Slurk Header

The Final Ward och en intervju

Skrivet av Jakob Nylund 18.09.2018

Vasabladet hörde av sig med några frågor om bloggen som resulterat i en trevlig artikel du hittar här. Och välkommen ifall du hittat hit tack vare detta! Får jag som tack bjuda på en irriterande GIF som visar på mitt magnifika minspel och min uttrycksfulla personlighet?

Mer passande är kanske att jag bjussar på den cocktail som nämns i artikeln, min nuvarande favorit, The Final Ward. Den är en whiskeyvariant på The Last Word som innehåller gin. Förutom whiskey så ingår tre enkla ingredienser, alla i lika stora delar: grön chartreuse, maraschinolikör och citronjuice. Grön chartreuse är en klassisk örtlikör som du borde hitta på din närmaste Alkobutik i den sektion där det vanligtvis står en rar, äldre gumma som letar efter nåt gott att dricka. Om inte så frågar du personalen.

FInal Ward 01

Ingredienser

25 ml rye eller bourbon
25 ml grön chartreuse
25 ml maraschinolikör
25 ml citronjuice

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Greta Garbo

Skrivet av Jakob Nylund 11.09.2018

Vem av oss har inte velat vara Greta Garbo nån gång? Okej inte jag kanske, men vem av oss vill hitta ett svekskäl för att blanda ihop en pigg romdrink en helt vanlig tisdag?

Greta Garbo 01

Ursprunget till denna ljusrosa pärla är oklart men den lär precis som filmstjärnan själv härstamma från Sverige. Den finns åtminstone med i Knut Sundins samlade verk med 200 drinkar från 1930-talet. Bifogar bild på både Garbo och Sundin, ni får själv klura ut vem som är vem.

Greta Garbo Knut Sundin

Ingredienser

40 ml ljus rom
15 ml cointreau (eller annan apelsinlikör)
5 ml grenadin
10 ml färsk limejuice
Absint

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll några droppar absint i glaset, rotera det så att absinten täcker insidan av glaset och häll sedan ut eventuell överflödig absint (detta dekadenta beteende kallas en rinse)
  2. Häll alla resterande ingredienser i shakern
  3. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  4. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Manhattan

Skrivet av Jakob Nylund 03.09.2018

Det är ett rent vetenskapligt faktum att man börjar tycka om konstiga smaker när man blir äldre, exempelvis bittertoner som man som yngre upplevde som väldigt… bittra. Så den här drinken är inte för alla, precis som en Negroni eller en Aperol Spritz. Men för dig som vill känna dig lite extra vuxen, testa en Manhattan samtidigt som du funderar över hur länge 12 månaders euribor kommer ligga på minus.

Manhattan 01

Det här är också den första drinken i bloggen som ska röras istället för skakas. Nån dag ska jag skriva mer om skillnaden men i korthet så ska man (nästan) alltid skaka drinkar som innehåller citrus. Syftet är annars det samma med båda teknikerna: att kyla ner och späda ut drinken. Det går bra att röra en drink i nästan vad som helst. Allra bäst funkar ett rörglas men en shaker eller ett stort glas går också om det kniper. Vissa drinkar kan man med fördel röra direkt i glaset.

Ingredienser

60 ml rye whiskey eller bourbon
30 ml söt vermouth (dvs. den röda)
Angostura bitters
Apelsinbitters (om du har)

Garnering

Körsbär (gärna ett maraschinokörsbär)

Utrustning

Rörglas eller shaker
Barsked
Cocktail- eller julepsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll whiskeyn, vermouthen och två stänk vardera av Angostura och apelsinbitters i rörglaset eller shakern.
  2. Fyll med is och rör om i ca 25-30 sekunder.
  3. Sila innehållet i cocktailglaset och garnera med ett körsbär.

Bee's Knees

Skrivet av Jakob Nylund 31.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Gin, honung och citron är allt du behöver för denna cocktail. Bee's Knees är som en kopp te på en ruggig sensommarkväll. Fast gott.

Bees Knees 01

Bee’s Knees är en gammal, god och enkel gincocktail. Honungslagen och citronen hjälper att tona ner ginen så denna passar perfekt till ginälskare och eventuella haters där ute.

För ungefär hundra år sedan började uttrycket ”Bee’s Knees” indikera något som var utmärkt, och blandar man honung med gin och citron i en drink, då bör den såklart också tituleras så. Detta kan jämföras med min egen cocktail ”Fina fisken” med fiskleverolja och Omega-3 som kommer senare i höst. Håll till godo med detta tills vidare.

Ingredienser

60 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml honungslag

Garnering

De nada (det betyder typ ingenting, gå inte till fruktdisken och fråga om dom har "de nada")

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

Whiskey Sour

Skrivet av Jakob Nylund 25.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Whiskey Sour 01

Ägg i cocktails är en riktig vattendelare men absolut något som du borde testa ifall du inte redan gjort det. Fördelen med en klassisk whiskey sour är att man får välja. Personligen tycker jag att just denna drink är minst lika god utan vilket gjorde att jag skippade det denna gång. Främst därför att jag bara hade kokta ägg hemma. Att lägga kokta ägg i cocktails är ingen vattendelare. Där är alla överens.

Detta råkar också vara den första av många bourbondrinkar i bloggen. En flarra bourbon kommer alltid till användning i ett barskåp eftersom den används i så många amerikanska klassiker. Du behöver inte heller lägga ut speciellt mycket pengar, även om jag kanske skulle undvika Jack Daniels och Jim Beams billigaste. I recept med bourbon går det oftast alldeles utmärkt att använda rye whiskey och vice versa.

Ingredienser

45 ml bourbon eller rye whiskey
20 ml citronjuice
20 ml sockerlag
En äggvita (om man känner för det)

Garnering

Körsbär
Citron (skiva eller skal)

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Tumbler eller whiskeyglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Om du skippar äggvitan, fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder. Ifall du använder äggvita, skaka först i ett par sekunder utan is, vilket kallas en dry shake. Något motsägelsefullt, tänker du för dig själv innan du sedan fyller din shaker med is och skakar i 10 sekunder.
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas med is. Gärna en stor isbit ifall du har.
  4. Garnera med citron och körsbär för att kompensera för den vansinnigt manliga drink du precis gjort.

Queen’s Park Swizzle

Skrivet av Jakob Nylund 16.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Om du är en förståndig människa tycker du såklart om en mojito då och då. Men ifall du söker efter lite nytändning i ditt mojitoförhållande så ska du testa en Queen’s Park Swizzle. I grunden är dessa två drinkar väldigt lika men den senare har betydligt mer djup och karaktär.

Queens Park Swizzle 01

En av anledningarna till detta är att drinken innehåller Angostura bitters, som borde vara en stapelvara i varje barskåp. Klassiska cocktailrecept innehåller ofta några stänk bitterdroppar, Angostura är den vanligaste och tyvärr även den enda cocktailbittern som säljs på Alko. En flaska kostar ingenting och lär räcka flera år ifall du inte börjar tycka om det så pass mycket att du börjar använda den som måltidsdryck eller nåt.

Ifall du undrar varifrån drinken fått sitt namn så uppfanns den på Trinidad-hotellet Queen’s Park Hotel. En swizzle är ett samlingsnamn för drinkar som man blandar direkt i glaset med hjälp av en knasig träpinne/sked kallad swizzle stick. Men det går också bra att använda en barsked ifall du inte råkar ha snickrat ihop en sån drinkpinne.

Ingredienser

60 ml mörk rom
20 ml limejuice
15 ml rörsockerlag
Färsk mynta
Angostura bitters

Garnering

Limeskiva
Mynta

Utrustning

Muddler
Jigger
Citruspress
Barsked (eller swizzle stick om du är en riktig OG)
Krossad is eller små isbitar
Highballglas
Sugrör

Gör såhär

  1. Lägg 6-8 myntablad i botten av glaset och lägg till sockerlagen. Muddla lätt i några sekunder.
  2. Lägg till limejuicen, romen och två stänk Angostura.
  3. Fyll glaset till 2/3 med krossad is och blanda om i några sekunder för att kyla ner drinken.
  4. Toppa med mer krossad is, en kvist mynta, en limeskiva och ett sugrör

Caipiroska

Skrivet av Jakob Nylund 08.08.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

IMG 0646

Mig veterligen är Caipiroska den enda finländska drink man kan lyckas beställa på barer världen runtom. Baserad på brassarnas nationaldrink Caipirinha men lite enklare att göra eftersom du inte behöver köra land och rike runt för att hitta en flaska cachaça. Eller alternativt försöka fermentera sockerrör på egen hand, vilket antagligen är både besvärligt och olagligt. En Caipiroska däremot är lika lätt att göra som den är att dricka. Hur kan det bli annat än bra?

Ingredienser

60 ml vodka
20 ml sockerlag
En halv lime

Utrustning

Jigger
Muddler
Barsked
Krossad is
Tumblerglas

Gör såhär

  1. Skär den halva limen i fyra klyftor och lägg dem i glaset tillsammans med sockerlagen

  2. Muddla i fem sekunder för att få ut det mesta av juicen ur limen

  3. Häll i vodkan och krossad is i shakern och rör om i ca. femton sekunder

  4. Toppa med mera krossad is vid behov


Hemingway Daquiri

Skrivet av Jakob Nylund 02.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Hemingway Daquiri 01

En daquiri är busenkel att skaka ihop och kan serveras i många olika smaker; jordgubbe, ananas eller banan. Eller avokado ifall man helt tappat koncepten. Men traditionellt består drinken inte av något annat än rom, limejuice och lite sötma. För en enkel och intressant twist på daquirin, testa en Hemingway Daquiri. Den lär ska ha varit författaren Ernests favorit eftersom den innehöll mer rom och mindre socker än en vanlig daquiri. Något som passade bra åt en alkoholiserad diabetiker.

Förutom de traditionella ingredienserna innehåller denna även färsk grapefrukt och maraschinolikör, som alltså är gjord på körsbär. Den är en av de mest mångsidiga likörer som finns och är väl värd att skaffa eftersom den återfinns i många av världens mest klassiska cocktails.

Ingredienser

60 ml ljus rom
10 ml maraschinolikör
20 ml färsk grapefruktjuice
15 ml färsk limejuice
10 ml sockerlag

Garnering

En limeskiva, även om Hemingway knappast brydde sig ett skvatt om garnering.

Utrustning

Shaker
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailsil
Cocktailsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern och fyll med is. Skaka i 10 sekunder.
  2. Sila innehållet i shakern i glaset. Garnera med limeskivan.
  3. Njut av din drink och skriv ett litterärt mästerverk, döp det till Havets sista offer eller nåt annat lätt deprimerande. 

Knickerbocker

Skrivet av Jakob Nylund 24.07.2018

Kategorier:
Taggar:

En vacker romklassiker från USA som är lika gammal som det amerikanska inbördeskriget, bara betydligt trevligare. Denna dokumenterades för första gången år 1862 men kommer att smaka lika bra ifall du gör den ikväll sisådär 160 år senare.

Knickerbocker 01

Termen Knickerbocker syftade ursprungligen på kortbyxor, därav engelskans knickers, men det är också en gammal term för en äkta New York-bo. Basketlaget New York Knicks heter egentligen också New York Knickerbockers men eftersom det låter lite löjligt har man kortat av det. Fascinerande och delvis sanningsenligt. Men nu gör vi en drink istället.

Ingredienser

60 ml rom (om du har, testa med 40 ml ljus och 20 ml mörk rom för lite mer komplexitet)
15 ml hallonsockerlag
15 ml färsk limejuice
5 ml triple sec (Cointreau, curaçao eller dylikt)

Garnering

Limeskiva
Hallon eller andra bär i säsong (skippa ifall du som jag bara råkar ha frysta utländska bär hemma)

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Krossad is eller små isbitar till servering
Tumbler eller ett litet och näpet glas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern och fyll med is. Skaka i 10 sekunder.
  2. Fyll glaset  med krossad is eller små isbitar och sila innehållet i shakern i glaset.
  3. Dekorera med säsongens bär, gärna hallon, eller en limeskiva.

Barutrustning: vad du behöver och inte behöver

Skrivet av Jakob Nylund 21.07.2018

Att blanda drinkar är i grunden inte speciellt svårt och kräver inte någon dyr utrustning. Här får du lära dig mer om den utrustning du behöver plus några saker som kan vara bra att ha.

Nödvändigt Utrustning Shaker

Shakerset
Det finns lite olika modeller av dessa; vissa har inbyggd sil, vissa i glas och vissa i rostfritt stål. Alla fungerar. Ifall du inte äger en shaker, satsa helst på en såkallad Bostonshaker som består av en större och en mindre shaker i rostfritt stål. De har vanligtvis störst volym vilket gör det enklare att blanda, de är hållbara och enkla att rengöra.

Utrustning Cocktailsil

Cocktailsil (hawthorne strainer)
Används för att sila is och andra ingredienser som du inte vill ska hamna i ditt glas. Proffsen använder vanligtvis tre olika silar: en cocktailsil, en julepsil och en tesil. Du kommer klara dig bra med bara en cocktailsil.

Utrustning Jiggers

Jigger
I en knipa kan du alltid ta fram ditt fempack med plastmått från kökslådan men en eller flera jiggers gör saker enklare. Och lite mer propert. Dessa finns i massor av olika storlekar, en dubbeljigger med måtten 20 och 40 ml borde räcka bra.

Utrustning Diverse

Muddler
Används för att pressa bl.a. lime och mynta på värdefull information. Och saft, aromer och dylikt. En muddler kan vara antingen i trä, plast eller stål. I nödfall kan man alltid använda skaftet på en träslev eller något annat robust redskap. Men skaffa en muddler ifall du inte känner dig säker på vad den där träsleven kan haft för sig i kökslådan.

Barsked
Används för att röra drinkar, fiska upp saker som inte borde vara i din drink och för att mäta ingredienser du bara behöver lite grann av. På gränsfall till nödvändig eftersom det går att använda en vanlig sked eller annat tillhygge men rekommenderar ändå att du skaffar en riktig barsked eftersom det kommer att göra ditt barliv mycket lättare. Och lite mer elegant.

Inte nödvändigt men bra att ha

Citruspress
Grattis om du redan äger en citruspress, du verkar vara en klok människa. Det går förstås alldeles utmärkt att pressa citrusfrukter för hand men när du väl skaffar en riktig citruspress kommer du inse 1) hur dumdristig du varit 2) hur mycket saft det faktiskt finns i en lime

Ifall du vill gå all in så skulle jag rekommendera att du skaffar två olika pressar, och dessa kan förstås används till så mycket mer än bara drinkar. Forskning har visat att citruspressar mår bra av att användas till mer än bara drinkar, så använd dem till allt möjligt med gott samvete.

Den första och mest användbara är bordsvarianten, den som passar till allt från citron till grapefrukt. Den andra varianten du borde skaffa på är en handhållen press för lime och citron. Den lämnar bara ett sorgligt platt skal efter sig och du får en herrans massa juice utan något spill. Speciellt ifall du ska pressa massor med lime så är denna ovärderlig.

Utrustning Rorglas

Rörglas (mixing glass)
Håll i hatten nu men ett rörglas är alltså ett glas som används för att röra drinkar. Det har vanligtvis en stor volym och platt bottom som gör att mycket is får plats och att det blir enkelt att röra utan att skeden fastnar. Rörglasen har oftast en pip som gör det smidigt att hälla upp drinken utan att man spiller värdefull alkohol. Har du inget rörglas och ska röra en drink? Använd din stora shaker eller ett stort glas.

Isbitsformar av silikon
Is är viktigt och is är också ett rent helvete. Den där hårdplastformen som kom med frysen är ju mer tänkt som en permanent förvaring av is och att stå och ploppa ut såna där små isbitar ur plastpåsar tar alldeles för lång tid. Skaffa istället lite större isformar av silikon som ger isbitar som är ungefär 3-4 cm stora. Vill du bunkra upp så är det bara att ta ut alla bitar ur formen och förvara dem i frysen i en återförslutningsbar fryspåse.

Utrustning Silar

Julepsil och tesil (julep strainer, fine mesh strainer)
De två andra typerna av silar som vi nämnde tidigare. Julepsilen är en lite enklare sil som vanligtvis används för rörda drinkar tillsammans med ett rörglas. Tesilen används vanligtvis i kombination med cocktailsilen för att fånga upp små bitar is eller annat som kan slinka igenom.

Barmatta
Lite spill blir det alltid när man blandar drinkar. En barmatta kan vara ett praktiskt underlag för att samla upp allt småspill och fungerar samtidigt som ett stabil grund för alla dina verktyg. Bara att skölja av och lägga undan när du är klar.

Vad mera då?

För en del recept kommer du behöva lite annan köksutrustning som du antagligen redan har hemma men som kan vara bra att tänka på, speciellt ifall du ska blanda drinkar någon annanstans än hemma. En fruktkniv, skärbräda, korköppnare och en skalare.

Den här listan kunde säkerligen fyllas på i all oändlighet med zestjärn, ismaskiner, absintskedar, droppkorkar och så vidare. Men detta borde räcka för att du ska komma igång. Har du några frågor, lämna gärna en kommentar!