Si-Güey
Güey är något man på spanska säger för att tilltala någon utan att använda dennes namn. Si är också spanska och betyder ja. Kan man anta att denna cocktail med andra ord skulle kallas jaa-höödu på österbottniska?
Oavsett säger vi gracias till Sasha Petraske som skapat denna fantastiskt rökiga, värmande skapelse. Hade förresten hans efternamn varit Patraschi på österbottniska? Ska jag sluta nu? Ok.
Ingredienser
60 ml tequila (100% agave)
7,5 ml curacao
7,5 ml islay whisky (exempelvis Laphroaig)
Apelsinbitters
Utrustning
Jigger
Is
Barsked
Tumbler
Gör så här
- Kombinera tre stänk apelsinbitters med curacao och tequila i ett glas
- Fyll med is (helst bara en stor isbit) och rör om i ca 30 sekunder
- Avsluta med att floata whiskeyn ovanpå drinken
Without Borders
Veckans knasdrink kräver ett lite mer välsorterat spritskåp, även om det inte rör sig om några desto mer exotiska ingredienser. Men man kan göra mycket spännande med de tre huvudingredienserna. Nåt du kan göra genom att klicka på länkarna nedanför. Eller så nöjer du dig med denna pigga äppeldrink som flörtar lite sött och salt med Latinamerika.
Väldigt god drink, väldigt dålig sockerkant.
Ingredienser
25 ml äppelbrandy eller calvados
25 ml Bénédictine
25 ml maraschinolikör
25 ml färskpressad limejuice
En liten liten nypa salt
Socker
Garnering
Citronskiva
Utrustning
Shaker
Cocktailsil
Jigger
Kniv
Is
Cocktailglas
Gör såhär
- Häll alla ingredienser i shakern
- Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
- Sila innehållet i shakern i ett glas med sockerkant och garnera med citronskivan
Banker’s Lunch
Det råkade landa en liter grapefruktjuice i min kyl under oklara omständigheter. Och att dricka sånt till frukost är ju inte direkt ett alternativ, om man inte är en sån där ”framgångsrik” eller ”vettig” människa. Men att svänga ihop en enkel drink däremot. Det funkar. En Banker’s Lunch är sådär härligt fräscht bitter som är bäst i små doser. Av någon anledning identifierar jag lite med den.
Ingredienser
45 ml vodka
15 torr vermouth
15 ml apelsinlikör
45 ml grapefruktjuice
Garnering
Citrusskal av valfri sort
Utrustning
Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler
Gör så här
- Häll alla ingredienser i ett rörglas eller shaker och rör om med is i 20 sekunder
- Sila i ett glas och garnera med ett citrusskal
Milano-Torino
Året har börjat väldigt hektiskt. Men på ett bra sätt.
Men man hinner inte alltid med att skaka drinkar lika mycket som man vill.
Då blandar man en Milano-Torino i all hast. Så känns livet bara ännu bättre. Och funderar hur en sån bitter gubbdricka kan vara så gott. Härligt fyllig. Lagom söt. Lättdrucken. Borde man istället skriva i fullständiga meningar och inte avsluta mitt i?
Ingredienser
60 ml campari
60 ml söt vermouth
Garnering
Apelsin
Utrustning
Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler
Gör så här
- Blanda alla ingredienser i ett glas med is
- Rör om i ca 20 sekunder
- Garnera med en klyfta eller skiva apelsin
Kyrö Cream And Honey
Många har säkert sett Dairy Cream från Kyrö Distillery Company i alkoholbutikerna. Det är en gräddlikör smaksatt bland annat med deras rågwhisky. Enkelt kan den beskrivas som en betydligt mer behaglig, chokladfri vuxenversion av Bailey’s. Inte för att barn ska dricka Bailey's. Men ni fattar.
Även om den är väldigt behaglig att dricka som den över lite is så kan det ju bara bli bättre om man gör en drink av den. Så jag bestämde mig för att göra en modifierad version av en Milk & Honey. Den består bara av tre ingredienser och går enkelt att blanda ihop till nyår, även om du bjudit in hela släkten.
Ingredienser
20 ml Bénédictine
40 ml Kyrö Dairy Cream
40 ml mjölk
Garnering
Apelsinskiva
Utrustning
Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler
Gör så här
- Blanda alla ingredienser i ett glas med is
- Rör om i ca 20 sekunder
- Garnera med en skiva apelsin
Hot Buttered Rum
Då var det jul igen och inget säger väl juletider som att dricka smör. Inte? Hur märkligt det än låter så är en varm smör-romdrink en av de mest populära juldrinkarna i England och USA. Jag har tidigare testat det vanliga sättet att göra denna genom att blanda i helt vanligt smör i ett varmt glas med rom. Resultat är oförvånansvärt äckligt och jag var ganska säker på att jag aldrig skulle blanda detta elände igen.
Tills jag hörde talas om fat washing. Denna märkligt namngivna teknik innebär kortfattat att man tar upp arom och smak från någon typ av fettblandning i någon typ av starksprit. VIlket innebär att man tar upp allt det goda men skippar den sliskiga fettigheten. Man kan använda allt från olivolja till baconfett men för en Hot Buttered Rum är det brynt smör som gäller. Så för att skapa denna kreation är det där vi börjar.
Smörrom
100 gram osaltat smör
3 dl mörk rom
- Smält smöret i en kastrull på medelhög värme
- Rör om regelbundet och ta bort från värmen när smöret blivit lite gyllenbrunt
- Efter att smöret svalnat något, häll det tillsammans med rommen i en bägare av något slag
- Låt stå i kylen i minst 12 timmar
- Fettet borde nu format en solid puck ovanpå alkoholen, peta bort och släng denna
- Filtrera alkoholen genom ett kaffefilter, ostduk eller dylikt
- Du har nu rom med brynt smör som kan förvaras som vilken starksprit som helst
Hot Buttered Rum
60 ml smörrom
120 ml varmt vatten
15 ml sockerlag
Stjärnanis
- Blanda ingredienserna i ett värmetåligt glas och blanda om
- Garnera med en stjärnanis om du gillar sånt
Tea’s Knees
Häromveckan hade jag vägarna förbi Kaitsor (som man har) och passade på att äta lunch på Café Ajna. Ett givet stopp om man befinner sig ute på de österbottniska vägarna. Noterade då också att de sålde hemmagjord kombucha. Min första tanke var förstås på alla goda hälsoeffekter ifall man kunde använda kombucha i cocktails.
Med tanke på att de hade en ingefära-citronvariant så gick tankarna omedelbart till att göra en boochig version av en klassisk Bee’s Knees. Namnet kändes ganska självklart.
Ingredienser
60 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml honungslag
Kombucha
Garnering
Citronskiva
Utrustning
Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Tumbler
Gör såhär
- Häll alla ingredienser förutom kombuchan i shakern
- Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
- Sila innehållet i shakern i glaset och toppa med kombucha
Diamond Fizz
Fizz är ett samlingsnamn för drinkar som består av nån typ av syra och kolsyra, vanligtvis mineralvatten. Så tekniskt sett kunde väl ett glas av Pirkkas sitruunanmakuinen kivennäisvesi också räknas som en fizz. Men oftast syftar det på något mycket godare. Och en av de allra bästa är helt klart en Diamond Fizz. Det är i princip en skakad Tom Collins där man byter ut mineralvattnet mot mousserande vin. Det gör denna enkla cocktail till en perfekt brunchkompanjon såväl som en utmärkt fördrink.
Ingredienser
60 ml dry gin
30 ml färskpressad citronjuice
15 ml sockerlag
Mousserande vin (cava, prosecco eller *flämt* champagne)
Garnering
Citronskiva
Utrustning
Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv
Is
Collinsglas
Gör såhär
- Häll alla ingredienser förutom det mousserande vinet i shakern
- Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
- Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is
- Toppa med mousserande vin och garnera med en skiva citron
Danny Ocean
Som så många andra kändisar har förstås även George Clooney investerat i sprit, närmare bestämt tequilamärket Casamigos. De har skapat denna makalöst goda tequiladrink, döpt efter Clooneys karaktär i Ocean's Eleven, och den är ett av mina många argument varför du borde dricka mer mexikanskt. Så fräscht, så balanserat och med ett helt perfekt bett. Kanske att man kunde lägga till en nypa salt för ytterligare lite klassisk mexpunch? Alkoholmängden är också relativt låg i denna vilket gör den till en strålande möjlighet för dig som vill ge tequila en ny chans.
Ingredienser
45 ml tequila (100% agave)
20 ml färskpressad limejuice
20 ml färskpressad grapefruktjuice
15 ml agavenektar
7,5 ml maraschinolikör
Utrustning
Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Tumbler
Gör såhär
- Häll alla ingredienser i shakern
- Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
- Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is
Har jag slutat dricka?
Jag känner att jag behöver förklara mig eftersom jag inte levererat några drinkrecept sedan slutet av september. Har jag slutat blogga? Har jag slutat dricka? Kanske både och? Nä, sanningen är så odramatisk att jag kan känna hur ni stänger era webbläsarfliken redan nu. Anledningen är att jag har renoverat köket! Och sen haft två veckors kalasförkylning och allmänt fullt upp.
Men nu är det äntligen slut på alla ursäkter och nya recept kommer senare i veckan! Tills vidare kan jag i alla fall bjuda på ett par bilder från hur köket blev. Och för den som gillar före och efter-bilder så hittar ni det sistnämnda i ett tidigare inlägg. Själv är jag väldigt nöjd. Behöll lite gamla stommar och luckor men bytte ut bänkskiva, kakel, vitvaror (inklusive en efterlängtad diskmaskin) och lite annat smått och gott som handtag och belysning.