Sthlm Food & Wine

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.11.2017 | 1 kommentar(er)

Förra lördagen var jag och en god vän till Stockholm för att gå på mässan Sthlm Food & Wine. Det var första gången på länge som jag satt foten på en matmässa och såg mycket fram emot upplevelsen. Tyvärr levererade mässan inte helt för min del, men några guldkorn fanns det!

Det fanns en hel del mat i mässhallen. Det stektes och bakades till höger och vänster! På eftermiddagen, då antalet besökare var lite för många för en skärgårdsbos smak, blev det otroligt varm inne på mässan. Ugnar och spisar gick varma i många montrar och på scenerna turades kända kockar om att laga mat och samtidigt svara på en massa frågor.

OI000371Bagaren Sébastien Boudet bakade pizza.

OI000372Även årets kock i Sverige 2017, Johan Backeus, lagade mat.

Andra kända kockar som jag såg mingla runt var bl.a. Titti Qvarnström (som jag ju jobbade med i somras och skrev om här), Jessica Frej, Paolo Roberto och så Ernst, som tydligen lanserat eget vin.

OI000361Första maträtten vi provade var chickpea masala vid vinnaren i Food Truck Sm Indian Street Food & Co. Jättegott, men lite väl kryddstarkt om man skulle försöka prova vin snart efter maten. Jag var tvungen att gå och leta upp lite smakprov på ost för att lugna ner munnen.

OI000367Apropå ost så hade jag ju hoppats på en massa roliga ostar, men blev lite besviken då de flesta ostmontrar i stort sätt innehöll stora hjul med parmesanost. Dom där som dyker upp på var och varannan mässa och marknad, vet ni? Dock hittade jag en svenska osthandel på plats som sålde några "vanliga" svenska ostar, men även franska och holländska ostar av bl.a. get- och fårmjölk. Jag köpte en liten bit fransk getost rullad i aska som var täckt av luggigt blåmögel. Smaskens! Och sen bit lagrad holländska getost. Hade ju hellre köpt svenska varianter av dessa, för jag vet ju att de finns, men det är nog för dyrt för små producenter att finnas på plats på en så stor mässa. 

OI000368Sébastien Boudet hade en stor monter där det bakades bröd, kaffebröd och pizza på löpande band. Jag köpte ett vackert speltbröd med mandel och aprikos, och visst var det fantastiskt gott, men han kan nog lika bra han där jag bor med också. ;) Ja, dagens största konstaterande var helt enkelt att jag blir jäkligt bortskämd här hemma!

OI000363Vackra nybakta bröd.

OI000375Boudets pizza. Läste att han hade nio gästbagare där under lördagen och beställde man pizza så fick man en bit av den som råkade komma ur ugnen just då. Detta var en vegansk variant med bl.a. fänkål och sesamfrön. Absolut god och kul att testa, men kanske inte värd 40 kronor.

OI000374Kött provade jag inte alls på mässan, men det är ju spännande att se vad folk förväntas betala för det som man själv hämtar i princip gratis från skogen!

Bland vinmontrarna hade jag hoppats att hitta en massa spännande naturviner, som ju är väldigt trendigt just nu. Men igen blev jag besviken då de flesta vinmontrar som jag pratade med verkade ha som uppgift att få folk att köpa bag-in-boxar på Systemet till nästa helg. Inga direkt spännande viner alltså, men absolut inga dåliga heller.

Några undantag dök dock upp! I Munskänkarnas monter var temat på vinerna regionen Istrien i Kroatien. Ett resmål som jag fick upp ögonen för då jag letade påskresa härom året och som står högt upp på önskelistan då vi ska ut och resa nästa gång. Så glad jag blev!

OI363Ännu gladare blev jag då jag blev presenterad detta naturvin. Naturvin är ett ganska luddigt begrepp men i grunden syftar det på viner där ingenting är tillsatt och jäsningen sker med vildjästen som finns på vindruvorna. Det flesta naturviner och även ofiltrerade, vilket även detta var. Vinet hade doft och smak av mogna bär som jordgubbar och körsbär. Det var lagrat 4 år på träfat och hade en vacker, djup färg.

Ett annat roligt vin jag testade var ett vin gjort på björksav. Vacker färg och en trevligt doft och smak av mjöd och jästa russin. Det fanns även en producent av svenskt vitt vin på plats.

 OI000370Med på mässan fanns även en georgisk producent. I Georgien lagras vin traditionellt i stora lerkrukor som kallas qvevri/kvevri. Detta lärde jag mig om på Malta i somras och jag lovar att jag ska skriva om mitt besök på en vingård där nån dag! De två vinerna på bilden var dock lagrade på "vanligt" vis och jag testade vinet till höger efter tips av mannen bakom disken. Den vita druvan heter Khikhvi.

OI000365Precis innan vi skulle lämna mässan stötte jag på en monter med ungerska viner. Vi var till Ungern påsken 2016 och blev överraskade över hur många fantastiska och spännande viner Ungern hade att bjuda på. Där finns så mycket mera än söta tokajer! Då vi beklagade oss för vår guide under en wine tour att det bara finns söt tokaji att köpa i Finland så menade han att det inte görs så stora mängder vin i Ungern och "we drink it all ourselves", men tydligen är det en sanning med modifikation. Den uppmärksamma ser kanske att det står Tokaji på flaskan på bilden. Tokaji är en region i Ungern där man främst lagar det söta viner, men detta var ett väldigt gott vitt vin. Om ni får möjlighet att testa ungerskt vin så rekommenderar jag det varmt! Speciellt deras vita viner kan vara av mycket hög kvalitet. Men hoppas över Törley som är en tråkig industriprodukt.

 OI000373Avslutar med en actionbild på drinkblandning i montern som tillhörde Stockholms bränneri, en ginproducent. Jag smakade inte på deras produkter, men de som stod med ett glas i handen runt montern så nöjda ut. Och flaskorna var jäkligt snygga!

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig dag på mässan! Om man har möjlighet så ska man gärna åka på torsdagen eller fredagen och vara på plats då mässan öppnar för att slippa trängas så mycket. Speciellt på lördag eftermiddag var det väldigt trångt och högljutt, då många uppenbarligen var där för att kombinera vinprovning med förfest.

Hade man mycket spring i benen kunde man även passa på att besöka mässan Allt för hälsan som pågår i en annan hall på samma gång. Vi gjorde bara en snabb sväng runt den mässan. Jag ska låta bli att säga vad jag tyckte om det ät- och drickbara där. Konstiga sportdrycker och proteinpuddig med syntetisk choklad-pepparkakas-cheesecake-sötningsmedel-smak är inte min grej om vi säger så. Men en ny handgjord hårborste i trä fick jag med mig från den hallen i alla fall!


Mat­hantverks­dagar i Kimito

Skrivet av Emelie Bergendahl 23.04.2017 | 1 kommentar(er)

Ursäkta min långa frånvaro! Det var varit fullt upp från morgon till kväll på sista tiden och dessutom var jag på vift torsdag-lördag. Då gick nämligen Finlands första mathantverksdagar av stapeln!

Under mathantverksdagarna 21-22 april samlades ett femtiotal mathantverkare och andra intresserade på Storfinnhova gård på Kimitoön. Vi lyssnade på föreläsningar, gjorde studiebesök, minglade och åt god mat. 

P4211659

Margot från Tackork bär och grönsaker i Nagu berättade om livet som mathantverkare, gav tips och peppade oss alla. Driftigare kvinna får man leta efter!

P4211674

P4211672

Jag och Jennifer från Mattas gårdsmejeri smet sedan iväg på eget studiebesök till Herrgårdsglass i Tenala. Sofia berättade om företaget och svarade på alla våra frågor och så åt vi glass så att det stod ut genom öronen. En mycket trevlig eftermiddag! Stort tack till dig Sofia! Resultatet av vårt besök kan ni förhoppningsvis njuta av på Åland i sommar. :)

Kvällen avslutades med en middag komponerad av tre kockar.

P4211689

Mitt kuvert och de goda aptitretarna.

P4211698

Potatispujrosoppa med kirskål.

P4211703

Gäddwallenbergare med potatismos.

OI000160

Ostbricka med guldmedaljörer från FM i Mathantverk, nämligen hårdosten Mattas Annie från Mattas gårdsmejeri och chèvren Syjrähyppy från Saloniemen juustola. Den tredje osten var gjord av husets egen kock. Ostarna serverades med tre olika sylter och marmelader från Tackork.

P4211710

Efterrätten var havtorn i olika former.

P4211699

Till huvudrätten serverades ett lokalt öl.

Dagens efter fortsatte föreläsningarna bland annat med surströmmingskungen Reuben Madsen från Ulvön. Det ordnades även en marknad där de mathantverkare som ville fick sälja sina produkter. Jag kom hem med ganska många vackra burkar fyllda med smaskigt innehåll. Perfekta gåvor till bland annat hundvakterna och till mig själv!

 OI000158

Vackra och goda produkter från Kullas gård.

P4221719

Satu från Linnan Marenki lagar fantastiska maränger och en jättegod lingonsirap med rosmarin.

P4211686

Avslutar detta inlägg om mathantverksdagarna med en bild på mitt lilla nattkvarter. Vi var sju damer som delade hus. Med ett enda badrum. Vi klarade det dock utmärkt tack vare ordentlig badrumstidtabell noggrant planerad under en gemensam fruktstund kring soffbordet.

Jag är mycket glad att jag åkte på denna välarrangerade tillställning. Tack till alla gamla och nya bekantskaper som gjorde dessa dagar så trevliga och givande. Och förstås extra mycket tack till mina mathantverkskollegor från Brändö, Marja och Anneli, som även gjorde bilresorna roliga!20170421 105149

 

 


Restaurangbesök: Speceriet

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.04.2017

17858752 10210891452655112 1580507514 o

Förra veckans fredag trotsade vi kaosläget i Stockholm och gick ut och äta. Det turades så att restaurangen vi skulle till låg på gångavstånd från vårt hotell på Östermalm. All kollektivtrafik låg nämligen nere och i princip hela innerstan var avspärrad.

Vi testade restaurangen Speceriet som är bakficka till Michelinkrogen Gastrologik. En bakfickerestaurang är en aningen enklare restaurang som ofta finns i anslutning till en finare restaurang. Bra mat till ett bra pris helt enkelt. En av orsakerna till att vi valde just Speceriet är att Viktor har en bekant som jobbar som köksmästare där.20170407 192336

20170407 220617

20170407 193137

Menyn var upplagd så att man med fördel kan att äta två-tre rätter för att bli mätt. Och till att börja med fick man förstås lite gott att tugga på medan man läste menyn. Vi fick hemgjorda chips och en jättegod coppa gjord på svensk gris. Riktigt bra grejer! Vi var fyra personer och lyckades faktiskt börja med att prova fyra olika rätter. Jag åt jordärtskocka med getost och Viktor åt bläckfisken med ramslök och kålrabbi. Det är dessa två rätter som finns på bilderna nedan.

20170407 200136

20170407 200125

Övriga i sällskapet åt rökt rödbeta samt torsk med hjärtmussla och potatis. Bilden nedanför är torsken med potatis som är förvillande lik pasta.

20170407 200245

Vi var alla väldigt nöjda med våra första rätter! Vi hade även insider information att killingen med vårvitlök, nässlor och citron var kvällens nya stjärna på menyn så vi var förstås alla sugna på att prova det. Killingen kom från samma ställe som getosten som jag åt i första rätten, nämligen Löfsta Herrgårdsmejeri en bit norr om Stockholm. 20170407 203039

20170407 203132

På översta bilden tillbehören nässelpuré och vitlökar. Och sen en mycket mör killingbog. Jättegott var det! Och vi blev rekommenderade ett utmärkt gott rödvin till.

Som avslutning på kvällen tog vi förstås efterrätt. Damerna åt den lite maffigare efterrätten med choklad och herrarna testade äpple med älgört. Fick en nästan duglig bild på min chokladefterrätt.
20170407 211659

Efter middagen fick vi gå in en sväng i köket och tacka personalen. Vi fick även gå på en liten rundtur i köket på Gastrologik eftersom man kan gå mellan köken. En av ägarna, Jacob, råkade även vara på plats så vi fick skaka hand och tacka även honom. Nästa gång blir det kanske middag där på andra sidan väggen! Tack ännu en gång Erik och alla andra som serverade utmärkt mat och gav prima service! Och tack till middagssällskapet som gjorde tvärt emot alla andra och vågade ta bilen in mot stan för att äta med oss.

P.S. Ni får ursäkta kvalitén på bilderna. Jag orkade inte släpa med mig systemkameran så det blev lite skakiga telefonbilder i halvdunklet. För bättre bilder rekommenderar jag att ni letar upp Speceriet på Instagram! :)


En helg i Stockholm

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.04.2017

IMG 20170407 224717 592

Vilken otrolig helg jag har haft! Kunde väl aldrig ana hur mycket man kan uppleva på två och en halv dag i Stockholm.

Vi var på Åhléns och handlade 50 minuter innan smällen, men hade tack och lov gått till hotellet för att vila upp oss inför kvällen så vi var en bra bit bort när det hände. Och trots att en stor del av fredag eftermiddag spenderades på hotellrummet framför tv:n så hann vi med massor under vår vistelse!

Vi hann med flera fantastiska matupplevelser (och en riktigt usel hamburgare på Stockholmsmässan...), trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, shopping och så hann jag träffa en massa vänner som jag inte sett på väldigt länge. Och det sistnämnda var nog såhär i efterhand det bästa med hela resan! Så roligt att se er alla!!

Nu sitter jag på färjan mot Brändö och försöker samla tankarna. Ni ska nog få ta del av matupplevelserna och mässan, men det får bli i senare blogginlägg.

P.S. Som ni ser på bilden så har blommorna på körsbärsträden i Kungsträdgården precis börjat slå ut!