska fint och dessutom surrade det på bra där inne. Hoppas dom hittar in i grannhuset sen när alla våra grönsaker behöver pollineras!

OI000055Mycket grönsaker kräver mycket vatten. Det finns en grop just för detta ändamål en bit bakom växthuset. En kväll var vi och kollade att slangen som vattnet ska rinna genom var ordentligt nersänkt i gropen. Sedan fyller man slangen med vatten och så rinner det med självtryck från gropen ner till växthuset.

Till sist en före- och efterbild på dörren. Vi tog oss tid att måla både spröjsar och dörrar. Dels för att det ser fräschare ut, dels för att förlänga hållbarheten på virket. Jag tyckte att det gjorde stor skillnad.

20170501 133104Före

OI100Efter

Nu återstår det bara att få ner alla plantor i jorden och att så morötter och annat som ska direktsås. Men det får bli först om en vecka eftersom jag idag åker iväg till Malta på en liten mini-semester. Jag hoppas få ta del av den maltesiska matkulturen på många olika sätt så att jag kan dela med mig av mina kulinariska upplevelser här på bloggen!


Material till mjölkvarnen

Skrivet av Emelie Bergendahl 06.06.2017 | 2 kommentar(er)

OI000118

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi blivit med mjölkvarn. I och med detta har det uppstått en massa nya frågor och funderingar i vårt kök, samt förstås behovet att få tag på spannmål att mala mjöl av. Det blir ju inget bra mjöl om man inte har en bra råvara att mala mjöl av. Tur för oss så finns det en modern kvarn på Åland, Överängs kvarn, och mjölnaren Sören är mycket hjälpsam. De allra flesta av Överängs produkter är ekologiska och kvarnen ligger ganska nära vårt hem på fasta Åland. En mycket bra kombination!

Härom dagen var vi till Överängs för att hämta upp några säckar med olika spannmål som vi ska mala hemma och samtidigt nörda ner oss lite i spannmålens underbara värld tillsammans med en expert. Det var också första gången jag var dit så jag fick en liten rundtur i kvarnen.

OI000103I denna hembyggda manick görs havregrynen och packas i påsar. Havregrynen från Överängs är inte ångpreparerade som industrihavregrynen är. Den enda nackdelen med detta är att flingorna kan härskna snabbare. Det kan vara en idé att förvara dem i kylskåpet för att förlänga hållbarheten och om man t.ex. lagar chokladbollar så ska man äta dem samma dag för att undvika härsken smak. Alternativt kan man förstås rosta grynen i en torr stekpanna innan man blandar ner dem i chokladbollssmeten.

OI000100

I den här gamla hederliga maskinen sållas eventuellt skräp samt grodden bort från vetet så att man får ett rent och fint vetemjöl.

OI000109

Diverse skal och annat som man inte vill ha i mjölpåsen!

OI000105

Genom dessa valskvarnar går vetet som ska bli vitt mjöl.

OI000104Det här är själva stenkvarnen där det t.ex. malas åländskt hemvetemjöl. Hemvete är hjärtat i det åländska brödbakandet. Tror det förtjänar ett helt eget blogginlägg nån gång.

OI000111

Rapsfrön som ska bli kallpressad rapsolja. Jag har t.ex. använt rapsoljan då jag ystade laqtiqueostar och lade in dem i olja.

OI000110Packningsavdelningen.

OI000112Det gäller ju att inte vara dum då man jobbar mycket "för hand". Detta är korkmaskinen som används då rapsoljan ska buteljeras!

 

Och vi då, vad köpte vi?OI000115

Jo, såhär såg det ut på köksbänken när vi kom hem. 10 kg var av vete, emmer, spelt (dinkel), enkorn (inte att förväxlas med korn) och havre. Tror att detta kommer att räcka ett tag! Emmer, enkorn och spelt är ursprungliga sorter av vete.

OI000117

Såhär ser spannmålen ut. De är upplagda i samma ordning som säckarna står på bänken. Enkorn, uppe till höger, var aningen blandad med råg. Visste ni att man med fördel kan koka t.ex. hela dinkelkorn eller vete istället för ris om man vill äta mera lokalproducerat?

OI000123

En nyhet som är på gång från Överängs är kallpressad linolja. Den kommer dock inte att hamna i någon maträtt, utan på källarväggarna som vi ska måla med äggoljetempera.

 


Sommarprat om hantverksmat

Skrivet av Emelie Bergendahl 01.06.2017 | 1 kommentar(er)

Kl 09.45 i förmiddags var jag kallad att infinna mig på Ålands Radio. Orsaken är att jag har fått äran att vara sommarpratare denna sommar. Alla sommarpratare som hade möjlighet skulle vara med i ett en timme långt direktsänt program där vi presenterade oss och berättade lite om vad vi skulle prata om. Väl på plats visade det sig även att det hela skulle sändas direkt i Åland egna lilla tv-kanal. Träffade flera bekanta i studion så det var en väldigt avslappnad stämning trots direktsänd radio och alla tv-kameror. Ganska många av årets sommarpratare har anknytning till Brändö på ett eller annat sätt, vilket jag förstås tycker är mycket trevligt!

Mitt sommarprat ska naturligtvis handla om Brändö och om mathantverk. Eftersom min tur i etern är först den 8 augusti så har jag ännu inte börjat planera mitt prat alltför mycket, men jag vet att jag kommer att ha en hel del att säga om mathantverk, råvaror osv.

Här kan ni lyssna på vad några av de övriga sommarpratarna hade att säga om sina program samt hitta presentationer av alla. Jag misstänker att tv-sändningen också kommer att bli tillgänglig via radions hemsida så småningom. Kunde konstatera att det finns väldigt många intressanta historier att berätta här på lilla Åland. Det är många sommarprat som jag definitivt kommer att lyssna på!

alands radio sommarpratare 2017 webb

Här är jag och de andra sommarpratarna som var på plats idag.

Bilden är lånad från Ålands Radios hemsida.


Vattenmelon

Skrivet av Emelie Bergendahl 24.05.2017

OI000038 3

Härom dagen gjorde jag ett ryck bland plantorna som upptar en stor del av mitt vardagsrum. Det var en hel del som var i akut behov att skolas om och sedan skönheterna på bilden ovan, gurkan och vattenmelonen, som jag vill ta väl hand om. Det är första året som jag odlar vattenmelon och jag är mycket spänd på resultatet!

OI000037 3

Ifjol hade jag också tre stycken gurkplantor och det gav gurkor så att det räckte och blev över till släkt och vänner. Det är vanlig växthusgurka.

Vattenmelonen heter Sugar baby.

 OI50
De här är gula körsbärstomater som jag sent om sider kom på att jag skulle så några frön av. De är inte av min favoritsort när det gäller smak, men de är mycket vackra och gör sitt för ögat i maträtter och sallader!

OI37

Mitt sällskap Selma var total ointresserad av vad jag hade för mig. Hon hade fullt sjå med att lapa sol som bara en tax kan!


Mitt första potatisland

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.05.2017

Taggar:

OI000019

Förra veckan skapade jag mitt första egna potatisland! Eller päronland som vi skulle säga här på Brändö.

Jag har varit med och både satt och tagit upp potatis otaliga gånger med släkten förstås, men detta är första gången jag fixar ett helt eget land. Eftersom jag är lite fascinerad av att odla utan att göra alltför stor inverkan på marken och naturen så bestämde jag mig för att prova på ett potatisland där potatisen inte grävs ner, utan istället täcks över. Mina efterforskningar i ämnet visade ganska snabbt att Strömsö hade ett klipp om detta så jag tog lite inspiration därifrån när jag satte igång.

 OI000026

Ja, det ser ju inte klokt ut detta och det kändes väldigt märkligt att bara rada ut potatisen rakt i gräset, men uppenbarligen har ju andra fått det att fungera!

OI000023

Jag hade inte tillgång till halmbalar som i klippet så istället tog jag det långa vissna fjolårsgräset som fanns runt omkring platsen för mitt potatisland. Sedan vattnade jag lite och till sist lade jag på ett lager ensilage. Jag fick en bal mögligt ensilage som inte längre duger som djurmat, men som funkar utmärkt att täckodla med. Hoppas det duger till potatisen också! 

OI000011

Jag satte tre olika sorters potatis. I plastpåsen finns sorten Melody, som vi ätit en del av i vinter. Några råkade bli liggande och eftersom de hade börjar gro så tänkte jag att de ju blir utmärka sättpotatisar!

Sedan blev det två sorter från Larsviken som Viktor köpte när vi var på Trädgårdsmässan i Stockholm.

OI000017

Pink Fir Apple

OI000018

Cerisa

Nån som har erfarenhet av dessa sorter?

Potatisland

Slutligen bäddade jag in hela min skapelse i fiberduk eftersom vädret ju är som det är just nu.

Nu återstår bara att se om det går som på Strömsö eller inte! :)


Gäddfärsbiffar med vårprimörer

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.05.2017 | 1 kommentar(er)

Längs med södra gaveln här vid huset i Salvik blir det otroligt varmt den här tiden på året. Så till vår stora glädje finns det redan en hel del mat att plocka där!

OI000082

Nässlor

Fantastiska och nyttiga primörer som kan användas på många sätt. Nässelplättar är förstås en favorit, men till middagen fick de bli en ingrediens i en salsa verde.

OI000081

Kirskål

Ännu ett ogräs som verkligen gör sig finfint på tallriken. Blir jättegott i en pesto, med eller utan nässlor, eller som soppa. Denna gång hamnade den i salsan med nässlorna.

OI000079

Rabarber

Något av det bästa jag vet på våren! Stjälkarna blev en rabarberkräm och bladen rev vi små bitar, stekte i smör och serverade till gäddfärsbiffarna.

OI000080

Tulpanerna åt vi inte, men titta så fint de blommar redan!

OI000083

På skärbrädan hittar den observante även ängssyra.

Viktors bror, som även han är kock, var här på besök så det var bara för mig att slå mig ner och njuta medan bröderna kokade ihop middagen. Det är trevligt att se proffs in action.

OI000084

Salsa verde, med förvällda nässlor och kirskål samt ängssyra, lite vitlök och olja.

(Tips! Spara vattnet från förvällningen och vattna t.ex. plantor med det när det har svalnat. Prima gödsel!)

OI000087

Gäddfärsbiffar är enkelt att göra. Och nu är man extra glad att vi orkade göra färsen färdig innan vi frös ner gäddan i vintras! Gäddfärs, ägg, grädde och salt. Stek i smör. Nam nam!

Servera med salsa verden, kokt potatis och de stekta rabarberbladen.

OI000085

Viktors bror hade köpt med sig två olika hantverksöl från Sverige som vi testade till. Det kan ju inte bli för mycket rabarber!


Nygårds skogsgrisar

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.05.2017

OI000051

Våra bekanta här på fasta Åland började med grisar förra året. Och nu pratar vi inte industrigrisar, utan grisar som lever som grisar ska leva. Ute året om och med massor med plats att böka och springa runt. Förstås har de mysiga små hus att vistas i när vädret är ruggigt! Mesta delen av tiden bor de på beten som delvis består av skog och därmed har företaget fått namnet Nygårds skogsgrisar.

OI000061

Personligen har jag inte ätit mycket griskött de senaste åren för det smakar helt enkelt inte när jag vet hur grisar hålls idag. Inte ens ekoskinkan som jag kom hem med till julen 2015 smakade riktigt, även om den fötts upp under något bättre omständigheter. Hela släkten höll dessutom på att få slag när jag berättade vad jag betalat för den. Men ska man köpa bra kött så kostar det helt enkelt.

Nåväl, till julen 2016 när det var dags att skicka de första grisarna från Nygårds skogsgrisar på slakt så fick Viktor uppdraget att ta hand om styckningen. Det lokala slakteriet sköter alltså bara själva slakten och uppfödaren får tillbaka kropparna ostyckade. På detta sätt man kan anpassa styckningen enligt beställningarna från kunderna och så får man även en bättre inblick i alla delar av sin djuruppfödning. Man ser väldigt tydligt på köttet hur ett djur har levt och mått. Jag var med och styckade de tre första grisarna som kom från slakt ifjol och fick alltså stycka min egen julskinka till förra julen. Och visst märktes det att det inte var någon industriskinka som stod på bordet på julafton!

Men nu är det långt till julen och i grishagarna finns nu inga slaktsvin utan istället 30 griskultingar och deras mammor som glatt skuttade omkring och njöt av solen. Tror bilderna nedan säger allt.

OI000048

OI000052

Två suggor gick tillsammans med sina två veckor gamla kultingar i en större hage. Man kan verkligen se vilka fantastiska markberedare grisarna är. Även dom små nassarna hade jättestarka trynen!

OI000047

Härligt grisliv fyllt med glädjeskutt!

OI000050

Dom små var väldigt nyfikna och kom fram och provsmakade på skorna medan mamma gris inte brydde sig speciellt mycket.

OI000053

I hagarna bredvid var det matpaus både för kultingarna och hästarna.

OI000056

Och efter att de små hade ätit var det mammas tur!

OI000060

En knappt två veckor gammal kulting. Så söt!

OI000055

Denna praktfulla dam är beräknad att grisa idag, måndag. Hon höll som bäst på med att boa in sig i sin koja genom att släpa in halm och bädda.

OI000054

Viktors ben var tydligen rysligt skönt att klia sig på!

Om man vill hälsa på skogsgrisarna kan man t.ex. åka på grissafari. Mera info hittar man på deras Facebooksida.

 


Påskmiddag

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.04.2017

OI000018Påsken gick i arbetets tecken då vi försökte hinna göra så mycket som möjligt på växthuset inför säsongen. Inlägg om det projektet kommer! Antalet påskrecept från min sida har därför varit obefintliga. Tack till mamma och mormor som såg till att vi fick varm mat i magen dessa dagar!

På lördag kväll gjorde vi dock ett undantag då Viktors bror med flickvän var hem till oss på middag. Och eftersom det var påsk så kunde vi inte låta bli att laga lamm. Samtidigt blev det grillpremiär här hemma.

OI000023

OI000011

Påsklördagens middag blev grillad lammsadel fullproppad med rosmarin och vitlök och till det grillade vi även lite lök, potatis och kål. Vi skördade även lite blomsterkål, både själva buketterna och blad, som vi fräste på lite i stekpannan.

Det var egentligen en ödets nyck som gjorde att vi hade denna lammsadel i vår frys. Några bekanta som har en liten fårskock hade hämtat in sitt gäng från en holme på hösten. Dock var det ett bagglamm som vägrade följa med resten av skocken. Han hette Pelle. Och hur dom än lockade med havrehinkar och allt möjligt så ville Pelle inte följa med. Och alla förstår ju att man inte kan lämna ett ensamt djur ute på en holme över vintern, så lammet fick helt enkelt möta sitt öde där han stod. Och som tack för att vi hjälpte till med hanteringen så fick vi en del av köttet. Tänk, att få äta lamm som både fötts, levt och mött sitt öde i samma by som det sedan äts. Fantastiskt! För att göra historien snäppet intressantare så kan jag tillägga att vi hade kroppen på hängmörning i ett båthus. Hur spännande låter det inte med helgrillad båthusmörad lammsadel?! :)

OI000019
OI000033

OI000035

Vi grillade lammsadeln tills den var färdig. Sedan skar vi den i mindre delar och lade bitarna på en bädd av grönsakerna. Efter en liten stund i ugnen var det färdigt att servera.