Slurk Header

Paloma

Skrivet av Jakob Nylund 19.07.2018

Paloma 01

För dig som gillar att ”glädja” din omgivning med lagom ointressanta fakta, servera en Paloma och meddela sagda omgivning att denna drink tydligen ska vara den mest populära tequiladrinken i Mexiko. Inte margaritan som din omgivning kanske gått runt och trott i all sin enfald.

Några ord för dig som hatar tequila

Det är ganska stor skillnad på tequila och tequila. Har du bara shottat tequila som smakar rävgift så är det risk att du redan slutat läsa. Men vad ska man då tänka på ifall man vill dricka tequila utan att ge sin kropp sju svåra år?

För det första: köp inget med en jävla sombrerokork. Precis som du inte skulle köpa en finsk vodka ifall det kom med en liten puukko med flaskan. För det andra: ifall du bara tänkt blanda drinkar med din tequila, satsa på den billigaste du hittar som är gjord av 100% agave. Då kan det inte gå fel.

Ingredienser

60 ml tequila
60 ml färsk grapefruktjuice
20 ml färsk limejuice
20 ml sockerlag
Mineralvatten

Garnering

Salt
Grapefruktskiva

Utrustning

Shaker
Jigger
Citruspress
Is (gärna stora kuber så att de inte smälter innan du hunnit berätta intressant mexikansk cocktailstatistik för din omgivning)
Highball/collinsglas (eller bara något med lite volym alltså)

Gör såhär

  1. Doppa utsidan av halva glaset i limejuice och rimma utsidan med ett tunt lager salt. Det gör att du välja mellan att dricka med eller utan salt.
  2. Häll alla ingredienser förutom mineralvattnet i en shaker utan is. Skaka i 5 sekunder.
  3. Fyll glaset nästan helt med is och häll allt innehåll i shakern i glaset.
  4. Toppa med lite mineralvatten och garnera med en skiva grapefrukt. Eller gör som jag och pressa sönder din sista grapefrukt innan du inser att du borde ha sparat en skiva.

Limetips #2 för den vetgirige! Limejuice lär ha en dålig vana att färga av sig på huden i starkt solljus, så pressa din lime inomhus. Jag har inga uppgifter på hur grapefrukt beter sig i solljus men antagligen är det enklare om du pressar alla dina citrusfrukter på ett och samma ställe. Men det är inget jag tänker lägga mig i.

Du kan också informera din omgivning om att Paloma faktiskt är spanska för ”duva”. Vid det laget kommer din omgivning börja skruva på sig och säga att ”det nog är dags att börja tänka på refrängen”.


Dr. Funk

Skrivet av Jakob Nylund 18.07.2018

Denna romdrink har alla förutsättningar att bli din favorit denna sommar. Blandningen av grenadin och absint ger lite vibbar av döskallar (godisvarianten då) eller hallon-lakritsglass.

Dr Funk 01

Du kan använda antingen ljus eller mörk rom, själv tycker jag ljus rom ger en finare färg samtidigt som det gör att de övriga ingredienserna kommer fram lite tydligare. Grenadin, som alltså är sockerlag med granatäpple, finns i Alkos standardsortiment men det går även att göra egen. Det kommer vi återkomma till vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

45 ml rom
5 ml absint
15 ml grenadin
20 ml färskpressad limejuice
Mineralvatten

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Shaker
Jigger
Citruspress
Krossad is eller små isbitar
Knasglas (fackmannaterm för ett fulsnyggt glas, exempelvis en tikimugg eller nåt otyg du fick i present när du fyllde 7 och inte vågat slänga)
Sugrör

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom mineralvattnet i en shaker med små isbitar eller krossad is. Skaka i 5-10 sekunder.
  2. Häll allt innehåll i shakern inklusive isen i ett knasglas.
  3. Toppa med mer is om det behövs samt med lite mineralvatten. Rör om med ett sugrör och garnera med en limeskiva.

Limetips för den vetgirige! Dela limen på mitten och skär sedan bort en tunn skiva från en av delarna. Då behöver du inte slösa en extra lime bara för garneringen. En stor lime borde räcka till två drinkar. Då har du säkert redan listat ut att du kan skära bort två tunna skivor för att din kompis inte ska bli utan garnering.


En första slurk

Skrivet av Jakob Nylund 16.07.2018

Kul att ha dig här! Du kom knappast hit för någon lång introduktion så vi går rakt på sak. Den här bloggen kommer att bestå av en himla massa drinkar. Okända sådana, några bekanta klassiker och eventuellt några helt egna recept sedan när ni litar på mig så pass mycket.

Förhoppningen är att få dig att inse att du varken behöver vara någon expert eller spendera löjligt mycket pengar för att kunna blanda drinkar som smakar löjligt bra. Du kommer även att få lära dig mera om vilken utrustning som är bra att ha och vilka grejer du kan leva utan. 

Under de kommande månaderna kommer det även att bli en hel del videoinnehåll så att du har ännu en anledning att komma tillbaka. Välkommen!