Slurk Header

Bloody Paloma

Skrivet av Jakob Nylund 16.03.2019

Har din närbutik slut på blodapelsiner? Eller läser du detta när säsongen är förbi och du har fått ett fruktansvärt sug efter blodapelsin? Blanda till en supersnabb version av Mexikos favoritdryck Paloma med en blodröd twist.

Bloody Paloma 01

Nokian Panimo (ingen sponsor) gör tjusigt paketerade drycker som smakar gott. Deras Ginger beer är riktigt bra och detsamma kan sägas om deras Sun’n Bloody Orange som gör att du kan blanda till denna drink på några sekunder. Men andra versioner av blodapelsinläskedrycker (drar efter andan) fungerar förstås lika bra, t.ex. Pellegrinos dito. Skippa inte saltet som neutraliserar tequilan perfekt och ger allt en fin avrundad balans.

Ingredienser

45 ml tequila
120 ml blodapelsinläsk
En halv lime
En nypa salt

Utrustning

Jigger
Is
Sugrör
Highballglas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur den halva limen, häll i tequilan, en nypa salt och rör om
  3. Toppa med läsken

Blood & Rosemary

Skrivet av Jakob Nylund 09.03.2019 | 1 kommentar(er)

Eftersom jag är lite slötänkt ibland så hade jag inte fattat att det är säsong för blodapelsiner. Min första tanke om varför det plötsligt fanns sånt överflöd av smarriga blodapelsiner i hyllorna var istället att nån av våra butikskedjor råkat beställa in en båtlast för mycket och nu kränger apelsiner så svetten rinner.

Vi glömmer den episoden och fokuserar istället på den mest självklara användning av blodapelsin – cocktails. Det kommer att komma några recept under mars och vi börjar med en lite förenklad version av denna ljuvliga drink från bloggen Rhubarbarians som inte har något namn, så vi kallar den helt enkelt för Blood & Rosemary

Blood Orange Rosemary Gin 01

Ingredienser

60 ml gin
60 ml färskpressad blodapelsinjuice
Sockerbit
Angostura bitters

Garnering

Färsk rosmarin

Utrustning

Jigger
Citruspress
Barsked
Muddler
Is
Whiskyglas eller tumbler

Gör såhär

  1. Lägg sockerbiten i botten på glaset och stänk några droppar Angostura och några droppar blodapelsin på biten
  2. Muddla innehållet i glaset tills sockret är upplöst
  3. Häll gin och blodapelsinjuicen i glaset
  4. Fyll med is, blanda om och garnera med färsk rosmarin

Jack Rose

Skrivet av Jakob Nylund 01.03.2019

Let the rhythm take you over... Calvados?

Jack Rose 02

Gillar man cocktails som retar ögat men inte orkar hålla på och kandera ingefära, odla färska örter och annat komplicerat så är en flaska grenadin till stor hjälp. Jack Rose är en okomplicerad men mycket delikat drink med bara tre ingredienser. Ursprungligen görs den med amerikansk Applejack men en calvados fungerar lika bra för att få en pigg och lätt drink med en härlig kombination av äpple och citrus.

Ingredienser

45 ml Applejack brandy eller calvados
20 ml färskpressad citron- eller limejuice
15 ml grenadine

Garnering

Citron- eller limeskal

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Citruspress
Kniv/skalare
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern.
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset och garnera med en bit citrusskal

Hanky Panky

Skrivet av Jakob Nylund 22.02.2019

Snuskigt gott, oväntat fräscht.

Fernet är inte bara medioker förkylningsmedicin eller utfyllnad i den där miniförpackningen med likörer du aldrig hade tänkt dricka upp. Den är också en helt kompetent drinkingrediens när sällskapet är rätt. Bevis nummer ett: Hanky Panky.

Hanky Panky 01

I denna oväntade blandning spelar ginen andrafiol och lämnar plats åt både vermouth och Fernet som balanserar upp varandra oerhört fint. Bitterheten är nästan obefintlig trots ingredienserna. Apelsinen avslutar allt med en välkommen sötma och fräschör som gör det svårt att lägga ner glaset. Så höj en skål för drinkens skapare Ada Coleman som var en riktig pionjär bland kvinnliga bartenders under början av 1900-talet.

Ingredienser

50 ml gin
50 ml söt vermouth
10 ml färskpressad apelsinjuice
5 ml Fernet Branca

Garnering

Apelsinskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Citruspress
Kniv/skalare
Is
Litet cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas
  4. Dekorera med en liten bit apelsinskal

Foghorn

Skrivet av Jakob Nylund 15.02.2019

Ginger beer fungerar med nästan alla typer av starksprit. Vodka, rom eller gin. Allt går bra. Denna vecka tänkte jag introducera er till Dark and Stormys och Moscow Mules ginkusin Foghorn. Alla tre har mycket gemensamt. De är fräscha, läskande, enkla att blanda och dessutom är ingredienserna så simpla att du hittar dem i en nedstängd Siwa.

Foghorn 02

Vad är då skillnaden mellan ginger beer och ginger ale, frågar ni er i kör. Lite diffus är det tråkiga svaret. Traditionellt så ska Ginger beer fermenteras medan Ginger ale i princip är kolsyrat vatten smaksatt med nån sorts ingefära. Men det finns överraskande nog ingen nitisk myndighet som övervakar tillverkningen av ingefärsdricka så i slutändan kan man inte vara helt säker på vad man får i sig. Ginger beer brukar dock smaka lite mer ingefära och lite mindre sötsliskigt och det är ju ingen dum kombo. Skulle du bara hitta ginger ale så använd den.

Ginger beer sälja både med och utan alkohol. Drinkar med ginger beer är vanligtvis tillräckligt starka så den alkoholfria varianten är nästan att föredra.

Ingredienser

60 ml gin
120 ml ginger beer
En halv lime

Garnering

Limeskiva

Utrustning

Jigger
Is
Kniv
Sugrör
Highballglas

Gör såhär

  1. Fyll glaset med is
  2. Kläm saften ur den halva limen, häll i ginen och rör om
  3. Toppa med ginger beer och garnera med en limeskiva

Old Pal

Skrivet av Jakob Nylund 08.02.2019

Lika delar rye, torr vermouth och Campari bildar din nya, bästa whiskeyvän.

Old Pal 01

Om du någon gång testat en Negroni men inte riktigt tyckt att den fallit dig i smaken, då är en Old Pal ett perfekt alternativ. Denna drink är inte alls lika bitter eftersom den använder torr vermouth istället för en kombination av både söt vermouth och Campari som gör Negronin så speciell. Whiskeyn bidrar med djup och värme som passar perfekt, speciellt vintertid.

Ingredienser

30 ml rye whiskey
30 ml torr vermouth
30 ml Campari

Garnering

Citronskal

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv/skalare
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is
  4. Med kniv eller skalare, skär till en tunn bin citronskal, vrid den över glaset och lägg den på glasets kant

White Lady

Skrivet av Jakob Nylund 31.01.2019

Kategorier:
Taggar:

Ett fluffigt litet ginmoln i ett glas. White Lady 02

Det exakta ursprunget till White Lady är omstritt men den har högst antagligen funnits i minst hundra år. Proportionerna varierar ganska mycket, denna variant är ganska ginstark men balanseras ändå väl av sötman från triple secen och syran från citronen. Äggvitan bidrar inte bara till en härlig munkänsla men också rent visuellt genom att skapa ett drickbart litet drömmoln. Eller en rejäl snöstorm.

Ingredienser

60 ml gin
15 ml triple sec (Cointreau, curacao eller dylikt)
15 ml färsk citronjuice
En äggvita

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingrendienser i shakern och skaka (utan is) i 10 sekunder
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder till
  3. Sila innehållet i shakern

Good Cork

Skrivet av Jakob Nylund 25.01.2019

Två sorters starksprit och en riktig gubblikör värmer fint i denna vargavinter.

Good Cork 02

När vi nu kryper ner till tvåsiffriga minusgrader sitter denna kraftiga whiskeycocktail riktigt fint. Att kombinera whiskey och mezcal låter kanske som dumheter men Good Cork bildar en rökig, kryddig helhet som värmer fint i denna smällkyla. Servera helst över stora isbitar så du kan sippa länge på denna.

Ingredienser

30 ml irländsk whiskey
30 ml mezcal
15 ml Bénédictine
2 stänk bitters (Peychauds, Creole Bitters eller bara Angostura)

Garnering

En äppelskiva

Utrustning

Jigger
Rörglas (eller annat att röra i)
Barsked (eller annat att röra med)
Cocktailsil
Kniv/skalare
Is
Tumbler eller whiskeyglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i rörglaset
  2. Fyll med is och rör om i ca 30 sekunder
  3. Sila innehållet i ett glas med is
  4. Garnera med en äppelskiva

Beachcomber

Skrivet av Jakob Nylund 18.01.2019

Som jag förklarade i förra inlägget så har det varit tyst alldeles för länge här. Men denna lilla drinkpaus har kanske varit vältajmad med tanke på att jul och nyår ändå kan innebära att man får lite för mycket av livets goda. Nu är det dags att blicka framåt mot sommaren med en Beachcomber, en fräsch tikidrink som är en lite mer avancerad Daquri utan att på något sätt vara svår att blanda. Om du inte gillar dina drinkar allt för syrliga, ha i lite, lite sockerlag.

Beachcomber 02

Ingredienser

60 ml ljus rom
20 ml orange curaçao (eller annan apelsinlikör)
20 ml färsk limejuice
10 ml maraschinolikör
Eventuellt en halv tesked sockerlag

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Is
Cocktailglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i shakern
  2. Fyll shakern med is och skaka i 10 sekunder
  3. Sila innehållet i shakern i cocktailglaset

French 75: Snabbt och enkelt till nyår

Skrivet av Jakob Nylund 30.12.2018

Kategorier:
Taggar:

French 75 01

Nyår innebär ofta att femtielva olika grejer ska fixas på alldeles för kort tid, så vem har tid att stå och mixa drinkar? Men vill man ändå dricka någonting mer än bara en simpel flaska bubbel, testa då en French 75 som är en fräsch och snabb drink med ingredienser du kanske redan har hemma. Det är dock rätt bra schvung i denna så jag skulle inte rekommendera att du dricker fler än en. 

Ingredienser

45 ml gin
20 ml färsk citronjuice
20 ml sockerlag
30 ml champagne (eller mousserande vin om du är en förståndig människa)

Garnering

Citronskal

Utrustning

Shaker
Cocktailsil
Jigger
Citruspress
Kniv eller skalare
Is
Champagneglas

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser förutom bubblet i en shaker med is och skaka i 10 sekunder
  2. Sila innehållet i shakern och toppa med bubblet
  3. Använd inte ordet "bubblet" när du faktiskt pratar med folk. Det är ett lätt enerverande ord
  4. Skär en tunn bit citronskal som garnering