Slurk Header

Milano-Torino

Skrivet av Jakob Nylund 15.01.2020

Kategorier:
Taggar:

Året har börjat väldigt hektiskt. Men på ett bra sätt.
Men man hinner inte alltid med att skaka drinkar lika mycket som man vill.

Då blandar man en Milano-Torino i all hast. Så känns livet bara ännu bättre. Och funderar hur en sån bitter gubbdricka kan vara så gott. Härligt fyllig. Lagom söt. Lättdrucken. Borde man istället skriva i fullständiga meningar och inte avsluta mitt i?

Milano Torino 01Milano Torino 02

Ingredienser

60 ml campari
60 ml söt vermouth

Garnering

Apelsin

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i ett glas med is
  2. Rör om i ca 20 sekunder
  3. Garnera med en klyfta eller skiva apelsin

Kyrö Cream And Honey

Skrivet av Jakob Nylund 29.12.2019

Många har säkert sett Dairy Cream från Kyrö Distillery Company i alkoholbutikerna. Det är en gräddlikör smaksatt bland annat med deras rågwhisky. Enkelt kan den beskrivas som en betydligt mer behaglig, chokladfri vuxenversion av Bailey’s. Inte för att barn ska dricka Bailey's. Men ni fattar.

Även om den är väldigt behaglig att dricka som den över lite is så kan det ju bara bli bättre om man gör en drink av den. Så jag bestämde mig för att göra en modifierad version av en Milk & Honey. Den består bara av tre ingredienser och går enkelt att blanda ihop till nyår, även om du bjudit in hela släkten.

Kyro Milk Honey 02

Kyro Milk Honey 03

Ingredienser

20 ml Bénédictine
40 ml Kyrö Dairy Cream
40 ml mjölk

Garnering

Apelsinskiva

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i ett glas med is
  2. Rör om i ca 20 sekunder
  3. Garnera med en skiva apelsin

Hot Buttered Rum

Skrivet av Jakob Nylund 19.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Då var det jul igen och inget säger väl juletider som att dricka smör. Inte? Hur märkligt det än låter så är en varm smör-romdrink en av de mest populära juldrinkarna i England och USA. Jag har tidigare testat det vanliga sättet att göra denna genom att blanda i helt vanligt smör i ett varmt glas med rom. Resultat är oförvånansvärt äckligt och jag var ganska säker på att jag aldrig skulle blanda detta elände igen.

Tills jag hörde talas om fat washing. Denna märkligt namngivna teknik innebär kortfattat att man tar upp arom och smak från någon typ av fettblandning i någon typ av starksprit. VIlket innebär att man tar upp allt det goda men skippar den sliskiga fettigheten. Man kan använda allt från olivolja till baconfett men för en Hot Buttered Rum är det brynt smör som gäller. Så för att skapa denna kreation är det där vi börjar.

Smörrom

100 gram osaltat smör
3 dl mörk rom

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme
  2. Rör om regelbundet och ta bort från värmen när smöret blivit lite gyllenbrunt
  3. Efter att smöret svalnat något, häll det tillsammans med rommen i en bägare av något slag
  4. Låt stå i kylen i minst 12 timmar
  5. Fettet borde nu format en solid puck ovanpå alkoholen, peta bort och släng denna
  6. Filtrera alkoholen genom ett kaffefilter, ostduk eller dylikt
  7. Du har nu rom med brynt smör som kan förvaras som vilken starksprit som helst

Butter Rum

Hot Buttered Rum

60 ml smörrom
120 ml varmt vatten
15 ml sockerlag
Stjärnanis

  1. Blanda ingredienserna i ett värmetåligt glas och blanda om
  2. Garnera med en stjärnanis om du gillar sånt

Hot Buttered Rum 01Hot Buttered Rum 02


Tea’s Knees

Skrivet av Jakob Nylund 04.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Häromveckan hade jag vägarna förbi Kaitsor (som man har) och passade på att äta lunch på Café Ajna. Ett givet stopp om man befinner sig ute på de österbottniska vägarna. Noterade då också att de sålde hemmagjord kombucha. Min första tanke var förstås på alla goda hälsoeffekter ifall man kunde använda kombucha i cocktails.

Med tanke på att de hade en ingefära-citronvariant så gick tankarna omedelbart till att göra en boochig version av en klassisk Bee’s Knees. Namnet kändes ganska självklart.

Kombucha 01Tees Knees 01Tees Knees 02

Ingredienser

60 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml honungslag
Kombucha

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Tumbler

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom kombuchan i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i glaset och toppa med kombucha

Diamond Fizz

Skrivet av Jakob Nylund 28.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Fizz är ett samlingsnamn för drinkar som består av nån typ av syra och kolsyra, vanligtvis mineralvatten. Så tekniskt sett kunde väl ett glas av Pirkkas sitruunanmakuinen kivennäisvesi också räknas som en fizz. Men oftast syftar det på något mycket godare. Och en av de allra bästa är helt klart en Diamond Fizz. Det är i princip en skakad Tom Collins där man byter ut mineralvattnet mot mousserande vin. Det gör denna enkla cocktail till en perfekt brunchkompanjon såväl som en utmärkt fördrink.Diamond Fizz 02Diamond Fizz 01

Ingredienser

60 ml dry gin
30 ml färskpressad citronjuice
15 ml sockerlag
Mousserande vin (cava, prosecco eller *flämt* champagne)

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv
Is
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom det mousserande vinet i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is
  4. Toppa med mousserande vin och garnera med en skiva citron

Danny Ocean

Skrivet av Jakob Nylund 21.11.2019

Som så många andra kändisar har förstås även George Clooney investerat i sprit, närmare bestämt tequilamärket Casamigos. De har skapat denna makalöst goda tequiladrink, döpt efter Clooneys karaktär i Ocean's Eleven, och den är ett av mina många argument varför du borde dricka mer mexikanskt. Så fräscht, så balanserat och med ett helt perfekt bett. Kanske att man kunde lägga till en nypa salt för ytterligare lite klassisk mexpunch? Alkoholmängden är också relativt låg i denna vilket gör den till en strålande möjlighet för dig som vill ge tequila en ny chans. Danny Ocean 01

Ingredienser

45 ml tequila (100% agave)
20 ml färskpressad limejuice
20 ml färskpressad grapefruktjuice
15 ml agavenektar
7,5 ml maraschinolikör

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Tumbler

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is

Har jag slutat dricka?

Skrivet av Jakob Nylund 19.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag känner att jag behöver förklara mig eftersom jag inte levererat några drinkrecept sedan slutet av september. Har jag slutat blogga? Har jag slutat dricka? Kanske både och? Nä, sanningen är så odramatisk att jag kan känna hur ni stänger era webbläsarfliken redan nu. Anledningen är att jag har renoverat köket! Och sen haft två veckors kalasförkylning och allmänt fullt upp.

Men nu är det äntligen slut på alla ursäkter och nya recept kommer senare i veckan! Tills vidare kan jag i alla fall bjuda på ett par bilder från hur köket blev. Och för den som gillar före och efter-bilder så hittar ni det sistnämnda i ett tidigare inlägg. Själv är jag väldigt nöjd. Behöll lite gamla stommar och luckor men bytte ut bänkskiva, kakel, vitvaror (inklusive en efterlängtad diskmaskin) och lite annat smått och gott som handtag och belysning.

IMG 0951IMG 0949

IMG 0942IMG 0936


God, vacker och enkel lonkero

Skrivet av Jakob Nylund 26.09.2019

Efter att du testat detta recept på en 1928 Sea Breeze kommer du inse att det inte finns mycket till orsak att handla lonkero från affären längre. Tre ingredienser är allt du behöver för en long drink som bara tar några sekunder att blanda ihop och som smakar vansinnigt fräscht. Och då har jag inte ens nämnt hur tjusig den ser ut. Och att den antagligen också är betydligt nyttigare än det du hittar i butiken.

1928 Sea Breeze 011928 Sea Breeze 02

Ingredienser

60 ml dry gin
7,5 ml grenadin
90 ml färskpressad röd grapefruktjuice

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Citruspress
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i ett glas halvfullt med is
  2. Rör om i ca 30 sekunder

Anejo Highball

Skrivet av Jakob Nylund 18.09.2019

Vi fortsätter på temat lagrad rom fast med något helt annat jämfört med den Bacardi Cocktail vi vispade ihop för några veckor sedan. Denna törstsläckare är relativt ny på marknaden men ger fräscha, syrliga tikivibbar utan att kräva några komplicerade ingredienser eller någon utrustning. Det vill säga helt perfekt när du betalat alldeles för mycket för ett gäng Collinsglas som du desperat vill använda även om säsongen för somriga drinkar är över sedan länge. Anejo Highball 02Anejo Highball 01

Ingredienser

45 ml lagrad rom
15 ml curacao (eller valfri apelsinlikör)
15 ml färskpressad limejuice
Ginger beer
Angostura bitters

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Kniv
Jigger
Citruspress
Is
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom ginger beer i ett glas nästan helt fyllt med is.
  2. Stänk två Angostura och rör om i några sekunder med en barsked. Toppa med ginger beer och en limeskiva.

Bijou

Skrivet av Jakob Nylund 11.09.2019

Alla Negronivänner lär sannolikt tycka om en lagom bitter, örtig Bijou eftersom den sistnämnda innehåller alla ingredienser som den förstnämnda. I alla fall i detta nyare recept av Jamie Gordon. Ursprungligen innehöll Bijoun ingen Campari så har du ingen sån som står och campar i barskåpet så kan du bara känna dig mer trogen till originalet från 1890-talet. Och ja, vi kommer inte prata mer om det usla ordskämtet i förra meningen.

Bijou 02Bijou 01

Bijou betyder juvel på franska så tyckte bilderna förtjänade lite extra glans.

Ingredienser

30 ml dry gin
30 ml söt vermouth
20 ml grön chartreuse
10 ml Campari

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Is
Tumbler- eller whiskeyglas

Garnering

Apelsinskal

Gör såhär

  1. Häll ingredienserna i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is och garnera med en bit apelsinskal