Sommar­tuppar

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.08.2017 | 2 Kommentarer

Taggar:

OI000054 1Varje sommar de senaste åren har vi haft tuppar över sommaren. Folk som har höns och kläcker fram kycklingar får oftast över hälften tuppkycklingar, ibland till och med mera. Då tupparna blir könsmogna så uppvaktar de hönorna väldigt intensivt och slåss sinsemellan så att det är omöjligt att ha dem tillsammans med resten av flocken. En del av de som håller höns har dock ingen lust eller vilja att slakta tupparna själva och ger gärna bort dem till någon annan.

Oftast brukar vi i början av sommaren få tuppkycklingar kläckta på våren samma år, men i år fick vi tuppar som kläcktes redan i höstas och var alltså redan fullvuxna då dom flyttade in hos oss. Vi har haft alla möjliga raser och i år var de hedemoratuppar. Hedemora är en svenska lantras.

OI000017De första dagarna stod årets 17 tuppar mest inne i sin bur i ladugården, trots att dörren ut stod öppen och de var vana att gå ute hos sin förra ägare.

OI000018Jag tycker att hedemora har otroligt fina färger!

OI000031Efter lite lockande med mat vågade tupparna sig ut ur burens trygga vrå...

OI000048...och sen tog det inte länge innan de hade hela gården som sitt revir!

 OI000049De jobbade hårt med att sprätta runt allt löst gräs de kunde hitta i jakten på mat. Jag kan titta på dem hur länge som helst då de går och omkring på gräsmattan och sprättar och spärtar och mitt i allt knallar någon iväg med högburet huvud och en mask i munnen. Riktigt fint tuppliv!

Den roligaste tuppincidenten jag varit med om var första året som jag och Viktor var tillsammans. En tidig sommarmorgon vaknade jag av ett oväsen. Det var ganska ljust ute och jag antog att det var Viktors väckarklocka som ringde. Han sov dock som en sten och jag undrade hur han inte vaknade av sitt alarm. Efter några sekunders funderade kom jag fram till att ljudet kom utifrån. Det visade sig att vi glömt att stänga åt tupparna till natten och där vid femtiden hade de gått ut och nedanför sovrumsfönstret stod ett tiotal tuppar och gal för full hals.

Kommentarer

  • Maria 08/08/2017 10:59pm (2 år sen)

    Ett riktigt fint liv du erbjuder tupparna. Så borde alla djur få ha det.<br />

  • Madde 09/08/2017 10:22am (2 år sen)

    Vilka snygga tuppar!!

Skriv en kommentar