Kockarnas sommarprat

Skrivet av Emelie Bergendahl 22.07.2018

I måndags sommarpratade min sambo Viktor i Ålands radio. Ni hittar hans sommarprat som podd här.

Viktor radion2Bild lånad från Ålands radios hemsida.

I år är min sambo i gott sällskap bland sommarpratarna för det verkar vara kockarnas och krögarnas år i år. Något som dom alla beskriver är hur lätt det är att jobba för mycket i restaurangbranschen och det tycker jag att är något som behöver funderas på. Det säger ju sig självt att bara de väldigt passionerade (och kanske lite smågalna) väljer att jobba långa dagar och obekväma arbetstider i en längre period av sitt yrkesliv. Och synd är det ju om många duktiga kockar väljer att byta karriär bara för att de inte pallar med arbetstrycket. Något som säkert är ett problem även i andra branscher.

OI000418Avkoppling i svampskogen.

Förutom lite prat om arbetsbelastningen pratar Viktor även om råvaror och hur de på hans jobb i så stor utsträckning som det går endast använder åländska råvaror. Det innebär att de lagar mat enligt vad som är i säsong. Att visa respekt för råvaror genom att verkligen använda dem på bästa sätt och att slänga så lite som möjligt är också ledord. Och något av det bästa han vet är att skaffa råvaror själv genom att jaga, fiska och t.ex. plocka svamp så det får självklart plats i hans sommarprat. Men nu ska jag inte berätta allt, utan jag hoppas att ni tar er tid att lyssna. Länken hittar ni högst upp i inlägget.

20161030 110545Viktor och Balders första orre. Jag passade på att plocka tranbär på samma myr.

Stjärnkrögaren Pontus Dahlström, som drivit Michelinkrog i Norge sommarpratade på Vega den 2 juli. Det handlar bl.a. om hur han gick in i väggen. Hans sommarprat hittar ni här. Både han och Viktor verkar ha samma slags vetgirighet och nyfikenhet och jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk. Få gånger har jag känt den där känslan som jag kan se Viktor ha. Det där som får honom att baka surdegsbröd kl 23 eller stiga upp i ottan innan jobbet för att koka ärterna till en fermentering. Exemplen är många! Men jag hoppas att jag hittar min passion någon gång jag också.

20170127 110823Vinterfiske.

20151018 082907Älgjaktsmorgon.

Även åländske kocken Micke Björklund har sommarpratat i Vega i år. Hans sommmarprat hittar ni här.

Screenshot 2018 07 22 11 44 25Viktor och Micke på gemensamt uppdrag. Med på bilden är även Johan Mörn. Foto: Therese Andersson/ Bildbyrå Blick

 

För nya läsare kan jag berätta att även jag har sommarpratat. Det gjorde jag förra sommaren och länken hittar ni här. Finns det flera sommarprat som man borde lyssna på? Kommentera gärna!

20161210 101600Här styckas ingen industrigris!


Smaken av en plats

Skrivet av Emelie Bergendahl 05.07.2018 | 1 kommentar(er)

Hej! Efter en bloggpaus är jag nu tillbaka! Det har inte varit brist på matrelaterade händelser och annat intressant som kunde platsa här på bloggen, men tiden och orken har inte riktigt räckt till. Nu i semestertider hoppas jag att skrivlusten ska flöda lite mera.

Idag tänkte jag tipsa om en intressant och välbesökt föreläsning med Ann-Helen Meyer von Bremen som jag var på för några veckor sedan. Den handlade om hur en plats påverkar smaken av maten. Inom vinvärlden har man länge pratat om detta, terroir, men nu börjar man alltmer tillämpa det även när det gäller andra livsmedel och råvaror. Det kan hända att jag skrivit något om detta här på bloggen förut. 

OI000225Smaken av det egna växthuset. Snart ska vi plocka ihop årets första skördekorg!

Terroir handlar om hur lokala omständigheter skapar smaken. Det kan vara allt från jordmånen och vädret till kulturella aspekter. Men jag tänker också att smaken av en plats handlar om att äta råvaror på den plats där de produceras. Ju närmare det är mellan producenten om mig, desto färskare är råvaran och desto lättare är det att ta redan på var och hur den framställts. Många råvaror gör sig bäst färska, speciellt frukt och grönsaker. Alla som t.ex. plockat en solmogen tomat från plantan och ätit den där på stående fot vet vad jag tänker på. Smaken är långt ifrån samma som de där orangegröna, hårda sakerna som ligger i våra grönsaksdiskar på vintern. De har plockats halvmogna, kanske nånstans i södra Europa, och varit på resa ett bra tag innan de till slut hamnat där i disken. Det tog mig ett tag att komma till insikt med det där. Man handlar ju de där tomaterna av gammal vana. Men nu har jag accepterat att det helt enkelt inte finns tomater i Finland på vintern och så frossar jag i tomater den här tiden på året istället. Och på vintern i förädlad form förstås. Åtta av våra egna tomatplantor i år har som huvdsaklig uppgift att ge oss många goda måltider med tomatsås i vinter.

Att råvarorna och maten dessutom ofta är bättre för klimatet ju kortare de rest mellan producent och konsument är en annan fördel med att äta lokalproducerad mat.

OI000148Klassisk terroir: vin. Här vinrankor på en vingård på Malta där jag verkligen upplevde smaken av en plats då jag fick en alldeles egen rundtur på gården och i vinkällaren av ägaren. Sen provade vi vin och tillagade nyslaktad kyckling från grannen medan vi pratade om allt mellan himmel och jord i flera timmar.

20180614 102847Nu till föreläsningen. Såhär introducerades den av Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Åland:

"Jordbruk är vårt viktigaste verktyg för att ta hand om planeten. Att satsa på en livskraftig matproduktion där vi bor är därför det bästa sättet att sköta om vår plats på jorden. Om man vill göra världen lite bättre och lite mer hållbar, är den egna platsen det bästa stället att börja på. Att utgå från platsens möjligheter och begränsningar skapar inte bara en hållbar matproduktion utan formar också en egen matkultur. Det är motsatsen till en global handel med anonyma livsmedel som smakar likadant världen över. Det är motsatsen till ett industrialiserat jordbruk som lägger matens verkliga kostnader någon annanstans och orsakar stora miljöproblem. 
Att vårda och utveckla en egen matkultur kräver ett livskraftigt lantbruk och en levande landsbygd. Ett hållbart lantbruk som bidrar till en rik biologisk mångfald, både tam och vild, är en förutsättning för en gastronomisk mångfald, men också ett vackert landskap. Precis som det behövs många och engagerade matmedborgare, snarare än passiva konsumenter. 
Lantbruk, landskap, natur- och miljövård, maten på tallriken och vår matkultur, liksom en levande landsbygd – allt hänger ihop och går inte att brytas loss i enstaka bitar. Vår matproduktion är ett komplext system som berör många delar av vår tillvaro. 
Åland håller nu på att forma sin egen livsmedelsstrategi (nu finns den att läsa här) och har tagit fasta på komplexiteten. Ålands Producentförbund har insett att jordbruket är vårt viktigaste verktyg för att sköta om vår plats på jorden. Men också att det handlar om god mat, god på många sätt.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist med inriktning på lantbruk, livsmedel och mat, ofta med en koppling till miljöfrågor. 
Hon har skrivit boken ”Jorden vi äter” (2012) tillsammans med Gunnar Rundgren som även getts ut på tyska (2014) ”Foodmonopoly”. Tillsammans med Anders Ingvarsson skrev hon boken ”Makten över matkassen” (2015). Hon fick 2016 Gastronomiska Akademiens ”Guldpenna” för sitt skrivande på det gastronomiska området. 2006 Änglamarkspriset för bästa miljöjournalistik. Hennes blogg finns på: http://www.hungryandangry.se/ "

Föreläsningen finns att se i sin helhet här. Passa på att titta om ni har en knapp timme till övers i hängmattan eller under filten en regnig dag. Och passa på att njuta av alla underbara råvaror som nu är i säsong här hos oss! Själv sörjer jag lite att den åländska sparrissäsongen nu är över och att jag nu måste vänta ett helt år, men snart mognar  t.ex körsbärstomaterna, och man kan gå och äta dem som godis mellan vattning och ogräsrensning i växthuset.

 OI000129 1Kor som går ute och äter gräs skapar mjölk med terroir. Även köttet får en annan smak. På bilden Dora och Primadonna.


Sthlm Food & Wine

Skrivet av Emelie Bergendahl 18.11.2017 | 1 kommentar(er)

Förra lördagen var jag och en god vän till Stockholm för att gå på mässan Sthlm Food & Wine. Det var första gången på länge som jag satt foten på en matmässa och såg mycket fram emot upplevelsen. Tyvärr levererade mässan inte helt för min del, men några guldkorn fanns det!

Det fanns en hel del mat i mässhallen. Det stektes och bakades till höger och vänster! På eftermiddagen, då antalet besökare var lite för många för en skärgårdsbos smak, blev det otroligt varm inne på mässan. Ugnar och spisar gick varma i många montrar och på scenerna turades kända kockar om att laga mat och samtidigt svara på en massa frågor.

OI000371Bagaren Sébastien Boudet bakade pizza.

OI000372Även årets kock i Sverige 2017, Johan Backeus, lagade mat.

Andra kända kockar som jag såg mingla runt var bl.a. Titti Qvarnström (som jag ju jobbade med i somras och skrev om här), Jessica Frej, Paolo Roberto och så Ernst, som tydligen lanserat eget vin.

OI000361Första maträtten vi provade var chickpea masala vid vinnaren i Food Truck Sm Indian Street Food & Co. Jättegott, men lite väl kryddstarkt om man skulle försöka prova vin snart efter maten. Jag var tvungen att gå och leta upp lite smakprov på ost för att lugna ner munnen.

OI000367Apropå ost så hade jag ju hoppats på en massa roliga ostar, men blev lite besviken då de flesta ostmontrar i stort sätt innehöll stora hjul med parmesanost. Dom där som dyker upp på var och varannan mässa och marknad, vet ni? Dock hittade jag en svenska osthandel på plats som sålde några "vanliga" svenska ostar, men även franska och holländska ostar av bl.a. get- och fårmjölk. Jag köpte en liten bit fransk getost rullad i aska som var täckt av luggigt blåmögel. Smaskens! Och sen bit lagrad holländska getost. Hade ju hellre köpt svenska varianter av dessa, för jag vet ju att de finns, men det är nog för dyrt för små producenter att finnas på plats på en så stor mässa. 

OI000368Sébastien Boudet hade en stor monter där det bakades bröd, kaffebröd och pizza på löpande band. Jag köpte ett vackert speltbröd med mandel och aprikos, och visst var det fantastiskt gott, men han kan nog lika bra han där jag bor med också. ;) Ja, dagens största konstaterande var helt enkelt att jag blir jäkligt bortskämd här hemma!

OI000363Vackra nybakta bröd.

OI000375Boudets pizza. Läste att han hade nio gästbagare där under lördagen och beställde man pizza så fick man en bit av den som råkade komma ur ugnen just då. Detta var en vegansk variant med bl.a. fänkål och sesamfrön. Absolut god och kul att testa, men kanske inte värd 40 kronor.

OI000374Kött provade jag inte alls på mässan, men det är ju spännande att se vad folk förväntas betala för det som man själv hämtar i princip gratis från skogen!

Bland vinmontrarna hade jag hoppats att hitta en massa spännande naturviner, som ju är väldigt trendigt just nu. Men igen blev jag besviken då de flesta vinmontrar som jag pratade med verkade ha som uppgift att få folk att köpa bag-in-boxar på Systemet till nästa helg. Inga direkt spännande viner alltså, men absolut inga dåliga heller.

Några undantag dök dock upp! I Munskänkarnas monter var temat på vinerna regionen Istrien i Kroatien. Ett resmål som jag fick upp ögonen för då jag letade påskresa härom året och som står högt upp på önskelistan då vi ska ut och resa nästa gång. Så glad jag blev!

OI363Ännu gladare blev jag då jag blev presenterad detta naturvin. Naturvin är ett ganska luddigt begrepp men i grunden syftar det på viner där ingenting är tillsatt och jäsningen sker med vildjästen som finns på vindruvorna. Det flesta naturviner och även ofiltrerade, vilket även detta var. Vinet hade doft och smak av mogna bär som jordgubbar och körsbär. Det var lagrat 4 år på träfat och hade en vacker, djup färg.

Ett annat roligt vin jag testade var ett vin gjort på björksav. Vacker färg och en trevligt doft och smak av mjöd och jästa russin. Det fanns även en producent av svenskt vitt vin på plats.

 OI000370Med på mässan fanns även en georgisk producent. I Georgien lagras vin traditionellt i stora lerkrukor som kallas qvevri/kvevri. Detta lärde jag mig om på Malta i somras och jag lovar att jag ska skriva om mitt besök på en vingård där nån dag! De två vinerna på bilden var dock lagrade på "vanligt" vis och jag testade vinet till höger efter tips av mannen bakom disken. Den vita druvan heter Khikhvi.

OI000365Precis innan vi skulle lämna mässan stötte jag på en monter med ungerska viner. Vi var till Ungern påsken 2016 och blev överraskade över hur många fantastiska och spännande viner Ungern hade att bjuda på. Där finns så mycket mera än söta tokajer! Då vi beklagade oss för vår guide under en wine tour att det bara finns söt tokaji att köpa i Finland så menade han att det inte görs så stora mängder vin i Ungern och "we drink it all ourselves", men tydligen är det en sanning med modifikation. Den uppmärksamma ser kanske att det står Tokaji på flaskan på bilden. Tokaji är en region i Ungern där man främst lagar det söta viner, men detta var ett väldigt gott vitt vin. Om ni får möjlighet att testa ungerskt vin så rekommenderar jag det varmt! Speciellt deras vita viner kan vara av mycket hög kvalitet. Men hoppas över Törley som är en tråkig industriprodukt.

 OI000373Avslutar med en actionbild på drinkblandning i montern som tillhörde Stockholms bränneri, en ginproducent. Jag smakade inte på deras produkter, men de som stod med ett glas i handen runt montern så nöjda ut. Och flaskorna var jäkligt snygga!

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig dag på mässan! Om man har möjlighet så ska man gärna åka på torsdagen eller fredagen och vara på plats då mässan öppnar för att slippa trängas så mycket. Speciellt på lördag eftermiddag var det väldigt trångt och högljutt, då många uppenbarligen var där för att kombinera vinprovning med förfest.

Hade man mycket spring i benen kunde man även passa på att besöka mässan Allt för hälsan som pågår i en annan hall på samma gång. Vi gjorde bara en snabb sväng runt den mässan. Jag ska låta bli att säga vad jag tyckte om det ät- och drickbara där. Konstiga sportdrycker och proteinpuddig med syntetisk choklad-pepparkakas-cheesecake-sötningsmedel-smak är inte min grej om vi säger så. Men en ny handgjord hårborste i trä fick jag med mig från den hallen i alla fall!


Mattas Gårdsmejeri

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.06.2017

Kategorier:

OI000130

Denna sommar ska jag sommarjobba för första gången på många år. Men vet ni, jag har två stycken så prima sommarjobb på gång så att jag ser fram emot det!

Mitt huvudsakliga sommarjobb blir på Mattas Gårdsmejeri. Min sommar kommer alltså till stor del att bestå av ostar och kor! Kan det bli bättre? Jag kan även avslöja att planen är att öppna ett kafé bredvid mejeriet i början av juli där vi bland annat kommer att sälja glass gjorda på mjölk och vassle från gården. Hoppas jag får träffa många av er läsare där! Jag är jätteglad att Jennifer och Lars-Johan ville ha mig med i sitt lilla team. Vi har gått mathantverksutbildningen tillsammans och det är just här på Mattas som jag lärt mig det mesta jag vet om mjölk, ostar och ystning.

OI000133

Det första man ser när man svänger in på gården är mejeriet med tillhörande gårdsbutik. Kaféet kommer att finnas i den ljusa byggnaden i bakgrunden.

OI000125

Kalvhagen finns alldeles bredvid mejeriet. Här låg Dumle och Disa och myste när jag var på besök för en par veckor sedan.

OI000127

I den stora hagen bakom ladugården går korna som mjölkar. Här ligger Tiffany och tar det lugnt. Tiffany är mamma till Dumle.

OI000128

Det här är Freja.

OI000129

Här står Frejas kalv Dora, som ännu går med korna och diar, samt Primadonna som är mamma till Disa.

Ni får nog räkna med en och annan bild på kor i sommar. Hoppas det är okej! ;) Jag ska även försöka släpa mig ur sängen någon morgon och hänga med på morgonmjölkningen i ett blogginlägg. Jag var med en morgon förra våren då det ännu var mörkt när klockan ringde vid 5, men nu under sommaren ska det väl kännas lite lättare att stiga upp. Det är även kalvning på gång i sommar så med lite tur får både jag och ni träffa en alldeles nyfödd jerseykalv i början av juli!


Sommarprat om hantverksmat

Skrivet av Emelie Bergendahl 01.06.2017 | 1 kommentar(er)

Kl 09.45 i förmiddags var jag kallad att infinna mig på Ålands Radio. Orsaken är att jag har fått äran att vara sommarpratare denna sommar. Alla sommarpratare som hade möjlighet skulle vara med i ett en timme långt direktsänt program där vi presenterade oss och berättade lite om vad vi skulle prata om. Väl på plats visade det sig även att det hela skulle sändas direkt i Åland egna lilla tv-kanal. Träffade flera bekanta i studion så det var en väldigt avslappnad stämning trots direktsänd radio och alla tv-kameror. Ganska många av årets sommarpratare har anknytning till Brändö på ett eller annat sätt, vilket jag förstås tycker är mycket trevligt!

Mitt sommarprat ska naturligtvis handla om Brändö och om mathantverk. Eftersom min tur i etern är först den 8 augusti så har jag ännu inte börjat planera mitt prat alltför mycket, men jag vet att jag kommer att ha en hel del att säga om mathantverk, råvaror osv.

Här kan ni lyssna på vad några av de övriga sommarpratarna hade att säga om sina program samt hitta presentationer av alla. Jag misstänker att tv-sändningen också kommer att bli tillgänglig via radions hemsida så småningom. Kunde konstatera att det finns väldigt många intressanta historier att berätta här på lilla Åland. Det är många sommarprat som jag definitivt kommer att lyssna på!

alands radio sommarpratare 2017 webb

Här är jag och de andra sommarpratarna som var på plats idag.

Bilden är lånad från Ålands Radios hemsida.


Inspiration från Skillnadens trädgård

Skrivet av Emelie Bergendahl 03.04.2017

 

OI000147

Jodå, ni ser helt rätt, det är jag och Sara Bäckmo på bilden ovan! :) Igår eftermiddag var jag på en odlingsföreläsning med Sara som driver bloggen Skillnadens Trädgård. Jag har följt henne på bloggen och sociala medier i över ett års tid och det var så inspirerande att få höra henne föreläsa om sitt odlande. Vi i publiken (drygt 100 pers tyckte jag det talades om i salen!) fick massor med tips och idéer. Föreläsningen var mycket bra med vackra bilder varvat med pedagogiskt uppbyggda exempel på hur, vad och varför hon odlar. Föreläsningen avslutades med en ordentlig frågestund. Kände att jag ville hem och påta fingrarna i jorden och fick lite dåligt samvete för att jag inte krukade om dom gula körsbärstomaterna i lördags innan jag åkte till fasta Åland.

OI000143

OI000146

All denna inspiration kom verkligen i rätt tid! Det är meningen att vi ska försöka renovera växthuset under påsken och det kommer att vara väldigt mycket jobb. Allt glas ska ner, halva växthuset ska glasas om och en ny gavel ska byggas. Tur att Sara gör podden Två odlare emellan tillsammans med Farbror Grön så att man kan få flera doser odlingsnörderi när orken tryter. Dessutom ska ju jag och Viktor till Stockholm på trädgårdsmässan inkommande helg så mera odlingsinspiration blir det inom en snar framtid!

20170401 173122

20170401 173309

Såhär fin är blomsterkålen som ännu står i växthuset och ger skörd. Jag skördade några buketter senast i lördags och så brukar jag gå och småäta av den medan jag står där i växthuset och tänker igenom allt som ska köpas och göras inför sommaren.

20170403 093636

Nu närmar sig färjan så småningom Brändö så jag ska packa ihop och skynda mig hem till plantorna!

 

P.S. Titta vem jag hittade i annonstidningen som kom med Husis härom dagen! Min alldeles egna skärgårdskock som lagar en massa god mat av det jag odlar!

20170401 165732

 


Examensmiddag: sushi!

Skrivet av Emelie Bergendahl 26.03.2017

OI000105

Igår var mathantverksutbildningens allra sista dag. Vi fick lyssna på 2-3 kursdeltagare från varje region som berättade om sin resa och om sin slutprodukt. Det var verkligen jätteintressant! Tusan vad det har kokats och bakats och ystats runt om i Svenskfinland under året! Som avslutning gick vi några stycken och åt en våffla tillsammans, våffeldagen till ära, och sen for jag hem.

Därhemma möttes jag av detta:

OI000118

Blommor och examenspresent! Jag blev jätteglad och överraskad! 

Efter en promenad med hundarna började vi fixa kvällens middag. Efter en examen som till stor del handlar om att ta vara på det lokala så är det kanske lite märkligt att vi lagade sushi, men vet ni, det är så gott med sushi så ibland måste man unna sig! Och vi lyckades få med en hel del lokalproducerat i skapelsen.

Att laga sushi är mycket enklare än vad många tror. Allt man behöver är sushiris, mirinsås, risvinäger, lite socker, wasabi, soja och valfri fisk eller annat att sätta på/i sushin. Och noriark (sjögräs) om man vill laga rullar.

Om man lagar till två personer så brukar det räcka med ca ett halvt paket ris och 400-500 gram fisk. Fisk som torsk kan man marinera lite innan om man vill, t.ex. i mirinsås. Låt fisken stå  framme en stund innan monteringen så att den inte är kylskåpskall när den ska ätas. Vill man laga rullar så kan man gärna låta de vila en stund innan man skär dem i bitar så håller allt ihop bättre.

Laga riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna under t.ex. en kökshandduk.  Skär fisken i tunna skivor och montera. Klart! Jag hann inte ta så mycket bilder eftersom jag stod med händerna fulla med ris och fisk, men det finns säkert utmärka instruktionsvideor på nätet. Här nedan står Viktor i alla fall och skär lite regnbågsforell. Förutom det hade vi åländsk torsk och lite norsk kungskrabba på vår sushi.

OI000115

Vi provade också att halstra några bitar med en kolbit från öppna spisen. Det gick sådär, men var i alla fall godare än när man bränner med gasbrännare.

OI000109

 Och sedan, taadaa, resultatet:

OI000107

OI000108

OI000105

De gröna bladen på bilderna är ängssyra. Den hade redan kommit upp vid husknuten och vi hade den istället för den picklade ingefäran som annars brukar höra till sushi. Mycket godare om ni frågar mig. Och i allra högsta grad lokalproducerad. ;)

Till detta drack vi ett franskt naturvin av druvan Sauvignon Blanc. Finns som beställningsvara på Alko, men man hittar det även på hyllan i vissa butiker. 

OI000104

 


Mathantverk, mathantverk, mathantverk

Skrivet av Emelie Bergendahl 24.03.2017

Kategorier:
Taggar:

OI000101

Denna dag har handlat om mathantverk från att jag steg upp i morse tills nu, när jag sitter nersjunken i soffan med ett glas vin, tittar på Skavlan och försöker samla ihop några tankar här på bloggen.

OI000095Idag var crescendot av mathantverksutbildningen som jag och mina studiekamrater påbörjade i mars ifjol. Först på dagens schema var en minimässa där vi ställde ut våra produkter. Själv har jag varken ett företag, snyggt utformade etiketter eller marknadsmaterial (ännu), men jag gjorde en liten utställning med min ost och lite knäckebröd som jag bakade härom veckan. Och så lånade jag en burk marmelad av Marja, Brändöbo och mathantverkskollega. Något vi lärt oss detta år är vikten av samarbete oss mathantverkare emellan. :)

OI000093Medan vi pysslade med vår mässa och tog gruppbilder (på bilden ovan är vi samlade hela gänget!) satt en smakpanel och bedömde våra produkter.

Sedan var det dags för oss att presentera våra produkter och få utlåtandena från smakpanelen. Mycket roligt och lärorikt!

Jag

Här står jag och presenterar min produkt! Mitt bidrag var en lactiqueost, vilket är en dränerad färskost. Osten är gjord på mjölken av en ko som heter Tiffany. Känner mig mäkta privilegierad över att ha tillgång till sådan mjölk! Smakpanelen fick prova en variant inlagd i kallpressad rapsolja från Överängs kvarn här på Åland. Den har både god smak och härlig färg tycker jag. Och så är den ju lokalproducerad förstås!

OI000100

Och här, slutligen, en närbild av min ost. Vill även passa på att tacka föreningen Naturkultur r.f. som sponsrat den snygga pärtan som min ost ligger på!

Nu är det bara för mig att krypa ner under täcket för vi är faktiskt inte riktigt färdiga med utbildningen riktigt ännu. Imorgon ska vi nämligen få lyssna på några produktpresentationer från de andra regionerna och så ska tre av oss berätta för de övriga. Så mera roligheter imorgon alltså,

God natt på er!

Edit: Radion var på besök under vår minimässa och här hör ni min kurskamrat Agneta berätta lite om året som gått.


Om bloggen i radion

Skrivet av Emelie Bergendahl 23.03.2017

Vilken förmiddag jag hade idag! Morgonen började med att jag vaknade av mig själv före kl 7. Det händer inte ofta kan jag lova! Steg upp och satte lite blivande ost på syrning innan radion ringde.

Jag var med i Ålands Radios morgonprogram och pratade om bloggen och om mathantverk. Jättekul att detta uppmärksammas tycker jag. Hej och välkomna alla läsare som eventuellt hittat hit efter inslaget! :) Intervjun hittar ni här om ni vill lyssna på vad jag hade att säga. 

Efter radiointervju och hundpromenad var det dags att slänga ihop lite lunch. Jag var till Mattas Gårdsmejeri igår kväll och köpte mjölk till dagens ostprojekt och då passade jag på att köpa en bit av deras supergoda halloumi också. Och så tog jag en par extra liter mjölk för det är så lyxigt att dricka pinfärsk mjölk. Den var nästan spenvarm när jag hämtade den igår efter kvällsmjölkningen.

OI79

Dagens lunch blev följande:

Tomat- och vitkålsröra som blev över från gårdagens middag, två stekta ägg (som vi fått av Annica i grannbyn, egna höns står på önskelistan), några skivor av halloumin från Mattas och en stor näve grön sallad. Och till det ett glas iskall färsk mjölk. 

 

Resten av dagen ägnas åt att förbereda inför morgondagens examensprov i mathantverksutbildningen. Vi ska presentera vår produkt och berätta om vår affärsidé för resten av gruppen och en del andra intresserade. Ikväll ska jag förhoppningsvis också boka en resa. Mera om det i ett annat inlägg!


Snart färdig mathantverkare

Skrivet av Emelie Bergendahl 19.03.2017

I helgen hade vi sista kursdagarna i mathantverksutbildningen och nästa helg ska vi träffas för sista gången och presentera våra nya produkter. Vi hade första kurstillfället i mars ifjol och sedan dess har vi träffats 14 veckoslut. Dessutom har alla haft tio dagar specialisering enligt inriktningen man valt. Inriktningarna man kunde välja mellan var kött, fisk, spannmål (bageri), frukt & bär, grönsaker & svamp samt mjölk. Jag valde mjölk och alla som valde den inriktningen träffades fem dagar i april och fem dagar i augusti och så lagade vi ost och andra mejeriprodukter från morgon till kväll. Fantastiskt roliga dagar! Ska berätta mera om det i ett senare inlägg.

Under veckosluten då vi alla träffats har vi gått igenom bl.a. livsmedelslagstiftning och -hygien, marknadsföring, etiketter och allt som hör ekonomin till. I princip det mesta man behöver veta som småföretagare alltså. Och som bonus har vi haft så roligt tillsammans! Jag tror jag skrattat så att tårarna nästan rinner varenda dag vi träffats. Jag kommer verkligen att sakna vår lilla grupp. Tur att vi har några träffar inplanerade även efter att kursen är slut. Då har vi bara roligheter på agendan!

PaFarjan

En utmaning, men även en fördel, med hela upplägget via Kustens mat är att vi vid varje kurstillfälle kopplat ihop alla regioner som är med. Ett gäng har suttit i Vasa, ett gäng i Ekenäs, ett gäng i Åbo och ett gäng i Mariehamn. Föreläsarna har oftast funnits på plats i någon av regionerna, men ibland har även föreläsaren varit med på distans. Och detta flexibla upplägg är fantastiskt, så länge tekniken fungerar. Att kunna vara med på distans har även underlättat mycket för oss som bor i skärgården. Det är helt enkelt omöjligt att arbeta i Brändö på en fredag och ändå hinna vara i Mariehamn kl. 15 då kursen börjar. De gånger jag haft möjlighet har jag varit på plats i Mariehamn eftersom man får så mycket mera ut av att sitta i grupp, men jag har även hängt med på kursen hemifrån soffan och medan jag suttit på färjan på väg till fasta Åland (t.ex. på bilden ovan).

Choco

Sista föreläsningsdagen fick vi lyssna på några erfarna mathantverkare. De berättade om sina resor fram till de mathantverkare de är idag och gav oss tips och råd. En av mathantverkarna som berättade var Mercedes Urbano-Winquist som driver Mercedes Chocolaterie här på Åland. Hon berättade om hur hon gick från kontorsarbetare i sitt hemland Venezuela till pralintillverkare på Åland. Mycket intressant! Och det bästa av allt var förstås att hon hade med sig smakprover. Vilken perfekt avslutning på utbildningen!

Nu återstår bara att ysta några snygga exemplar av min slutprodukt samt att knåpa ihop en bra presentation till fredag. Ni får veta mera i slutet av veckan!