Årets nyårsmiddag

Skrivet av Emelie Bergendahl 03.01.2018

OI000387De senaste åren har vi firat nyår hos goda vänner på Brändö. Till denna tradition hör förstås god mat och jag tänkte dela med mig av årets middag. I år stod värdparet med gäster för snittar och förrätt medan jag och Viktor lagade varmrätt och efterrätt.

Kvällens upplägg:

Välkomstdrink och snittar

---

Förrätt Pilgrimsmusslor med blomkål

Varmrätt Fasan med nyskördade grönsaker

Efterrätt Crème Brûlée

---

Vildmarksbad och champagne

 

Snittarna:OI000386Helstekt pepprig älg med pepparrotskräm och picklad rödlök på knäckebröd från Åby i Borgå.

Förrätt:OI000399Smörstekta pilgrimsmusslor med blomkålspuré, picklad blomkål, sikrom och sojasmör.

Varmrätt:OI000413Fasan på flera vis med nyskördade grönsaker och karljohansvamp.

Efterrätt:OI000424Crème brûlée med jordgubbar.

Fasanerna till varmrätten var Viktor med och sköt i julveckan. Sedan fick de hänga ungefär en vecka. Det är viktigt att hängmöra fasan för att köttet ska bli mört och smakrikt. Man hänger dom som dom är, d.v.s. med fjädrarna på och inälvorna i. En par dagar innan nyårsafton var det dags att plocka ner dem, reppa, ta ur och stycka. Viktor tog även vara på levrar och hjärtan och lagade paté på dem.OI000372

Bröstbitarna stekte Viktor precis innan det var dags att äta, men låren tillagade vi redan dagen innan. De blev confiterade, d.v.s. tillagade i olja. Låren låg först vacuumförpackade i ca ett dygn med lite salt, vitlök. Sedan lade Viktor dem i en form, täckte med olja och så fick de gotta till sig i ugnen i 5-6 timmar i knappt 100 grader. Av skroven kokade Viktor en buljong som han sen reducerade kraftigt.OI000375Låren på väg in i ugnen.

OI000384Det lyxigaste som finns om ni frågar mig är nyskördade grönsaker den här tiden på året! Vintern har ju hittills varit mild så det som vi lämnat kvar i växthuset mår alldeles utmärkt där det är! Vi skördade grönkål, morötter, pak choi, persilja och rödplister. Det sistnämnda är ett ogräs som jag verkligen inte odlat med flit, men det dyker envist upp där bland grönsakerna och smakar gott så då kan man ju lika gärna äta det.

OI000411En lite närmare titt på tallriken. Det confiterade låret till höger. Det fick ett bad i buljongen innan det lades på tallriken. Resten av buljongen användes som sås. Till vänster en puré av konserverad karljohan.

Till varmrätten blev det ett tyskt rödvin. OI000400Druvan Spätburgunder är kanske mera känd som Pinot Noir. Lätt, bärigt och örtigt med lång trevlig eftersmak och det passade perfekt med fasanen. Extra kul att det kommer från en liten producent tycker jag! Vinet finns i Alkos beställningssortiment om någon vill prova.OI000403

Tolvslaget firades i vildmarksbadet med ett glas champagne. Det snöslaskade vågrätt, så det var inte det mest behagliga badet, men traditioner är traditioner.

På nyårsdagen blev det naturligtvis pizza! Surdegsbotten, hemkokt tomatsås ur frysen, grönkål, rödlök och fasankött från buljongskroven.OI000434

Gott nytt år alla läsare! Jag hoppas att 2018 bjuder på många goda matupplevelser! :)

 


En närproducerad jul

Skrivet av Emelie Bergendahl 30.12.2017

OI000290

I tider som jul då det står extra mycket mat på borden så tycker jag att det är extra viktigt att tänka på var och hur maten produceras. Därför strävar jag till en så närproducerad jul som möjligt. Det finns ju alltid saker som inte går att odla eller fånga själv, t.ex. sillen, men då finns alltid möjligheten att välja ett så hållbart alternativ som möjligt.

Här nedan kommer lite av det vi hade på årets julbord:

OI000053 3Grönkålen och purpurkålen var jag och plockade i växthuset på julafton. Den är marinerad med kallpressad rapsolja från Överängs kvarn, en skvätt vinäger, en skvätt soja och lite salt.

OI000073 2Julskinkan kommer från Nygårds skogsgrisar som jag skrivit om här. I år var första årets som jag tillagade och griljerade julskinkan.

Köttbullarna, som tydligen inte fastnade på bild, var gjorda på älg. För att få upp fetthalten lite så malde jag lite av skogsgrisen och blandade med i smeten.

received 10212971622658062

OI000050 2Siken har jag både fiskat och gravat själv. Vi fick tre sikar och de var aningen större än vad bilden vill påskina, haha. Jag gravade den med socker, salt, egen dill och lite rosépeppar. Den övriga fisken på julbordet var också den närproducerad. Vi har en stor fiskodling här på Brändö och fisk därifrån fanns i form av varmrökt forell, varmrökt sik, kallrökt forell och forellrom.

OI99Och så lådorna. Kålroten köpte vi, men morötterna till morotslådan har vi odlat själva och potatisen har min farbror och hans fru odlat. Igår när jag inventerade frölagret så hittade jag kålrotsfrön så kanske alla lådor innehåller hemodlade råvaror nästa år! Sedan började jag på julafton fundera på varför i hela fridens namn våra lådor alltid tillagas och serveras i aluminiumformar?! Det måste det bli ändring på till nästa år!

OI000197 2


Till efterrätt lagade jag en parfait med lingon och vitchoklad, gjord på åländsk grädde och med hemplockade lingon. Det var lingon i parfaiten och ovanpå. Sedan kokade jag en kinuskisås till det. Alla var mätta, men hela skapelsen tog ändå slut till sist!

OI000049 2

OI000019 1Selma och Balder önskar god fortsättning!

OI000371Igår började vi också förberedelserna inför nyårsmiddagen. Gissa vad vi ska äta till huvudrätt!

 


Mognadsskåp

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.12.2017

OI000380Under kategorin "nödvändig köksutrustning enligt Viktor" ska vi idag behandla vårt modnadsskåp. Mognadsskåpet är ombyggt kylskåp som används till att hängmöra och lufttorka kött och det pryder just nu ett hörn i vårt kök. På grund av den mattsvarta färgen och panelen på dörren går vårt skåp mest under smeknamnet Darth Vader, då likheterna är slående! Har man mycket godsaker i skåpet kan det vara bra att ha en skräckinjagande vakthund bredvid för att hålla tjuvar borta. ;)

Mognadsskåpet har Viktor och hans pappa byggt själva av ett gammalt (men fungerande!) kylskåp och lite teknikgrejer från nätet, som behövs för att kontrollera temperatur och luftfuktighet. Det är också mycket bra att ha någon som är duktig på el till hands, om man inte är en fena på området själv. Jag tänker inte desto mera gå in på detaljerna om hur själva byggandet går till, men jag kan hänvisa till denna blogg om någon blir ivrig!

OI000376Här en närbild på displayen.

Då man vill hängmöra mindre djur, som t.ex. fåglar och rådjur går det bra att hänga dem i mognadsskåpet istället för i garaget, vedboden eller var de nu brukar hänga.

OI000072Här en bild på tuppar från ett inlägg som jag skrev i somras. Läs mera om våra tuppar här och här.

OI000378Rådjur har vi testat att hänga in både hela och uppstyckade i bogar, rygg och lår. Båda sätt funkar!

Förutom själva mörningen av kött så har även en hel del delikatesser lufttorkats i skåpet. Mycket förenklat så saltas kött eller korvar och hänger tills de tappat ca 1/3 av sin vikt. Man måste läsa på ordentligt innan man börjar med lufttorkning av charkuterier för har man inte koll på de risker som finns och hur de hanteras så kan det bli riktigt tokigt! Men det finns som tur är en hel del bra litteratur på ämnet. Vi har gjort en del lufttorkade, syrade korvar också. Dessutom har det lufttorkats älg, griskind och mycket mer. Det största vi haft hängande var ett helt vildsvinslår.

Bilderna nedan har lite varierande kvalitet. Så kan det blir då man plockar från arkiven!

25075699 10212884597442486 83917310 oGriskind som torkat drygt 2 månader.

 KorvarHösten för två år sedan hade vi skåpet fullt med olika korvar och bitar av älg på torkning.

10610987 302313283299467 258859898 nGammal mjölkko som hängt i några månader.

10890616 392035637629676 1240033951 nÄlg, ko och gris.

12519297 759609924138452 1654477601 nTorkad rulle av vitsvanshjort tung hyvlad. Den här hyveln kallas katsuobushihyvel. Japanerna kan dom!

24989338 10212882059179031 914170320 nAvslutar med detta citat från boken Expedition mathantverk! :)


Trattkantarell-året 2017

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.10.2017

20171006 161102Det är intressant hur olika svampar trivs och frodas olika år. För två år sedan plockade vi massor med gula kantareller, till och med på ställen där vi aldrig sett dem förut, och ifjol plockade jag många stolta fjällskivlingar. I år är det utan tvekan trattkantarellernas år!

Helgerna framöver kommer vi främst att vara på Brändö och här finns inga stora mängder av trattisar, så jag får väl räkna mig som färdig med plockandet för i år. Det kanske är lika bra för folk runt omkring mig har börjat ifrågasätta vad jag ska göra med all svamp. Men det är ju bara så roligt att plocka! Den här helgen plockade jag och Viktor säkert 30 liter på en par timmar på fredagen och en par timmar på lördagen. Det kanske inte var så konstigt att jag drömt om trattkantareller de senaste nätterna!

Jag tycker att trattkantareller, eller höstkantareller som dom också kallas, är både goda och vackra svampar. Ett av de främsta kännetecknen är att de ska ha en liten grop mitt i hatten och gul fot. De växer ofta i närheten av den dödligt giftiga svampen toppig giftspindelskivling, men de är inte speciellt lika, och som namnet antyder har giftspindeln en toppig hatt istället för trattisens grop. Den har också en brun fot till skillnad från trattkantarellens gula. De är egentligen två ganska olika svampar, men man ska akta sig för att ta fel av bara farten då de kan växa precis bredvid varandra.OI000314

Trattkantarellen har åsar som går ner på foten. Det ser man tydligt på bilderna nedan.20171006 152417

20170924 193907

Både hatten och foten kan variera lite i färg, men oftast är foten klart gul och hatten ganska ljusbrun.20170930 134207

Trattkantareller trivs bäst i barrskog. I år verkar de växa lite varstans, men det ska gärna vara lite mossa runt omkring.OI000301

20170930 134259

20171006 162435

Trattkantarellerna växer ofta i grupper och hittar man en så hittar man oftast flera i närheten.20170930 134411

Ibland växer de så tätt så att de växer ihop!OI000320

OI000319

Förutom att man får med sig en massa gratis mat hem så får man dessutom en massa frisk luft medan man plockar svamp. Och att röra sig i skogen är nyttigt för både kropp och själ. Det är dessutom ett trevligt sätt att umgås. Visserligen åker telefonen fram ibland, men det är mest för att fotografera. 20171006 154838Här en bild på Viktor från igår.

OI000291Och här sitter jag och plockar. Den här bilden är från härom helgen då det var betydligt varmare och soligare i skogen.

OI000303I fredags hade vi så mycket trattkantareller omkring oss så att vi lämnade de som var såhär små, men härom helgen åkte de ner i korgen.

OI000293Balder får hänga med i skogen. Oftast håller han sig i närheten av oss, men ibland ger han sig ut på egna små strövtåg så därför får han ha pejlen på sig. Eftersom han är en stötande hund så är han sällan borta länge och bara några hundra meter bort.

Selma har lite för dåligt tålamod för att plocka svamp och jag vill inte ha henne lös så hon får oftast stanna hemma.

OI000305Ibland underhåller sig Balder också med att fotobomba eller skutta runt så att svamparna flyger runt och blir mosade. :D

OI000317Ett mycket bra tips är att rensa svampen direkt i skogen! Det går mycket snabbare att rensa direkt än att rensa hemma. Det var dock lättare sagt än gjort när man plockar med barn, så därför satt jag med en sån här hög framför mig förra lördagen.

20171006 170121

20171006 171340Den här överfulla korgen från i fredags var tack och lov färdigt rensad!

OI000322Såhär såg köksbordet ut både efter fredagens och efter lördagens skogsutfärd. 

Vad gör man då sen när man släpat hem svampen och den är rensad? Vi har torkat en hel del svamp i år. Annars gör man som med t.ex. gula kantareller, d.v.s. koka bort vätskan och frys in i lagom stora portioner. Jag tänker mig att dom kommer att göra susen i vinterns grytor, men jag ska nog också testa att göra paj och soppa.

Om ni inte varit och plockat svamp ännu i år så rekommenderar jag att ni tar en tur i skogen! Är det månne lika mycket trattkantareller i skogarna i resten av landet som det är här på Åland?OI000316


#levlokalt

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.08.2017

Foodly har dragit igång en kampanj under #levlokalt som handlar om att främja närodlat och lokala råvaror. Jag tycker att det är en alldeles klockren hashtag som jag definitivt även kommer att använda på Instagram m.m. i framtiden. Önskar nästan att jag kommit på den själv, haha. Kampanjen pågår till 17 september och här kan ni läsa om vad den går ut på.

Lite #levlokalt-mat som jag kokat ihop på sistone är till exempel:
OI000115Soppa på morot och egenodlad grönkål med grönkålschips på toppen.

OI000117Färsbiffar på hjortkalv (skjuten några hundra meter bakom mina föräldrars hus), lokal sallad med egenodlade tomater och salladsost från Mattas gårdsmejeri samt kokt spelt från Överängs kvarn här på Åland. Såsen består främst av det lokala mejeriets grädde och det röda är en lingon-rosmarinsirap som jag köpte av en annan mathantverkare då vi hade träff i Ekenäs i våras.

Jag vill verkligen slå ett slag för kokta hela korn istället för ris. De är näringsrika och det brukar finnas att få tag på från lokala producenter. Det kan ta upp till en timme att koka dem, men jag brukar koka en ordentlig sats en kväll då jag har tid och sedan äta till några måltider under dagarna framöver.

OI000124Lite goda lokala och hemodlade ingredienser som blev...

OI000131...en paj med grönkål, tomater och lök! Till pajskalet använde jag detta recept från min duktiga kollega Jessica här på Foodly.

Istället för pinje- eller valnötter, som ofta finns i dylika pajrecept, tycker jag att man kan använda solroskärnor, som ju kan odlas lokalt.

Jag brukar titta in på #levlokalt på Instagram lite nu och då. Jag hoppas att jag snart hittar många av era inspirerande bilder och recept där!


Äntligen sparristider!

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.06.2017

OI000136

Bättre sent än aldrig gäller ju verkligen när det kommer till sparris! Av princip håller jag mig tills den åländska sparrisen dyker upp i butik. Skörden är nästan en månad försenad i år på grund av det kyliga vädret så man kan lugnt säga att jag har varit utväntad.

Dagens middag bestod till stora delar av sparris och världens godaste stek- och grillost (halloumi), Mattas Åsa. Rädisorna köpte jag mest för att dom såg så färgglada och fräscha ut. Dom åt jag av medan jag lagade middag.

Nästa år ska jag plantera egen sparris. Fröna har jag hemma redan. Det tar 2-3 år innan man kan börja skörda på riktigt så ju snabbare jag får igång sparrisplanteringen, desto bättre.

Visste ni förresten att ca 90% av den finska sparrisen odlas på Åland?


Mitt första potatisland

Skrivet av Emelie Bergendahl 16.05.2017

Taggar:

OI000019

Förra veckan skapade jag mitt första egna potatisland! Eller päronland som vi skulle säga här på Brändö.

Jag har varit med och både satt och tagit upp potatis otaliga gånger med släkten förstås, men detta är första gången jag fixar ett helt eget land. Eftersom jag är lite fascinerad av att odla utan att göra alltför stor inverkan på marken och naturen så bestämde jag mig för att prova på ett potatisland där potatisen inte grävs ner, utan istället täcks över. Mina efterforskningar i ämnet visade ganska snabbt att Strömsö hade ett klipp om detta så jag tog lite inspiration därifrån när jag satte igång.

 OI000026

Ja, det ser ju inte klokt ut detta och det kändes väldigt märkligt att bara rada ut potatisen rakt i gräset, men uppenbarligen har ju andra fått det att fungera!

OI000023

Jag hade inte tillgång till halmbalar som i klippet så istället tog jag det långa vissna fjolårsgräset som fanns runt omkring platsen för mitt potatisland. Sedan vattnade jag lite och till sist lade jag på ett lager ensilage. Jag fick en bal mögligt ensilage som inte längre duger som djurmat, men som funkar utmärkt att täckodla med. Hoppas det duger till potatisen också! 

OI000011

Jag satte tre olika sorters potatis. I plastpåsen finns sorten Melody, som vi ätit en del av i vinter. Några råkade bli liggande och eftersom de hade börjar gro så tänkte jag att de ju blir utmärka sättpotatisar!

Sedan blev det två sorter från Larsviken som Viktor köpte när vi var på Trädgårdsmässan i Stockholm.

OI000017

Pink Fir Apple

OI000018

Cerisa

Nån som har erfarenhet av dessa sorter?

Potatisland

Slutligen bäddade jag in hela min skapelse i fiberduk eftersom vädret ju är som det är just nu.

Nu återstår bara att se om det går som på Strömsö eller inte! :)


Gäddfärsbiffar med vårprimörer

Skrivet av Emelie Bergendahl 09.05.2017 | 1 kommentar(er)

Längs med södra gaveln här vid huset i Salvik blir det otroligt varmt den här tiden på året. Så till vår stora glädje finns det redan en hel del mat att plocka där!

OI000082

Nässlor

Fantastiska och nyttiga primörer som kan användas på många sätt. Nässelplättar är förstås en favorit, men till middagen fick de bli en ingrediens i en salsa verde.

OI000081

Kirskål

Ännu ett ogräs som verkligen gör sig finfint på tallriken. Blir jättegott i en pesto, med eller utan nässlor, eller som soppa. Denna gång hamnade den i salsan med nässlorna.

OI000079

Rabarber

Något av det bästa jag vet på våren! Stjälkarna blev en rabarberkräm och bladen rev vi små bitar, stekte i smör och serverade till gäddfärsbiffarna.

OI000080

Tulpanerna åt vi inte, men titta så fint de blommar redan!

OI000083

På skärbrädan hittar den observante även ängssyra.

Viktors bror, som även han är kock, var här på besök så det var bara för mig att slå mig ner och njuta medan bröderna kokade ihop middagen. Det är trevligt att se proffs in action.

OI000084

Salsa verde, med förvällda nässlor och kirskål samt ängssyra, lite vitlök och olja.

(Tips! Spara vattnet från förvällningen och vattna t.ex. plantor med det när det har svalnat. Prima gödsel!)

OI000087

Gäddfärsbiffar är enkelt att göra. Och nu är man extra glad att vi orkade göra färsen färdig innan vi frös ner gäddan i vintras! Gäddfärs, ägg, grädde och salt. Stek i smör. Nam nam!

Servera med salsa verden, kokt potatis och de stekta rabarberbladen.

OI000085

Viktors bror hade köpt med sig två olika hantverksöl från Sverige som vi testade till. Det kan ju inte bli för mycket rabarber!


Björksav

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.05.2017

Taggar:

20170423 210135

Såhär klar och fin ser björksaven ut! I morse var den dock lite grumlig när jag var och tittade till min flaska, så nu är det dags att plugga igen hålet, tacka björken och vänta till nästa år innan det går att tappa mera björksav.

 Svenska Yle hade en artikel om björksav förra veckan med bland annat en beskrivning om hur man gör.

OI000029

Allt man behöver är en borr, en slang och en flaska eller annat uppsamlingskärl. Det tar 5 minuter att sätta igång! Har för mig att det finns färdiga set med slang och annat man behöver att köpa i en del butiker.

OI000036

Björksaven börjar droppa direkt.

OI000038

Jag har gjort hål i en kork så att saven rinner ner i flaskan utan spill och skräp.

20170428 080321

Eftersom våren varit så kall har det varit is i slangen både en och två gånger, men det har tinat ganska snabbt när solen har kommit upp. Det har inte heller kommit lika mycket sav de dagar det har varit kallare. Jag har fått mellan en halv liter och nästan två liter per dag. Viktor har tappat ur en björk på gården i Saltvik och den gav nästan 10 liter per dag. Helt galet! Det var bara att plugga igen den efter några dagar för att inte tömma den stackars björken helt.

20170423 181602

Och sen när man har samlat sin sav då? Jo, jag brukar frysa ner i halvlitersflaskor och tina en flaska nu som då när jag känner att jag behöver lite extra energi. Att blanda det med en istärning råpressad havtornssaft och dricka när man precis stigit upp ger i alla fall känslan av att man startat dagen på bästa sätt!

Savsirap

Eftersom Viktor fick så otroliga mängder med sav så testade han att koka björksavssirap. 10 liter sav ger 1 dl sirap. Jag har inte smakat ännu, men fick beskrivningen att den var sötsyrlig och ganska speciell, men god. Inväntar smakprovet med spänning!

Nu känns det lite taskigt att jag slår ett slag för björksaven när säsongen redan börjar lida mot sitt slut, men det kommer ju en ny vår nästa år. Så länge björkarna inte visar så mycket grönt kan man ännu prova att tappa och lite längre norrut i landet har våren kanske inte kommit lika långt.

Kom gärna med tips på vad ni brukar göra med björksaven! Skulle vara kul att testa något annat än att bara dricka den som den är, även om det också är gott.