Slurk Header

Lagar och förordningar

Skrivet av Jakob Nylund 19.07.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Lagar 01

Många taffliga drinkrecept innehåller ofta vanligt strösocker. Något man som nyfrälst drinkpretto rynkar på nästan åt. Istället för vanligt socker borde du göra en sockerlag. Anledningen til detta är att lagen helt enkelt blandar sig bättre (vilket gör att du inte drabbas av mini-diabetes när du tar din sista slurk™) och så blir även smaken lite mer balanserad.

Sockerlag

Att göra en sockerlag är busenkelt. Du behöver bara:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Ifall du har en blender, häll vattnet och sockret i den och mixa tills sockret löst upp sig. Har du ingen blender kan du också koka upp vattnet och sedan hälla i sockret och röra om tills det löst upp sig. Nackdelen är att du behöver vänta tills allt svalnat men slutresultatet blir det samma. Och mängden kan du förstås anpassa efter ditt sockerlagsbehov.

Förvara i kylen i en tät glasflaska, det borde stå sig omkring en månad. Men så länge du inte ser några suspekta saker simma runt i lagen eller om den luktar OK så borde det vara lugnt. Du kan också blanda i en tesked vodka för att förlänga hållbarheten.

Sockerlagstips för den vetgirige! Om du googlar recept på engelska så är sockerlag alltså samma som ”simple syrup”. Om ett recept innehåller en rich simple syrup eller rock candy syrup så innebär det att mängden socker är dubbelt större än mängden vatten.

Råsockerlag (Demerara Syrup)

1 dl vatten
1 dl råsocker

Följ instruktionerna ovan.

Honungslag (Honey Syrup)

0,5 dl vatten
1 dl honung

Blanda vatten och honung i en tät glasflaska och skaka om tills allt blandat sig. Förvara minst en månad i kylen.

Hallonsockerlag (Raspberry Syrup)

Hallonsockerlag eller hallonsirap går att använda till mycket mer än drinkar. 

1 dl hallon
1 dl vatten
2 dl socker

Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka på låg värme i ca 10 minuter. Hjälp lagen på traven genom att mosa hallonen lite grann. Konsistensen får gärna vara ganska rinnig så att den är enkel att använda. När lagen svalnat, sila den för att bli av med större bitar och kärnor. Det gör inget ifall det kommer med några kärnor, det kan man alltid sila bort senare. Plus att det bara ser lite finare ut. Förvara i en tät glasflaska. Håller en till två månader i kylen. 

Basilikalag (Basil Syrup)

1 dl vatten
1 dl socker
1 dl färska basilikablad

Lägg vattnet och sockret i en kastrull och koka upp några minuter tills sockret har löst upp sig. Ta kastrullen från värmen och lägg i basilikan. Låt stå i femton minuter. När lagen svalnat, sila den och förvara i en tät glasflaska. Står några veckor i kylen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar