Slurk Header

Visa alla inlägg skrivna december 2018

French 75: Snabbt och enkelt till nyår

Skrivet av Jakob Nylund 30.12.2018

Kategorier:
Taggar:

French 75 01

Nyår innebär ofta att femtielva olika grejer ska fixas på alldeles för kort tid, så vem har tid att stå och mixa drinkar? Men vill man ändå dricka någonting mer än bara en simpel flaska bubbel, testa då en French 75 som är en fräsch och snabb drink med ingredienser du kanske redan har hemma. Det är dock rätt bra schvung i denna så jag skulle inte rekommendera att du dricker fler än en. 

Ingredienser

45 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml sockerlag
30 ml champagne (eller mousserande vin om du är en förståndig människa)

Garnering

Citronskal

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv eller skalare
Is
Champagneglas

Gör såhär

 1. Häll alla ingredienser förutom bubblet i en shaker med is och skaka i 10 sekunder
 2. Sila innehållet i shakern och toppa med bubblet
 3. Använd inte ordet "bubblet" när du faktiskt pratar med folk. Det är ett lätt enerverande ord
 4. Skär en tunn bit citronskal som garnering

GT-glögg

Skrivet av Jakob Nylund 23.12.2018

Fick tidigare i veckan en flaska Christmas Spices från Swedish Tonic. (Tack för den Wera!) Den har tagits fram som ett samarbete mellan Swedish Tonic och Stockholms Bränneri till deras Gin & Tonic-glögg.

Swedish Tonic Christmas Spices

Det är alltså ett tonickoncentrat med julsmaker som gör att du genom att tillsätta lite vanlig dry gin, sockerlag och hett vatten får en annorlunda juldrink - GT-glöggen.

Glogg Gin Tonic

Provblandade den igår och måste säga att det var en intressant smakupplevelse, till uppesittarkvällen idag tror jag det blir att experimentera med att testa en egen variant med vanlig glögg. Kanske eventuellt en skvätt aperol för att kompensera bitterheten?

Om det blir en succé återkommer jag ännu idag, om inte annat får jag önska alla en riktig god jul!


Äggtoddy

Skrivet av Jakob Nylund 13.12.2018

Blotta tanken på äggtoddy har länge gett mig rysningar. Juldrinkar överlag har aldrig varit någon personlig favorit. Bland mina inläggsutkast hittas rubriken "Tre juldrinkar du kan ge blanka fan i att blanda". Men jag bestämde mig för att ge dem en sista chans. Och jag är tvungen att inse att jag haft fel.

Efter lite research och egna modifieringar har jag nämligen hittat ett toddyrecept som är riktigt... bra. Det är dessutom relativt enkelt, snabbt och fungerar med de flesta blandningar av mörk rom, kryddad rom, bourbon, konjak eller varför inte calvados? Vad du har hemma helt enkelt.

Aggtoddy 02

Ingredienser, ca 4 glas

2 hela ägg
70 gram strösocker
18 cl lättmjölk
12 cl grädde
6 cl mörk rom
6 cl bourbon
0,5 tesked riven muskot

Utrustning

Blender
Valfritt glas i lagom storlek

Gör såhär

 1. Knäck äggen i blendern och lägg den på låg hastighet (hög hastighet leder till värme och äggröra)
 2. Häll långsamt i sockret så att det blandar sig ordentligt
 3. Häll i övriga ingredienser och blanda i ca 10 sekunder
 4. Servera direkt med lite mer muskot på toppen

Detta recept ger ungefär en halvliter toddy. Det du inte dricker upp kan du förvara i kylen i en tät glasflaska. Åsikterna verkar gå isär hur länge man kan förvara äggtoddy. Vissa säger ett par dagar, andra en vecka och vissa galenpannor menar att den håller i flera månader. Ifall man vill ha toddy ännu på sportlovet eller så. En bra idé kan vara att lukta och provsmaka.


Fem boktips inför julen

Skrivet av Jakob Nylund 09.12.2018

Kategorier:

Med julen bara några veckor bort (spoiler alert) så tänkte jag att det skulle vara på plats med några boktips på temat drinkar och cocktails. Du har säkert en person i din närhet som du vet skulle gilla att snöa in sig på detta ämne och sedan tacka dig genom att bjussa på goda drinkar.
Boktips 01

1. Liquid Intelligence - Dave Arnold

Varför ska jag köpa drinkböcker, finns inte alla recept på nätet? Okej, det är nästan sant. Däremot är Dave Arnolds bok en perfekt startpunkt för alla som vill lära sig mer om hur man gör bra drinkar från grunden. Vissa delar är nördiga och total överkurs (som att blanda sin egen kininsirap eller använda vakuuminfusion) men överlag är boken sprängfylld med användbara tips på allt från utrustning och teknik.

2. Imbibe! - David Wondrich

David Wondrich är precis som Dave Arnold en annan levande legend inom cocktailvärlden som samlat allt som är värt att veta om alla typer av drinkar och spritsorter. Här finns också klassiska originalrecept på 120 amerikanska drinkar.

3. Clean Cocktails - Beth Ritter Nydick och Tara Roscioli

För dig som vill tänka på hälsan men ändå ta en drink ibland så är Clean Cocktails ett givet köp. Den innehåller massor med originella recept med naturliga sötningsmedel, nyttiga örter och annat grönt gott. Dessutom innehåller den ett femtontal recept för att blanda en hel tillbringare till fest och högtider.

4. Regarding Cocktails - Sasha Petraske

Ifall du redan har de klassiska drinkrecepten på dina fem fingrar så är detta en utmärkt fortsättningskurs. Unika, varierande och nyskapande cocktails som gör att du har drinkar att blanda i åratal.

5. Smuggler's Cove - Martin Cate och Rebecca Cate

Ska du köpa julklapp eller present till en romfantast så finns det inte en bättre bok än denna. Den innehåller allt om olika typer av rom, massor med fascinerande historia och givetvis alla romdrinkar du någonsin kommer orka blanda.

Nästa vecka blir det juldrinkar, så missa inte det!


Dark and Stormy

Skrivet av Jakob Nylund 01.12.2018

Veckans drink blir en snabb en. Har haft en hektisk vecka och lyckats bli lite sjuk på köpet också. Men med tanke på senaste veckans oväder här i Vasa så känns det som ett perfekt tillfälle att mixa ihop en enkel men otroligt härlig Dark and Stormy. Tre enkla ingredienser och nästan ingen utrustning alls. 

Dark And Stormy 02

Ingredienser

60 ml mörk rom
100 ml ginger beer
En klyfta lime

Utrustning

Jigger
Is
Highballglas

Gör såhär

 1. Fyll glaset med is
 2. Kläm saften ur limen och häll rom och ginger beer i glaset
 3. Rör om och garnera med limeklyftan