Surdegs­bröd i jäskorg

Skrivet av Emelie Bergendahl 28.05.2017 | 0 Kommentarer

Det är dags att avslöja hur det gick med brödet som vi bakade på mjölet som maldes i förra inlägget.

Vi bakade ett surdegsbröd som vi jäste i en jäskorg. Jäskorg använder man bland annat för att hjälpa brödet att jäsa på höjden. Det var premiärbak i korgen, som jag faktiskt tillverkat alldeles själv. Jag gick en kurs i pilflätning härom helgen och när jag innan kursen satt och funderade vad jag skulle fläta så kom Viktor på att han önskade sig en jäskorg. Och självklart ville jag prova att fläta en sådan åt honom!

OI65

Eftersom jag aldrig flätat en korg förut så var det ganska svårt att bestämma hur den skulle se ut, men jag är ändå nöjd med resultatet.

OI63

Den är en aning gles fast jag flätade så tätt som jag bara kunde, så jag var lite nervös att degen skulle välla ut genom springorna.

OI70

Vi fuktade korgen lite lätt och så mjölade vi insidan ordentligt.

OI72

Degen fick först jäsa i bunken som vi blandade den i. Ungefär en gång i timmen rörde vi runt degen, och när den hade jäst lite mera så vek vi degen istället för att röra. Efter 5-6 timmar så hällde vi den ganska lösa degen ur bunken, vek den några gånger och formade den till en stor bulle innan vi placerade den i jäskorgen. Kom ihåg att ha ordentligt med mjöl på bakbordet eftersom degen ska vara ganska klibbig!

OI73

Degen ska ligga med den "fula sidan" upp, d.v.s. den där man ser vikningen, i jäskorgen eftersom det sedan blir undre sidan av brödet. Brödet fick jäsa ca 2 timmar i korgen innan det var dags att baka det i ugnen.

 OI76

Här har vi just stjälpt brödet ur korgen och det är på väg in i ugnen.

OI000074

Är glad att korgen lämnade lite ränder!

In i ugnen på 225 grader i 30-45 minuter. Brödet ska vara 96-97 grader i mitten då det är klart. Plåten kan förvärmas, men för få någon verklig "stenugnseffekt" behöver man en baksten eller tjock aluminiumskiva. Då man lagt in brödet i ugnen är det en bra idé att kasta in ett halvt litet glas vatten på en plåt eller annan oöm ugnsform längst ner i ugnen för lite ånga så får man en fin skorpa och bättre yta på brödet.

OI77

OI000077

Såhär såg vårt bröd ut när vi tog ut det ur ugnen.

OI80

Och så är det förstås obligatoriskt att provsmaka på brödet medan det fortfarande är varmt! Ett par skivor med mycket smör ska det vara. Brödet fick en ganska speciell doft som definitivt beror på mjölet. Det doftade lite stall och hö.  Speciellt, men gott. Och otroligt mättande är det också.

Den som vill veta mera om surdeg kan surfa runt lite här på Foodly så hittar ni andra inlägg och artiklar om det. I ett annat inlägg lovar jag att berätta om vår surdeg Aina.


Surdegsbröd

500 gram vatten

100 gram surdeg

200 gram speltmjöl

200 gram rågmjöl

200 gram vetemjöl

20 gram salt

 

Blanda ihop degen och jäs till dubbel storlek. Tiden det tar beror på hur varmt man har inne och på hur aktiv surdegen är. Mjölmängden beror också på mjölet i just din påse. Man får helt enkelt prova sig fram! Viktigt är dock att inte sätta för mycket mjöl, så ta hellre i i underkant. Även tiden i ugnen kan variera av många olika orsaker så det är helt enkelt bäst att mäta temperaturen inne i brödet för att veta om det är färdigt. Stick in en stektermometer på det tjockaste stället i brödet och ta ut brödet då det är 96-97 grader på termometern.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar