Vinterfiske: att hugga ut nät

Skrivet av Emelie Bergendahl 25.02.2018 | 2 Kommentarer

Fiske8 2017En av mina favoritupplevelser i skärgården på vintern är att röra mig på isen. På något sätt känns det som en ännu större frihet än att åka båt. Man får nya vägar att gå på hundpromenad på, härliga rutter att ta sig fram på skidor på och är det riktigt bra isvintrar så kan man ta sig till och från t.ex. fasta Åland utan att behöva passa färjtider för en gång skull. Jag har också ett par nyinköpta långfärdsskridskor som ligger och väntar på att få användas.

Det var bra många år sen som vi hade en riktigt bra isvinter runt Brändö, men tack vare de senaste veckornas riktiga vinterväder så är det nu riktigt skapliga isar. Vi högg ut fyra nät redan i slutet av januari, men det kom en period av blidväder efter bara några dagar och vattnet kom upp på isen såpass mycket att vi var tvungna att ta upp näten igen. För en par veckor sedan gjorde vi ett nytt försök och nu är det riktigt fin och stark is. I viken där vi har näten är det ungefär 30 centimeter is just nu, vilket betyder att man kan köra ända ut till näten med bil om man vill det.

Ifjol vid den här tiden hade vi näten ute i fem veckor och njöt av många härliga förmiddagar ute på isen. Det bjöds också på många kalla förmiddagar då jag trodde att jag skulle förlora ett finger eller två då dom var stela, värkande och blöta av att t.ex. kämpa i 20 minuter för att få loss en stor intrasslad forell, men av någon anledning glömmer man just dom stunderna ganska snabbt. Jag har nu börjat ha tunna vantar med plasthandskar utanpå för att slippa frysa händerna av mig då jag drar nät. En del fiskare är kanske lite tuffare och vittjar utan vantar/handskar, men jag ogillar att frysa om händerna.

OI000502Då man fiskar på vintern så har man helt enkelt nätet under isen mellan två vakar. Vid varje vak är nätet fäst vid t.ex. ett kors gjort av två käppar. För att vittja nätet knyter man loss nätet vid den ena vaken och fäster ett långt, tunt snöre. Snöret måste vara längre än nätet. Sedan drar man upp nätet vid den ena vaken, medan snöret åker ner under isen. Då man vittjat nätet färdigt så drar man helt enkelt ut nätet under isen igen genom att dra tillbaka snöret. Jag tänkte gå lite mera in på själva vittjande i ett senare inlägg så håll utkik!

Jag tänkte nu förklara hur vi gör då vi hugger ut ett nät.

Man behöver en isbill, en spade, en nätutdragare, ett nät, ett snöre som är längre än nätet samt något att fästa repet i vid varje vak.OI000511OI000510Börja med att hugga en vak. Detta är bra träning för axlarna!

OI000497Sedan behöver man en nätutdragare. Det finns lite olika varianter. Näturdragaren "vandrar" under isen med ett långt snöre fäst i sig. Den har oftast en gäll färg så att man kan se var den är genom isen. Den hörs också ganska bra, vilket underlättade för oss nu när det var en del snö på skrovlig is.

OI000506Skjutsa ner utdragaren i vaken med önskad riktning. På vår variant av utdragare knycker man i snöret för att få den att vandra framåt. Sedan stegar man ut den ungefärliga längden på nätet och försöker lokalisera utdragaren när den är ungefär på rätt ställe. Om det är blankis syns den förstås hur bra om helst, men som i vårt fall så får man leka lite detektiv.

OI000522Då man tycker att utdragaren är på lämpligt avstånd från vaken så hugger man en till vak och plockar upp utdragaren. Om man tittar noga på bilden kan man ana en viss nyansskillnad på isen där som utdragaren ligger. Då utdragaren har gjort sitt jobb har man ett snöre under isen mellan vakarna. Sedan är det bara att fästa nätet i ena ändan av snöret och dra i andra ändan av snöret så att snöret kommer upp ur den ena vaken och nätet dras ner under i isen via den andra vaken.

Vi hugger oftast ut två nät efter varandra. Det gör att man bara behöver hugga tre vakar. Då gör man en lite större vak i mitten som man använder för att dra upp näten, ett i gången förstås. Den andra två vakarna kan vara lite mindre eftersom det bara är snöret som ska upp och ner genom den vaken och inga storfångster.

Kommentarer

 • Sara 12/03/2018 5:16pm (20 månader sen)

  Hej! Funderar på hur du tänker kring konsumtion av fet fisk från Östersjön? Jag fiskar själv en del men tycker det är lite läskigt att äta på grund av rekommendationerna från livsmedelsverket (Konsumtion 2-3 ggr om året för barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande). https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb

  • Emelie 12/03/2018 5:39pm (20 månader sen)

   Hej Sara! Tack för en jättebra fråga! Jag äter ganska mycket fisk, betydligt mer än vad Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar för någon i min ålder. Finska livsmedelsverket Evira rekommenderar ett större intag av fet fisk. De menar att fisken är så nyttig att detta väger tyngre. https://www.evira.fi/sv/livsmedel/information-om-livsmedel/livsmedelsfaror/begransningar-i-anvandningen-av-livsmedel/rekommenderade-intag-av-fisk/. Jag älskar strömming så det äter jag ganska många gånger per år. Vi får en del forell i näten som smitit från närliggande fiskodlingar och de är inte lika farliga när det gäller dioxiner. (Vad de innehåller istället är sedan en annan sak.) Vi äter också en del mört istället för gädda. De ligger längre ner i näringskedjan och borde därför innehålla mindre kvicksilver eftersom det är ett ämne som ackumuleras i fisken, d.v.s. en gädda äter många mörtar under sitt liv och får därmed i sig mera kvicksilver än vad varje enskild mört innehåller.

  • KelRiny 05/02/2019 2:25am (9 månader sen)

   Can You Take Amoxicillin With Asprin <a href=http://arealot.com>zoloft without a prescription</a> Discount Cialis 24 Hour Shipment Isotretinoin Mastercard Accepted With Free Shipping Store

 • Sara 13/03/2018 11:00am (20 månader sen)

  Tack för ditt svar! Intressant hur det kan vara så olika med rekommendationerna från Sverige och Finlands sida när de ändå är samma hav vi pratar om.. Att äta med måtta (som med de mesta) är väl bäst antar jag!

  • Emelie 13/03/2018 10:01pm (20 månader sen)

   Ja, att äta varierat och allt med måtta tror jag också är bäst! Tack för att du läser min blogg! :)

Skriv en kommentar