Slurk Header

Tea’s Knees

Skrivet av Jakob Nylund 04.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Häromveckan hade jag vägarna förbi Kaitsor (som man har) och passade på att äta lunch på Café Ajna. Ett givet stopp om man befinner sig ute på de österbottniska vägarna. Noterade då också att de sålde hemmagjord kombucha. Min första tanke var förstås på alla goda hälsoeffekter ifall man kunde använda kombucha i cocktails.

Med tanke på att de hade en ingefära-citronvariant så gick tankarna omedelbart till att göra en boochig version av en klassisk Bee’s Knees. Namnet kändes ganska självklart.

Kombucha 01Tees Knees 01Tees Knees 02

Ingredienser

60 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml honungslag
Kombucha

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Tumbler

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom kombuchan i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i glaset och toppa med kombucha

Diamond Fizz

Skrivet av Jakob Nylund 28.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Fizz är ett samlingsnamn för drinkar som består av nån typ av syra och kolsyra, vanligtvis mineralvatten. Så tekniskt sett kunde väl ett glas av Pirkkas sitruunanmakuinen kivennäisvesi också räknas som en fizz. Men oftast syftar det på något mycket godare. Och en av de allra bästa är helt klart en Diamond Fizz. Det är i princip en skakad Tom Collins där man byter ut mineralvattnet mot mousserande vin. Det gör denna enkla cocktail till en perfekt brunchkompanjon såväl som en utmärkt fördrink.Diamond Fizz 02Diamond Fizz 01

Ingredienser

60 ml dry gin
30 ml färskpressad citronjuice
15 ml sockerlag
Mousserande vin (cava, prosecco eller *flämt* champagne)

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv
Is
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom det mousserande vinet i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is
  4. Toppa med mousserande vin och garnera med en skiva citron

Danny Ocean

Skrivet av Jakob Nylund 21.11.2019

Som så många andra kändisar har förstås även George Clooney investerat i sprit, närmare bestämt tequilamärket Casamigos. De har skapat denna makalöst goda tequiladrink, döpt efter Clooneys karaktär i Ocean's Eleven, och den är ett av mina många argument varför du borde dricka mer mexikanskt. Så fräscht, så balanserat och med ett helt perfekt bett. Kanske att man kunde lägga till en nypa salt för ytterligare lite klassisk mexpunch? Alkoholmängden är också relativt låg i denna vilket gör den till en strålande möjlighet för dig som vill ge tequila en ny chans. Danny Ocean 01

Ingredienser

45 ml tequila (100% agave)
20 ml färskpressad limejuice
20 ml färskpressad grapefruktjuice
15 ml agavenektar
7,5 ml maraschinolikör

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Tumbler

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is

Har jag slutat dricka?

Skrivet av Jakob Nylund 19.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag känner att jag behöver förklara mig eftersom jag inte levererat några drinkrecept sedan slutet av september. Har jag slutat blogga? Har jag slutat dricka? Kanske både och? Nä, sanningen är så odramatisk att jag kan känna hur ni stänger era webbläsarfliken redan nu. Anledningen är att jag har renoverat köket! Och sen haft två veckors kalasförkylning och allmänt fullt upp.

Men nu är det äntligen slut på alla ursäkter och nya recept kommer senare i veckan! Tills vidare kan jag i alla fall bjuda på ett par bilder från hur köket blev. Och för den som gillar före och efter-bilder så hittar ni det sistnämnda i ett tidigare inlägg. Själv är jag väldigt nöjd. Behöll lite gamla stommar och luckor men bytte ut bänkskiva, kakel, vitvaror (inklusive en efterlängtad diskmaskin) och lite annat smått och gott som handtag och belysning.

IMG 0951IMG 0949

IMG 0942IMG 0936


God, vacker och enkel lonkero

Skrivet av Jakob Nylund 26.09.2019

Efter att du testat detta recept på en 1928 Sea Breeze kommer du inse att det inte finns mycket till orsak att handla lonkero från affären längre. Tre ingredienser är allt du behöver för en long drink som bara tar några sekunder att blanda ihop och som smakar vansinnigt fräscht. Och då har jag inte ens nämnt hur tjusig den ser ut. Och att den antagligen också är betydligt nyttigare än det du hittar i butiken.

1928 Sea Breeze 011928 Sea Breeze 02

Ingredienser

60 ml dry gin
7,5 ml grenadin
90 ml färskpressad röd grapefruktjuice

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Citruspress
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i ett glas halvfullt med is
  2. Rör om i ca 30 sekunder

Anejo Highball

Skrivet av Jakob Nylund 18.09.2019

Vi fortsätter på temat lagrad rom fast med något helt annat jämfört med den Bacardi Cocktail vi vispade ihop för några veckor sedan. Denna törstsläckare är relativt ny på marknaden men ger fräscha, syrliga tikivibbar utan att kräva några komplicerade ingredienser eller någon utrustning. Det vill säga helt perfekt när du betalat alldeles för mycket för ett gäng Collinsglas som du desperat vill använda även om säsongen för somriga drinkar är över sedan länge. Anejo Highball 02Anejo Highball 01

Ingredienser

45 ml lagrad rom
15 ml curacao (eller valfri apelsinlikör)
15 ml färskpressad limejuice
Ginger beer
Angostura bitters

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Kniv
Jigger
Citruspress
Is
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom ginger beer i ett glas nästan helt fyllt med is.
  2. Stänk två Angostura och rör om i några sekunder med en barsked. Toppa med ginger beer och en limeskiva.

Bijou

Skrivet av Jakob Nylund 11.09.2019

Alla Negronivänner lär sannolikt tycka om en lagom bitter, örtig Bijou eftersom den sistnämnda innehåller alla ingredienser som den förstnämnda. I alla fall i detta nyare recept av Jamie Gordon. Ursprungligen innehöll Bijoun ingen Campari så har du ingen sån som står och campar i barskåpet så kan du bara känna dig mer trogen till originalet från 1890-talet. Och ja, vi kommer inte prata mer om det usla ordskämtet i förra meningen.

Bijou 02Bijou 01

Bijou betyder juvel på franska så tyckte bilderna förtjänade lite extra glans.

Ingredienser

30 ml dry gin
30 ml söt vermouth
20 ml grön chartreuse
10 ml Campari

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Is
Tumbler- eller whiskeyglas

Garnering

Apelsinskal

Gör såhär

  1. Häll ingredienserna i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is och garnera med en bit apelsinskal

Bacardi Cocktail

Skrivet av Jakob Nylund 04.09.2019

Kategorier:
Taggar:

Namnet till trots så kan man göra en Bacardi Cocktail med vilken rom man än råkar ha ståendes i hyllan. Eftersom denna drink är en rätt okomplicerad historia så är det inte helt fel att satsa på en lagrad rom. Då får man inte bara en väldigt färgglad cocktail utan även en med lite skön karaktär. Drinktönten här vill också påminna er om att kolla noga så att rommen faktiskt är lagrad och inte bara mörknad med hjälp av färgämnen. Bacardi Cocktail 01Bacardi Cocktail 02

Ingredienser

60 ml lagrad rom
20 ml färskpressad limejuice
20 ml grenadin

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Citruspress
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Chilcano

Skrivet av Jakob Nylund 29.08.2019

Om du råkade släpa hem en flaska pisco från din senaste alpackeexpedition till Peru så bör du absolut testa en Chilcano. Det samma gäller förstås ifall du bara beställt en butelj av den statliga alkoholentreprenören.Chilcano 01Chilcano 02Den sydamerikanska spriten kommer helt till sin rätta med ingefära och lime. Några recept av denna lämnar bort bitterdropparna vilket jag definitivt inte rekommenderar då de hjälper till extremt mycket att balansera syrligheten från både piscon och limen.

Ingredienser

60 ml pisco
15 ml färsk limejuice
Ginger ale eller ginger beer
Angostura bitters

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Kniv
Jigger
Citruspress
Is
Barsked
Tumblerglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom ingefärsdrickan och Angostura i ett glas halvfullt med is.
  2. Rör om i några sekunder med en barsked. Garnera med limeskivan och toppa med ginger ale och två stänk Angostura

Devil’s Margarita

Skrivet av Jakob Nylund 06.08.2019

Kategorier:
Taggar:

Att blanda tequila och rödvin låter som ett enkelt sätt att glömma bort vad man gjorde igår kväll. Men det är också huvudingredienserna i en enkel twist på den klassiska margaritan. Som alltid med tequila så är det värt att satsa på en flaska med 100% agave. Så att du faktiskt kommer att minnas hur fantastiskt denna cocktail smakade. Devils Margarita 01

Ingredienser

45 ml tequila
30 ml färsk limejuice
20 ml sockerlag
ca 15 ml rödvin

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Kniv
Citruspress
Barsked
Is
Cocktailglas

Garnering

Limeskiva

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom rödvinet i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i glaset
  4. Lägg barskeden upp och ner ovanför glaset och häll försiktigt rödvinet över cocktailen