Slurk Header

Hot Buttered Rum

Skrivet av Jakob Nylund 19.12.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Då var det jul igen och inget säger väl juletider som att dricka smör. Inte? Hur märkligt det än låter så är en varm smör-romdrink en av de mest populära juldrinkarna i England och USA. Jag har tidigare testat det vanliga sättet att göra denna genom att blanda i helt vanligt smör i ett varmt glas med rom. Resultat är oförvånansvärt äckligt och jag var ganska säker på att jag aldrig skulle blanda detta elände igen.

Tills jag hörde talas om fat washing. Denna märkligt namngivna teknik innebär kortfattat att man tar upp arom och smak från någon typ av fettblandning i någon typ av starksprit. VIlket innebär att man tar upp allt det goda men skippar den sliskiga fettigheten. Man kan använda allt från olivolja till baconfett men för en Hot Buttered Rum är det brynt smör som gäller. Så för att skapa denna kreation är det där vi börjar.

Smörrom

100 gram osaltat smör
3 dl mörk rom

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme
  2. Rör om regelbundet och ta bort från värmen när smöret blivit lite gyllenbrunt
  3. Efter att smöret svalnat något, häll det tillsammans med rommen i en bägare av något slag
  4. Låt stå i kylen i minst 12 timmar
  5. Fettet borde nu format en solid puck ovanpå alkoholen, peta bort och släng denna
  6. Filtrera alkoholen genom ett kaffefilter, ostduk eller dylikt
  7. Du har nu rom med brynt smör som kan förvaras som vilken starksprit som helst

Butter Rum

Hot Buttered Rum

60 ml smörrom
120 ml varmt vatten
15 ml sockerlag
Stjärnanis

  1. Blanda ingredienserna i ett värmetåligt glas och blanda om
  2. Garnera med en stjärnanis om du gillar sånt

Hot Buttered Rum 01Hot Buttered Rum 02

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar