Smakernas Österbotten tackar för detta år!

Skrivet av Linda Alanen 28.12.2021

Med sju unika avsnitt i bagaget tar Smakernas Österbotten nu paus och siktar på säsong två till våren. I programserien åker jag (Linda Alanen) tillsammans med Herman Hagnäs runt Österbotten och bekantar oss med lokala smaker vid restauranger och gårdsbutiker samt besöker Österbottniska producenter.

Här följer en kort presentation på de avsnitt som det inte finns inlägg om här på Sevendays men hittas intervju av på radiovaasa.fi

Smakernas Österbotten hade sin premiär i oktober 2021 med Yvonnes Garden, ett chiliparadis i Pensala, Oravais. Yvonne Björkholm är eldsjälen bakom den otroliga chiliträdgården med 300 olika chili sorter från världens alla hörn. Yvonne är en erfaren odlare och ger oss de bästa smaktipsen när det kommer till chili.

Yvonnesgarden bild

Granholm ́s i Maxmo skärgård bjuder på lokalproducerade godsaker. I intervjun tillsammans med Monica och Samuel Granholm bekantar vi oss med deras breda sortiment. Fabriken tillverkar bland annat fudge, saft, gelé, björksav och glögg.

Granholms bild

Fiskdisken i Vasa är som en liten saluhall. Där finns allt från fisk och kött till godis, marmelader, pasta och glögg! Med andra ord här hittar du fina presenter och delikatesser till matbordet.

Fiskdisken bild

Missa inte inläggen om; Oravais Rökeri, Bank Food & Wine, Kyrö Distillery och Andreas Knips Hembageri här på Sevendays. Glöm inte heller att gå in på radiovaasa.fi där alla avsnitt finns tillgängliga för att lyssnas!

Vi önskar er alla ett fint och framgångsrikt år 2022 med mängder av läckra lokala smaker!


Smakernas Österbotten besöker Andreas Knips Hembageri

Skrivet av Linda Alanen 15.12.2021

Något bland det bästa måste ju ändå vara en färsk gräddad bulle. Doften i Knips Hembageri omfamnade mig som en varm filt!

Fran Vanster Herman Hagnas Andreas Knip Niklas Smedman Jan Nyqvist Från Vänster: Herman Hagnäs, Andreas Knip, Niklas Smedman, Jan Nyqvist

Trots den tidiga morgonen på bageriet var det full fart som gällde. Bröd, bulla och konditoriprodukter stod på kö för att bli packade och levererade.
Andreas Knip börjar sin arbetsdag mellan kl. 02.00 och 03.00. På helgen börjar jobbet redan kl. 01.00 så att allt hinner bli gräddat.

20211130 08072120211130 09031920211130 085616

Andras Knip visste redan som 3 åring att han ville bli bagare. Det är också något som sitter i generna, han har hört historier om pappas morfar som kallades ”Bagaris”.

Nu har Andreas Knip haft hembageriet i 29 år, företaget har 15-20 heltids arbetare och säljer produkter till en stor del av Österbotten, mestadels Korsholm och Vasa.

-Hembageriet har väldigt stort sortiment, lite väl stort säger Knip. Det dom är kända för är konditoriprodukter och bröllopstårtor.

En gammal gavelmaskin fran 70 talet

En gammal gavelmaskin från 70-talet

20211130 080757

20211130 082144

20211130 090548

Då det kommer till bröllopstårtor så ordnas en personlig träff och planering av bröllopstårta.

Andreas Knip satsar på lokalt producerat, speciellt bär. Han reserverar bär för hela året så att dom har vad dom behöver. Men smultron är lite knepigare att få tag på.

-Om någon vet vem som odlar smultron får ni gärna säga till. Säger Knip med ett stort leende.

För alla som tycker om att skida, har Andreas Knips Hembageri även ett Spårcafé i Kvevlax. Skidning är ett stort fritidsintresse för Knip och han började med Spårcaféet som en rolig grej. Han erbjöd alla skidare kaffe och bulla för 1 euro. Snabbt började folk känna till Spårcafét och det blev allt populärare.
Nuförtiden kostar Kaffe och bulla 2 euro.

Spårcaféet är öppet 7 dagar i veckan och är i anslutning till det allt som allt 50 kilometer långa spåret. Spårcafét har blivit riktigt poppis, förra året besökte 200-300 personer cafét per dag, under helger.

I kafeterian finns en karta over skidsparet 2I kafeterian finns en karta över skidspåret

Caféet vid Andreas Knips Hembageri är supermysigt! Efter att vi bekantat oss med bageriet fick jag och Herman ta kaffe och välja nåt gott att äta!

20211130 09241820211130 091024

Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på intervjun från Andreas Knips Hembageri. Mer information om Bageriet samt kontaktuppgifter hittar ni på www.andreasknip.fi


Smakernas Österbotten besöker Kyrö Distillery 

Skrivet av Linda & Herman 01.12.2021

Det var fredag morgon då jag och Herman körde ut till Kyrö Distillery i Storkyro. Vi blev bemötta med ett stort leende och  varmt välkomnande i frukostens tecken. Vi började besöket i det gamla mejeriet där bland annat Kyrö Distillerys  restaurang äger rum och därefter väntade destilleriets rundtur.

 Innan vår destilleri runda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjuda

 Innan vår destillerirunda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjudande som leendet vi fick i vår ankomst. 

 

Kyrö Distillery tillverkar alkoholprodukter och är mest kända för deras Gin. 

Förutom olika Gins tillverkar företaget även Lonkero, gräddlikör och det som de nu är aktuella med; whisky. I slutet av året siktar de på att kunna lagra upptill 2,5 miljoner liter whisky. 

20211112 09332420211112 094452

Det är tålamod som gäller i processen med whisky. 

-Då vi destillerar idag kommer vi att ha whiskyn i flaska om cirka fem år, Säger Tony ”Tonto” Sivula som guidar oss på  rundturen. 

Råg är det som gör Kyrös whisky intressant. Kyrö Destillery är även en av få i Finland som tillverkar whiskey.

 

I början är Whiskyns färg klar och i processen är det tunnan som ger fägen samt 60-80% av smaken. 

 

Det gröna alternativet blir dag för dag mera relevant men hur ofta funderar man ifall alkoholen man konsumerar är  ekologisk eller inte? 

Ett av flertal imponerande faktum vi fick till vår kännedom under vår visit vid Kyrö Distillery var att produktionsprocessen är ekologisk. 

Kyrö Destillery använder sig av Biogas, flodvattenkylning för att spara på rent vatten och spillvärmen går åt att värma  byggnader. Dessutom används whiskyavfall till djurfoder. 

Bild med Tony Tonto Sivula 1gamla mejerihuset

Samma rundtur som jag och Herman fick uppleva kan vem som helt delta i. Sightseeingturerna är riktigt populära och  under år 2019 hade Kyrö Destillery mer än 18 000 besökare och höll 700 destilleriturer. 

Kyröfest är också något som arrangeras varje sommar. Där får man njuta av bland annat live musik tillsammans med mat och dryck. 

20211112 093445

20211112 103423

20211112 103431

I Kyrö Destillerys restaurang kan man ordna privatfester och i matväg strävar dom efter att ta fram finska smaker och  satsar så långt som möjligt på lokalt producerade råvaror. 

”Paikallisuus on vahvuus” säger köksmästare Joni Pukkinen.

Missa inte intervjun från kyrö destillery på radiovaasa.fi  Intervjun går på finska.


Smakernas Österbotten besöker Bank Food & Wine

Skrivet av Linda Alanen 15.11.2021

Bank Food & Wine i Vasa erbjuder minsann på skön stämning och smaker som smälter i munnen. En -WAU reaktion är definitivt vad som väntar dig om du aldrig besökt restaurangen tidigare. Kurtenia huset som byggnaden heter, byggdes för Vasa Aktie-bank år 1904.

Bank Salen

Lunch buffet bord med vintunnnor som benI restaurangens inredning får man se en minst sagt ovanlig syn. Lunch buffet bordet har vintunnor som ben. Dessa ek tunnnor är direkt från Sartori vintillverkare. 

Insidan är lika vacker och elegant som utsidan låter oss förstå, med väggar och tak i sin ursprungliga form. Krögaren Saku Railio uppmanar oss ändå att inte bli ”skrämda” över den värdefulla och mäktiga omgivningen. Han säger att Bank Food & Wine vill bjuda på en avslappnad stämning med god bistro mat. Något som jag anser att dom har lyckats med galant!

KockarnaI intervjun som jag gjorde hade jag bland annat äran att få prata med köksmästare Antti Heinola (vänster) och kökets skiftchef Lukas Träsk (höger)

Då det kommer till smaker så har Bank en läcker kvälls meny med något för alla. Bland annat ankconfit, mangalitzagris, tupp från Huttula, renfile, panko friterad lax med jätteräkor, även 2 veganska alternativ och mycket mer. Så gott som allt är laktosfritt och största delen av portionerna är glutenfria.roding och speltveterisotto

Då jag besökte restaurangen blev jag bjuden på stekt röding och Malmgårds speltveterisotto med Västerbottenost. Jag kunde inte varit nöjdare med portionen! Smörstekta rödingen smalt i munnen och skinnet på fisken var som havets bacon, smakrikt och knaprigt. Perfekt kontrast till den mjuka och ostiga speltveterisotton!

Pocket Wine DrinksPocket Wine Drinks 3

Som restaurang tycker jag att Bank fungerar väldigt bra för både festiviteter och en mer avslappnad middag. Detta är ett ställe där jag själv gillar att slå mig ner och avnjuta olika förrätter. Bank har även ett fint sortiment med goda viner. Utan att glömma Pocket Wine & Drinks, där det alltid finns läckra viner att smaka på. Pocket är alltså en vin och drink bar som är en egen liten ”ficka” i anknytning till Bank Food & Wine.

 

Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på Bank Food & Wines avsnitt i Smakernas Österbotten. Där får vi en liten titt bakom kulisserna och en bredare syn på vad som sker i restaurangindustrin. Intervjun går på både finska och svenska.


Oravais Rökeri bjuder på lokalproducerade kvalitetsprodukter

Skrivet av Linda & Herman 04.11.2021

Oravais Rökeri bjuder på inhemska lokalproducerade kvalitetsprodukter med äkta gammaldags röksmak sedan 1999. På rökeriet sköts allting från råvara till färdig produkt som sedan fraktas till butikshyllorna.

IMG 8791
Det hade dukats fint inför vårt besök, från vänster VD Caj Norrgård, Anssi Marttinen från Radio Vasa, försäljare Johan Lillqvist. 

IMG 8744

Gott så in i norden här rökt nöt saltkött, rökt kassler, rökt skinka och rökt kalkon.

IMG 8754

Specialgjorda arbetsredskap i rostfritt stål av lokala entreprenörer hjälper till på råsidan. Det är väldigt viktigt med hygienen 25% av dagen går åt att tvätta redskapen.

IMG 8751

Tiina Damlin har jobbat som produktutvecklare för Oravais Rökeri sedan 2017. Dagarna börjar redan vid 04:00 för henne, här står hon inne i rökugnen. En väldigt god rök arom fanns hela tiden i luften.

IMG 8748

Såhär ser köttet ut när den kommer till Oravais Rökeri. 

IMG 8750

Charles Höglund är köttmästare och har jobbat på Oravais rökeri sedan starten 1999. Han har svängt om dygnet pga. sitt arbete, dagarna börjar redan kl 01:00 på natten. På bilden har man redan rullat och satt nät kring köttet.

IMG 8756

Efter att köttet har fått nät och packats färdigt så ska den stå och mogna i c. 5-7 dagar. VD:n Caj Norrgård på bild.

IMG 8760
Efter mognadsprocessen ser köttet ut såhär. I nästa steg ska köttet skivas.

IMG 8762

Här paketerar Tatyana köttskivorna till den slutgiltiga produkten.

IMG 8769

Här är den sista anhalten i kedjan, Johan Lillqvist sätter etiketterna på de färdiga produkterna. Det syntes att han gjort det förr "han är så snabb att vågen inte hinner med” säger han, men det gäller att vara noggrann och ha glasögonen rätt på. Johan har jobbat på Oravais Rökeri sedan 2004.

IMG 8764

Här olika produkter före de fått sina etiketter. Under jultiden är det som mest bråttom på rökeriet, familjestorlekarna är väldigt populära då.

IMG 8767

En väldigt trevlig dag vid Oravais rökeri, det märktes verkligen att personalen trivdes och hade roligt i sitt jobb. Humorn och glädjen fanns med i hela processen. Det var roligt att få bekanta sig med produktionens alla delar, man fick lära sig hur hela kedjan fungerade alla dess skeden från råvara till slutprodukt. Noggrannhet och kvalitet är något som Oravais rökeri inte bantar på det märktes. 

IMG 8781


Smakernas Österbotten med Linda & Herman