Äntligen sparristider!

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.06.2017

OI000136

Bättre sent än aldrig gäller ju verkligen när det kommer till sparris! Av princip håller jag mig tills den åländska sparrisen dyker upp i butik. Skörden är nästan en månad försenad i år på grund av det kyliga vädret så man kan lugnt säga att jag har varit utväntad.

Dagens middag bestod till stora delar av sparris och världens godaste stek- och grillost (halloumi), Mattas Åsa. Rädisorna köpte jag mest för att dom såg så färgglada och fräscha ut. Dom åt jag av medan jag lagade middag.

Nästa år ska jag plantera egen sparris. Fröna har jag hemma redan. Det tar 2-3 år innan man kan börja skörda på riktigt så ju snabbare jag får igång sparrisplanteringen, desto bättre.

Visste ni förresten att ca 90% av den finska sparrisen odlas på Åland?


Vattenmelon

Skrivet av Emelie Bergendahl 24.05.2017

OI000038 3

Härom dagen gjorde jag ett ryck bland plantorna som upptar en stor del av mitt vardagsrum. Det var en hel del som var i akut behov att skolas om och sedan skönheterna på bilden ovan, gurkan och vattenmelonen, som jag vill ta väl hand om. Det är första året som jag odlar vattenmelon och jag är mycket spänd på resultatet!

OI000037 3

Ifjol hade jag också tre stycken gurkplantor och det gav gurkor så att det räckte och blev över till släkt och vänner. Det är vanlig växthusgurka.

Vattenmelonen heter Sugar baby.

 OI50
De här är gula körsbärstomater som jag sent om sider kom på att jag skulle så några frön av. De är inte av min favoritsort när det gäller smak, men de är mycket vackra och gör sitt för ögat i maträtter och sallader!

OI37

Mitt sällskap Selma var total ointresserad av vad jag hade för mig. Hon hade fullt sjå med att lapa sol som bara en tax kan!


Nygårds skogsgrisar

Skrivet av Emelie Bergendahl 08.05.2017

OI000051

Våra bekanta här på fasta Åland började med grisar förra året. Och nu pratar vi inte industrigrisar, utan grisar som lever som grisar ska leva. Ute året om och med massor med plats att böka och springa runt. Förstås har de mysiga små hus att vistas i när vädret är ruggigt! Mesta delen av tiden bor de på beten som delvis består av skog och därmed har företaget fått namnet Nygårds skogsgrisar.

OI000061

Personligen har jag inte ätit mycket griskött de senaste åren för det smakar helt enkelt inte när jag vet hur grisar hålls idag. Inte ens ekoskinkan som jag kom hem med till julen 2015 smakade riktigt, även om den fötts upp under något bättre omständigheter. Hela släkten höll dessutom på att få slag när jag berättade vad jag betalat för den. Men ska man köpa bra kött så kostar det helt enkelt.

Nåväl, till julen 2016 när det var dags att skicka de första grisarna från Nygårds skogsgrisar på slakt så fick Viktor uppdraget att ta hand om styckningen. Det lokala slakteriet sköter alltså bara själva slakten och uppfödaren får tillbaka kropparna ostyckade. På detta sätt man kan anpassa styckningen enligt beställningarna från kunderna och så får man även en bättre inblick i alla delar av sin djuruppfödning. Man ser väldigt tydligt på köttet hur ett djur har levt och mått. Jag var med och styckade de tre första grisarna som kom från slakt ifjol och fick alltså stycka min egen julskinka till förra julen. Och visst märktes det att det inte var någon industriskinka som stod på bordet på julafton!

Men nu är det långt till julen och i grishagarna finns nu inga slaktsvin utan istället 30 griskultingar och deras mammor som glatt skuttade omkring och njöt av solen. Tror bilderna nedan säger allt.

OI000048

OI000052

Två suggor gick tillsammans med sina två veckor gamla kultingar i en större hage. Man kan verkligen se vilka fantastiska markberedare grisarna är. Även dom små nassarna hade jättestarka trynen!

OI000047

Härligt grisliv fyllt med glädjeskutt!

OI000050

Dom små var väldigt nyfikna och kom fram och provsmakade på skorna medan mamma gris inte brydde sig speciellt mycket.

OI000053

I hagarna bredvid var det matpaus både för kultingarna och hästarna.

OI000056

Och efter att de små hade ätit var det mammas tur!

OI000060

En knappt två veckor gammal kulting. Så söt!

OI000055

Denna praktfulla dam är beräknad att grisa idag, måndag. Hon höll som bäst på med att boa in sig i sin koja genom att släpa in halm och bädda.

OI000054

Viktors ben var tydligen rysligt skönt att klia sig på!

Om man vill hälsa på skogsgrisarna kan man t.ex. åka på grissafari. Mera info hittar man på deras Facebooksida.

 


Björksav

Skrivet av Emelie Bergendahl 02.05.2017

Taggar:

20170423 210135

Såhär klar och fin ser björksaven ut! I morse var den dock lite grumlig när jag var och tittade till min flaska, så nu är det dags att plugga igen hålet, tacka björken och vänta till nästa år innan det går att tappa mera björksav.

 Svenska Yle hade en artikel om björksav förra veckan med bland annat en beskrivning om hur man gör.

OI000029

Allt man behöver är en borr, en slang och en flaska eller annat uppsamlingskärl. Det tar 5 minuter att sätta igång! Har för mig att det finns färdiga set med slang och annat man behöver att köpa i en del butiker.

OI000036

Björksaven börjar droppa direkt.

OI000038

Jag har gjort hål i en kork så att saven rinner ner i flaskan utan spill och skräp.

20170428 080321

Eftersom våren varit så kall har det varit is i slangen både en och två gånger, men det har tinat ganska snabbt när solen har kommit upp. Det har inte heller kommit lika mycket sav de dagar det har varit kallare. Jag har fått mellan en halv liter och nästan två liter per dag. Viktor har tappat ur en björk på gården i Saltvik och den gav nästan 10 liter per dag. Helt galet! Det var bara att plugga igen den efter några dagar för att inte tömma den stackars björken helt.

20170423 181602

Och sen när man har samlat sin sav då? Jo, jag brukar frysa ner i halvlitersflaskor och tina en flaska nu som då när jag känner att jag behöver lite extra energi. Att blanda det med en istärning råpressad havtornssaft och dricka när man precis stigit upp ger i alla fall känslan av att man startat dagen på bästa sätt!

Savsirap

Eftersom Viktor fick så otroliga mängder med sav så testade han att koka björksavssirap. 10 liter sav ger 1 dl sirap. Jag har inte smakat ännu, men fick beskrivningen att den var sötsyrlig och ganska speciell, men god. Inväntar smakprovet med spänning!

Nu känns det lite taskigt att jag slår ett slag för björksaven när säsongen redan börjar lida mot sitt slut, men det kommer ju en ny vår nästa år. Så länge björkarna inte visar så mycket grönt kan man ännu prova att tappa och lite längre norrut i landet har våren kanske inte kommit lika långt.

Kom gärna med tips på vad ni brukar göra med björksaven! Skulle vara kul att testa något annat än att bara dricka den som den är, även om det också är gott.

 


Påskmiddag

Skrivet av Emelie Bergendahl 27.04.2017

OI000018Påsken gick i arbetets tecken då vi försökte hinna göra så mycket som möjligt på växthuset inför säsongen. Inlägg om det projektet kommer! Antalet påskrecept från min sida har därför varit obefintliga. Tack till mamma och mormor som såg till att vi fick varm mat i magen dessa dagar!

På lördag kväll gjorde vi dock ett undantag då Viktors bror med flickvän var hem till oss på middag. Och eftersom det var påsk så kunde vi inte låta bli att laga lamm. Samtidigt blev det grillpremiär här hemma.

OI000023

OI000011

Påsklördagens middag blev grillad lammsadel fullproppad med rosmarin och vitlök och till det grillade vi även lite lök, potatis och kål. Vi skördade även lite blomsterkål, både själva buketterna och blad, som vi fräste på lite i stekpannan.

Det var egentligen en ödets nyck som gjorde att vi hade denna lammsadel i vår frys. Några bekanta som har en liten fårskock hade hämtat in sitt gäng från en holme på hösten. Dock var det ett bagglamm som vägrade följa med resten av skocken. Han hette Pelle. Och hur dom än lockade med havrehinkar och allt möjligt så ville Pelle inte följa med. Och alla förstår ju att man inte kan lämna ett ensamt djur ute på en holme över vintern, så lammet fick helt enkelt möta sitt öde där han stod. Och som tack för att vi hjälpte till med hanteringen så fick vi en del av köttet. Tänk, att få äta lamm som både fötts, levt och mött sitt öde i samma by som det sedan äts. Fantastiskt! För att göra historien snäppet intressantare så kan jag tillägga att vi hade kroppen på hängmörning i ett båthus. Hur spännande låter det inte med helgrillad båthusmörad lammsadel?! :)

OI000019
OI000033

OI000035

Vi grillade lammsadeln tills den var färdig. Sedan skar vi den i mindre delar och lade bitarna på en bädd av grönsakerna. Efter en liten stund i ugnen var det färdigt att servera.