Slurk Header

Corpse Reviver No. 2

Skrivet av Jakob Nylund 26.05.2019

Detta är inget jag uppmuntrar till på något sätt men ponera att du kanske firat en semifinalseger i hockey-VM lite för hårt och behöver komma igång på en seg söndagseftermiddag. Då passar väl inget bättre än en likväckare?

Olika typer av Corpse Revivers har existerat i 150 år eller så och sägs vara extra passande som återställare dagen efter. Jag tänker sticka ut min trötta haka och säga att det antagligen inte finns mycket sanning och vetenskap i detta men tack och lov så går dessa att dricka när som helst man är i behov av en syrligt uppfriskande örfil.

Corpse Reviver No2 01

En drink på ett sängbord. Observera att glaset har varit i frysen, därför ser det ut som
det inte blivit diskat sedan millennieskiftet men skenet bedrar alltså.

Ingredienser

30 ml dry gin
30 ml Lillet blanc eller torr vermouth
30 ml triple sec
30 ml färskpressad citronjuice
1 stänk absint

Garnering

Citronskal

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset och garnera med citronskal

Monte Carlo

Skrivet av Jakob Nylund 16.05.2019

Maj har hittills gett mig lite tid för cocktails. Men som tur finns det alltid snabba botemedel. I avdelningen klassiska, snabba stänkare placerar vi även in Monte Carlon. Påminner väldigt långt om en Gypsy Queen men med ett bredare register. Så mycket mer behöver vi väl inte säga om detta? Avnjut gärna denna medan du planlöst stirrar ut genom ett regnigt fönster efter en lång arbetsdag. 

Monte Carlo 02

Monte Carlo 01

Notera den stora, nästan osynliga, klara isbiten. Det ska vi återkomma till en annan gång.

Ingredienser

60 ml rye whiskey
15 ml Bénédictine
Angostura bitters

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Is
Tumbler- eller whiskeyglas

Gör såhär

  1. Häll whiskeyn och likören i rörglaset tillsammans med ett stänk Angostura
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is

Dulce de Tequila

Skrivet av Jakob Nylund 08.05.2019

Tequila och cognac i samma glas betyder dessert och avec i ett.

Dulce De Tequila 01

Efter en smaklig spis (vem säger så?) kan det ju alltid smaka fint med lite efterrätt, och kanske en liten avec? Eller varför inte både och i ett praktiskt litet glas? Då passar inget bättre än denna på pappret bastardliga kombination av tequila och cognac som säkert bibeln förbjuder. Det blir både sött, syrligt, kryddigt behagliga cognactoner, härlig tequilakaraktär presenterat i en varm karamellton. Är du extra gottesugen så sockrar du kanten på glaset, annars låter du bli. Det är ett fritt, laglöst land. Utan regering. Gör vad du vill.

Dulce De Tequila 03

Ingredienser

60 ml tequila (100% agavetequila för din egen skull)
30 ml cognac
30 ml apelsinlikör
15 ml färsk limejuice
Två teskedar agavesirap (eller honung om du så bara har. Igen: vi lever i ett laglöst land)

Garnering

Sockrad kant (valfritt)

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Citruspress
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Fukta utsidan av glaset med en limeklyfta och sockra kanten lätt (eller gå direkt vidare till steg 2)
  2. Häll alla ingredienser i shakern.
  3. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  4. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Originalrecept från Tequila Tezón


Maxmo Mule

Skrivet av Jakob Nylund 29.04.2019

Med valborg runt hörnet skulle det väl vara ett missat tillfälle att inte testa en mjöddrink eller två? Men ska man ut på galej så har man förstås inte tid med en massa finlir. Då är en mule den bästa lösningen. Så enkelt att man kan svänga ihop ett halvdussin i en handvändning om det skulle behövas.Maxmo Mule 02

Den vanligaste åsnan är förstås en klassisk Moscow Mule men eftersom valborgshelgen för oss alla (och jag menar verkligen alla) är så synonym med den traditionella första maj-marknaden i Maxmo så är namnet givet för denna majmula. Och skulle jag få reda på att du går runt och kallar detta för en Molpe Mule eller nåt så kommer jag kasta en struva på dig. Maxmo Mule 01

Ingredienser

60 ml vodka
60 ml mjöd
60 ml ginger beer
En halv lime

Utrustning

Jigger
Is
Valfritt glas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur limen och häll i vodka och mjöd
  3. Rör om och toppa med ginger beer, garnera med en limeskiva

Spring Awakenings No. 2

Skrivet av Jakob Nylund 27.04.2019

I min jakt efter fler vårcocktails fick jag syn på en drink i boken Clean Cocktails som passande nog hette Spring Awakenings, en vodkadrink med färsk basilika och citronzest. Perfekt! Allt var klappat och klart. Inget mer att göra än att blanda ihop, fotografera, lägga upp receptet. Bara ett litet problem. Den smakade ingenting över huvud taget.

Spring Awakenings 01

Fint men smaklöst.

Grundidén var det ju inget fel på så bestämde mig för att modifiera den lite. Vodkan byttes ut mot gin och citronzesten byttes ut mot färskpressad citron för öka syran och för att zestmängder är väldigt svårbedömda. Ni fattar säkert. Så testa denna för en lite fräschare vår/sommarversion av en Tom Collins nästa gång du har lite basilika till övers. 

Spring Awakenings No 2 01Spring Awakenings No 2 02

 

No. 2: Mycket bättre. Och dubbelsilad, mest för utseendets skull.

Ingredienser

60 ml gin
15 ml färsk citronjuice
15 ml basilikalag
Färsk basilika
Mineralvatten

Garnering

Färsk basilika
Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil (och eventuellt en tesil)
Citruspress
Kniv
Muddler
Jigger
Is
Nån typ av glas

Gör såhär

  1. Lägg ca fem basilikablad tillsammans med gin, citronjuice och lagen i shakern och muddla lätt
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i glaset, dubbelsila om du inte vill ha små basilikabitar i glaset
  4. Toppa med mineralvatten och garnera med en citronskiva och färsk basilika

Floradora

Skrivet av Jakob Nylund 13.04.2019

Nu när vintern definitivt är bakom oss (visst?) så tycker jag det är dags att börja plocka fram lite mer somriga drinkrecept. Gärna sådana som är snabba att blanda så man kan ägna semestern åt att njuta av livet fixa trettifyra olika saker på sommarstugan.

Floradora 01

Floradora är perfekt bjuddricka. Bara att blanda direkt i glaset eller i en pitcher. Syrlig men ändå fräsch och ett härligt bett av ingefära som stannar kvar länge. Bäst blir den ifall du blandar egen hallonsockerlag men det går förstås att köpa färdig likör också.

Ingredienser

45 ml gin
15 ml hallonsockerlag (eller hallonlikör)
120 ml ginger beer
En halv lime

Utrustning

Jigger
Is
Valfritt glas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur limen och häll i gin och hallonsockerlag
  3. Rör om och toppa med ginger beer, garnera med lime

Sparrows In The City

Skrivet av Jakob Nylund 04.04.2019

Give pisco a chance...

Jag har haft en oöppnad flaska pisco här hemma alldeles för länge. Pisco är en sydamerikansk brandy som är oerhört populär både i Chile och Peru men den börjar dyka upp i allt fler nya amerikanska drinkar också. Den vanligaste användningen av pisco i cocktailsammanhang är en helt vanlig Pisco Sour men för att inviga flarran letade jag efter något lite mer fancy.

Sparrows In The City 01

Jag fastnade till slut för Sparrows In The City som kombinerar pisco med applejack (eller calvados) för att skapa en fantastisk god drink med en komplex syrlighet och fräschör. Originalreceptet från Brian Means har lite mer sockerlag men jag tycker att lite räcker långt när man också har en rejäl dos grenadin. Och så ser ju allting väldigt vackert ut också.

Ingredienser

45 ml pisco
15 ml applejack eller calvados
15 ml grenadin
15 ml färsk citronjuice
7.5 ml sockerlag
En äggvita
Peychaud’s eller Angostura Bitters

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas
Tandpetare

Gör såhär

  1. Häll alla ingrendienser i shakern och skaka (utan is) i 10 sekunder
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder till
  3. Sila innehållet i shakern
  4. Droppa tre-fyra droppar bitters i glaset och använd en tandpetare för att göra tafatta försök till snygga mönster på ytan av cocktailen

Mint Julep

Skrivet av Jakob Nylund 30.03.2019

Kategorier:

En försmak av sommaren med en fräsch törstsläckare från södra USA.

Mint Julep 02

Mint Julep är tätt sammankopplad med galoppet Kentucky Derby i USA där drinken serverats sedan 30-talet och numera halsas det ungefär 120 000 juleps varje år på travbanan. Oftast serveras den i ett julepglas (vilket sammanträffande) men de flesta typer av glas funkar bra. Så länge man får in tillräckligt mycket is för att kyla ner drinken. 

Mint Julep 03

Användningen av krossad is kommer göra att allt smälter väldigt fort. Fördelen är att det minskar styrkan på drinken, nackdelen är att den inte kommer smaka jättegott efter en timme. Men varför skulle man vänta så länge med att dricka upp?

Ingredienser

60 ml bourbon
Färsk mynta
1 tesked socker
Vatten

Garnering

Färsk mynta

Utrustning

Jigger
Muddler
Krossad is
Sugrör
Julep-, tumbler- eller highballglas

Gör såhär

  1. Lägg ca fyra myntablad i botten på glaset tillsammans med en tesked socker och några droppar vatten
  2. Muddla innehållet försiktigt i några sekunder
  3. Fyll glaset till toppen med krossad is och häll i bourbon
  4. Rör om i 10-15 sekunder tills utsidan på glaset börjar frostas
  5. Garnera med en kvist mynta (och ett sugrör)

Test av Ginish – alkoholfri gin

Skrivet av Jakob Nylund 24.03.2019

Kategorier:
Taggar:

Är det möjligt att göra cocktails som smakar lika bra utan alkohol?

Man kan ju inte alltid dricka alkohol. Tyvärr. Jag behöver knappast lista upp alla tänkbara orsaker till varför så är fallet. Men bara för att man skippar alkoholen så ska man väl inte behöva stå över alla goda drinkar här i världen? Det tycker i alla fall inte danska ISH Spirits som tagit fram Ginish och Rumish, två alkoholfria varianter av (håll i hatten) gin och rom.

Ginish Rumish 1200x400

Båda produkterna finns i flaskor om 100 och 700 ml och kostar ungefär som en motsvarande flaska med alkohol. Rent tekniskt innehåller Ginish och Rumish pyttelite alkohol (0,5%) eftersom det krävs för att få ut alla aromer ur ingredienserna men allt under 1,2 % räknas som alkoholfritt i Finland.

Doften ger redan en indikation om att ISH lyckats riktigt bra. Doftar man på den sida vid sida med en vanlig gin märker man en tydlig skillnad men de klassiska elementen från en dry gin finns absolut där om än något mildare. Även om den knappast är tänkt att drickas ”ren” så var jag förstås tvungen att testa på det först. Det kan inte rekommenderas. Den smakar som jag tänker mig att utspädd parfym skulle smaka. Munkänslan blir väldigt platt och smakerna för intetsägande.

Men hur gör den sig då i en drink? Det kändes som ett passande prov att göra en klassisk gin tonic, utan konstigheter. I kombinationen med lime och tonic så kommer smakerna fram mycket bättre och munkänslan mer identisk. Ginish är helt sockerfri men trots detta så fick gin tonicen en väldigt bra balans och kändes på inga sätt för syrlig.

Ginish Tonic 01

Kan utan tvekan rekommendera Ginish som ett bra komplement att ha i barskåpet. Jag har ännu inte stött på den i några butiker men den går att beställa på nätet. Ett test av kompisen Rumish kommer också så fort jag återhämtat mig från denna nyktra helg…

Plus:

  • Både doften och smaken påminner väldigt mycket om gin
  • Naturliga ingredienser
  • Sockerfritt
  • Går att bjuda alla på denna

Minus:

  • Kan begränsa urvalet av drinkar ifall man vill köra helt alkoholfritt, eftersom det finns många andra alkoholhaltiga ingredienser (likörer, bitterdroppar etc.) som man inte kan använda
  • Inte lika komplex och aromatisk som en riktig gin

Bloody Paloma

Skrivet av Jakob Nylund 16.03.2019

Har din närbutik slut på blodapelsiner? Eller läser du detta när säsongen är förbi och du har fått ett fruktansvärt sug efter blodapelsin? Blanda till en supersnabb version av Mexikos favoritdryck Paloma med en blodröd twist.

Bloody Paloma 01

Nokian Panimo (ingen sponsor) gör tjusigt paketerade drycker som smakar gott. Deras Ginger beer är riktigt bra och detsamma kan sägas om deras Sun’n Bloody Orange som gör att du kan blanda till denna drink på några sekunder. Men andra versioner av blodapelsinläskedrycker (drar efter andan) fungerar förstås lika bra, t.ex. Pellegrinos dito. Skippa inte saltet som neutraliserar tequilan perfekt och ger allt en fin avrundad balans.

Ingredienser

45 ml tequila
120 ml blodapelsinläsk
En halv lime
En nypa salt

Utrustning

Jigger
Is
Sugrör
Highballglas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur den halva limen, häll i tequilan, en nypa salt och rör om
  3. Toppa med läsken