Slurk Header

Si-Güey

Skrivet av Jakob Nylund 18.02.2020

Güey är något man på spanska säger för att tilltala någon utan att använda dennes namn. Si är också spanska och betyder ja. Kan man anta att denna cocktail med andra ord skulle kallas jaa-höödu på österbottniska?

Oavsett säger vi gracias till Sasha Petraske som skapat denna fantastiskt rökiga, värmande skapelse. Hade förresten hans efternamn varit Patraschi på österbottniska? Ska jag sluta nu? Ok.

Si Guey 03Si Guey 02

Ingredienser

60 ml tequila (100% agave)
7,5 ml curacao
7,5 ml islay whisky (exempelvis Laphroaig)
Apelsinbitters

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Tumbler

Gör så här

  1. Kombinera tre stänk apelsinbitters med curacao och tequila i ett glas
  2. Fyll med is (helst bara en stor isbit) och rör om i ca 30 sekunder
  3. Avsluta med att floata whiskeyn ovanpå drinken

Without Borders

Skrivet av Jakob Nylund 13.02.2020

Veckans knasdrink kräver ett lite mer välsorterat spritskåp, även om det inte rör sig om några desto mer exotiska ingredienser. Men man kan göra mycket spännande med de tre huvudingredienserna. Nåt du kan göra genom att klicka på länkarna nedanför. Eller så nöjer du dig med denna pigga äppeldrink som flörtar lite sött och salt med Latinamerika.

Without Borders 02Without Borders 01

Väldigt god drink, väldigt dålig sockerkant.

Ingredienser

25 ml äppelbrandy eller calvados
25 ml Bénédictine
25 ml maraschinolikör
25 ml färskpressad limejuice
En liten liten nypa salt
Socker

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Kniv
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas med sockerkant och garnera med citronskivan

Banker’s Lunch

Skrivet av Jakob Nylund 06.02.2020

Det råkade landa en liter grapefruktjuice i min kyl under oklara omständigheter. Och att dricka sånt till frukost är ju inte direkt ett alternativ, om man inte är en sån där ”framgångsrik” eller ”vettig” människa. Men att svänga ihop en enkel drink däremot. Det funkar. En Banker’s Lunch är sådär härligt fräscht bitter som är bäst i små doser. Av någon anledning identifierar jag lite med den.

Bankers Lunch 01

Ingredienser

45 ml vodka
15 torr vermouth
15 ml apelsinlikör
45 ml grapefruktjuice

Garnering

Citrusskal av valfri sort

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler

Gör så här

  1. Häll alla ingredienser i ett rörglas eller shaker och rör om med is i 20 sekunder
  2. Sila i ett glas och garnera med ett citrusskal

Milano-Torino

Skrivet av Jakob Nylund 15.01.2020

Kategorier:
Taggar:

Året har börjat väldigt hektiskt. Men på ett bra sätt.
Men man hinner inte alltid med att skaka drinkar lika mycket som man vill.

Då blandar man en Milano-Torino i all hast. Så känns livet bara ännu bättre. Och funderar hur en sån bitter gubbdricka kan vara så gott. Härligt fyllig. Lagom söt. Lättdrucken. Borde man istället skriva i fullständiga meningar och inte avsluta mitt i?

Milano Torino 01Milano Torino 02

Ingredienser

60 ml campari
60 ml söt vermouth

Garnering

Apelsin

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i ett glas med is
  2. Rör om i ca 20 sekunder
  3. Garnera med en klyfta eller skiva apelsin

Kyrö Cream And Honey

Skrivet av Jakob Nylund 29.12.2019

Många har säkert sett Dairy Cream från Kyrö Distillery Company i alkoholbutikerna. Det är en gräddlikör smaksatt bland annat med deras rågwhisky. Enkelt kan den beskrivas som en betydligt mer behaglig, chokladfri vuxenversion av Bailey’s. Inte för att barn ska dricka Bailey's. Men ni fattar.

Även om den är väldigt behaglig att dricka som den över lite is så kan det ju bara bli bättre om man gör en drink av den. Så jag bestämde mig för att göra en modifierad version av en Milk & Honey. Den består bara av tre ingredienser och går enkelt att blanda ihop till nyår, även om du bjudit in hela släkten.

Kyro Milk Honey 02

Kyro Milk Honey 03

Ingredienser

20 ml Bénédictine
40 ml Kyrö Dairy Cream
40 ml mjölk

Garnering

Apelsinskiva

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Tumbler

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i ett glas med is
  2. Rör om i ca 20 sekunder
  3. Garnera med en skiva apelsin

Hot Buttered Rum

Skrivet av Jakob Nylund 19.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Då var det jul igen och inget säger väl juletider som att dricka smör. Inte? Hur märkligt det än låter så är en varm smör-romdrink en av de mest populära juldrinkarna i England och USA. Jag har tidigare testat det vanliga sättet att göra denna genom att blanda i helt vanligt smör i ett varmt glas med rom. Resultat är oförvånansvärt äckligt och jag var ganska säker på att jag aldrig skulle blanda detta elände igen.

Tills jag hörde talas om fat washing. Denna märkligt namngivna teknik innebär kortfattat att man tar upp arom och smak från någon typ av fettblandning i någon typ av starksprit. VIlket innebär att man tar upp allt det goda men skippar den sliskiga fettigheten. Man kan använda allt från olivolja till baconfett men för en Hot Buttered Rum är det brynt smör som gäller. Så för att skapa denna kreation är det där vi börjar.

Smörrom

100 gram osaltat smör
3 dl mörk rom

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme
  2. Rör om regelbundet och ta bort från värmen när smöret blivit lite gyllenbrunt
  3. Efter att smöret svalnat något, häll det tillsammans med rommen i en bägare av något slag
  4. Låt stå i kylen i minst 12 timmar
  5. Fettet borde nu format en solid puck ovanpå alkoholen, peta bort och släng denna
  6. Filtrera alkoholen genom ett kaffefilter, ostduk eller dylikt
  7. Du har nu rom med brynt smör som kan förvaras som vilken starksprit som helst

Butter Rum

Hot Buttered Rum

60 ml smörrom
120 ml varmt vatten
15 ml sockerlag
Stjärnanis

  1. Blanda ingredienserna i ett värmetåligt glas och blanda om
  2. Garnera med en stjärnanis om du gillar sånt

Hot Buttered Rum 01Hot Buttered Rum 02


Tea’s Knees

Skrivet av Jakob Nylund 04.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Häromveckan hade jag vägarna förbi Kaitsor (som man har) och passade på att äta lunch på Café Ajna. Ett givet stopp om man befinner sig ute på de österbottniska vägarna. Noterade då också att de sålde hemmagjord kombucha. Min första tanke var förstås på alla goda hälsoeffekter ifall man kunde använda kombucha i cocktails.

Med tanke på att de hade en ingefära-citronvariant så gick tankarna omedelbart till att göra en boochig version av en klassisk Bee’s Knees. Namnet kändes ganska självklart.

Kombucha 01Tees Knees 01Tees Knees 02

Ingredienser

60 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml honungslag
Kombucha

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Tumbler

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom kombuchan i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i glaset och toppa med kombucha

Diamond Fizz

Skrivet av Jakob Nylund 28.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Fizz är ett samlingsnamn för drinkar som består av nån typ av syra och kolsyra, vanligtvis mineralvatten. Så tekniskt sett kunde väl ett glas av Pirkkas sitruunanmakuinen kivennäisvesi också räknas som en fizz. Men oftast syftar det på något mycket godare. Och en av de allra bästa är helt klart en Diamond Fizz. Det är i princip en skakad Tom Collins där man byter ut mineralvattnet mot mousserande vin. Det gör denna enkla cocktail till en perfekt brunchkompanjon såväl som en utmärkt fördrink.Diamond Fizz 02Diamond Fizz 01

Ingredienser

60 ml dry gin
30 ml färskpressad citronjuice
15 ml sockerlag
Mousserande vin (cava, prosecco eller *flämt* champagne)

Garnering

Citronskiva

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv
Is
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom det mousserande vinet i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is
  4. Toppa med mousserande vin och garnera med en skiva citron

Danny Ocean

Skrivet av Jakob Nylund 21.11.2019

Som så många andra kändisar har förstås även George Clooney investerat i sprit, närmare bestämt tequilamärket Casamigos. De har skapat denna makalöst goda tequiladrink, döpt efter Clooneys karaktär i Ocean's Eleven, och den är ett av mina många argument varför du borde dricka mer mexikanskt. Så fräscht, så balanserat och med ett helt perfekt bett. Kanske att man kunde lägga till en nypa salt för ytterligare lite klassisk mexpunch? Alkoholmängden är också relativt låg i denna vilket gör den till en strålande möjlighet för dig som vill ge tequila en ny chans. Danny Ocean 01

Ingredienser

45 ml tequila (100% agave)
20 ml färskpressad limejuice
20 ml färskpressad grapefruktjuice
15 ml agavenektar
7,5 ml maraschinolikör

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Tumbler

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i ett glas fullt med is

God, vacker och enkel lonkero

Skrivet av Jakob Nylund 26.09.2019

Efter att du testat detta recept på en 1928 Sea Breeze kommer du inse att det inte finns mycket till orsak att handla lonkero från affären längre. Tre ingredienser är allt du behöver för en long drink som bara tar några sekunder att blanda ihop och som smakar vansinnigt fräscht. Och då har jag inte ens nämnt hur tjusig den ser ut. Och att den antagligen också är betydligt nyttigare än det du hittar i butiken.

1928 Sea Breeze 011928 Sea Breeze 02

Ingredienser

60 ml dry gin
7,5 ml grenadin
90 ml färskpressad röd grapefruktjuice

Utrustning

Jigger
Is
Barsked
Kniv
Citruspress
Collinsglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i ett glas halvfullt med is
  2. Rör om i ca 30 sekunder