Slurk Header

El Presidente

Skrivet av Jakob Nylund 01.11.2018

Vad passar väl bättre än denna kubanska klassiker när vi haft presidenten på besök i Vasa idag, säger jag och låtsas som att det inte är en ren tillfällighet att jag blandade denna förra helgen men inte hunnit lägga upp receptet förrän nu.

El Presidente 01

Färgen på El Presidente kan variera mycket, ofta ser man ganska ljusrosa skapelser vilket givetvis betyder att man haft i mer än några stänk grenadin. Men för smakens skull behöver du inte ha i mer än så. Kombinationen rom, apelsinlikör och vermouth låter på pappret kanske inte helt glasklar men denna är definitivt värd att testa. Lätt att tycka om, härlig karaktär och en schysst sötma. Lite som Sauli själv.

Ingredienser

45 ml ljus rom
20 ml orange curaçao (eller annan apelsinlikör)
20 ml torr vermouth
Några stänk grenadin

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Scofflaw

Skrivet av Jakob Nylund 26.10.2018

Mellan 1920 och 1933 rådde förbudstid i USA. Produktion, import och försäljning av alkohol var strikt förbjudet. Det rådde förstås ingen brist på personer som bröt mot dessa lagar. Till och med till den grad att ett nytt ord myntades för en sådan person: scofflaw (fritt översatt: någon som fnyser åt lagen) Som en hyllning till alla lagfnysare föddes denna drink i Paris där alkoholen fortsatte att flöda fritt.

Scofflaw 01

Så ifall du känner dig lite rebellisk eller anarkistisk men tycker det är både obekvämt och omoraliskt att smuggla sprit, blanda till en Scofflaw istället.

Ingredienser

60 ml bourbon eller rye
30 ml torr vermouth (dvs. den gröna)
15 ml grenadin
10 ml färskpressad citronjuice
2 stänk apelsinbitters

Saknar du apelsinbitters eftersom Alko inte säljer sånt? Knyt näven i fickan över det statliga förtrycket och plocka upp en flaska på nästa utlandsresa. Eller gör lite nätshopping, det kanske är lagligt. En tillfällig lösning är att vrida en bit apelsinskal över glaset för att plocka upp lite fräsch apelsinarom.

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Gypsy Queen

Skrivet av Jakob Nylund 17.10.2018

Det har varit ganska tunnsått med vodkadrinkar i denna blogg, så här kommer ett enkelt botemedel. Gypsy Queen daterar tillbaka till 1930-talets USA och innehåller tre ingredienser som du hittar i landets alla alkoholbutiker.

Gypsy Queen 01

Denna drink kanske ser lite smånätt ut men är en perfekt stänkare/sängfösare på en ruggig höstkväll. Bénédictine är en urtypisk örtlikör som tillsammans med Angosturan ger en djup men balanserad karaktär som håller sig kvar länge.

Ingredienser

60 ml vodka
30 ml Bénédictine
Två stänk Angostura bitters

Garnering

Citronskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv
Is
Litet cocktailglas

Gör såhär

  1. Börja med att skära en tunn bit citronskal, ca 1 cm bred, och trimma biten tills den har helt raka kanter
  2. Häll alla ingredienser i rörglaset
  3. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  4. Sila innehållet i glaset
  5. Placera citronskalet, som du så påpassligt förberedde i steg 1, lite böjt och elegant på glasets kant

Negroni (och en ännu bättre Negroni)

Skrivet av Jakob Nylund 11.10.2018

Om du är i skriande behov av att bli ett drinkpretto så är en Negroni ett säkert kort. Alla bartenders kommer respektera dig (åtminstone i smyg) och så är den sådär lagom bitter att vanligt folk inte kommer dricka upp den för dig. Dessutom är den enkel att blanda hemma eftersom den bara består av tre ingredienser i lika stora delar.

Negroni 01

Om negronin är gamla nyheter eller om du inte är någon ginvän så kan jag rekommendera en intressant variation där du helt enkelt byter ut ginen mot mezcal. Mezcal är finsprit från Mexiko gjord på agave (precis som tequila*) som har rejält rökig och komplex karaktär. Därför får den också namnet Smoky Negroni och personligen tycker jag den är hästlängder bättre än originalet. Nedanför en stämningsbild på en flaska mezcal som du kan beställa av Alko. Österbottningar bör veta att den inte innehåller någon riktig varg.

Mezcal 01

Negroni

30 ml gin
30 ml söt vermouth
30 ml Campari

Smoky Negroni

30 ml mezcal
30 ml söt vermouth
30 ml Campari

Garnering

Apelsinskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv/skalare
Is
Tumbler eller whiskeyglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is
  4. Med kniv eller skalare, skär till en tunn bit apelsinskal, vrid den över glaset och dumpa den i drinken

* Ska man vara riktigt petig så är tequila en typ av mezcal eftersom det är ett samlingsnamn på alla alkoholhaltiga drycker gjorda på agave. Det är sånt som drinkpretton är noga att påpeka. Välkommen till klubben.


Tom Collins

Skrivet av Jakob Nylund 03.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Om du tröttnat på att dricka Gin Tonics varje kväll vecka men ändå vill ha något enkelt som inte kräver en massa skakande och rörande, testa en Tom Collins. Snabbt att göra, otroligt uppfriskande och nästan som lika lättdrucket som lemonad. Kanske på gott och ont.

Tom Collins 02

Ingredienser

45 ml gin
30 ml färskpressad citron
15 ml sockerlag
60 ml mineralvatten

Garnering

Citronskiva
Körsbär

Utrustning

Jigger
Citruspress
Is
Sugrör
Collins- eller highballglas

Gör såhär

  1. Fyll ett glas med is
  2. Häll i alla ingredienser i glaset och rör om några sekunder med sugröret
  3. Garnera med en citronskiva och ett körsbär om du har sådant liggandes

Monkey Gland

Skrivet av Jakob Nylund 27.09.2018

Denna gindrink har fått sitt jobbiga namn (den oskyldigaste översättningen kanske blir apkörtel) från suspekta potenshöjande experiment på det glada 1920-talet. Jag skulle rekommendera att vi inte går in mera på det, och att du kanske googlar det först efter att du druckit upp den. För denna cocktail passar både vänner och fiender av gin. Apelsinen och grenadinen ger den en fräsch och uppfriskande ton, samtidigt som absinten ger ett extra djup till alltihopa.

Monkey Gland 02

Ingredienser

60 ml gin
30 ml färskpressad apelsin
10 ml grenadin
Absint

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll ett par droppar absint i glaset, rotera det så att absinten täcker insidan av glaset och häll sedan ut överflödig absint (flitiga bloggläsare minns att detta kallas en rinse)
  2. Häll resten av ingredienserna i shakern
  3. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  4.  Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

The Final Ward och en intervju

Skrivet av Jakob Nylund 18.09.2018

Vasabladet hörde av sig med några frågor om bloggen som resulterat i en trevlig artikel du hittar här. Och välkommen ifall du hittat hit tack vare detta! Får jag som tack bjuda på en irriterande GIF som visar på mitt magnifika minspel och min uttrycksfulla personlighet?

Mer passande är kanske att jag bjussar på den cocktail som nämns i artikeln, min nuvarande favorit, The Final Ward. Den är en whiskeyvariant på The Last Word som innehåller gin. Förutom whiskey så ingår tre enkla ingredienser, alla i lika stora delar: grön chartreuse, maraschinolikör och citronjuice. Grön chartreuse är en klassisk örtlikör som du borde hitta på din närmaste Alkobutik i den sektion där det vanligtvis står en rar, äldre gumma som letar efter nåt gott att dricka. Om inte så frågar du personalen.

FInal Ward 01

Ingredienser

25 ml rye eller bourbon
25 ml grön chartreuse
25 ml maraschinolikör
25 ml citronjuice

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Greta Garbo

Skrivet av Jakob Nylund 11.09.2018

Vem av oss har inte velat vara Greta Garbo nån gång? Okej inte jag kanske, men vem av oss vill hitta ett svekskäl för att blanda ihop en pigg romdrink en helt vanlig tisdag?

Greta Garbo 01

Ursprunget till denna ljusrosa pärla är oklart men den lär precis som filmstjärnan själv härstamma från Sverige. Den finns åtminstone med i Knut Sundins samlade verk med 200 drinkar från 1930-talet. Bifogar bild på både Garbo och Sundin, ni får själv klura ut vem som är vem.

Greta Garbo Knut Sundin

Ingredienser

40 ml ljus rom
15 ml cointreau (eller annan apelsinlikör)
5 ml grenadin
10 ml färsk limejuice
Absint

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll några droppar absint i glaset, rotera det så att absinten täcker insidan av glaset och häll sedan ut eventuell överflödig absint (detta dekadenta beteende kallas en rinse)
  2. Häll alla resterande ingredienser i shakern
  3. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  4. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Manhattan

Skrivet av Jakob Nylund 03.09.2018

Det är ett rent vetenskapligt faktum att man börjar tycka om konstiga smaker när man blir äldre, exempelvis bittertoner som man som yngre upplevde som väldigt… bittra. Så den här drinken är inte för alla, precis som en Negroni eller en Aperol Spritz. Men för dig som vill känna dig lite extra vuxen, testa en Manhattan samtidigt som du funderar över hur länge 12 månaders euribor kommer ligga på minus.

Manhattan 01

Det här är också den första drinken i bloggen som ska röras istället för skakas. Nån dag ska jag skriva mer om skillnaden men i korthet så ska man (nästan) alltid skaka drinkar som innehåller citrus. Syftet är annars det samma med båda teknikerna: att kyla ner och späda ut drinken. Det går bra att röra en drink i nästan vad som helst. Allra bäst funkar ett rörglas men en shaker eller ett stort glas går också om det kniper. Vissa drinkar kan man med fördel röra direkt i glaset.

Ingredienser

60 ml rye whiskey eller bourbon
30 ml söt vermouth (dvs. den röda)
Angostura bitters
Apelsinbitters (om du har)

Garnering

Körsbär (gärna ett maraschinokörsbär)

Utrustning

Rörglas eller shaker
Barsked
Cocktail- eller julepsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll whiskeyn, vermouthen och två stänk vardera av Angostura och apelsinbitters i rörglaset eller shakern.
  2. Fyll med is och rör om i ca 25-30 sekunder.
  3. Sila innehållet i cocktailglaset och garnera med ett körsbär.

Bee's Knees

Skrivet av Jakob Nylund 31.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Gin, honung och citron är allt du behöver för denna cocktail. Bee's Knees är som en kopp te på en ruggig sensommarkväll. Fast gott.

Bees Knees 01

Bee’s Knees är en gammal, god och enkel gincocktail. Honungslagen och citronen hjälper att tona ner ginen så denna passar perfekt till ginälskare och eventuella haters där ute.

För ungefär hundra år sedan började uttrycket ”Bee’s Knees” indikera något som var utmärkt, och blandar man honung med gin och citron i en drink, då bör den såklart också tituleras så. Detta kan jämföras med min egen cocktail ”Fina fisken” med fiskleverolja och Omega-3 som kommer senare i höst. Håll till godo med detta tills vidare.

Ingredienser

60 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml honungslag

Garnering

De nada (det betyder typ ingenting, gå inte till fruktdisken och fråga om dom har "de nada")

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset